Rigtigt mange danskere drømmer om skønne træterrasser til deres hjem. Er du én af dem? Vi tager dig i hånden, og fører dig over trinnene du skal igennem for at opnå din drømmeterrasse. For hvordan laver man egentlig en træterrasse?
Brillerede du i folkeskolens sløjdtimer, og tør du godt kaste dig ud i nye projekter? Lever du efter Pippi Langstrømpes tilgang ”Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg nok godt finde ud af”? Og har du nu besluttet dig for at bygge en træterrasse – jamen så siger vi bare god idé. For med en god viljestyrke og en lille portion tålmodighed, kan du snildt bygge dig en dejlig træterrasse, som du rigtigt kan boltre dig på hen over sommeren. Glæd dig til at mærke træets varme og bløde overflade under dine fødder, og høre de små hyggelige lyde det giver fra sig, når du går rundt og nyder din haves udsigt.
Hvor lang tid tager det at bygge min egen træterrasse?
Det er svært at sige, hvor lang tid det vil tage dig at bygge din egen træterrasse. Men arbejder du effektivt, vil du ca. nå 10 kvadratmeter på et par dage, hvis du vil nøjes med at bygge en lav træterrasse uden beton. Vi vil foreslå, at du er omhyggelig i dit arbejde, og tager dig god tid over dit træterrasseprojekt. Og skulle det ske, at du hen over dagene begynder at blive lidt træt eller utålmodig? Så siger vi keep your eyes on the price; luk øjnene og se slutresultatet for dig, når du sidder på dit færdige resultat og bader i solens stråler med et iskoldt glas rosé i hånden. Det skal nok få dig igennem byggearbejdet.
Psst!
Det er en ’hammer’god idé at have værktøjsbæltet i orden, når du står ved startfeltet, og skal til at dykke ned i brædderne til din nye træterrasse.
Trin 1: Inden du går i gang
Det er vigtigt, at du stikker en finger op i luften, og mærker vejrforholdene inden du kaster dig ud i projektet. I østen stiger solen op, og derfor går den ned i syd. Du vil sikkert gerne have en sydvendt terrasse, så du kan bevæge dig ud på den og nyde godt af solens varme stråler i de timer, hvor du vender hjem fra din 8-16 arbejdsdag for at slappe af. Derfor kan det godt være, at du allerede nu bliver nødt til at ændre lidt i din forestillede idé om, hvor din træterrasse skal ligge. Det er nemlig ikke helt usandsynligt, at terrassen skal stå for sig selv ude på din græsplæne, hvis det altså betyder, at du får de bedste solforhold derude.
Men om du skal bygge din terrasse som en forlængelse af huset eller ej? Ja, det kan være svært for dig at vurdere, hvis du ikke helt kender solens daglige gange over himlen endnu. Hvis dette er tilfældet, kan du overveje om det første glas af den iskolde rosé skal nydes observerende fra græsplænen af, mens du bliver klogere på din haves sol, vejr og vind over sæsonen.
Trin 2: Markér din træterrasse med snor og pinde
Start med at tegne din kommende terrasse i snor og pinde, så du danner dig din ønskede firkant. Dette trin giver dig faktisk to vigtige fordele. For det første, kan du bruge din opmåling til at sikre dig vinkler på præcist 90 grader. Det er nemlig et rigtigt godt tip at lade disse pinde med omkringbundede snore forblive på deres plads under hele dit arbejde. For når du skal bygge din træramme, kan du derfor bruge markeringerne herfra. For det andet vil din markering hjælpe dig til at få et fysisk overblik over den størrelse, du havde forestillet dig i første omgang. Du finder dermed hurtigt svaret på, om markeringen viser lige er dén størrelse, som din kommende drømmeterrasse skal have.
Trin 3: Skitsér din træterrasse
Fat pen og papir, og visualisér din ønskede træterrasse i hånden. Det er en god idé at lave en 1:1 tegning. Med det mener vi, at du skal have alle detaljerne med dig og derfor både tegne din træterrasse, men også den underliggende konstruktion. Tegn en præcis tegning af din terrasse og den underliggende konstruktion. Ligesom så meget andet i denne verden, så kan du tegne og skabe konstruktionen til din træterrasse på adskillige måder.
Se trin 5 for gennemgang af et bud på en konstruktion til henholdsvis en høj og lav træterrasse.
Din tegning gør det lettere for dig at beregne, hvad du skal bruge af materialer til terrassen. Du kan med fordel udarbejde en plantegning over dit hus, og tegne din nye træterrasse ind over. I så fald er det en god idé at bruge manifold-papir eller madpapir, så du kan tegne over og rette til uden problemer
Tip:
Der findes flere terrassekonfiguratorer på nettet, som kan hjælpe og inspirere dig i din egen visualisering af din træterrasse, hvis du har svært ved at komme i gang.
