Lægge terrassebrædder - En guide til at bygge sin egen terrasse

Lægge terrassebrædder – En guide til at bygge sin egen terrasse

At lægge terrassebrædder kan godt give nogle udfordringer, hvis man ikke har prøvet det før. Man skal især huske på, at træ ikke er et 100% ensartet materiale.

Når terrassen er gravet ud, og fundamentet er på plads, mangler du sådan set ‘kun’ at lægge terrassebrædder. Den svære kunst mestres selvfølgelig af professionelle, som du kan hyre til at konstruere din terrasse. Meget billigere er det dog, hvis du kan klare opgaven med egne hænder.

Terrasser findes i nærmest alle mulige afskygninger. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Hvor vanskelig opgaven med at lægge terrassebrædder bliver, afhænger i høj grad også af, hvilken type brædder du vælger at investere i.

Lægge terrassebrædder – En trin for trin-guide

Når det sidste skridt mangler, før terrassebyggeriet er nået til vejs ende, er det med at gøre sig sine forberedelser. Du kommer kun til at lægge terrassebrædder til noget nær perfektion, hvis du bærer dig struktureret an.

Derfor får du her en guide, der forklarer dig, hvordan du griber opgaven an. Godt begyndt er halvt fuldendt, så tag endelig ved lære af dem, der har prøvet kræfter med opgaven mange gange før.

En videoguide, der gør det hele meget nemmere

Terrassebrædder er aldrig 100% ens

At bygge med naturens egne materialer gør, at du ikke kan forvente total nøjagtighed. Brædderne vil aldrig være ens i hverken længde, bredde eller af udseende.

Charmen ved at vælge en træterrasse frem for at lægge fliser er jo netop, at træ er et levende materiale, der tilmed patinerer flot med tiden, hvis det bliver vedligeholdt efter alle forskrifter.

Når terrassebrædder ikke er helt lige, kan det være nødvendigt at tvinge dem på plads. Ovenpå fundamentet ligger en træramme, som brædderne skal tilpasses. Det kan godt være nødvendigt at bruge lidt knofedt for at lægge brædderne på de ønskede positioner.

Da brædderne ganske givet heller ikke er lige lange, er det en god idé med forskudte samlinger, så der er lidt at arbejde med.

Kridtsnor og luft imellem brædderne

Selvom terrassebrædderne rummer unøjagtigheder, er der stadig veje at gå for at få dem til at ligge snorelige. Hvis du gør brug af en kridtsnor til optegning af lange streger, har du noget at gå ud efter og dermed meget bedre arbejdsforhold.

Når brædderne lægges, skal du også altid huske at der skal være luft imellem. Træ arbejder med vejret og har derfor brug for at kunne udvide sig eller trække sig sammen.

Den underliggende konstruktionen kan udstyres med et punkt. Herefter tegner du op med kridtsnor, som du tegner lange streger efter. Nu er det straks nemmere at få brædderne anlagt mere nøjagtigt.

Kridtsnor og blyanter er altså en væsentlig del af redskaberne, når du skal lægge terrassebrædder.

Tjek løbende efter om brædderne ligger lige

Med stregerne tegnet efter kridtsnoren er det tid til at lægge de første brædder på plads. Det kræver omhyggelighed og stor koncentration at komme godt fra land. Det gør ikke noget, hvis processen må gentages et par gange, før man rammer et tilfredsstillende resultat.

Start med at lægge de første brædder med god luft imellem og lige stor afstand. Læg ud med fx fem brædderne, hvorefter du betragter, hvordan det ser ud på afstand.

Det er meget vigtigt, at du ikke lægger flere brædder, hvis ikke du er så godt som 100% tilfreds. Det færdige resultat afhænger i høj grad af, hvordan du kommer i gang. Små unøjagtigheder i starten bliver kun værre des flere brædder, der lægges på.

Før du skruer terrassebrædderne fast

Det er vigtigt, at du ikke bare skruer brædderne fast i stor hast, da der er flere ting at have for øje, før den afsluttende proces. Selvom brædderne ser ud til at ligge snorlige, bør du have et par andre ting på plads også.

