Behandling af terrassebrædder

Behandling af terrassebrædder – Det skal du være opmærksom på

Behandling af terrassebrædder kan være lidt af en videnskab. Hvis du spørger 10 terrasseejere, får du sikkert ligeså mange forskellige bud på, hvordan du skal bære dig ad.

Derfor er det rart, at du her får en komplet guide til behandling af terrassebrædder. Vi kommer ind på, hvordan du skaber et sundt fundament på din terrasse, som du kan holde ud at se på år efter år.

Lad det være sagt med det samme: Du kommer ikke sovende til terrassebrædder, der vil holde i årtier frem i tiden. Du skal både i gang med rengøringen, træbehandling og måske endda en klat maling, hvis du synes.

Lad os straks komme i gang med at tjekke dine muligheder af.

Behandling af terrassebrædder – Forlæng din terrasses levetid

Med den rette behandling af træterrassen kan du føje et pænt antal ekstra år til levetiden. Hvad der også er værd at tage med er, at du også kommer til at kigge på brædder med et pænt visuelt udtryk undervejs.

Der er altså flere gode grunde til at finde kost, svampe, rengøringsmidler, træbeskyttelse, olie og maling frem, hvis du er den lykkelige ejer af en terrasse i træ.

De fleste vedligeholder og klargør deres terrasse i foråret. På den måde er man helt klar, når de virkeligt sjove dage med varme i luften og sol på himlen melder deres ankomst.

Et efterårstjek er bestemt også på sin plads. Så ved man ligesom, hvad man skal være opmærksom på, når det nye år engang går mod lysere tider.

Jævnlig behandling af træbrædder

Hvis du har anlagt terrasse med naturligt træ, der kræver jævnlig behandling, vil det være oplagt at give brædderne en kærlig hånd en varm dag sidst på sommeren.

Træbeskyttelse er en lidt omstændig ting at have med at gøre. Du skal nemlig stræbe imod at påføre det brædder, som hverken er fugtige eller står under en skarp sol på dagen.

Alger, skidt og møg vil uundgåeligt gøre deres indtog på din træterrasse, når den udsættes for det danske klima året rundt. Det er bare mere lokkende at tilbringe tid på en rengjort, pæn og vedligeholdt terrasse – så lad os komme i gang med det samme.

Når der bygges udendørs med træ, skal du gøre dig klart, at det er et materiale, som kræver jævnlig omsorg. Overfladen skal behandles med olie og maling mindst en gang hvert andet år, hvis du vil opretholde et sundt og friskt udtryk.

Du bør også gå din terrasse igennem for løse skruer, søm, knaster, splinter og andet, som kan gøre opholdet mindre behageligt. Tænk over, at terrassen gerne skal være rar at betræde med bare fødder en varm sommerdag.

Silvan hjælper også på vej

Rengøring af terrassen

Trin 1 går ganske simpelt ud på at gøre rent på terrassen. Du kommer ikke ordentligt videre i processen uden dette simple forarbejde. Terrassen er i sagens natur udendørs, så skidt vil hobe sig op over tid.

Behandling af terrassebrædder indebærer, at du fjerner den maling, træbeskyttelse og olie, som den eventuelt tidligere er blevet behandlet med. Du skal altså ned til essensen af brædderne, før du kan give dem den omsorg, de kræver.

Trærens er et middel, som vil hjælpe dig godt på vej. Hertil anvender du en skurebørste og skrubber godt igennem, indtil den tidligere belægning er væk. Knofedt er din bedste ven under denne proces.

Når du er ved vejs ende, skal terrassen tørre godt igennem. Derfor er det alfa og omega, at behandlingen finder sted en dag uden regn. På den overdækkede terrasse har man det så lidt nemmere.

Sæt en stopper for ujævnheder

Under den indledende behandling af terrassebrædderne kan træet få ujævnheder hist og pist. Dette er en naturlig del af processen, og er ganske nemt at råde bod på.

