Betonstolper til terrasse er den mere robuste vej at gå i forhold til træstolper. Her ser vi nærmere på, hvordan du hæver din terrasse og gør brug af stolpesko.
En terrasse er aldrig stærkere end sit fundament. Betonstolper til terrasse er derfor en meget mere sikker vej at gå end andre løsninger. Du kan også gøre brug af stolpesko, der beskytter de bærende træstolper mod jorden.
Træ i direkte kontakt med jorden vil altid have svært ved at holde på den lange bane. Selvom der bygges med trykimprægneret træ vil jordens fugtighed trænge ind i træet, om man vil det eller ej. Stolpesko kan med stor fordel bruges som alternativ til at grave stolper ned.
Her går vi dybt ned i emnet – læs og få gode idéer!
Betonstolper til terrasse – Sådan kan du hæve stolperne
Den traditionelle måde at få et solidt fundament til sin terrasse er ved at grave stolperne ned. Hertil anvendes stolper af trykimprægneret træ, som kan modstå lidt af hvert.
Det allerbedste vil være, hvis de samme stolper kan hæves over jorden. Hertil er stolpesko en suveræn løsning, som vil lægge mange år på din terrasses samlede levetid. Stolpesko kan også bruges i støbte fundamenter.
Lad os tage en rundtur i emnet stolpesko og deres anvendelsesmuligheder.
Stolpesko til terrasser hævet over jorden
At hæve sin terrasse over jorden er som udgangspunkt rigtig smart. Med en smule luft under underlaget og den fugtige jord, vil træbrædderne kunne holde meget længere. En trækonstruktion, der står på stolpesko medfører en solid terrasse.
Stolpesko limes eller støbes fast. Når man arbejder i jord, kan man bygge en støbeform af træ. Du kan også anvende et rør, som kan bruges til at støbe med våd beton i. Et sådant rør bør være stort nok til, at rumme som minimum 3 cm beton på alle sider af stolpeskoens ankerjern. Hvis ikke du sikrer dette, risikerer man, at betonen flækker.
Hvis stolpeskoene skal bruges i fundamenter, er det bedst at sætte dem i, når støbeformen er fyldt med beton. Er der tale om hærdet beton, vil limning af stolpeskoen være at foretrække.
Hullet kan blot bores lidt større end ankerjernet, således at der er plads til epoxylim. Du kan gøre brug af præcis samme metode, hvis stolpeskoene skal fastsættes i klippegrund eller i natursten. Man kan også vælge den noget nemmere – men dyrere – løsning, at købe stolpesko, som allerede er støbt i en betonklods.
Hvis man kan skrue lidt op for budgettet, er det muligt med en endnu mere solid løsning.
Betonstolper til terrasse – At anvende stolpesko på den korrekte måde
Stolpesko bør altid støbes i den korrekte højde. Præcisionen er meget vigtig, når der senere skal anvendes vandrette bjælker. Stolpesko, som let kan justeres i højden, er derfor en stor fordel.
Efter en af de bærende bjælker er lagt fast, kan man justere stolpeskoene i højden, til bjælkerne ligger helt i vater. Betonstolper til terrasse kan altså bygges op i justerbar højde.
Stolpesko kan risikere at medføre en lidt mindre stabil konstruktion, end hvis stolperne nedgraves. Denne ulempe opvejes dog i høj grad af, at stolperne bliver meget mere modstandsdygtige overfor fugt, råd og svamp.
Sådan anlægger du en træterrasse
Betonstolper til terrasse er naturligvis kun en lille del af hele projektet. Man kan gøre brug af flere fremgangsmåder, når man skal konstruere sin terrasse.
I første omgang handler det om at nå frem til et solidt fundament. Vejen dertil går gennem forberedelser og skitsetegninger. Du skal gøre dig klart præcis, hvordan din drømmeterrasse ser ud. En god terrasse er den, hvor man kan nyde Solens stråler mest muligt – så kan man altid gemme sig under en parasol, hvis UV-indexet trods alt bliver for højt.
Lad os kigge på, hvordan du kan gribe projektet metodisk an.
De indledende skridt
Man skal først finde den helt rette placering. Hvis man har flere muligheder for, hvor terrassen kan placeres, vil det være en kæmpe fordel. Kig op mod himlen og tag Solens bane med i dine overvejelser.
Du kan i samme ombæring gøre dig nogle tanker om, hvor stor terrassen skal være. Det afhænger i høj grad, om den skal bruges til store sammenkomster over middagsbordet – eller om den bare er til hygge for et par mennesker.
Efter den optimale placering er fundet skal der laves plantegning. Det kan sagtens betale sig at lave flere for at arbejde sig hen til den bedste løsning.
Bestilling af materialer
Med tegninger på plads er det tid til at gå et skridt videre i processen. Der skal vælges byggematerialer til din terrasse. Som forklaret tidligere vil det være en klar fordel med betonstolper til terrasse som en del af fundamentet.
Et godt råd er at vælge nogle gennemtestede materialer, der er blevet anvendt til masser af andre terrasseprojekter. Man går sjældent galt i byen, når man gør brug af kendte materialer af høj kvalitet.
Omvendt kan det også være, at du har et ønske om at anvende mere unikke materialer. Disse vil selvfølgelig give netop din terrasse et unikt udtryk, som man ikke bare finder hvor som helst.
Under alle omstændigheder bør du tænke dig godt om, før du køber materialer. Hvis du tager det første og det bedste – og det billigste – risikerer du at skulle bruge tid på reparationer senere hen.
Når man har bygget sin terrasse, vil man trods alt helst bruge tid på at nyde sommeren med en drink i hånden. En god gang terrasseolie vil dog til hver en tid give dig langt mere indbydende terrassebrædder at betræde med de bare fødder.
Disse typer af træ kan anvendes på din terrasse
De bærende stolper skal kunne tage vare på det skelet eller den ramme, som terrassen hviler på. Hvor højt terrassen skal hæves over jorden og dens størrelse er to meget afgørende forhold. Det vigtigste element af terrassen er altid fundamentet. Man kan altid skifte et medtaget bræt eller to med tiden.
Hvis fundamentet slår revner, er det straks en anden sag. Betonstolper til terrasse af stolpesko er absolut en overvejelse værd. Hvis der gøres brug af disse, kan du også lettere justere højden på din terrasse.
Der bør altid vælges hårdttræ med en lang levetid. En grundigt udført omgang trykimprægnering er i høj grad vejen frem. Træsorter, som er robuste i forhold til kontakt med jorden, kan også udfylde rollen. Robinie-træ er et eksempel på dette.
Når brædderne lægges
Træbrædder skal lægges med tilpas mellemrum. Det går ikke an, at de næsten berører hinanden. Træ skal have luft til at ånde i takt med vejret. Træ vil altid udvide sig og trække sig sammen, når det påvirkes af fugt eller tørke. En jævnlig omgang olie og træbeskyttelse vil sørge for, at dine brædder holder i længst mulig tid.
Det korte af det lange er, at din terrasse skal svare til dine behov. Det går simpelthen ikke at lægge brædder af sart og påvirkeligt træ, hvis der fx ofte færdes børn på terrassen.
En terrasse er til for at blive brugt. Der kan være rigtig mange behov at tage med i sine overvejelser. Man kan altid udskifte brædderne efter 10 års tid, når de er ved at være udtjente. Der er også mange, som vælger at bygge med komposittræ, der er et kunstigt fremstillet materiale, som ikke kræver vedligeholdelse.
Dette var gode råd til din terrasse. Find mange flere tips og tricks her på siden!