Fritstående overdækket terrasse

Fritstående overdækket terrasse – Tips til dit byggeprojekt

En fritstående overdækket terrasse giver mulighed for at skabe alle tiders hyggeafdeling i haven. Her fokuserer vi på den overdækkede terrasse, der ikke er i direkte kontakt med huset.

Hvis du er i besiddelse af en stor have, har du mulighed for at forsyne den med en fritstående overdækket terrasse. Det er her, I trækker hen, når der rigtigt skal hygges igennem.

Der er flere måder at indrette sig på. Her kommer vi med en række konkrete eksempler på, hvordan du kan gribe opgaven an. Selvom vejret i Danmark kan drille om sommeren, skal det ikke forhindre dig i at nyde de lyse måneder udendørs på din terrasse.

Fritstående overdækket terrasse – Dine mange muligheder

Der er absolut tilfælde, hvor en fritstående overdækket terrasse giver god mening. Det gælder i forbindelse med alle terrasseprojekter om at finde mest muligt sol og mest muligt læ.

Hvis haven er stor, er muligheden til stede for, at du kan bygge terrassen væk fra huset, så du får de optimale betingelser på terrassen. Terrassen kan jo faktisk placeres og designes midt i haven på en måde, så der er sol hele døgnet rundt.

Med læhegn eller buske kan du sætte en stopper for den generende vind. Overdækningen giver tilmed ly for sommerregnen, når den griber forstyrrende ind i sommerhyggen.

Du kan vælge en åben terrasse eller simpelthen lukke mere eller mindre til med glasvægge. I dette tilfælde er der naturligvis mere tale om en form for udestue fri af huset.

De fleste vælger en fritstående overdækket terrasse af træ. Her kan du være med for et budget, der ikke er det største. Du kan tilmed selv stå for arbejdet, hvis du har hænderne skruet rigtigt på.

Hvor stor terrassen skal være, afhænger så af havens størrelse.

Fritstående overdækket terrasse – En god idé?

Terrassen, som er adskilt fra resten af huset, kan være en fidus på mange måder. Hvis I bor mange mennesker sammen, skabes der et sted, hvor man kan trække sig lidt væk med en bog eller bare for at tage en lur i sommerferien.

Omvendt kan stedet også blive et socialt samlingssted, hvor grillen og de kulørte drinks er indenfor rækkevidde. Med plads til havebord og stole under overdækningen behøver I ikke bekymre jer om nedbør fra oven. Duggen vil også blive holdt lidt tilbage senere på aftenen. En overdækket terrasse giver simpelthen flere timer ude i det fri.

Middagssolen kan blive særdeles stikkende i Danmark. Når UV-indexet er tårnhøjt, er det ikke sundt at opholde sig for længe i solens stråler. Her vil en overdækning også vise sig investeringen værd. Du kan hermed i næsten alle vejrforhold invitere familien eller venner på sommerfrokost i haven.

Ulempen ved den fritstående beliggenhed er så, at køleskabet og køkkenet ikke er lige ved hånden. En grill og køletaske vil dog spare jer for ture ind og ud af huset. Under alle omstændigheder er en fritstående overdækket terrasse en overvejelse værd.

Fundamentet på plads og en simpel trækonstruktion – Kom på plads trin for trin

Fremgangsmåden, der fører til en træterrasse i haven, er ganske simpel. Du får dog brug for lidt hjælp, hvis den skal stå klar på kort tid. Invitér byggekyndige venner på besøg – så kan du snart være klar til at hygge maksimalt igennem med tag over hovedet i haven.

Første skridt: Opmåling, opmåling, opmåling

Det kan simpelthen ikke uddybes nok, hvor vigtigt det er, at du finder det absolut bedste sted til den kommende terrasse. Lav gerne op til flere skitser over mulige beliggenheder. Det gør det nemmere at træffe den endelige beslutning.