Afstanden mellem brædderne er nærmest ligeså vigtig, som at brædderne ligger lige. Det er let at måle efter med en lille træklods, om der er lige meget luft imellem.

Ja, det er et præcisionsarbejde af de helt store at få styr på brædderne på terrassen. Du skylder dig selv at give dig rigtig god tid til processen. Det vil skære i øjnene lang tid efter, hvis brædderne ikke lægges præcist på plads.

I værste tilfælde skal der justeres på terrassebyggeriet senere hen – og det vil du gerne undgå for enhver pris.

NU skal terrassebrædderne skrues fast

Med alle de foregående skridt på plads, er det tid til at skrue brædderne fast. Det gøres ikke i al hast og så hurtigt som muligt. Glem alt om at pløje skruer i brædderne med 100 kilometer i timen, hvis du skal stå tilbage med et tilfredsstillende resultat.

Skruerne skal placeres rigtigt i første hug, hvilket har stor betydning for bræddernes udseende. Du bør bruge to skruer i hver ende af alle brædder. Det giver klart størst stabilitet og et langtidsholdbart resultat.

Brædder af træ risikerer at flække, hvis du skruer i for tæt på enden af træet eller kanten. Som tommelfingerregel skal du skrue mindst to centimeter fra kanten og tre centimeter fra træets ende. Dermed skulle du kunne være så godt som helt sikker på, at brædderne ikke splintrer og flækker – heller ikke på længere sigt.

Komplet gør det selv-guide

Det sidste nøjagtighedsarbejde

Nu er brædderne lagt på plads med al den tvang, der måtte til. De har præcis ligemeget luft imellem sig og er skruet i med to skruer i hver ende. Nu skal brædderne skæres til, så du får nogle pæne ender, der i øvrigt ikke vil give ridser på bare fødder.

En rundsav giver det mest præcise resultat, når brædderne skal skæres til i enderne. Langt de fleste brædder har brug for en sidste justering af længden, inden terrassen stiller øjet helt tilfreds.

Rundinger i enden af træet, der stikker en smule ud, er værd at stræbe efter. Skarpe kanter vil give nogle skrammer hen ad vejen – især til små børn, som måske ikke lige ser sig for.

Med en familievenlig terrasse når man længst. Præcise detaljer og holdbarhed gør, at du kan nyde det færdige resultat år efter år. Lad os kigge nærmere på udvalget af terrassebrædder, du har at vælge imellem.

Guide til valg af terrassebrædder

Der findes – næsten – ligeså mange slags terrassebrædder, som der findes terrassebyggere. Derfor er det smart at dykke lidt ned i de forskellige varianter for at tjekke sine muligheder ud.

Blødt træ er at foretrække, hvis priserne skal holdes på et minimum. Her får du ikke lang levetid på terrassen. Til gengæld får du en terrasse, som ikke vil koste alverden.

Du kan dog sagtens forlænge levetiden af blødt træ, hvis du er flittig med vedligeholdelsen. Svinger du penslen med træbeskyttelse og olie en gang om året, vil brædderne kunne holde i lang tid frem.

Terrassebrædderne i hårdttræ

Hårdt træ har et mere eksklusivt udseende end blødt træ. Det holder også længere grundet det store indhold af olie. Den naturlige olie i træet gør brædderne modstandsdygtige overfor råd og svamp, som ellers spiller ind i et fugtigt og køligt klima som det danske.

Hårde træsorter som Ipé, Bangkirai, Cumaru og Thermo-ask hører til på danske terrasse, som godt må koste lidt at konstruere. De mere eksklusive træsorter har så samtidig den fordel, at de ikke kræver helt den samme grad af vedligeholdelse som blødt træ.

Komposittræ er noget helt andet, da du her har med et kunstigt fremstillet materiale at gøre. Komposit består af 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel.

Det er det helt rette valg, hvis du mest af alt vil have en terrasse med lang levetid – og ikke ønsker at bruge tid på pleje af brædderne.