Et terrassetag af plast er den absolut mest overskuelige løsning. Både når det kommer til montering og budget, kan de fleste terrassebyggere være med. Her får du en guide til plusser og minusser ved et terrassetag af plast.
Vi skal have et kig på dine muligheder for at lægge tag af plast på terrassen. I Danmark kan vejret jo drille – selv om sommeren. Pludselig daler sommerregnen ned og forstyrrer idyllen på terrassen.
Der skal et tag på terrassen, hvis man vil være på den helt sikre side. Med et terrassetag af plast, flår du hverken bunden ud af budgettet eller står med en monteringsopgave, der er umulig at løse.
Terrassetag plast – Hvorfor?
Der er naturligvis altid argumenter både for og imod, lige meget hvilken form for tagbelægning, du vælger. Sådan er det også, hvis du dykker ned i, hvad et terrassetag af plast vil føre med sig.
Først og fremmest så kan der være rigtig mange gode grunde til at lægge tag over terrassen eller ihvertfald en del af terrassen, hvis den er rummelig i størrelsen.
Bedst, som du står klar til at tage imod gæsterne en sommerdag, kan regnen begynde at dryppe ned. Det dækkede havebord under åben himmel skal hurtigt ryddes og fødselsdagen holdes indendørs.
Forestil dig, hvis en smule regn ikke gjorde en pind. Med sommertemperaturer udenfor ville man stadig kunne hygge sig. Et terrassetag af plast rummer tilmed den fordel, at du kan høre regnens beroligende trommen.
Meget mere lyden af dansk sommer bliver det ikke.
Lyset kan stadig trænge igennem et terrassetag af plast
Men hvad så med sollyset? Bliver det ikke lukket ude, når man lægger tag over terrassen?
Jo, til en vis grænse. Plastløsningen tillader dog stadig, at der trænger lys igennem. Derfor kan det betragtes som lidt af en mellemting mellem total overdækning og åben himmel.
Du får hverken regn på dig eller bliver solskoldet.
Det helt oplagte vil naturligvis være, hvis man kan nøjes med at overdække en del af terrassen. Der hvor havebordet står, kan være under overdækning. På den måde reddes mange middage, og man kan stadig solbade i liggestolen, når sommeren viser sig fra sin bedste side.
Let at montere plader af plast
Et terrassetag af plast egner sig til gør-det-selv folket. Der kræves ikke meget håndværkersnilde for at få lagt pladerne på helt korrekt og efter alle anvisninger.
Du får et terrassetag af plast for ganske få penge i forhold til andre mere tagløsninger. Med den rette vedligeholdelse, pasning og pleje, vil taget kunne holde i et pænt stykke tid.
Når og hvis der så skulle være bøvl med enkelte plader, er de relativt simple at udskifte. Også her er det til at have med at gøre for hjemmehåndværkeren.
Terrassetag plast – Hvorfor ikke?
Som sagt: Ingen fordele uden ulemper.
Et terrassetag af plast er ikke markedets mest holdbare løsning. Går du med lavprisplader, vil de ikke holde i særlig lang tid. Du skal berede dig på at købe ekstra plader i første omgang, da der løbende skal udskiftes defekte plader.
Herudover kommer, at et terrassetag af plast jævnligt skal rengøres og vedligeholdes. Pladerne bliver hurtigt beskidte, og alger har optimale betingelser for at trives.
Du kan dog investere i plastplader med en selvrensende overflade, der kan gøre meget af arbejdet for dig. Befinder terrassen sig i nærheden af store træer, vil nedfaldende blade og nåle misfarve plastpladerne.
Jævnlig rengøring er vigtig
Heldigvis er det ret enkelt at vedligeholde og rengøre sit tag af plast over terrassen. En haveslange med godt tryk på kan spule det værste væk på ingen tid. Hvis du samtidig kan komme til at skure efter med en blød kost, er rengøringen hurtigt overstået.