Herefter er det tid til at måle byggegrunden op. Præcis 90 grader – hverken mere eller mindre – det er, hvad de fire vinkler skal være. Du skal sørge for et godt fundament at bygge på. Hvis der er mange store rødder, kan det blive en prøvelse at grave i.

Andet skridt: Stolperne placeres

Antallet af bærende stolper afhænger af, hvor stort areal terrassen skal have. Når stolperne er gravet ned, placeres trærammen og holdes oppe med mursten, indtil de bærende stolper er støbt fast.

Det er helt nødvendigt at terrassens ramme bliver holdt i vater. Når de bærende stolper så er støbt fast, skrues rammen på dem. Nu har du omridset af din kommende terrasse på plads.

Tredje skridt: Reglar fastgøres på rammen

Nu skal de bærende tværliggere fastgøres til rammen. Det gør du bedst ved at klodse reglar-brædder op med mursten samtidig med, at de skrues fast. Cirka 50-60 centimeters mellemrum er nok til at sikre den nødvendige stabilitet, før terrassebrædderne skal lægges på.

Sammen med opklodsning og vaterpas er en murersnor også behjælpelig undervejs i dette arbejde.

Fjerde skridt: Stolperne til pergola graves ned

Så skal der bygges pergola. De kan se ud på utallige måder. Arbejdet starter dog altid ved de fire hjørnestolper, som hver især skal være i omegnen af 3,5 meter lange.

Du graver hver stolpe ned til ca. en meters dybde. Herefter skal de støbes forsvarligt fast med beton. Afsluttende vil du have en pergola med højde på de to en halv meter. Det kan selvfølgelig justeres med kortere eller længere stolper alt efter, hvad der passer bedst i dit tilfælde.

Femte skridt: Terrassebrædderne lægges på skelettet

Nu er du færdig med de indledende øvelser. Det er hermed på tide at lægge terrassebrædder på. Husk, at der optimalt set skal være et mellemrum på 0,5 til 1 centimeter mellem brædderne.

Du skal sikre mulighed for at brædderne kan tørre, når nedbør skaber et fugtigt terrassemiljø. Råd og svamp dannes meget nemmere, når brædderne konstant er våde og fugtige.

Når brædderne ligger med den rette afstand, skal de skrues fast. Her anbefaler vi, at det gøres med rustfrie skruer. Dette vil spare dig for en masse vedligeholdelsesarbejde senere hen.

Sjette skridt: Maling undervejs gør det lettere at nå frem med penslen

Hvis du svinger penslen undervejs i arbejdet, bliver det nemmere at nå derind, hvor stolper ellers vil blokere, når en fritstående overdækket terrasse står flot og færdig.

Sæt nu øverst i konstruktionen to reglar på de bærende stolper. Herefter skal der fire reglar til på den modsatte led. Enderne saves af i 45 graders vinkler. Et hak i hver af de øverste reglar skal til, så de kan hvile på de nederste.

Syvende skridt: Terrassebræder rundt om monteres

Med den øverste bærende konstruktion på plads, skal der fastgøres terrassebrædder hele vejen rundt om træskelettet. Dette gøres for at lukke af under terrassen. Ellers kan du være helt sikker på, at der nok skal finde lidt af hvert ind under din terrasse.

Ottende skridt: De sidste detaljer på plads

Til sidst kan der bygges trappe til terrassen, hvis man synes. Det gøres efter samme princip som selve terrassen – med en ramme og små nedgravede stolper.

Et læhegn er absolut også værd at overveje. Ligesom der kan plantes højbede langs terrassens sider og måske endda slyngplanter op ad de bærende stolper.

En fritstående overdækket terrasse giver en hel masse muligheder for at skrue gevaldigt op for velværet i haven. Vi anbefaler, at du planlægger arbejdet meget nøje, før du giver dig i kast med projektet.

Meget kan man lave selv – men hjælp fra terrassekyndige venner eller familie er værd at tage med, hvis det forefindes.

Vi ønsker dig alt mulig held og lykke med projektet!