Terrassetræ - Guide til at vælge de helt rigtige brædder

Terrassetræ – Guide til at vælge de helt rigtige brædder

Terrassetræ behøver ikke være det nemmeste at vælge. Der findes nemlig rigtig mange forskellige træsorter til rådighed. Meget kommer an på, hvordan din terrasse skal se ud og hvor meget vedligeholdelse, den skal kræve.

Overordnet kan du vælge at bygge med hårdt træ, blødt træ eller komposittræ (kunstigt forarbejdet træ). Alle valg rummer både fordele og ulemper.

Du kan vælge at bygge så billig en terrasse som muligt. I det tilfælde skal du dog regne med jævnlig vedligeholdelse, hvis terrassen skal holde i mange år frem.

Mange terrassebyggere vælger at gå hårdt træ, der har et naturligt højt indhold af olie. Man skal derved ikke ud at svinge penslen med olie eller træbeskyttelse alt for ofte.

Terrassetræ for enhver smag

Du kan designe en terrasse præcis efter dine ønsker. Terrassetræ fås i nærmest uendeligt mange varianter, så det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser.

Hvis du ønsker et eksklusivt og eksotisk præg på terrassen, kan du vælge hårdttræ fra Sydamerika. Her får du holdbarhed, der batter – selv i det kølige og fugtige danske klima.

Terrassetræ af høj kvalitet giver dig naturligvis et mere solidt resultat i sidste ende. Du kan spare tid og penge på sigt ved at bygge med materialer, som koster lidt mere end de mest gængse på markedet.

Der er flere andre ting, som er gode at huske på, hvis man står overfor at bygge træterrasse. Læs videre her og undgå de mest almindelige faldgruber.

Tænk udseendet nøje igennem

Terrassens udseende og dit valg af materialer skal gerne gå hånd i hånd. Rigtig mange vælger at bygge terrasse, der matcher den stil, huset er bygget i. Med de rette træmaterialer kan terrassen ligefrem blive en naturlig forlængelse af huset.

Selvom du bygger i en stil, som stiller øjet tilfreds efter endt konstruktion, er det ikke sikkert, det bliver ved med at være sådan. Træ vil altid forandre sig med tiden – om man vil det eller ej.

Det kan derfor være smart at bygge med terrassetræ, som patinerer på en måde, du kan stille dig tilfreds med. Ellers er der jo også den mulighed, at du kan gøre dig umage med vedligeholdelse. Det vil nemlig også bevare det oprindelige udseende i flere år frem.

Det korte af det lange: Brug noget tid på at overveje, præcis hvordan din terrasse skal se ud. Der kan være meget reparationstid at spare ved at tegne nøjagtige skitser, inden byggeriet går i gang.

Inspiration til valg af terrassetræ

Terrassetræ bør vælges efter, hvad terrassen skal bruges til

Et af de vigtigste spørgsmål at stille sig selv er, hvad terrassen skal bruges til. Der er nemlig stor forskel på, hvad terrasserne skal kunne stå imod rundt omkring i Danmark.

Hvis børn er en del af familien, skal man ihvertfald tænke dem ind i ligningen. Du bør nok ikke indrette terrassen med alt for mange skrøbelige detaljer, når børn også skal have plads til at udfolde sig.

Hvor mange, der skal være plads til på terrassen, spiller naturligvis også ind. Hvis du har mulighed for at bygge en stor terrasse, vil der ligge mange familiemiddage i de varme sommerdage forude.

Man kan redde mange gæster fra solskoldninger, hvis bare en del af terrassen er under overdækning. På den måde kan man også rykke i skygge eller sol alt efter, hvornår på dagen det er.

Blæst kan volde problemer med parasoller, så det er en stor fordel med en fast overdækning, hvis det er muligt. En lævæg er også værd at overveje i et land som Danmark, hvor vinden kan drille mange dage om året.

Det gælder altså om at indrette terrassen, så man kan få både sol eller skygge og læ på samme tid. Disse tre forhold går forud for stil og design i langt de fleste tilfælde.

Terrassetræ skal være holdbart, når mange mennesker gør brug af den på jævnlig basis. Hvis ejerne er oppe i årene, går det måske mere an med nipsgenstande og følsomt træ.