Trin 4: Skab det gode fundament for dit træterrasseprojekt
Når du først har fundet den optimale placering til din skønne træterrasse, er det på tide at rykke videre til næste trin. Og her må du gerne gøre det behageligt for dig selv. Gør det lidt hyggeligt – bryg en kop kaffe, tænd for radioen og læg eventuelt et underlag under din kommende terrasse, så du ikke bliver forstyrret af tidsler og tæger under dit arbejde (det vil du blive glad meget for hen ad vejen). Har du besluttet at lægge træterrassen op ad huset? Så bestemmer husets dør højden på din træterrasse – for så skal træterrassen naturligvis ligge lavere end døren. Find en undermåtte til dine knæ, og mål din ønskede højde i vater ved at markere de vandrette streger på husets sokkel.
Trin 5: Forstå træterrassens 3 lag
Skar man din fremtidige træterrasse op som en lagkage, ville man finde de 3 lag, som den vil bestå af:
- 1. En underliggende trækonstruktion
- 2. Et fundament stolper
- 3. Belægning af terrassebrædder
1. Den underliggende trækonstruktion
Din trækonstruktions bygning kommer an på, om du vil bygge en høj eller en lav træterrasse. Fælles for begge konstruktioner er dog, at du begynder med at bygge din overordnede træramme, som skal være i vater. Dernæst afhænger dit arbejde med den underliggende konstruktion af din valgte størrelse på terrassen.
Den lave træterrasse:
Er du ude i at bygge en lav træterrasse? Så kan du nøjes med at hæve den ved hjælp af et par fliser. Disse fliser skal være rodfæstet med stolpespyd i hjørnerne, så du kan stabilisere konstruktionen. Brug en stolpestump i dit stolpespyd som udgangspunkt at banke på, når du slår stolpespyddet på plads. Stolpestumpen bruger du bare til at slå på, og skal derefter kasseres.
Havefliser kan faktisk være et helt perfekt udgangspunkt, når du skal bygge en træterrasse. Og jo større de er, desto bedre. Det gør ikke noget, at de fliser du har fundet, er gamle og brugte. Fliserne placerer du med cirka 600 millimeters afstand fra hinanden i alle retninger. Her må du meget gerne tjekke om fliserne ligger rigtigt. Det gør du ved at bruge et vaterpas til måling samt et langt bræt. Her må du undersøge om hver enkelt flise ligger i vater, og derefter tjekke efter med brættet, om niveauet holder fra flise til flise.
Tip!
Brug pladsklodser mellem dine fliser og din trækonstruktion. På den måde kan du både udligne eventuelle højdeforskelle mellem brædderne, og skåne træet for vand. Fliserne kan nemlig godt blive våde, hvilket er dårligt for det underliggende træ.
Den høje træterrasse:
Har du dog planer om at komme endnu tættere på himlen med en højere træterrasse, skal du have dig et punktstøbt fundament på stolpesko. En stolpesko bruges til at støtte dine stolper i din konstruktion, og skal faststøbes i beton. Og støber du til stolpesko, skal du:
- Starte med at bore 90 centimeter ned i jorden med et stolpebor.
- Herefter nedsætter du et plastikrør i hvert hul.
- Så blander du stolpebeton og vand i hullet lidt ad gangen, til det får en velblandet betonkonsistens.
- Bagefter stikker du dine stolpesko ned i massen. Husk, at der skal være et par centimeters luft ned til jordoverfladen og at der mindst skal være 3 cm beton på alle sider af stolpeskoens ankerjern.
- Læg din bjælke på og justér dine stolpesko, indtil din bjælke er i vater.
- Blandingen skal herefter tørre i cirka ti dage.
At bruge stolpesko til din træterrasse kan bestemt blive besværet værd, da de både bidrager til en mere stabil træterrasse. Derudover kommer din terrasse heller ikke til at løfte sig med tiden, når du bruger stolpesko i konstruktionen.
Psst!
Alternativt kan også købe stolpesko, der er støbt i en betonklods. Det er en dyrere, men nemmere løsning til dig, der ikke selv vil støbe.
2. Fundamentet med stolper og strøer
Stolperne og strøerne kommer til at holde din underliggende trækonstruktion. Igen afhænger højden af din træterrasse på mængden af træ, som du skal bruge til disse. En god tommelfingerregel lyder dog, at der bør være en afstand på 2-3 meter mellem hver af dine stolper. Når du har valgt din egen bræddetype til strøerne, skal du også undersøge den foreslåede afstand til lige netop dén type. Du skal altså have noget at måle op med – og er du ude i at bygge en stor træterrasse, bør du nok investere i et målebånd som måler 5-10 meter.
Trykimprægneret træ er altid din ven, når du skal bygge den holdbare træterrasse – det gælder også fundamentet med stolperne og strøerne. Ventilationen under en træterrasse er nemlig ikke særlig god. Derfor kan strøerne og stolperne ligge i lang tid og være fugtige. Dette bevirker, at der kommer råd og svampespore som du ellers kan undgå, når du bruger trykimprægneret træ.
Tip!
Trykimprægneret har ofte en overflade med et grønligt skær. Ønsker du en anden farve, kan du male over med en maling hvis fugtighedsprocent er maks. 15 procent.
