terrassesten

Sådan udvælger du dine nye terrassesten

Terrassesten kan godt blive lidt af en videnskab, når man skal spore sig frem til, hvilke man skal anlægge terrasse med. Dyk derfor ned i vores bredt dækkende guide her.

At anlægge terrasse med sten er en sikker løsning. Du skal ikke bekymre dig om skrøbelige brædder, der står under vand i tide og utide. Derfor kan det dog stadig godt være noget af et puslespil at vælge de helt rigtige terrassesten på markedet.

Det kommer i høj grad også an på smag og behag, om du ender ud med de helt rette. Der er flere forhold, der spiller ind. Både det æstetiske og holdbarheden skal gå op i en højere enhed, hvis du skal have en løsning, du kan holde ud at se på i mange år frem.

Mange forskellige typer af terrassesten – Din guide

Vi har afsøgt markedet for dig, så du ikke behøver Google dig frem i timevis. Her får du præsenteret terrassesten for enhver smag og ethvert budget. Det er bare med at lægge til og trække fra for at nå frem til den optimale løsning.

At anlægge sin egen stenterrasse

Før vi går videre til det konkrete valg af terrassesten, skal vi omkring, hvad det egentlig vil sige at anlægge sin egen stenterrasse. Først herefter giver det mening at kigge på, hvilke sten, du kan bruge til din terrasse.

Hvis du ikke er bange for at tage fat, lægge timer i projektet, og har det rigtige værktøj, kan det sagtens lade sig gøre at anlægge sin egen stenterrasse.

Du skal først og fremmest sørge for et stabilt underlag, hvorpå fliserne kan lægges. Dette kræver, at der skal flyttes en del jord. Videre endnu skal terrassen have det helt rette fald væk fra huset, så regnvand ikke kommer til at udgøre et problem på sigt.

Sådan lægges der sten og fliser på terrassen

Gå systematisk til arbejdet

De forberedende øvelser er uhyre vigtige, når der skal lægges terrassesten i sidste ende. Du skal planlægge den optimale placering af terrassen, lave skitser og have bestilt byggematerialer hjem.

Herudover er det alfa og omega, at du er i besiddelse af det rette værktøj at udføre arbejdet med. Tjeklisten indbefatter: Grus, fugesand, pladevibrator, vaterpas, murersnor, fliseklipper, handsker, kost, skovl, afretterbræt og selvfølgelig en trillebør, når der skal køres overskydende jord væk.

Den bedste placering af terrassen er gerne der, hvor der er flest soltimer i løbet af dagen. Den rette udgang fra huset spiller naturligvis også ind. Det kan ovenikøbet være, at terrassen skal anlægges væk fra huset et sted i haven for, at du får mest glæde af den.

Anlægger du terrassen haven, kan det sagtens være, at fældning af træer skal overvejes. Både udsynet og indfaldet af lys spiller en stor rolle i vejen mod den perfekte terrasse.

Hav også godt styr på, hvor blæsten som regel kommer fra, når du afsøger dine muligheder. Terrassen skal gerne placeres væk fra den mest forblæste krog af haven, hvis da ikke du vil investere i læhegn og anden afskærmning med det samme.

Ting at få styr på inden der lægges terrassesten

Når du måler op til terrassen, er det vigtigt at gå realistisk til værks. Du ønsker hverken at ende ud med en terrasse, der er for stor eller lille. Tegn derfor både havemøbler og andet inventar ind på dine skitser for at være mest muligt på forkant.

At stå med for få eller for mange terrassesten, når arbejdet skal afsluttes, er et absolut no-go. Der skal måles, og der skal tegnes og forberedes, så der ikke hersker tvivl om hverken stort eller småt.

Du skal optimalt set sikre terrassen i kanten, hvor den ikke støder op til huset eller en mur. Det gøres ved at lægge de afsluttende sten i jordfugtig beton. Du kan også støbe en rende i beton eller nedsætte en stålplade, hvor stenterrassen ender. På den måde sikrer du dig, at stenene ikke bliver løse i yderområdet.