Prisen afspejler, hvor holdbart terrassetræ er

Der er som nævnt masser af gode grunde til at give lidt ekstra for sit terrassetræ. Der findes efterhånden rigtig mange typer træ, som er forarbejdet til at kunne tåle mosten i et nordisk klima år efter år.

Standardvalget er trykimprægneret træ, som da bestemt også rummer visse fordele. Prisen er til at tale med. Der skal virkelig ikke et stort budget til, for at få stablet en flot og holdbar terrasse på benene.

Du kan også vælge at gå med træ, der vokser i norder for at opnå en autentisk effekt. Ofte ligger der en nøje tilrettelagt proces bag det færdige resultat, som giver lang levetid til brædderne.

Eksotisk hårdttræ ser tæskegodt ud – og koster omtrent ligeså meget. En stor terrasse bygget af sydamerikansk træ vil gøre et stort indhug i de fleste pengebeholdninger.

Holdbarhed kontra prisen er et forhold, som der skal tages nøje højde for. Du kan spare mange penge på længere sigt ved at starte ud med materialer, der koster lidt mere end lavpristræ.

Gode muligheder for at opnå en vedligeholdelsesfri terrasse

Terrassens udseende spiller ofte en mindre rolle end den mængde af tid, man skal bruge på at vedligeholde den. Hvis du kan leve med terrassetræ, der ikke er 100% ægte, er der oceaner af tid at spare på den konto.

Om du vil have en terrasse med 10, 20 eller 30 års levetid afhænger helt af, hvilken form for terrassetræ, du bygger med. Skal du bare nyde tiden på din terrasse – og ikke bruge tid på vedligeholdelse – er der heldigvis masser af muligheder på markedet.

Træets imprægnering bestemmer, hvor ofte brædderne skal vedligeholdes. En effektiv og grundig imprægnering er altså værd at holde øje med, før man lægger træet fra byggemarkedet ud på traileren.

Trykimprægneret fyr skal fx olieres cirka hvert andet år, hvis det skal kunne stå distancen i 20 år frem. Royalimprægneret fyr har til forskel en estimeret levetid på hele 50 år, hvis det får olie bare hvert ottende år.

Processen, der er blevet anvendt til at hærde træet, spiller altså i høj grad ind. En god og grundig imprægnering tager tid og koster penge. Det afspejler sig naturligvis også i den pris, du skal give for træet.

Flere tips til terrassebyggerne

Stort og robust eller et mere spinkelt udtryk

Tykkelsen og bredden på dit terrassetræ spiller en hovedrolle, når det kommer til, hvordan den æstetiske oplevelse af at opholde sig på din terrasse er.

Store, brede og solide brædder er praktiske at bygge med, hvis terrassen hører til i den større afdeling. Samme type brædder kan dog virke overdimensionerede, hvis terrasse blot er et lille frimærke bag et rækkehus.

Mindre og mere spinkle brædder kommer til sin ret, hvis man fx har en have i japansk stil. Her skal det dog tages med i betragtningerne, at træet ikke kan holde til den samme belastning. Forvent derfor kortere levetid, hvis større forsamlinger skal mødes ofte her.

Der er selvfølgelig også den mulighed, at terrasse kan bygges i flere dimensioner. Hvis man har pladsen til det, kan der fx indrettes både hyggekrog, spiseplads, børnehjørne og hængekøje. Valget af terrassetræ kan her afspejle hvor på terrassen, man befinder sig.

Bygge selv eller købe et færdigt byggeprojekt

Hvis man har evner til det, kan der være store summer at spare ved at bygge selv. Her kan man også tage sig den tid, det tager, og lave sine smårettelser undervejs.

Der er dog også mange, som vælger at lade erfarne fagfolk om opgaven. Her har du byggegaranti og behøver ikke bekymrer dig om hverken køb af materialer eller bruge tid på projektet, hvis du køber den fulde pakke.

Så hvad er det rette i netop dit tilfælde? Bygge selv eller købe hjælp udefra?

Husk på, at en terrasse skal kunne modstå lidt af hvert i årene, der kommer. Vedligeholdelsesarbejde og reparationer vil opstå oftere, hvis ikke terrassen anlægges ordentligt i første omgang.

