Rense terrassebrædder - Sådan får du en pæn og indbydende terrasse

Rense terrassebrædder – Sådan får du en pæn og indbydende terrasse

At rense terrassebrædder er helt essentielt, hvis din terrasse skal holde sig pæn i mere end bare nogle få sæsoner. Her får du råd og vejledning til, hvordan du griber opgaven an.

Det generelt kolde og fugtige klima gør ikke meget godt for at passe på din træterrasse. Derfor bør du være flittig med træbeskyttelse og generel vedligeholdelse, hvis terrassen skal være indbydende og pæn at tilbringe tid på.

Læs med videre for gode råd samt tips og tricks til at bevare din træterrasses oprindelige udseende i så lang tid som overhovedet muligt. En smule kærlighed både forår og efterår er helt essentielt. Hvis du er ejer af en træterrasse, skal du bruge noget tid på vedligeholdelsen.

Rense terrassebrædder – Stor forskel på trætyperne

Hvor ofte og hvor meget man skal vedligeholde, kommer i høj grad an på træets hårdhed. Man sparer sig selv for rigtig meget tid på vedligeholdelse, hvis man i første omgang bygger terrasse med hårdttræ af høj kvalitet.

En solid omgang imprægnering skader selvfølgelig heller ikke. Det kan dog også sagtens være, at du har specifikke ønsker om anderledes træsorter, som er knapt så hårdføre fra naturens side. I dette tilfælde skal du være flittig med pensel og træbeskyttelse både forår og efterår.

Dette rette træ til din terrasse er det, der gør dig glad. Man kan derfor ikke præsentere en egentlig rettesnor over, hvordan man skal bære sig ad. Det vigtigste er, at man afsætter tid til at rense terrassebrædder. Jævnlig gennemgang for revner, råd, løse skruer mm. vil spare dig for mange problemer på sigt.

Sådan får du træterrassen klar til foråret

Det er først for alvor forår, når terrasse står knivskarpt og er klar til at blive taget i brug. Knap derfor nogle øl og sodavand op. Det er tid til at invitere familien på forårsklargøring af jeres træterrasse. Vejen til en indbydende terrasse går gennem en grundig gennemgang af brædderne, rengøring, efterspænding og træbeskyttelse.

Det behøver ikke tage uendeligt lang tid, hvis man gør det til en tradition at tjekke terrassen efter både forår og efter. Når vejret kalder på flere udetimer, stilles både uret og havemøblerne frem. Når bladene falder af træerne, og vejret begynder at bide lidt i kinderne, stilles uret tilbage sammen med liggestole og parasol.

Det handler på ingen måde udelukkende om æstetiske hensyn. Din træterrasse kan få mange flere leveår, når du afsætter tid til rengøring og vedligeholdelse. Få dine terrassebrædder til at se ud som om, de lige er blevet lagt.

En træterrasse uden alger, skidt og snavs er bare så meget bedre at tage imod gæster på. Terrassen bliver ligefrem den mest eftertragtede plads på grunden, når vejret vil lege med. Maling og olie samt behandling af overfladen ved behov er en vigtig del af vedligeholdelsen.

Video-guide, der viser vej til en ren terrasse

Rense terrassebrædder: Første skridt – rengøring

Man kommer ikke udenom en grundig gang rengøring af sine terrassebrædder som det første. Et liv under åben himmel både forår, sommer, efterår og vinter betyder snavs af både den ene og anden art.

Start med at feje terrassen grundigt igennem. Flyt alle møbler og inventar væk, så du kun har terrassebrædderne foran dig. Løse blade og andet skidt fra oven vil helt sikkert have sat sine spor.

Fjern den gamle belægning

Efter den indledende proces med at feje terrassen fri for skidt, skal eventuel tidligere overfladebehandling fjernes. Du kan ikke rense terrassebrædder, når gammel olie, maling eller træbeskyttelse ikke er fjernet.

Vejen til at fjerne gammel olie mm. går gennem brug af trærens og en skurebørste. Skrub godt igennem – selvfølgelig uden at skade træet nedenunder. Det kan godt være en proces, man må lægge lidt tid i. Resten af klargøringen giver ikke rigtig mening, hvis ikke du har ‘rene’ terrassebrædder at arbejde med. Man kan ikke behandle ovenpå en gammel behandling.

