Brunimprægneret terrasse – Sådan passer du bedst på din terrasse

Brunimprægneret terrasse – Sådan passer du bedst på din terrasse

En brunimprægneret terrasse er en fantastisk tilføjelse til dit hjem. Der er få forbedringer der kan hamle op med en træterrasses brugbarhed, udseende og værdi til hjemmet. En af de sværeste beslutninger du skal træffe, når du skal bygge en træterrasse er højst sandsynligt, hvilken trætype du skal vælge. Efterhånden er der nemlig kommet rigtig mange materiale muligheder på markedet. Alligevel er trykimprægneret træ stadig en af de mest populære valg til terrassekonstruktioner og mange af terrasserne rundt omkring i Danmark er bygget af trykimprægneret træ. Det er en trætype der er høj efterspørgsel på generelt til udendørs træprojekter. Det skyldes træets lange levetid, lave vedligeholdelse og gode modstandsagtighed, der kommer med den behandling træet har gennemgået.

Det naturlige valg

I dag har du også mulighed for at vælge en brunimprægneret terrasse. Den bruneimprægnering giver et smukt og naturligt udseende på træet, der ellers har været en udfordring førhen. Det er et oplagt valg, hvis du vil have en holdbar terrasse, der samtidig er smukt og naturligt at se på. Selvom en brunimprægneret terrasse i sig selv har en lang levetid, er det vigtigt at du passer godt på den. Det giver de bedste betingelser for at den holder sig flot og du kan have glæde af den så længe som overhovedet muligt.

Trykimprægneret træ

Trykbehandlet træ er et ideelt materiale, når det drejer sig om at bygge en terrasse. Det skyldes den kemiske behandling træet gennemgår, der gør det i stand til at modstå råd, insekter og generelt forfald. Faktorer der ellers er en udfordring for ubehandlet træ, når det skal være udendørs året rundt og udsættes for fugt, vind og vejr. Dermed ikke sagt at trykimprægneret træ ikke kræver vedligeholdelse, for det gør det. Din terrasse vil til gengæld takke dig i sidste ende, med længere levetid, hvis du passer godt på den. Heldigvis kræver det heller ikke mere end et par regelmæssige opgaver og vedligeholdelse.

Hvad er en brunimprægneret terrasse?

Brunimprægneret træ er en relativt ny mulighed der er kommet på markedet. Brunimprægneret træ gennemgår den samme kemiske proces som almindeligt trykimprægneret træ, der normalvis får et lidt grønligt skær efter behandlingen. Ved brunimprægneret træ tilføjes der farvestof til behandlingen, der giver træet dine bruneimprægnering. Derved får træet den velkendte farve, som man forbinder træ med. Den brune farve kan i starten være meget mørk, men den falmer derefter til en mere naturlig træfarve med tiden, så det skal du ikke lade dig afskrække af.

Prisen på brunimprægneret terrasse

Brunimprægneret træ er blevet et af de mest populære materialer til terrassekonstruktioner. Det er dog også et dyrere valg end almindeligt trykimprægneret træ. Det skyldes den ekstra farve tilføjelse i behandlingen, men sammenlignet med blandt andet cedertræ, er brunimprægneret træ stadig økonomisk overkommeligt. Vil du vide endnu mere om brun, så kan du læse vores artikel: Derfor skal du vælge brunimprægnerede terrassebrædder

Er brunimprægneret træ skadeligt?

Den kemiske behandling der bruges til brunimprægneret træ, er den samme som bruges til almindelig trykimprægneret træ. Behandlingen er altså helt igennem godkendt og sikker at bruge. Den eneste forskel er helt enkelt tilføjelsen af farve.

Vedligeholdelse af brunimprægneret terrasse

Brunimprægneret terrasser har en langvarig beskyttelse mod råd, svamp og insektangreb. Det betyder også at din terrasse kan holde i mere end 20 år. Selvom trykimprægneret træ generelt ikke kræver meget vedligeholdelse, er det vigtigt at du passer på din træterrasse, så det står stærkt imod almindeligt slid og skiftende vejr, som terrassen bliver udsat for. Rengøring og vedligeholdelse af en brunimprægneret træterrasse er en årlig opgave. Det er med til at din terrasse bevarer sit flotte udseende, har en optimal levetid og at du kan nyde terrassen resten af året.

