Sort træterrasse

Fordele og ulemper ved at vælge en sort træterrasse

Hvis du går og overvejer at male din terrasse sort, kan du her læse om fordele og ulemper. Meget af det siger næsten sig selv, men der er dog også ting, som ikke er så ligetil.

Når terrasser af træ får nogle år på bagen, kommer de uden tvivl til at trænge til en omgang maling eller træbeskyttelse. Sort er måske ikke det farvevalg, som de fleste overvejer i første omgang.

Fordele ved en sort træterrasse

Når man går i sort tøj om sommeren, trækker man mest muligt varme ud af solens stråler. Det kan faktisk være en god ting at trække i de sorte klæder, hvis temperaturen ikke er særligt høj, men solen trods alt er fremme.

Nøjagtig på samme måde fungerer det med sort på terrassen. I det tidlige forår, sensommer og efterår kan temperaturen måske være lige lav nok til at indtage terrassen.

Med solen fremme på en blå himmel vil sorte terrassebrædder dog trække mest muligt varme til sig. Herudover giver det i manges øjne et stilfuldt look, som ikke ses på de fleste terrasser.

Huset i de mørke nuancer suppleres også bedst af en terrasse, der holdes i den sorte ende af spektret.

Du kan både bruge sort træbeskyttelse eller decideret olie, når terrassen skal have det rette touch fra dine hænder. Med træbeskyttelse kan du altså slå to fluer med ét smæk: Nyt look til terrassen og vedligeholdelse på samme tid.

Ulemper ved en sort træterrasse

Der er naturligvis også ting, som er knap så heldige ved en sortmalet terrasse.

At farven sort suger mest mulig varme til sig, er en god ting, når temperaturen er i den lave ende. På sommerdage, hvor temperaturen kommer op at snuse til den højere afdeling af termometret, vil de sorte brædder blive endog rigtig varme.

Her kan bare fødder ikke anbefales på terrassen! Det vil være ligesom at gå på glohedt sand – så pas hellere på fusserne, når solen har bagt ned fra den tidlige morgenstund.

Snavs viser sig også tydeligt på sorte brædder. Derfor skal du påregne regelmæssig rengøring, hvis du vælger en mørk visuel fremtoning på terrassen.

Det er i sagens natur også svært at gøre arbejdet om, når terrassen først er malet sort. Der skal rigtig meget reparationsarbejde til, hvis terrassen først er malet sort – så vær hellere helt sikker på din beslutning, før du finder penslen frem.

Sådan maler du terrassen pænest muligt

Tålmodighed, tålmodighed, tålmodighed – og lange fine strøg. Du kan ikke springe de enkelte led i malerprocessen over ved bare at smøre et tykt lag maling på med det samme.

Giv dig hellere god tid med processen og mal lag efter lag på brædderne, indtil den sorte maling dækker tilfredsstillende uden tydelige tegn efter penselstrøg.

Hvis du arbejder med sort træbeskyttelse, er den rette fremgangsmåde at smøre et tykt lag på i starten. Dette skal så have cirka 10 minutter til at trænge godt ind i brædderne, før du tørrer den overskydende olie af.

Du bør i øvrigt først sikre dig, at brædderne er helt klar til at blive malet på. Alger skal fjernes sammen med andre urenheder. Start et par dage i forvejen med at rengøre træet, så det også får rigeligt tid til at tørre.

Der findes mange forskellige former for maling og træbeskyttelse på markedet, og det kan ikke betale sig at spare ved at købe de absolut billigste produkter.

Vælger du alligevel kun med øje for pengepungen, risikerer du et resultat, som ikke står mål med anstrengelserne. Og så skal det hele alligevel gøres om med en dyrere maling.

Hellere velgjort end hurtigt og billigt gjort!

En guide til at vedligeholde sin terrasse

Andre farver på terrassen – Det mørke imod det lyse

Det er faktisk kun den personlige smag og fantasien, der sætter grænser, når det handler om at føje farver til sin terrasse. De fleste kan blive enige om, at træ i sig selv er et flot materiale.

Men hvis det nu alligevel ikke kan tilfredsstille øjet – hvad gør man så?

Mælkehvid træolie – Som en nyfødt baby

Træolie fås i flere forskellige farver – så man har en bred palet at vælge imellem, hvis man synes terrassen trænger til et pift nyt liv.

Og netop nyt liv er, hvad man får med mælkehvid træolie. Looket vil i starten minde om huden på et lille barn, der endnu ikke har været ude i solen, vind eller vejr.

Mælkehvid passer godt til lounge-stilen, hvis man har hynder i samme farve til havemøblerne.

Lys Teak

Et klassisk trælook, der giver minder om gamle møbler i den helt rette stil. Ønsker du at beholde træets naturlige elegance, kan det anbefales at vedligeholde det med træolie i denne kulør.

Kina træolie

En dybrød glød, som bringer minder frem om skoven i efterårsfarver. Dette er en varm olie, der står godt til sommerens allerbedste dage på terrassen.

Hegn

Skal som navnet antyder give associationer til et godt rækværk i naturen. Hegn træolie er lidt mere mat i udtrykket i forhold til lys Teak. Det er ofte de helt små nuancer, der gør den store forskel.

Arkitekt Grå

Hvis du hverken er til det, der er sort som natten eller hvidt som sneen, kan du selvfølgelig vælge at lande på den grå mellemløsning. Her får du noget, som hverken suger for meget varme til sig eller blænder øjnene, når solen står øverst på himlen.

Nat Sort

Den sorte træolie er et modigt valg til terrassen. Her får du maksimal varmepåvirkning i højsommeren, og sandalerne bør nok holdes på de bare fødder.

Når træet på din terrasse alligevel skal beskyttes, kan du vælge at bruge træolie med farve – så slår du to fluer med et smæk.

Undgå en kølig terrasse – Placeringen er alfa og omega

Er der én ting, der ikke er fedt, så er det kulde og skygge på terrassen. Skyggen kan naturligvis komme fra en opslået parasol eller en markise – men hvis solen bliver lukket ude, er terrassen ikke meget værd.

Du bør derfor meget nøje overveje placeringen af din terrasse. Hvis du har en stor grund, er der sikkert flere muligheder for at placere terrassen helt rigtigt.

Du ønsker sol og læ på din terrasse – så simpelt er det. Dem, der har masser af plads, har måske endda mulighed for at opføre flere terrasser. Så er der både en at nyde morgenkaffen på og en til aftensmaden.

Og så er det bare med at gøre op med sig selv, hvilke farver de skal præsentere sig selv i. Sort rummer som bekendt både fordele og ulemper.

Vedligeholdelse og rengøring er vejen frem

Dem, der pusler om deres terrasser, kan vise de flotteste resultater frem for gæsterne. Terrassen har godt af jævnlig rengøring med kost, klude og en haveslange.

Hvis våde blade får lov at blive liggende, vil de misfarve træet med tiden. Ofte kræves der kun en tur med kost og skuresvampe i ny og næ for at få terrassemiljøet til at fremstå mere end tiltrækkende for gæsterne, når vejret arter sig.

Med muligheden for træbeskyttelse i farver, kan du føje den berømte prik over i’et. Det kan også være, du bare er typen, som holder af et nyt pift af og til.

En sort træterrasse er ikke for alle. Overvej derfor nøje, om det er vejen, du ønsker at gå.