Nem terrasse

Nem terrasse – Sådan kommer du i gang med at bygge selv

Byg en nem terrasse lige når der er brug for den. At bygge sin egen terrasse behøver ikke være et evighedsprojekt. Vi viser dig, hvordan du kan tage imod dine gæster på en terrasse inden længe.

En simpel terrasse stiller faktisk ikke de store krav til dine evner som håndværker. Du kan med ganske få midler få en terrasse op at stå på kort tid.

Til nogle lejligheder kan der være brug for en midlertidig konstruktion, som egentlig ikke behøver kunne holde i særlig lang tid. Her kigger vi på, hvordan du kan designe en terrasse til brug ved en enkelt fest.

En nem terrasse på få timer

Hvad er en terrasse egentlig?

Kort og godt består en terrasse jo egentlig bare af en form for forhøjning, der adskiller den fra resten af haven. Der findes to hovedtyper af terrasser: Dem med fliser som underlag og dem med træbrædder som underlag.

En fliseterrasse er i sagens natur ikke noget, man lige bygger på en dag. Derfor vil vi i denne artikel fokusere på terrasser af træ. Hvor langtidsholdbart, du ønsker dit byggeri, har helt at gøre med, hvad terrassen skal bruges til.

Der er eksempler på særlige fester og begivenheder, hvor man skal bruge en form for forhøjning. Det kan være som scene til et band, dansegulv eller en lounge-sektion, der adskilles fra resten af haven.

Der er ikke noget rigtigt og forkert, så længe terrassen kan leve op til, hvad du ønsker den skal bidrage med. Lad os straks hoppe ombord i dine muligheder for en nem terrasse.

Så simpelt kan det gøres

En hurtig og nem terrasse til særlige begivenheder

Terrassebrædder og nogle paller – så er du faktisk klar til at gå i krig med en nem terrasse, der kan være færdig hurtigere, end du aner. Der er ingen, der siger, at det ikke skal blive din permanente terrasse, hvis du egentlig ikke har de store krav.

Det, der som regel tager mest tid ved et terrassebyggere er, når fundamentet skal på plads. Hvis terrassen skal anlægges, hvor der ikke findes et fundament i forvejen, skal der graves ud for at få konstruktionen så langtidsholdbar som muligt.

En hurtig og nem terrasse kan egentlig bare bestå af nogle paller hvorpå der lægges brædder. Du skal så fastgøre den i sider og hjørner, så den opnår mest mulig stabilitet. På den måde kan I blive hævet over fliserne og få træ under fødderne – på ingen tid.

En terrasse bestående af paller og træbrædder bliver ofte brugt som scene, når der hyres et band til festen. Der er også eksempler på, at der laves dansegulv i haven på samme måde, så stiletterne ikke trædes ned i græsset.

Endelig kan en nem terrasse også bruges som ‘æresplads’ til en særlig del af selskabet, når konfirmationen holdes i en pavillion i haven. Kun fantasien sætter grænser.

Det kan som sagt også sagtens tænkes, at konstruktionen bliver så vellykket, at den ikke pilles fra hinanden igen.

Sådan gør du – Trin for trin

Intet terrassebyggeri uden at der måles præcist op først. Det nemmeste er som sagt, hvis terrassen konstrueres ovenpå allerede eksisterende fliser. Du kan dog også foretage en hurtig udgravning af en del af haven for at få den nødvendige stabilitet.

Et jævnt underlag er alfa og omega, når det kommer til, om terrassen bliver vellykket eller ej. Brug derfor den tid, der skal til, for at få denne del af arbejdet helt på plads, før du går videre.

De første paller lægges

Med opmålingen og præcisionen på plads, skal de første paller lægges. Det er disse, der i al sin enkelthed udgør fundamentet under din terrasse. Tjek derfor hellere pallerne igennem for knaster og rådne brædder, der kan gøre grimme ting ved din terrasses stabilitet og holdbarhed.

Læs pallerne præcist på det opmålte områder. Det er ganske nemt at fastgøre pallerne til hinanden med små stykker træ og skruer. Du kan sagtens fastgøre med flere små brædder for en endnu større stabilitet.

Prøv herefter at gå forsigtigt på pallerne. Hvis de vipper lidt, er det ganske nemt at klodse dem op med små sten. Præcis ligesom et vippende bord, er det ofte ganske små justeringer, der skal til, når en nem terrasse skal have sit fundament.

Brædderne saves til

Når alle paller ligger stabilt og på rette plads, er det tid til at save brædderne til. Det er selvfølgelig et præcisionsarbejde at få dem til at passe nøjagtigt med omridset af pallerne.

Køb træ i god kvalitet, hvis terrassen trods alt skal holde til mere end blot én enkelt festlig begivenhed. Ellers kan du bare gøre det så billigt som muligt. En nem terrasse behøver i virkelig ikke koste noget som helst – så længe du kan få fat i brugbare materialer.

Når brædderne passer i længden, lægges de på tværs af pallerne. Dette gøres i sagens natur for at opnå den størst mulige stabilitet. Fastgør brædderne med skruer i passende størrelse.

Vær opmærksom på om der stikker dele af skruerne op. Hvis der er tale om et dansegulv, er det særdeles uheldigt både med splinter eller skruer.

Husk at brædder altid skal lægges med den samme afstand. En træklods på ca. en halv centimeter vil hjælpe dig til at opnå et ensartet udtryk. Træmateriale skal gerne have plads til at arbejde med vejret.

Mere inspiration til hjemmebyggerne

Siderne ser pænest ud, hvis de lukkes af

Selvom det ‘bare’ er en midlertidig og nem terrasse, vil det se pænest ud, hvis siderne lukkes af i stedet for at være åbne. Du kan bruge noget af det overskydende træ til at sætte på siden af terrasse.

Det går nemt og hurtigt at få lukket terrassen med søm og hammer. Hvis du har hænderne skruet godt på til et lille gør det selv-projekt, er terrassen en realitet på et par timer. Det afhænger selvfølgelig også af, om man bygger på fliser eller skal fjerne jord først.

Hvis du bliver så glad for terrassen, at du beslutter dig for at beholde den, kan du forlænge levetiden væsentligt med træbeskyttelse. En jævnlig gang olie gør i øvrigt også, at den i al sin væsentlighed bliver mere indbydende at opholde sig på.

En terrasse kan komme let til dig

Dette var selvfølgelig et eksempel på en nem terrasse, der er meget skrabet i sit udtryk. Hvis du skal have noget mere holdbart, skal der bedre materialer og et egentligt fundament med grus og træskelet til.

Det kan være en meget god begynderøvelse at lave en terrasse på denne måde. Herefter får man sikkert smag for meget mere. Essensen af en terrasse er jo bare, at man skal hæves fra det fugtige græs med et rart trægulv til fødderne.

Fliseterrasser er en helt anden historie, som vi også kommer ind på her på siden. Vi har guides med inspiration om alt mellem himmel og jord, der vedrører terrasser.

Du kan bygge selv eller få professionelle til det. Det hele kommer an på, om du står tilbage med et resultat, som du kan være tjent med. Under alle omstændigheder drejer det sig om at gøre sit forberedende arbejde til topkarakterer.

Det er ofte de små detaljer, der gør hele udslaget. Du kan bygge en terrasse, som får venner og bekendte til at spærre øjnene op. De varme sommeraftener kan nydes på brædder, du selv har lagt.