Din guide til at vaske træterrasse

Din guide til at vaske træterrasse

Står der ‘vaske træterrasse’ på din to-do liste over weekendens arbejdsopgaver? Så gør dig selv en tjeneste og læs med, når vi viser dig hvordan du håndterer både kost og spand på bedste vis.

Plej din herlige træterrasse

Det er altid en god idé at vedligeholde det, du holder af. Og bringer din træterrasse glæde i dit liv, skal den naturligvis være lækker at både se og gå på. Tag nogle timer ud af kalenderen og gør en indsats, som du vil takke dig selv for på den anden side. En præsentabel træterrasse koster slet ikke så meget tid eller ressourcer, som mange ellers går og tror.

Det skal du bruge for at vaske din træterrasse

  • En spartel
  • Vand (gerne fra din haveslange, da det er dejligt nemt)
  • Terrasserens (evt. Faxe Terrasserens)
  • Bekæmpelsesmiddel til at fjerne alger (evt. Borups)
  • Handsker
  • En stiv børste og/eller kost
  • En pensel
  • Evt. en pude eller måtte til dine knæ
  • Evt. boremaskine
  • Evt. nye træbrædder

Grundigt forarbejde betaler sig

Det giver pote, når du vælger at tage dig god tid til at vaske din træterrasse. Så har du først sat dig for at kaste dig ud i denne forårsopgave, så gør det grundigt. Dit grundige rengøringsforarbejde af din træterrasse kommer nemlig også pænt til udtryk i det færdige projekt, når du maler kronen på værket i form af ny træolie.

Inden du går i gang

Vi minder dig om et par ting du bør være obs på, inden du begynder at vaske din træterrasse.

Tjek efter råd

Inden du begynder at vaske træterrassen, skal du tjekke efter synligt råd i brædderne. Kan du se nogle brædder, der tydeligvis ikke har det så godt? Så skal de skiftes ud. Se eventuelt videoen forneden, hvis du er i tvivl om, hvordan råd kan se ud.


Tjek samlingerne

Inden du kaster dig ud i at rengøre din skønne træterrasse, er det en god idé at kigge efter i sømmene. Sådan bogstaveligt talt. Dine terrassebrædder er højst sandsynligt sat sammen med skruer eller søm. Og fælles for disse skruer og søm er, at de godt kan “vokse” lidt op over træoverfladen over tid, da dine træbrædder er et ret levende materiale.

Lad ikke sømmene komme i vejen for den gode oplevelse

Det kan gøre hammer ondt at træde på disse søm med bare tæer. Derfor skal du sikre dig for, at skruerne eller sømmene stadigvæk sidder godt gravet ned i træet. Gør de ikke det, må du finde boremaskinen frem og få dem ned på plads igen, inden du begynder at vaske din træterrasse.

Tip!

Hvem siger, at det skal være en sur pligt at vaske træterrasse? Tag radioen med ud i haven, og nyd den friske luft i mens du arbejder.

Sådan gør du

Her får du den ultimative guide til at vaske træterrasse. Følger du alle trinene, kommer din træterrasse til at fremstå som ny. Og du vil derfor ikke kunne vente med at rulle grillen frem på de flotte og rene træbrædder.

1. Fej blade og grene væk

Trin 1 giver lidt sig selv; du skal finde kosten frem og feje blade, grene og andre løse genstande af terrassen.

2. Skrab

Andet trin på vejen til gensynet af din smukke træterrasse, er en god spartel. Kom ned på hug, og se at få skrabet alt det synlige skidt og snavs væk. Det kan godt tage noget tid, da der højst sandsynligt også sidder gammelt træolie fast.

Tip!

Det kan godt være hårdt for dine knæ, når du skal ned og ligge på alle fire. Find derfor gerne et underlag, som kan beskytte dine ben mod den hårde træflade.

