Vedligeholdelsesfri terrasse

Tips til en vedligeholdelsesfri terrasse

En vedligeholdelsesfri terrasse er værd at efterstræbe, hvis du egentlig helst bare vil nyde tiden udenfor mest muligt. Her får du tips og tricks til at ende ud med et minimum af vedligeholdelse.

Den danske sommer har ikke ligefrem ry for at være vildt pålidelig. Nogle år brager solen ned fra oven flere uger i træk, mens feriesæsonen mere minder om efterår andre gange.

Tiden på din terrasse skal nydes bedst muligt. Der er dem, som synes det er ganske hyggeligt at fjerne ukrudt, oliere træplader og male stakittet. Når du læser med her, gætter vi dog på, at du helst er fri for arbejdet med at vedligeholde terrassen.

Der er veje, du kan gå, for at slippe mest muligt for at arbejde, når det er terrassetid. På den måde kan du bare lægge benene op i liggestolen og nyde sommeren med en drink ved din side og en god bog i hænderne.

En vedligeholdelsesfri terrasse i komposittræ

Naturens eget træ stiller ret store krav til vedligeholdelse med olie, maling og/eller træbeskyttelse. Derfor er det rart, at du med komposittræ kan få et nøje forarbejdet materiale, som ikke kræver meget vedligeholdelse.

Træ giver bare et hyggeligt look til terrassen – det er ikke til at komme udenom. Men ligeså flot træ kan være – ligeså besværligt er det, når det rådner og bliver misfarvet over tid.

Du kan få alle terrassens dele i komposittræ. Terrassebrædder, brædder til hegn, kompositfliser, stolper, dækbrædder og lister – findes det, så findes det som komposit.

Fordele ved komposittræ

Komposit består af cirka 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel. Det rummer en del fordele, når der skal bygges terrasse. Materialet er i sin essens kunstigt – fordelene opvejer dog i de flestes øjne ulemperne.

Fordel #1: Træ, som ikke kræver vedligeholdelse

Rengøring – men ikke vedligeholdelse. Så enkelt kan graden af arbejde, du skal lægge i komposittræ, forklares. Intet træ har naturligvis godt af at stå under vand konstant. Rådne blade og andet skidt vil også gøre sit for at misfarve din terrasse.

Glem dog alt om olie, maling og træbeskyttelse. Hvis kosten er indenfor rækkevidde, kan du nemt give din terrasse en kærlig hånd, når det er påkrævet.

Fordel #2: Komposittræ holder i mange år

Komposit er forarbejdet, således at træet ikke bliver angrebet af råd på samme måde som andet træ. Derfor holder det i mange flere år end naturens eget træ – selv uden vedligeholdelse.

Danmark ligger som bekendt højt mod nord. Det betyder, at vejret gør sit for at slide på byggematerialerne. Hvor almindeligt træ vil tage skade gennem de lange perioder med vådt og hårdt vejr, står komposittræ distancen meget bedre.

Fordel #3: Insekterne takker nej

Du skal ikke bekymre dig om termitter og andre insekter, som kunne tænkes at have smag for din træterrasse. Blandingen af træ, plastik og bindemiddel får ikke insekternes tænder til at løbe i vand.

Fordel #4: Miljørigtigt og bæredygtigt træ

Komposittræ laves gerne ud af genbrugsmaterialer og er derfor også et miljørigtigt valg, når der skal bygges terrasse. Du kan slå et slag for den grønne bølge ved at vælge træ, hvor der også er tænkt på, hvad der er det rigtige for naturen.

Gift er i øvrigt ikke en af ingredienserne, når komposittræ sættes sammen.

Fordel #5: Slip for splinter og knaster

Nogle synes, at ujævnhederne i naturligt træ som splinter og knaster er en del af charmen. Andre har dog svært ved at se det charmerende i dem. Komposittræ er derfor designet uden mulighed for at få splinter i fødderne på en varm sommerdag, hvor du smider sko og strømper.