Plastplader vil med tiden blive mindre og mindre gennemsigtige uanset hvad. Solens stråler og lys får altså sværere ved at trænge igennem som årene går. Med jævnlig rengøring kan den uundgåelige proces sættes ned i tempo.
Der er reklamationsret på de fleste plastikplader til tagbelægning. Du får produkter med helt op til 15 års garanti. De fleste vil dog ikke have hverken tid eller lyst til papirarbejdet ved reklamationssager, så det er bare med at finde noget, der holder i maksimal tid fra start.
Terrassetag plast – Ganske nemt at montere
Det er ikke den sværeste opgave at få et tag af plast over terrassen. Hvis du har lidt erfaring indenfor gør det selv-projekter og byggeri, hjælper det selvfølgelig på det. Ellers kan det være, at en hjælpsom nabo eller onkel kan give et nap med.
Det er først og fremmest et nøjagtighedsarbejde at få pladerne til at passe perfekt ind i tagkonstruktionen. En stærk anbefaling er at bygge taget med mål, der passer til pladerne – uden at der skal skæres i dem.
Skal pladerne justeres til, så de passer ind i en forudgående konstruktion, kan det let blive noget af et reparationsarbejde. De fleste tagplader af plast holder nemlig ikke særligt godt til at blive skåret i. Forberedelse er derfor nøglen til en hurtig og nem terrasseoverdækning.
Bliver det alligevel nødvendigt at save pladerne til, kan malertape hjælpe på vej mod, at pladerne ikke revner. Tape stabiliserer materialet og er nemt at fjerne bagefter.
Får du mål og materialer 100% på plads, inden du begyndet tagbyggeriet, kan det meste klares over en weekend – hvis I da ikke holder lidt rigeligt med pauser undervejs!
Terrassetag plast – Prisen varierer meget
Det kommer rigtig meget an på valget af plader, hvor meget du samlet set skal af med. Hvis man kun regner selve tagbelægningen med, vil det koste fra cirka 50 til 400 kroner pr. kvadratmeter.
Herudover kommer udgifter til skruer, lister mm. der skal til for at få terrassetaget fastmonteret. Du har altså et rigtig stort råderum, når det kommer til økonomien. Man kan vælge de absolut billigste materialer på markedet og krydse fingre for, at de alligevel holder i god tid frem.
Vi anbefaler dog, at du foretager nogle grundige kvalitetstjek, før du beslutter dig for en bestemt type plastikplader. Hør hvad andre har bygget med og spørg dig til råds i byggecentret. Der er helt sikkert plader, som folk har bedre erfaringer med end andre.
Gode råd til terrassetaget af plast
Lad os slutte af med en række gode råd i både stort og småt, hvis du overvejer et terrassetag af plast.
- Faldende grene kan forvolde skade på plastikpladerne. Hvis uheldet er ude og pladerne revner – eller der ligefrem går hul – er det bare med at få skiftet de beskadigede dele ud hurtigst muligt. Følgevirkningerne af et terrassetag med skader, gør det bare endnu værre, indtil der er kommet orden på sagerne.
- Hvis skruerne er rustne og der siver vand ned, skal der også reparationer til. Det kan altid bedst betale sig at udskifte alle dele omkring det område, hvor skaden er sket.
- Trapezplader af plast er flotte, når de er helt nye og lige blevet lagt over din terrasse. Det friske udseende vil dog aftage efterhånden som somrene afløser hinanden. Jævnlig rengøring og vedligeholdelse er nøglen til et længere liv.
- Dit terrassetag skal hælde, således at der løber vand ned. Det er tommelfingerreglen, som er ganske nem at forholde sig til.
- Der må på ingen måde kunne trænge vand ned i en eventuel overgang mellem terrasse og hus. Det kan forvolde store vandskader på huset, hvis terrassetagets hældning ikke er på minimum 5 grader.
Nu har du fået en række plusser og minusser ved et terrassetag af plast. Vi ønsker dig alt mulig held og lykke uanset, hvilken tagbelægning du vælger.