Trærens terrasse - Sådan holder du din terrasse ren og pæn

Trærens terrasse – Sådan holder du din terrasse ren og pæn

Hvis du er indehaver af en træterrasse, så ved du sikkert, at det kræver vedligeholdelse med trærens at holde den pæn og nydelig. Det danske klima sætter sine spor efterhånden, og det gør intet godt for din terrasse.

Meget har naturligvis også at gøre med, hvilke materialer man bygger terrasse med i første omgang. Trærens terrasse bør dog være at finde i enhver terrasseejers redskabsskur uanset hvad.

Du kan holde din træterrasse indbydende, hvis du afsætter tid til vedligeholdelse før og efter udesæsonen. Når det spæde forår sætter ind efter en lang vinter, skal terrassen gøres klar til mange hyggelige timer.

På samme måde kan man lige given terrassen en kærlig hånd, når efteråret er ved at sætte ind. Udemøbler rykkes i skuret, grillen dækkes til osv.

Det behøver endda ikke tage særligt lang tid. Hvis du holder af at tilbringe tid på din terrasse, skal der også pusles om den med jævne mellemrum.

Trærens terrasse – Sådan plejer du din træterrasse

Det er slet ikke svært at vedligeholde en træterrasse. Du har brug for terrasserens og efterbehandling med olie – så er du godt kørende. Du skal sådan set bare have sat et kryds i kalenderen.

Terrassen kan med et snuptag blive klar til sommerens regn og rusk – og forhåbentlig også stærke solstråler. Fugt og sol sætter deres præg på, hvordan din terrasse patinerer med årene. Du kan hjælpe til med trærens og olie – så kan terrassen holdes frisk i mange år fremover.

Den sværeste del af terrassepleje for de fleste er at afsætte tid til det. Hvis du er en af dem, som tager opgaven alvorligt, får du meget mere glæde af udesæsonen.

Lad os kigge på, hvordan man bærer sig ad.

Det vigtige forarbejde ligger til grund for et strålende resultat

Et grundigt stykke forberedende arbejde ligger til grund for alle gode vedligeholdelsesprojekter. Terrassen skal simpelthen rengøres, før det kan komme på tale at påføre trærens eller olie.

Det ses ganske tydeligt, når en træterrasse skriger på pleje fra en venlig sjæl. Træet revner og kan være befængt med alger, som giver en mørkegrøn farve – og tilmed gør træet temmelig glat at gå på. Mos kan også være en del af ligningen. I alle tilfælde skal brædderne rengøres grundigt.

Hvis du lægger olie ovenpå et lag af alger eller mos, vil det hurtigt blive slidt af igen. Du skal ned til den oprindelige træoverflade, før det batter noget. Du kan således risikere at spilde masser af timer, hvis ikke du gør dit forarbejde ordentligt.

Så renses der og plejes med olie

At gøre terrassen ren – Sådan skal du ikke gøre

Når terrassen skal gøres klar til besøg af gæster om sommeren, kan du heldigvis nå dertil gennem sikre skridt. Der er visse ting, som er værd at huske på.

Du skal ikke anvende de sædvanlige rengøringsmidler, når træterrassen rengøres. Gem derfor sulfo, klorin, højtryksrenser og algefjerner langt væk. Træbrædderne vil i værste fald tage skade, hvis du benytter dig af disse midler.

Højtryksrenseren synes måske oplagt at tage i brug. Det indebærer dog risiko for at skade træets fibre – og på den måde komme til at danne en ujævn overflade. Fugten fra en højtryksrenser kan i øvrigt forårsage råd og svamp i træet på grund af den gennemtrængende fugt.

Klorin kan ikke fjerne gamle olierester og er desuden ikke miljøvenlig at anvende. Algefjerneren kan kun bruges til at fjerne alger og ikke den underliggende snavs. Sulfo kan du desuden gemme til indendørs opgaver.

Den rette fremgangsmåde – Trærens terrasse

Du skal simpelthen ud at investere i en god og holdbar trærens til din terrasse. Der findes mange slags på markedet, og det kan være svært at skille skidt fra kanel.