En vedligeholdelsesfri terrasse ankommer

Investér i gode og holdbare materialer

Når du skal vælge materialer til selve terrassen og inventar, kan det let friste at købe de billigste materialer på markedet. Man tænker måske, at terrassen jo ikke skal i brug hver dag, så derfor klarer man sig nok med stole, borde og bænkesæt af lavere kvalitet.

I den forbindelse skal du dog påregne, at materialet lettere går i stykker og derved skal udskiftes oftere, end mere robust materiale. Hertil kommer også, at komforten ved billige havemøbler bare er ringere end de lidt mere bekostelige typer.

Rådet herfra er, at du undersøger markedet grundigt for de mest holdbare materialer. Det behøver i den forbindelse ikke være det dyreste, som også er det bedste valg.

Vandet skal kunne løbe fra

Vand og fugt ligger til grund for meget besvær med vedligeholdelse af terrasser. Hverken fliser eller træ har godt af belastningen ved at være omgivet af vand i lange perioder.

Terrassen gulv bør derfor konstrueres med en hældning, så vandet naturligt ledes væk. Hvis du alligevel er hjemme, kan en hurtig tur med kosten også gøre underværker.

Vand vil misfarve terrassens materialer i årenes løb, så der er også tale om beskyttelse af den visuelle fremtoning.

Direkte efter anlæggelsen af en terrasse med naturligt træ, bør man give den hele armen med olie og træbeskyttelse. På den måde sikrer man sine brædder meget længere holdbarhed.

At bygge terrasse med komposit giver så bare endnu længere holdbarhed uden nær den samme grad af vedligeholdelse.

Pas på med direkte kontakt med jorden

Er dele af terrassen i direkte kontakt med jorden, vil der uundgåeligt ske en nedbrydning – selv hvis træet er trykimprægneret og dermed sikret efter alle forskrifter.

Et grundlæggende fundament i beton og stolpefødder hjælper til med at terrassens dele af træ ikke tager alvorligt skade af fugten fra jorden. Hårdføre træsorter som sibirisk lærk eller trykimprægneret fyr vil holde i mange år frem, hvis terrassen konstrueres efter alle gældende forskrifter.

Et solidt fundament sørger for optimal levetid

Det vigtigste på en terrasse er faktisk det, som du ikke kan se. Den underliggende konstruktion er af højeste vigtighed, hvis du bare skal kunne hygge dig uden bekymringer i time efter time.

Tag dig hellere alle de forholdsregler, som det er muligt. Der er ingen grund til ikke at gå med livrem og seler, når terrassen skal have et forsvarligt fundament at hvile på, som vil holde i mange år frem.

At bygge terrasse, hvor der er mest muligt sol, kommer selvfølgelig også helt af sig selv i de fleste tilfælde. Her har solen mulighed for at tørre brædderne godt igennem efter fugtige perioder – samtidig med at du hygger dig med resten af familien.

Ukrudsdug og fiberdug holder ukrudt og myrer væk

Hvis du vælger et flisegulv til terrassen vil en underliggende ukrudtsdug gøre underværker. Ukrudtet vil nemlig altid finde vej op, hvis der er direkte adgang fra jorden nedenunder.

Husk dog i alle tilfælde på, at du skal sikre dig et ordentligt dræn samtidig. Du kan derfor ikke bare dække undergrunden helt til, hvis det betyder, at regnvand bliver forhindret i at løbe længere ned i undergrunden.

Stampet afretningsgrus ovenpå dugen vil hjælpe til med at danne den stabilitet, som fliserne kræver.

Under fliser kan en fiberdug også være med til at holde myrer i skak. Der er intet som en myreplage, som kan tage glæden ud af enhver sommer på terrassen.

Før det behøver komme til gift og myrelokkedåser, vil en fiberdug kunne forebygge plagen. Tag altid udgangspunkt i hvad, der kan gå galt, når du bygger terrasse. På den måde vil det forebyggende arbejde kunne spare dig for masser af besvær senere hen.

Sammenfattet vil komposittræ og et ordentligt fundament danne basis for en så godt som vedligeholdelsesfri terrasse, hvor rengøring er det eneste, du skal bekymre dig om.