Når brædderne fremstår rene for gammel overfladebehandling, er det tid til at hvile sig nogle timer. Faktisk kan du ikke gå videre, før brædderne er fuldstændig tørre. Det stiller selvfølgelig krav om tørvejr foroven eller en overdækning med plastik.

I de fleste tilfælde skal brædderne have tid til at tørre igennem til næste dag. Læg dig derfor bare til rette i sofaen, kig ud på terrassen og se frem mod de mange kvalitetstimer, der ligger forude.

Når terrassebrædderne er tørret igennem

Den indledende proces med fjernelse af gammel belægning kan med føre, at brædderne buler op enkelte steder. Det er selvfølgelig trærensen, der er på spil. Når ubeskyttet træ påføres fugt, kan det give små ujævnheder.

Hav sandpapir eller slibeklods klar, hvis brædderne skal slibes en smule ned visse steder. Des mere knofedt og tid du lægger i dette indledende arbejde, des bedre resultat får du i sidste ende.

En højtryksrenser kan naturligvis være lokkende at tage i brug. Du bør dog ikke gøre det, da trykket i værste fald forvolder skade på træværket. Der er ingen nemme genveje til en top istandsat terrasse – kun flid og omhyggeligt udført arbejde.

En terrasserenser kan gøre arbejdet nemmere

Du kan gøre brug af en terrasserenser, hvis du vil være lidt moderne og spare på knofedtet. Visse steder går den også under navnet patio cleaner. Her er tale om en maskine, der fjerner belægning fra terrassebrædderne samtidig med at tage højde for træværkets velbefindende.

Benytter du en terrasserenser vil det dog medføre, at træværket står helt ubeskyttet tilbage. Træet skal således behandles med olie straks efter rensning og efterfølgende aftørring. En terrasserenser vil medføre en mere rug overflade på dine terrassebrædder. En slibning af overfladen kan derfor komme på tale.

Gå dine terrassebrædder igennem for råd

Nu hvor brædderne står rene og fri for gammel belægning, er det tid til at tjekke efter for råd. Det gøres ved at anvende en tynd og spids genstand – som fx en syl eller nål. Mærk efter om træet er mørt nok til at stikke genstanden ned i uden problemer.

Hvis træet er porøst er der sandsynligvis gået råd i det. Det vil i dette tilfælde være nødvendigt at udskifte enkelte brædder. Råd kan i absolut værste tilfælde medføre personskader, hvis et bræt knækker sammen. Du vil dog opdage problemstillingen i tide, hvis du går brædderne grundigt igennem på forklarede måde.

Mere rådgivning til terrasseklargøringen

Tjek søm og skruer efter

Søm og skruer kan arbejde sig opad i løbet af en udesæson. Gå dem derfor grundigt igennem og skru/bank dem på plads, hvis behovet er der. Det kan også være nødvendigt at pille enkelte skruer og søm op for at erstatte dem med andre.

Spænd også eventuelle bolte og møtrikker efter, hvis din terrasse er hævet over terrænet. Selve den bærende konstruktion bør naturligvis også tjekkes grundigt igennem.

Så er det endelig tid til træbeskyttelse

Med tørt og lunt vejr er det på plads med en omgang træbeskyttelse til dine terrassebrædder. Overfladebehandling bør kun finde sted, hvis brædderne er tørret helt igennem. Det kommer altså meget an på vejrudsigten, hvornår det kan lade sig gøre.

Start med at påføre et enkelt lag træbeskyttelse med pigment, som giver noget mere beskyttelse end andre varianter. Herefter bruger du bare penslen til at smøre tilstrækkeligt med olie på. Rådfør dig med produktets brugsanvisning, da der kan være forskelle i metoden.

Brug tilstrækkeligt med træbeskyttelse uden at brædderne sejler med olie. Træet skal ‘mættes’ – uden at der forekommer overskydende olie. Tag dig endelig tid til denne afsluttende del af at rense terrassebrædder.

Nu ved du, hvordan man bærer sig ad med at få gjort terrassen sæsonklar!