Terrassetrappe gør det selv - Sådan griber du opgaven an

Terrassetrappe gør det selv – Sådan griber du opgaven an

Et terrassetrappe gør det selv projekt stiller visse krav til dine evner. Først og fremmest skal projektet forberedes, så ingen tilfældigheder spiller ind. Her guider vi dig på vej.

At komme i gang med terrassetrappe gør det selv projektet, medfører visse vigtige overvejelser. Det er faktisk noget mere omstændigt, at skulle vælge trappe til udendørs brug end inden i huset.

Designet skal jo gerne stemme overens med resten af havens og terrassens udtryk. En terrassetrappe skal også være sikker at færdes på i al slags vejr. Der er derfor rigeligt at tænke over, før man træffer sin endelige beslutning.

Terrassetrappe gør det selv – Den nemmeste løsning

Det letteste er selvfølgelig at købe en færdig løsning. Her er der heldigvis rigeligt med terrassetrapper at vælge imellem. Du kan dermed få terrassen til at passe naturligt ind i resten af det udendørs miljø på din grund.

Man kan købe hele trapper eller et samlesæt, som trods alt stiller visse krav til dine evner som terrassetrappe gør det selv mand. Husk, at din trappe først og fremmest er et praktisk anliggende. Det går derfor ikke an med en spinkel konstruktion, der risikerer at knække sammen efter kort tid.

Terrassetrapper fås både i et rent trædesign, stål eller en blanding. Trappen bør især være skridsikker, hvis børn eller ældre skal færdes på den. Sikkerheden kommer trods alt højt oppe på listen over nødvendigheder.

Sådan finder du den rigtige terrassetrappe

En trappe er nemt nok at få til at passe ind i husets stil, når den skal konstrueres indendøre. Sådan forholder det sig dog ikke helt, når det drejer sig om en terrassetrappe. At vælge trappe til din terrasse, stiller flere krav til grundige overvejelser.

Terrassetrappen skal naturligvis hjælpe dig fra a til b – herudover indgår den også som et fast element i havens udtryk. En tommelfingerregel er, at man helst ikke skal lægge for meget mærke til trappen i det samlede billede. Den skal falde ind i omgivelserne på en naturlig måde og ligne noget, som altid har været en del af haven.

Tænk derfor nøje over, hvilke materialer trappen bygges med. I bedste fald vælger du træ af samme slags som resten af terrasse. Hvis stål skal være en del af trappen, gør du også klogt i, at det ikke bliver et fremmedelement, som fanger øjet på en uheldig måde.

Terrassetrappe gør det selv trin for trin

Lyse eller mørke nuancer?

For at få harmoni på terrassen skal man som regel tegne nogle skitser at arbejde ud fra. Dem, som bare starter et sted og ser, hvad der siden sker, kan ligeså godt trække et nummer i det nærmeste lotteri. Et terrassetrappe gør det selv projekt beror på forberedelser og din æstetiske sans.

Hvordan vil du have terrassen til at spille sammen med det danske klima? Skal den stå i kontrast til det ofte kolde klima – eller skal den være en lys oase, som hjælper igennem de mørke måneder? I begge tilfælde bør terrassetrappen svare til det øvrige design. Det kræver ofte, at man trækker lidt fra og lægger til for at få det hele til at passe sammen.

Minimalisme eller en praktisk løsning?

Ståltrapper kan være minimalistiske med skridsikre trin, der holder dig på fødderne selv, når slud og sne falder ned fra oven. Et godt og robust gelænder er da også værd at tilføje for yderligere sikkerhed.

Det kan også sagtens være, at terrassen slet ikke stiller så store krav til trappen. Måske er det nok med nogle få store og brede trappetrin i samme slags træ som brædderne på terrassen.

Meget afhænger af, hvor hævet terrassen er. På en skrånende grund kan det være nødvendigt at anlægge en del af terrasse på stålstolper. I det tilfælde kan det være nødvendigt med en længere trappe, der fører op til terrassen eller ned i haven.

Man kan altid kontakte lokale eksperter indenfor området vedrørende den optimale løsning i netop dit tilfælde. Det er så meget muligt, at du selv vælger at konstruere trappen – men med rygsækken fuld af gode og praktiske råd.

Terrassetrappen skal være slidstærk og tåle alverdens vejr

En terrassetrappe skal først og fremmest kunne tåle det udendørs klima år efter år. Hvis træ er en af bestanddelene, så er naturligt slid en del af pakken. Du bør kun bygge med materialer, der har bevist at være langtidsholdbare – selv under barske vejrforhold.

Trappen skal naturligvis også have en høj bæreevner. Det er jo nemt nok, når den bare skal holde til en enkelt person ad gangen. Men kan den også klare mosten, når flere personer tager ophold på den for at nyde solnedgangen til din næste havefest?

En terrassetrappe kan udgøre ekstra siddepladser, hvis udsigten er god nok. Det er ligefrem muligt at invitere flere gæster, når trappen også er til at tage i brug. Tænk alle muligt forhold igennem, før du sætter gang i dit terrassetrappe gør det selv projekt.

En terrassetrappe med stort eller lille behov for vedligeholdelse?

Udendørs træ har altid brug for vedligeholdelse. Du kan give din terrassetrappe mange flere gode leveår, hvis du husker på at behandle med træbeskyttelse jævnligt. En god gang maling gør også meget godt for at passe på træet.

Hårdttræ er værd at overveje, når der skal vælges materialer til trappen. Her er der ikke brug for nær så meget vedligeholdelse som ved andre træsorter. En trapper er som nævnt først og fremmest en praktisk løsning, der skal stå distancen sæson efter sæson – når forår bliver til sommer og når efterår bliver til vinter.

Sådan bygger man trapper

Eksempel 1 – Terrassetrappe designet af cumaru og galvaniseret stål

Lad os se nærmere på nogle specifikke trapper, du kan berige din terrasse med. En trappe med bredde på 180 cm passer i langt de fleste tilfælde godt til udgangspartiet fra huset. Her vil du således få en løsning, der kan føre ned til en lavt beliggende terrasse.

Når huset er højere beliggende end terrasse, skal du ikke frygte for store mængder nedbør. Vandet vil aldrig stå så højt, at det kommer til at udgøre et problem for huset. I dette tilfælde gælder det om at designe terrasse med et tilstrækkeligt vandafløb.

Her får du en trappe, der leveres klar til montering. Blandingen af cumaru hårdttræ og galvaniseret stål overlader intet til tilfældigheder. Du får en trappe, der kan modstå alle nordlige vejrtyper, den vil blive udsat for. Regn derfor ikke med at skulle udskifte trappen i din levetid.

Du får dybe trappetrin og nem montering, der ikke for alvor stiller krav til dine evner som håndværker.

Eksempel 2 – Ligeløbstrappe med hulriste som trin

Her får du en terrassetrappe, som er udført 100% af galvaniseret stål. Den kan erhverves i forskellige størrelser, således at den kan passe præcis til dine behov.

De skridsikre hulriste som trappetrin sørger for, at regnvand løber hurtigt fra. Ved denne løsning skal du aldrig bekymre dig om at vedligeholde træværket – for der er intet!

Trappen er let at sætte op og er stærk og solid at gå på. Den fås med eller uden gelænder, hvilket igen sikrer dig gode muligheder for at få det, som du vil have det. Dette er et valg, der giver dig den størst mulige sikkerhed – selv når vejret rigtig viser sig fra sin bidske side.

Alt mulig held og lykke med at finde og konstruere den perfekte trappe til din terrasse!