Andre materialer
Af andre handy materialer til dit terrasseprojekt er en kridtsnor, som du kan bruge til at mærke af med. Derudover skal du selvfølgelig bruge en sav – men skal du skære meget, kan du med fordel investere eller låne en kapsav til formålet.
Når du skal sætte dine stolper og strøer fast, må du bruge beslagskruer som trækker beslaget med på plads. Det er vigtigt, at du fylder alle hullerne med skruer (der er nemlig en grund til, at beslagene er blevet lavet sådan i første omgang).
Når du så har skåret din stolpe til dit stolpespyd, kan du sætte stolpen på siden af strøen. Du kan nemlig bare skrue den fast efterfølgende. Højden på stolpen er ikke så vigtigt – den skal bare være lidt lavere end toppen på din strø. Du sætter stolpestumpen fast ved at bore i siderne og dernæst fastsætte en fransk skrue. Når stolpebidden sidder fast, kan du fastgøre din strø til stolpen. Her kan du bruge skruer som du skruer ind fra strøens side og direkte ind i stolpen. Sætter du skruerne lidt forskudt, sikrer du dig, at du ikke kommer til at flække stolpestumpen i stolpespyddet.
3. Belægning af terrassebrædder
Dit øverste lag skal bestå af terrassebrædder med mellemrum mellem hinanden. Der skal nemlig altid være luft imellem brædderne, så fugt kan ventileres væk. Her kan det være en rigtig god idé at bruge afstandsklodser i samme tykkelse på overalt på din træterrasse. Afstandsklodserne vil være med til at gøre træbræddernes udtryk pænt, lige og ordentligt – for mange er dette en vigtig faktor, da det er dem, du kommer til at gå og kigge på.
Hvor stor afstanden mellem brædderne bør være, afhænger af om dit træ er vådt eller ej. Har det ligget i regnen og suget vand til sig inden du er gået i gang, har det udvidet sig. I så fald behøver du ikke en afstand på mere end tre millimeter mellem brædderne – for når træet tørrer, vil brædderne blive mindre igen. Det vil resultere i en endnu større afstand mellem dine brædder, og dermed også en større risiko for at tabe knive, gafler og andet mellem revnerne for fremtiden.
Tip!
Dine træbrædders samlinger skal selvfølgelig være over strøerne, så plankeenderne har noget at hvile sig på. Her kan du markere et snit i begge ender af dine terrassebrædder, som du kan skære efter hvis du skal rette dine terrassebrædder til. Du kan nemlig ikke forvente et pænt snit fra producentens side.
Herefter er det tid til at skrue dine brædder i. Og når vi siger skrue, mener vi skrue. Her vil det nemlig være en ærgerlig beslutning at hoppe over hvor gærdet er lavest, og sømme brædderne i med en sømpistol. Med en sømpistol går det hele meget hurtigere, men det skaber også kedelige splinter. Derfor må du investere din tid i at skrue, og hertil skal du bruge skruer som selvfølgelig er egnet til udendørsbrug. Arbejder du med hårdt træ, bør du undersænke dine skruer med en boremaskine, inden du skruer dem fast. Blødt træ klarer sig uden forboring. Det er meget vigtigt, at dit første bræt ligger fuldstændigt lige.
Trin 6: Bestil din materialer
Der er naturligvis lige så mange forskellige træer i skoven, som der er materialemuligheder til din kommende træterrasse. Her kan du gøre klogt i at vælge ud fra den givne træsorts holdbarhed og vedligeholdelse. Som tidligere nævnt er trykimprægneret træ fantastisk at bruge, da det har en lang holdbarhed, og er derfor en oplagt mulighed til din indkøbsliste.
Psst!
Husk at få dine materialer lagt i kurven i god tid – med terrassematerialer kan du nemlig forvente en senere levering, end hvad du lige er vant til.
Hold på fragtmanden!
Når dine terrassebrædder først er ankommet, skal du stå klar for at tjekke dem, mens du har fragtmanden. For er der problemer med din leverance? Så kan du sende brædderne retur med det samme. Undersøg derfor brædderne for høvlespor og flossede partier. Hav målebåndet klar og find ud af med det samme, om bræddernes tykkelse og bredde stemmer overens. Et bræt på 10 centimeter i bredden må ikke svinge mere end et par millimeter. Pak derefter dit træ godt ind med presenning og underlag. Træet skal holdes tørt, inden du går i gang med at bygge din terrasse.
Tip!
Uanset hvor umage du gør dig, kommer du til at opleve en smule skæve træbrædder. Brædderne kan du rette forsigtigt op med et koben, hvis skævhederne er små.
Hvorfor er træterrasser populære?
Fordelene ved at bygge en træterrasse er mange. Rent æstetisk er en terrasse af træ en skøn løsning mellem hus og have, der binder hele grunden sammen på en varm og naturlig måde. For mange føles en træterrasse som en slags forlængelse af huset, hvis de har det samme type trægulv indenfor. Og husk, at når du bygger din træterrasse – ja så har du mange muligheder for at gøre den helt unik på din egen måde. Træ er nemlig nemt at arbejde med, og du kan derfor tænke ud af boksen og finde på finurlige detaljer, hvis du ønsker det.