Sørg også for at grave kabler ned under fundamentet, hvis der skal monteres havebelysning senere i processen. Det er bare en rigtig kedelig ting at skulle få styr på, hvis ikke forarbejdet er taget med i ligningen.

Det store valg af terrassesten

Du har mange valgmuligheder foran dig, når du skal finde frem til de terrassesten, der skal anlægges på din terrasse. Prisen varierer meget de enkelte løsninger imellem, så lav din egen tjekliste med plusser og minusser ud for de enkelte fliser.

Så skal du også overveje, om du er mest til natursten eller betonsten og om du er mest til at anlægge terrassesten i et mønster eller blot side om side, er også værd at tage med i sine overvejelser.

Det er kun smart at købe små prøver af sten at anlægge i starten for ligesom at se det an, før man beslutter sig for, om det er det rigtige look til hele terrassen. Forskellige farver, størrelser og mønstre kan på den måde prøves af i ro og mag.

Fugesand skal der bruge rigeligt af, når fliserne skal lægges så stabilt som muligt. Du kan med stor fordel stryge fugesand udover fliserne med jævne mellemrum i månederne, efter de er blevet lagt.

Du skal røre ved dine terrassesten og se dem i det rette lys, når du skal træffe dit valg. Skal der en kombination af flere forskellige typer til, kan det virkelig anbefales, at se dem an hos forhandleren.

Og lad os komme til dine konkrete muligheder for valg af terrassesten!

Helt unikke terrassesten

Chaussésten – De små stykker granit

Den type af små granitsten er typisk i omegnen af 10 cm lange på hvert led. Der skal derfor en stor bestilling til, hvis terrasse skal være af den rummelige slags.

Chaussésten skal bankes fast i afrettet grus og vibreres på plads. Det bliver ikke et 100% stabilt underlag i sidste ende. Denne type af terrassesten kan således anvendes på en del af terrassen, hvor der ikke skal stå borde og stole.

Brosten – Et middelalderligt udtryk

De fleste forbinder brosten med gamle veje, der har overlevet helt siden de blev anlagt engang i middelalderen eller deromkring. De kan dog også anvendes som terrassesten og derved give et ganske særligt design til din terrasse.

Brosten er hugget ud af granit. Der er forskel på bredden, højden og længden til forskel fra fx chaussésten. Du kan måske bruge brosten til gangstier, eller et hjørne af terrassen. De er ikke plane på overfladen og vil derfor få havemøblerne til at vippe.

Herregårdssten – Et populært valg i Danmark

Denne type sten bruges til både terrasser og indkørsler overalt i landet. Herregårdsten er støbt i beton og er derfor et særdeles solidt valg af terrassesten.

Nogle steder støder du på betegnelsen bondesten, som egentlig er mere eller mindre det samme som en herregårdsten på cirka 20×15 i størrelsen.

Betonfliser – Store og særdeles holdbare

Du skal gå med betonfliser, hvis du vil have noget, der kan holde til lidt af hvert samtidig med, at du ikke skal lægge mange små terrassesten. Betonfliser fås i tykkelser fra 5-10 cm. Du kan dog sagtens nøjes med 5 cm tykkelse, når fliserne skal anvendes til en terrasse.

Betonbrosten – Billigere end naturbrosten

Du kan få betonbrosten i flere forskellige farver. Det ses til tider ligefrem, at der lægges terrasse med fliser i flere farver for at opnå et unikt visuelt udtryk, som ikke ses mange andre steder.

Resultatet bliver helt plant, når betonbrosten lægges på afrettet grus. Her kan havemøblerne stå uden at rykke sig en tomme.

Nu er blevet inspireret til at vælge terrassesten. Vi ønsker dig alt mulig god fornøjelse med projektet.