Træterrasse vedligeholdelsesfri - Sådan slipper du for at holde terrassen vedlige

Træterrasse vedligeholdelsesfri – Sådan slipper du for at holde terrassen vedlige

Træterrasse vedligeholdelsesfri. Alle vil gerne nyde tiden på deres terrasse. Det er derfor de færreste, der holder af at skulle bruge meget tid på vedligeholdelsesarbejde. Her kan du læse, hvordan du slipper mest muligt for det sure arbejde.

Først og fremmest: Du slipper aldrig 100% for at vedligeholde din terrasse, hvis den skal fremstå bare nogenlunde indbydende. Det er dog helt afgørende, hvilke materialer, du vælger at bygge med.

Her går vi i dybden med, hvilke former for træ, der får terrassen til at holde sig mest muligt frisk uden din indblanding.

Træterrasse vedligeholdelsesfri – Brug penge på det rette materiale

Træ er ikke bare træ. Du slipper for rigtig mange timers vedligeholdelse, hvis du investerer i en terrasse med materialer, der er langtidsholdbare. Herudover kommer, at nogle former for træ får mere patina med tiden end andre.

Der findes terrasseejere, som ikke har noget imod, at træet afviger fra den oprindelige glød og farve. Du kan dog også sagtens finde træsorter, som med den rette behandling kan holde farven rigtig længe.

De fleste kan blive enige om, at en terrasse ikke bare skal konstrueres for at skulle bygges om igen få år efter. Man tager gerne de langsigtede briller på, når man vælger, hvordan træterrassen skal tage sig ud.

Her skal vi kigge på, hvordan du kan slippe afsted med at smække benene op, når foråret melder sin ankomst – og herefter bare holde dig til liggestolen uden at skulle svinge penslen med træbeskyttelse i nævneværdigt omfang.

Et eksempel på vedligeholdelsesfri brædder

Udseendet, pengene og graden af vedligeholdelse bestemmer hvilken type træ, du skal vælge

hvor vedligeholdelsesfri kan din træterrasse egentlig blive?

Du skal have tre forhold – udseende, økonomi og graden af vedligeholdelsesfrihed – til at spille sammen. Hvor meget er du i øvrigt villig til at betale for de mest sejlivede træmaterialer?

Træ er organisk materiale. Især når det drejer sig om udendørs byggeri, vil man kunne se tidens tand sætte ind. Vind og vejr slider på materialet sæson efter sæson. Især i et land højt mod nord, hvor det både regner og sner.

Det skal jo også være til at holde ud at se på. Hvis du ikke har noget imod patina med årene, er der mange penge og tid på vedligeholdelse at spare. Olie og maling vil selvfølgelig få træet til at holde sig i længere tid.

Nedbrydningstiden for træ

Hvor lang tid der går, før træ bliver nedbrudt, afhænger af flere forskellige forhold. Hvis man bygger med 100% naturligt og uforarbejdet træ, må man påregne at skulle i gang med træbeskyttelsen på jævnlig basis.

Der er altså meget at vinde både på den korte og lange bane ved at bygge med imprægneret træ eller ligefrem hybridmaterialer, hvor træ ikke er den eneste bestanddel.

Hvis træ er i direkte kontakt med jorden, er det den sikre vej til hurtig nedbrydning. Selvom træet er trykimprægneret, vil der ske betydelig nedbrydning, efterhånden som fugt fra jorden sætter mere og mere ind.

Det er altså værd at overveje et støbt fundament, der giver længst mulig levetid til træmaterialerne ovenpå.

Vand og skygge er ikke godt for træets levetid og udseende

Jævnlig vand på terrassen er også et absolut no go, hvis man vil holde sin terrasse pæn – og i det hele taget vil have, at træet skal kunne holde i længere tid uden udskiftning.

Det regner jo af og til (ofte) i Danmark – det kommer man ikke udenom. Terrassen skal derfor konstrueres, så vand har mulighed for at løbe af helt naturligt. En lille hældning er bestemt ikke at gå af vejen for.