Du skal simpelthen bare have fat i en klods og sandpapir for at slibe ned. På denne måde opnår du jævne terrassebræder, som kan blive gjort klar til endnu en sæson.

En højtryksrenser er alt for voldsom at anvende til formålet. Det er din terrasse, du har med at gøre og ikke en industrigrund, der skal vedligeholdes.

En såkaldt patio cleaner kan spare dig for tid og kræfter. Vi anbefaler dog, at du holder lidt igen, da en terrasserenser af den type kan tage hårdt fat. Det er i sagens natur kun en overfladebehandling, der er tale om.

Når den tidligere belægning er væk, vil brædderne fremstå mere ru. I det tilfælde kan en overfladeslibning være vejen frem. På den måde kan du også blive fri for alger, som de fleste ikke synes pynter på træet.

Du kan ligefrem komme ind til, hvordan træet så ud, da terrassen blev bygget. Behandling af terrassebræder er også en fornyelsesproces af de store.

Gå din terrasse efter for råd

Nedbør er naturligvis en nødvendighed for naturen. Det er desværre bare ikke godt på nogen måde for en træterrasse. Vand, fugt og sne vil sætte sine spor efter blot en enkelt havesæson.

Der er ligefrem danske somre, som decideret regner væk. Her vil det være mere end på sin plads med en grundig gennemgang af terrassen, før den igen tages i brug året efter.

Måden at tjekke på, om træet er ramt af råd eller mørhed er ved at mærke efter med en skarp skruetrækker eller syl. Hvis det ikke kræver mange kræfter at nå igennem træet, er det sandsynligvis ramt af råd og skal udskiftes.

Det er gerne en proces, som skal kunne ske rimeligt hurtigt. Mørre brædder er i fare for at styrte sammen. Opholdet på terrassen vil i disse tilfælde blive lidt for spændende og uforudsigeligt.

Det er bare med at besøge din nærmeste trælasthandel for at finde brædder af samme type – eller så tæt på, som du kan komme. En god træterrasse er en sikker træterrasse.

XL Byg vil også være med

Gennemsyn af skruer og søm

Ligesom det ikke vil være rart at gå igennem brædder på terrassen, vil det heller ikke være særligt morsomt at træde rustne skruer eller som op i hælen.

I takt med tiden kan skruer og søm godt bevæge sig opad i træet. Dette skal naturligvis tjekkes efter med jævne mellemrum. Du finder da bare skruetrækkeren frem, så skruerne kan komme tilbage på plads igen.

Sømmene får en behandling med hammeren, og så udgør de ikke et problem længere. Pas dog på med at banke sømmene for langt ned i brædderne, da der herved vil opstå fordybninger, hvor vand kan samle sig. Og så opstår det velkendte problem med råd meget nemmere.

Hvis terrassen er hævet, er det absolut også på sin plads med en efterspænding af eventuelle bolte og møtrikker.

Sikkerhed fremfor alt.

Den afsluttende behandling med træbeskyttelse

Og så til prikken over i’et. Nemlig hvad det hele i bund og grund handler om: Behandling af terrassebrædder med træbeskyttelse.

Du skal give dine brædder en ny overfladebehandling, når de er tørre nok til det. Faktisk skal du stræbe efter at svinge penslen i en periode, hvor det ikke har regnet adskillige dage i træk. På denne måde opnår du det absolut bedste resultat.

Fugten i træet skal optimalt set være helt nede på under 20%, når du går i gang. Tjek efter med en fugtighedsmåler. Der er mindst fugt i vejret i sommermånederne.

Stryg stræet med rigelige mængder træbeskyttelse uden at det sejler over. Lad lige træet trække olien ind efter første omgang. Og sådan giver du det tilpas meget kærlighed, som produktbeskrivelsen foreskriver.

God fornøjelse med din behandling af terrassebrædder!