Det er derfor med at gøre sig sine tanker, så terrassen kan stå distancen på den lange bane. Valget af terrassetræ spiller i høj grad ind. Lad os nu kigge på dine muligheder for at vælge helt rigtigt i første forsøg.

Terrassetræ – Dine valgmuligheder

Udseende, holdbarhed og ikke mindst prisen. Disse tre forhold skal gå op i en højere enhed, hvis du skal ende ud med et tilfredsstillende valg af terrassetræ.

Lad os kigge nærmere på dine tre overvejende valgmuligheder: Hårdt træ, blødt træ og komposittræ.

Hårdt terrassetræ – Naturligt højt indhold af olie og robusthed

Det kan være en prøvelse at arbejde med hårdt træ. Materialet slider på værktøjet, så det er med at tage sig sine forholdsregler. Gå dit værktøj igennem, hvis du bygger terrasse selv. Konstruktionen kan blive væsentlig forsinket, hvis du hele tiden har bøvl med udstyret.

Teak terrassetræ

Teaktræ hører til et af de absolut mest eksklusive valg af brædder på markedet. Du får terrassetræ med et nærmest eksotisk præg over sig. Teak stammer da også fra Syd- eller Mellemamerika.

Teak bliver forarbejdet, før det sendes på markedet i Danmark. Derfor kan det modstå både det regnfulde og ruskende efterår samt de kolde vintre med masser af sne.

Træets stabilitet er god og olieindholdet er også meget fornuftigt. Teak terrassetræ vil derfor holde i lang tid – også selvom du ikke afsætter oceaner af tid til vedligeholdelse.

Et virkelig karakterfuldt valg af træ til terrassen, der da heller ikke er helt omkostningsfrit. Men som sagt: Kvalitet koster – det er de færreste, der fortryder eller har problemer med en terrasse opført i teak.

Husk altid at bore for, når brædderne skal fastgøres i sidste ende. Selvom teaktræ er hårdt, hører det til på den blødere ende af skalaen.

Terrassebrædder af eg

Et godt dansk egetræ kan såmænd også sagtens levere træ til din terrasse. Udseendet bliver også herved autentisk, da det jo er en træsort, der ikke mangler i skove her til lands.

Egetræ behøver ikke behandles ofte – men vil få en sølvgrå farve, når det patinerer ad naturens vej. Ønskes det at opretteholde træets oprindelige glød skal der terrasseolie til, hvilket også vil forlænge bræddernes levetid i sidste ende.

Egetræ fås i mange forskellige udgaver. De billigste af slagsen kan ikke forventes at holde i meget mere end 5 år. Skruer du op for budgettet, kan terrassen dog sagtens beklædes med eg, der holder i op til 20 år selv uden behandling.

Ipé terrassetræ

Hvis du ønsker at bygge med det absolut mest robuste, hårde, tunge og holdbare materiale, skal du vælge Ipé, som stammer fra Sydamerika. Træet er svært at bearbejde og kræver forboring.

Lægges disse terrassebrædder på rette plads, vil du opnå et resultat, der både er holdbart på den lange bane og pænt at se på. Du kan designe en terrasse, der ikke ligner noget, man ellers ser i Danmark.

Ipé har fine mørke nuancer, der patinerer til et lysere udseende, hvis ikke det vedligeholdes. Grundet det store indhold af olie fra naturens side behøver du ikke afsætte mange ressourcer til vedligeholdelse.

ThermoAsk

ThermoAsk hører også til de eksklusive sorter af hårdttræ. Træet er varmebehandlet uden brug af kemikalier eller gasser. Du får altså brædder, som absolut kan gøre sig i vores bæredygtige tidsalder.

ThermoAsk er til dig, der værdsætter æstetik og udseende sammen med en levetid, der hører til langt oppe på skalaen. Behandlingen gør, at træet er særdeles modstandsdygtigt over råd og svamp, som ellers udgør et stort problem på mange nordiske terrasser.

Denne type terrassetræ har fra producentens side en elegant mørkebrun farve, der med tiden vil patinere over i det lettere sølvgrå. Du kan naturligvis forlænge det oprindelige look ved at give terrassen olie med jævne mellemrum.

