Lukket overdækket terrasse - Sådan får I mange flere udetimer

Lukket overdækket terrasse – Sådan får I mange flere udetimer

En lukket overdækket terrasse er absolut værd at overveje, hvis man bor i Danmark højt mod nord. Selv somrene kan byde på mere end rigeligt af vådt, vildt og køligt vejr.

Hvis du vælger at berige din grund med en lukket overdækket terrasse er der dog visse ting at tage med i sine overvejelser. Byggereglementet skal naturligvis overholdes, så du ikke får problemer med kommunen eller naboerne.

Der er også flere måder at udføre byggeriet på. Hvorfor ikke bare klare opgaven til perfektion i første hug – i stedet for at reparere og vedligeholde løbende mere end hvad, der er nødvendigt?

Vi giver dig en brugsanvisning til at konstruere en lukket overdækket terrasse. Hvis du læser videre, får du også råd og vejledning i forhold til det gældende byggereglement.

Lukket overdækket terrasse – Derfor

Alle, som kender til den danske sommers lunefuldhed, ved, at man aldrig skal hænge hverken den strikkede sweater eller regnjakken for langt væk. Sommeren kan byde på blæsende og køligt vejr. Der kan da også falde mere end rigeligt med regn.

Ingen bryder sig om at være spærret inde i deres hus om sommeren. Man vil ud i den friske luft og de, trods alt, lunere temperaturer end i resten af året.

Derfor er det kun smart at sørge for overdækning og tillukning af terrassen eller bare en del af den. Med tag over hovedet og lukning i siderne, vil hverken vind eller nedbør kunne genere.

En lukket overdækket terrasse medfører, at man får meget mere frisk luft på terrassen end eller. Tykke tæpper og varmelampe gør også meget godt for opholdet udendørs.

Måske skal du søge byggetilladelse

Du bør tjekke en række forhold igennem, før du går i gang med at bygge en lukket overdækket terrasse. Hvis du ikke ønsker at overskride byggereglementer, kan du rådføre dig med de nedenstående punkter.

Den samlede bebyggelsesprocent

Lokalplanen fastsætter, hvor høj en samlet bebyggelsesprocent på din grund, der må være. I de fleste tilfælde må der bygges på mellem 25-50% af grunden.

Rådfør dig altså med lokalplanen, hvis du er i tvivl om, at dit byggeri overskrider gældende regler. Det skader aldrig at spørge en fagperson fra kommunen til råds og få et skriftligt/officielt svar, så du ikke kan hænges op på noget senere hen.

Hus med overdækket terrasse

Søg professionel vejledning

En lokalkendt rådgiver kan spare dig for masser af besvær på sigt. Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i lokale regler for bebyggelser. Selvom en lukket overdækket terrasse kan synes som et overskueligt projekt, bør du altid tage fagfolk med på råd alligevel.

Lokale eksperter vil gerne hjælpe dig med dit projekt. Selvom du bygger selv, kan der være gyldne råd og vigtig vejledning at komme efter for en billig penge.

Pas på med for højt byggeri eller for tæt på skel

Småbygninger er tilladte op til skel, hvis de ikke overskrider en vis højde. Der må dog ikke være åbninger, døre eller andre udgange mod skellet. Vandet fra taget skal i øvrigt holdes inde på egen grund, så det ikke kommer til at genere naboerne.

Byggeri op ad skel i områder med fritliggende huse, må bygningens dele ikke overskride 2,5 meter over terræn. Bygningens totale højde må i øvrigt aldrig overskride 8,5 meter. Igen bør du tage lokalplanen, kommunen og lokale fagfolk med på råd, hvis du er i tvivl.

Fra 2,5 meter fra skel mod naboerne eller eventuelle stier, må bygningens højde stige med en hældning på 42 grader til en maksimal højde på 8,5 meter.

Samlet areal af tilbygninger

Hvis din grund byder på flere tilbygninger som garage, skur, carport, drivhus mm. skal du være opmærksom på, om det samlede areal af disse tilbygninger overstiger 50 kvadratmeter.