Start med rengøringen

Rengøring en uundgåelig del af at have en terrasse og det gælder også for en brunimprægneret træterrasse. Det skal selvfølgelig gerne gøres efter behov, men ellers 1-2 gange om året. Du skal starte med at fjerne overfladisk snavs: blade, grene og støv m.m. – Det kan gøres ved blot at feje terrassen over. Herefter er det en god idé at vaske terrassen med lunkent vand, til at fjerne det værste skidt.

Bagefter skal din træterrasse rengøres mere i dybden og her kan du med fordel bruge rengøringsmiddel der er udviklet til terrasser for eksempel Gori trævask. Til det kan du med fordel bruge en børste med vandgennemløb. Du kan også vælge at rense din træterrasse med en højtryksrenser, der kan gøre arbejdet lidt nemmere og hurtigere. Læs her hvordan du højtryksrenser din terrasse.

Husk oliebehandling

Brunimprægneret træ kræver ikke den store vedligeholdelse og er i sig selv vejrbestandigt og holdbart. Alligevel er det nødvendigt at passe på din terrasse, ved at give det olie. På den måde giver du den de bedste betingelser for at holde. Når du skal give din brunimprægnerede terrasse olie, er det vigtigt at træet er tørt og at fugtigheden er under 18 %. Det kan du måle med en fugtmåler.

Olien sørger for at din terrasse ikke tørrer ud og forvitrer, så du undgår sprækker, revner og splintrer. Samtidig med at det holder den flotte farve vedlige. Der er mange muligheder for træolie, men gå gerne efter en decideret terrasseolie. Så er du sikker på at du giver din terrasse den bedste behandling. Brug for eksempel Jotun Demidekk Terrasseolie. Når først du har givet din terrasse oliebehandling, kan du vente helt op til 3-4 år, før det er nødvendigt at give den en tur på ny.

En årlig inspektion

Planlæg en årlig inspektion af din terrasse. Det kan med fordel gøres i samme omgang, som du får klaret rengøringen eller giver din terrasse en tiltrængt oliebehandling. Vejret og almindeligt slid, er hårdt for terrassen og kan langsomt ødelægge den, hvis ikke du sørger for at passe på den. Sørg derfor for at holde øje med løse træbrædder, løse skruer, splinter, revner og råd m.m., der kræver handling. Undersøg alle samlinger, bjælker og brædder, så du kan fange mindre skader tidligt og reparere det, før det udvikler sig til en større og dyrere session. Du kan komme mange fremtidige problemer i forkøbet, ved at lave en årlig inspektion.

Brunimprægneret træ er ikke vedligeholdelsesfrit

Brunimprægneret træ er et flot og sikkert valg, til din terrasse. Det kan modstå meget og holder i mange år, men din terrasse skal altså stadig både rengøres og behandles. Husk at bruge rengøringsmidler og olie der er beregnet til træ og trykimprægneret træ. Desuden skal du som en hver anden terrasse være opmærksom på skader eller lignende, der har behov for en hånd løbende.

Brunimprægneret terrasse – Pas godt på den

En brunimprægneret terrasse er det de fleste drømmer om, når det kommer til drømme terrassen. Det har en flot farve, er modstandsdygtigt og holdbart. Alligevel kræver din brunimprægnerede træterrasselidt, men dog noget vedligeholdelse, ligesom gælder for andre dele af dit hjem. Du passer bedst på din terrasse ved regelmæssig rengøring, oliering og gennemgang af din terrasse er med til at øge kvaliteten og sikkerheden. Ligesom det hjælper med at beskytte det danske vejr, med regn, frost og sol. Alt i alt forlænger det i sidste udseendet og levetiden på din træterrasse.

I sidste ende betyder det at du resten af tiden de næste mange år frem kan bruge terrassen til underholdning, afslapning, spisning, hygge og meget andet, de næste mange år frem, men husk at passe godt på den.