Ellers er en tur med havekosten ikke noget, der tager mere end et halvt minut, hvis den alligevel er indenfor rækkevidde. Vand vil æde sig ind i terrassebrædderne, hvis det får lov til det. Og det er ikke noget, der pynter på træet.

En terrasse er ikke bygget det optimale sted, hvis den altid står i skygge. Træ skal have mulighed for at blive tørret helt igennem, når Solen endelig kigger frem. Træ skal også have mulighed for at ånde – derfor skal brædderne altid placeres med en vis afstand, så fugt ikke har mulighed for at trives.

Fordybninger, hvor skruehullerne er, vil give små søer af vand, der langsomt vil æde sig ind i træet. Du bør derfor altid sørge for så plan en overflade som muligt.

Hårdføre træsorter

Hvis du vægter hårdførhed højere end udseende, kan du kigge mod følgende træsorter, når der skal vælges materialer til terrassen.

Terrassebrædder i lærk

Lærketræ er meget oplagt at anvende, når terrassen skal konstrueres. Særligt den sibiriske lærk er meget hårdfør grundet de barske forhold, den stammer fra.

Europæisk lærk kan dog også vise sig alle pengene værd. Du får træ, der ikke kræver det store vedligeholdelsesarbejde. Hvis du ikke har noget imod, at træet bliver mørkere med tiden uden træbeskyttelse, kan du trygt lade penslen ligge.

Rengøring af brædderne er dog altid værd at bruge lidt tid på. Alger og snavs vil sætte sine spor, hvis du aldrig finder skurekost, træsæbe og haveslangen frem.

En terrasse bygget i lærketræ tilbyder dig faktisk i teorien at lade den være, når først den er konstrueret og færdigbygget efter alle forskrifter.

Eksotiske træsorter, der holder i rigtig lang tid

Der er lang levetid og en lille grad af vedligeholdelse i mange træsorter med eksotisk klingende navne. Ofte skal man have den store pengepung op af lommen for at erhverve sig disse brædder. Der er alligevel masser af mening i at kigge denne vej, hvis man vil have noget, som både ser godt ud og holder i mange år.

Azobetræ, bangkirai, bilinga og teak hører alle til de eksklusive arter af træ, der bidrager på hver deres måde med holdførhed samt en smuk og varm glød.

Måske det også var noget med et vedligeholdelsesfrit hegn?

Trykimprægneret fyrretræ

Der er som sagt også god holdbarhed i trykimprægneret træ. Specielt fyrretræ er velegnet til at stå distancen på den lange bane udendørs på terrassen.

Vedligeholder du med olie og maling bare hvert andet år, har du en terrasse, der kan holde sig i din levetid ud. Fyrretræ er robust og ser samtidig ikke grimt ud – heller ikke med nogle år på bagen.

Træterrasse vedligeholdelsesfri – Byg med komposittræ

Komposit er et nøje forarbejdet materiale, der består af 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel. Du får hermed et produkt, som nærmest ikke kræver tid til vedligeholdelse.

Hvis du giver dig tid til rengøring en gang imellem, vil materialet se friskt ud samtidig med, at det holder i lang tid frem. Komposittræ rummer altså flere fordele som kompensation for, at det ikke er 100% ægte træ.

Man kan få træet i flere forskellige nuancer og looks. Det er altså lettere selv at ‘designe’ sin terrasse med nøjagtigt det rigtige udseende, når der er blevet pillet lidt ved materialet.

Komposit er ofte fremstillet af genbrugsmaterialer, så heller ikke bæredygtigheden er der en finger at sætte på. Komposittræ er manges foretrukne valg, når de skal have træ, der holder i lang tid uden forberedelse.

Andre fordele ved komposittræ:

  • Modstandsdygtigt overfor termitter og andre træspisende insekter
  • Kompositbrædder giver ikke splinter i fødderne
  • Ingen efterbehandling
  • Miljøvenlighed og ingen tilsætning af gift
Her bygges der terrasse i komposit

Nu er valget helt dit. Hvad går du med, når terrassen skal konstrueres? 100% naturligt træ – eller den forarbejdede slags, som rummer fordele naturens eget træ ikke kan tilbyde?