Går du over grænsen på 50 kvadratmeter, skal du rådføre dig med lokalplanen. Det er meget muligt, at der skal søges byggetilladelse for en lukket overdækket terrasse i dette tilfælde.

Hvis det samlede areal er højere end 50 kvadratmeter tæller din overdækkede terrasse med i beregningen af bebyggelsesprocenten på din grund.

Sørg for opdatering af BBR-registret

Du har pligt til at få opdateret BBR-registret, når du opfører en lukket overdækket terrasse. Du skal derfor kontakte kommunen og informere om den nye tilbygning.

Alle småbygninger skal faktisk registreres i BBR, selvom rigtig mange ikke er klar over det.

Før du bygger en lukket overdækket terrasse – De gode råd

Det kan synes som et ganske simpelt projekt at bygge en lukket overdækket terrasse. Der er dog stadig visse ting at være opmærksom på, hvis man skal ende ud med et tilfredsstillende og langtidsholdbart resultat.

En lang grillsæson er indenfor rækkevidde, hvis du overdækker din terrasse. Man kan faktisk finde udenfor allerede fra det tidlige forår til sent efterår, hvis terrassevarmeren også er en del af pakken.

Fugt og regn vil i øvrigt ikke ødelægge havemøblerne, så en overdækket terrasse gør i den grad godt for mere end bare én ting. Prikken over i’et er naturligvis en gasgrill lige udenfor overdækningen.

Man kan se frem til masser af kvalitetstid på terrassen, hvis den beriges med en praktisk overdækning.

Blokerer terrassen for at lys kan trænge ind i huset?

En lukket overdækket terrasse kan naturligvis komme til at blokere for lysindfald i det tilstødende hus. Et forhold, som absolut er værd at tage med i sine overvejelser.

Omvendt bliver huset så også en tand større, da terrassen er mulig at tage i brug en stor del af året. Måske bør vinduerne bag den overdækkede terrasse gøres større, så der trænger maksimalt sollys igennem.

Overvej hække og planter

Læ og lys er alfa og omega, hvis opholdet på terrassen skal blive en succes. Man kan skabe læ på terrassen med hegn eller levende hegn i form af buske eller planter.

Husk dog altid på, at lyset skal have mulighed for at trænge igennem. Udsigten bør heller ikke blokeres mere, end hvad godt er. Alt med måde.

En stor terrasse giver større glæde af solen

Uanset hvordan man vender og drejer det, så er der mange fordele ved en større terrasse. Du kan fange sollyset i flere timer af døgnet. Både morgensolen og aftensolen kan komme jer til gode.

Skal der overdækning på terrassen vil det endda være muligt blot at overdække en del af arealet. På den måde kan en del af selskabet også finde ly for solen imens andre tager solbad.

Materialer, der passer til husets byggestil

Det er værd at tilstræbe en stil, der stemmer overens med huset. Særligt hvis terrassen er opført i forlængelse med huset, vil det skære i øjnene, hvis byggestilene er komplet anderledes. Brug derfor god tid på at vælge de helt rette materialer at bygge med.

Bliv fri for et dryppende tag

En overdækning med termovirkning er nødvendig, hvis der ikke skal dryppe fugt og kondens ned fra tid til anden. Hvis de lukke sider er udført med termoglas, vil det også modvirke dannelse af dug.

Tag til udestuen

Afledning af regnvand

Det er ufattelig vigtigt at have en plan for afledning af regnvand klar. De fleste kommuners byggereglement stiller krav til, at regnvandet skal sive ned på egen grund.

Dit nye tag kan bruges til at samle regnvand til vanding. I stedet for at kraftige regnskyld bare løber ud i kloakken, kan det altså være med til at gøde din have og dine blomster, hvis du sørger for opsamling.

Måske skal terrassen kunne ændres til en udestue

Med både overdækning og tillukning af siderne er der ikke langt til en egentlig udestue. Du kan ligefrem sørge for, at det næste skridt bliver nemmere at tage, hvis du tager højde for det.

Held og lykke med at nå frem til en lukket overdækket terrasse præcis efter dine ønsker!