Andre former for hårdttræ til terrassen: Robinie, merbau, Cumaru, bilinga, jatoba og bankirai

Måske træ, der passer til din terrasse

Blødt træ – Terrassetræ til billige priser

Når der skal bygges terrasser med blødt træ, er de hyppigst anvendte sorter lærketræ og fyr. Der findes dog også andre sorter, som også vil klæde din terrasse godt.

Med blødt træ får du materialer, som er noget billigere i pris end hårdttræ. Her skal du dog være flittig med olie og træbeskyttelse, hvis træet skal holde på den lange bane.

Du skal afsætte tid til at gøre bløde terrassebrædder rene ofte. Ellers vil der gro alger på dem og dels gøre dem glatte – dels gøre dem grimme at se på. Anvend bare haveslangen til at spule brædderne rene. En højtryksrenser vil i de fleste tilfælde beskadige de lettere sarte bløde trætyper.

Trykimprægneret fyr

Terrassebrædder af trykimprægneret fyr kan man møde på alle danske terrasser. Materialet er pænt at se på og kan holde i op til 15 år – også uden vedligeholdelse.

Der kan forekomme knaster, når man bygger med fyrretræ, hvilket kan ses som en del af charmen ved naturens egne materialer. Brædderne må ikke have direkte kontakt med jorden, da de ellers vil tage store skade af fugten.

Er trykimprægneringen foretaget efter alle kunstens regler, vil brædderne være utroligt modstandsdygtige overfor vand. Her får du blødt træ, som kan stå distancen i langt de fleste tilfælde.

Sibirisk lærk

Det sibiriske klima byder på både ekstremt kolde vintre og varme somre. Det bevirker, at lærketræerne vokser meget langsomt om vinteren og får et skud tiltrængt energi om sommeren.

Sibirisk lærk er blødt træ, som kan holde i over 10 år på terrassen uden vedligeholdelse. De fordelagtige vilkår for væksten giver et materiale, der passer perfekt til det danske klima.

Du bør altid anlægge brædderne med rigeligt luft imellem sig, så træet har plads til at ånde. Sibirisk lærk vil trække sig sammen og udvide sig efter vejret.

Europæisk lærk

Den europæiske variant af lærketræ vokser noget hurtigere end sibirisk lærk. Derfor er det som udgangspunkt noget blødere og mere tilbøjeligt til at blive angrebet af svamp.

Jævnlig behandling med olie er nødvendig for at opnå den optimale levetid. Lærketræ er ofte et foretrukkent valg af terrassetræ grundet udseendet. Du bør dog tænke den noget skrøbelige struktur ind.

Cedertræ

Hvis du vil bygge med noget af markedets absolut letteste træ, så skal di vælge ceder. Det vejer forbløffende lidt, men er alligevel velegnet til brug på terrassen grundet dets sejhed.

Ceder indeholder naturlige giftstoffer, som gør det modstandsdygtigt overfor fx råd og svamp. Estimeret levetid er i omegnen af 20 år, hvis du er flink med efterbehandlingen.

Andre former for blødt terrassetræ: Thermowood, gran og fyr i forskellige varianter.

Komposittræ – Masser af fordele

Hvis du kan leve med, at dit terrassetræ ikke kommer helt fra naturen selv, er komposit løsningen lige for dig. Her får du et nøje sammensat materiale, som består af 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel.

Hvorfor så anvende kunstigt træ? Spørger du måske.

Jo, komposit kræver faktisk kun rengøring. Materialet er både modstandsdygtigt over råd, fugt og svamp. Ovenikøbet holder komposit i rigtig mange år – uden at du vel at mærke behøver andet end at spule brædderne en gang imellem.

Termitter og andre træspisende insekter bryder sig i øvrigt ikke om sammensætningen. Derfor skal du heller ikke bekymre dig om at bekæmpe dem.

Kompositbrædder er ret glatte og giver ikke splinter i fødderne på en varm sommerdag. Kort sagt: Komposit er til dig, der egentlig bare vil nyde tiden på din terrasse mest muligt.

Mere om vedligeholdelsesfrit komposittræ

Held og lykke med at finde terrassetræ, som passer lige til din smag.