3. Skyl

Til næste trin skal du have fundet haveslangen frem, så du kan hælde en god sjat vand over din træterrasse. OBS! Brug ikke en højtryksrenser til at spule din terrasse, før du har læst vores artikel om højtryksrensere. En højtryksrenser kan nemlig ødelægge dit træ.


4. Påfør terrasserens

Når din træterrasse er dækket godt til med vand, skal du påføre din terrasserens. Tag dine handsker på, og påfør din rens i et jævnt lag med en børste. Husk at kigge på blandingsforholdet, der står på anvisningen. Brug også anvisningen til at se, hvor lang tid rensen skal arbejde, inden du går videre til næste trin. Typisk siger man, at rensen skal have lov til at arbejde i en 5-10 minutters tid.

5. Skrub løs

Når først din terrasserens har fået lov til at opløse gammel det gamle træolie og snavs, er det tid til at skrubbe. Det står dig selvfølgelig frit for, om du foretrækker at bruge strid kost eller børste. Uanset hvad du vælger at arbejde med, skal du dog huske at børste på langs af træet indtil din træterrasses overflade er ren.

6. Påfør bekæmpelsesmiddel

Herefter skal du have fat i et bekæmpelsesmiddel, som du pensler eller børster ind i træet. Brug evt. en danskproduceret algefjerner, som er godkendt af Miljøstyrelsen.

7. Lad det tørre

Når du har penslet din træterrasse med et bekæmpelsesmiddel, skal du lade det tørre. Igen er det vigtigt, at du følger anvisningen. Nogle bekæmpelsesmidler skal man lade sidde i flere dage.

Det var det!

Tillykke! Nu kan du hakke fluebenet af på din udendørs forårsrengøringsliste, og danse rundt på din (nærmest hele nye) træterrasse i bare tæer! Fejr det med en dejlig kop friskbrygget kaffe eller en øl i den friske forårsluft, og glæd dig til de kommende sommeraftener på din velplejede træterrasse.

Hvornår skal jeg vaske træterrasse?

At vaske træterrasse er ikke forbeholdt en forårsopgave. Du kan vaske din træterrasse mellem maj-september, hvis det ikke har regnet en uge. Og faktisk er september også en god måned at behandle din træterrasse med træbeskyttelse i, da der er lav luftfugtighed.

Stadigvæk i tvivl?

Sidder du tilbage med en følelse af, at du ikke er helt sikker på hvordan du skal gå i gang med at vaske din træterrasse? Her på TerrassenOgHaven.dk har vi en masse omfattende guides, der med sikkerhed giver dig svarene, du har brug for. Vi har samlet nogle guides til dig forneden, som du måske vil bruge.

Hjælp til næste trin – olie til træterrassen

Skal du bruge hjælp til det næste trin, når du skal oliere din træterrasse? Så læs vores guide ‘Olie til træterrasse – Sådan vedligeholder du din terrasse med olie’ her.

Så vigtigt er det at behandle din træterrasse med olie

Er du i tvivl om hvor vidt du behøver at give din træterrasse en oliebehandling, skal du læse om vigtigheden i at oliebehandle din træterrasse her.

Sådan olierer du din træterrasse korrekt

Ja, der er faktisk en rigtig og en forkert måde at male træterrasse på. Bliv klogere på hvordan du skal male din træterrasse med olie, når du læser vores guide ‘Sådan olierer du din terrasse korrekt’ her.

Det skal du vide, når du behandler din træterrasse

Vi har selvfølgelig også en overordnet guide til dig, som gerne vil det helt store overblik over behandlingen af din træterrasse. Se vores guide ‘Behandling af terrassebrædder – Det skal du være opmærksom på‘, og skriv de vigtigste ting bag øret, inden du begynder at behandle din træterrasse.

Skal træterrassen males sort?

Går du og har en idé om, at din nyvaskede træterrasse vil gøre sig bedre i farven sort? Så læs fordelene og ulemperne ved at male din træterrasse sort her.