Derfor har vi taget en rundtur for dig. Disse trærens terrasse gør alle et godt stykke arbejde for dig – også på den lange bane.

Faxe Terrasserens

Rigtig mange terrasseejere sværger til denne trærens, som år efter år holder brædderne sunde og raske samt pæne at se på i samme ombæring.

Faxe Terrasserens bruges til rengøring af ubehandlede og olierede træoverflader såsom terrasser, træfliser, stakit og havemøbler. Sæben påføres nemt på underlag som fyr, gran, ædeltræ som teak, eg osv.

Gør terrassen i stand før udesæsonen. Med Faxe Terrasserens får du en ren og frisk terrasse, fri for snavs, smuds og olie.

De 5 skridt på vej mod en ren træterrasse

1. Alle løse blade og grene fjernes. Gør herefter træet drivende vådt. Brug gerne en haveslange med tryk på.

2. Bland nu én del Faxe Terrasserens med fem dele vand.

3. Nu påføres trærensen i et jævnt lag med en børste eller sprøjte. Lad rensen virke i minimum 5-10 minutter.

4. Skrub så på langs af træet med en stiv børste eller kost – lige indtil overfladen er ren.

5. Skyl til sidst overfladen med rigeligt vand og lad træet tørre i et til to døgn. Træet skal være helt tørt helt igennem, inden efterbehandling med olie, maling eller imprægnering kan finde sted.

Sådan er fremgangsmåden med Faxe Terrasserens. Det er nogenlunde sådan, du også bærer dig ad med andre mærker på markedet.

Du kan også rengøre din terrasse med disse typer af trærens:

Alger fjernes fra terrassen

En god trærens er skånsom mod træet

Snavs og alger skal fjernes skånsomt – samtidig med at træet nedenunder skal tage maksimalt imod den efterfølgende behandling med olie. Snavs på terrasser er en særlig størrelse, der ikke tåler vedligeholdelse som andre materialer.

Efter behandlingen med trærens er det af højeste vigtighed, at du lader træet tørre 100% igennem. Ellers kan du meget vel ende ud med et stykke helt og aldeles spildt arbejde, da olien ikke kan trænge ind i vådt træ.

Den afsluttende behandling med olie

Når processen med rengøring og påføring med trærens er vel overstået, er der kun tilbage at efterbehandle med terrasseolie. Du bør investere i en variant, der beskytter mod solens UV-stråler og dermed forhindrer misfarvning af din terrasse.

De 3 esser, før der skal olie på din terrasse

  1. Snavs af enhver form er absolut no go. Trærensen har i øvrigt sørget for, at træet er klar til at modtage oliebehandling. Blottet træ uden belægning er vejen frem.
  2. Fugtigheden i træet må ikke overstige 15%. Tørt træ er nødvendigt, hvis du skal have gavn af dit arbejde med olien. En tør formiddag, hvor nattens dug er væk, er et godt tidspunkt at påføre olie. Olien har på denne måde også tid til at trænge ordentligt ind i træet, inden aftenduggen atter sætter ind.
  3. Den bedste udendørs temperatur til behandling med olie ligger på 15-20 grader. Er det for varmt, vil olien ikke kunne nå at trænge ordentligt ind i træet. Det er derfor virkelig med at vælge et tidspunkt, hvor alle de rette faktorer spiller ind. Mindre kan selvfølgelig også gøre det.

Olie til terrassen

Vi har også fundet nogle varianter af olie til terrassen, som du med stor fordel kan gøre brug af. Det behøver ikke koste alverden at holde sin træterrasse frisk sæson efter sæson.

Terrasseolie anvendes udendørs til grundbehandling og vedligeholdelse af nye og tidligere oliebehandlede træterrasser. Den kan således bruges til alle træsorter.

Olien giver træet en stærk vand- og smudsafvisende overflade og beskytter mod skimmelsvamp. Terrasseolier indeholder i de fleste tilfælde også UV-beskyttelse.

Godt begyndt er halvt fuldendt. Vi ønsker dig god fornøjelse med at klargøre terrassen til endnu en sæson i solen.

Du kan finde mange flere guides til terrasseejerne her på siden.