Terrassehegn - Sådan vælger du og kommer i gang

Terrassehegn – Sådan vælger du og kommer i gang

Et terrassehegn bygger naturligvis ikke sig selv. Det kræver tid og forberedelse at finde frem til det helt rette valg af hegn i netop dit tilfælde. Her kigger vi nærmere på de forskellige typer af hegn til terrasser og haver.

Terrassehegn findes i ligeså mange afskygninger, som der findes terrasser. Du kan gå simpelt værks og gå med de mest almindelige løsninger eller udfordre dig selv med at bygge dit helt eget hegn, der passer perfekt ind i stilen på din terrasse.

Her får du en guide, der hjælper dig til at komme i gang med projektet. Du får her guides til forskellige typer af terrassehegn.

Sådan finder du frem til det perfekte terrassehegn

At beslutte sig for det ene terrassehegn frem for det andet behøver ikke være verdens nemmeste sag. Meget har med resten af terrassens, husets og havens look at gøre. Dit budget og dine evner som gør det selv-mand spiller selvfølgelig også ind.

Et terrassehegn giver læ, indhegning af terrassen – og så gør det måske heller ikke noget, at der ikke er frit udsyn til og for naboerne. Kort sagt, så bliver terrassen mere privat med et godt og funktionelt hegn.

Vi guider dig igennem forskellige hegnstyper her i artiklen. Du skal både læse om de nemme systemhegn, der samles i moduler og mere avancerede modeller, som kræver tid og koncentration at få helt på plads.

Et terrassehegn med udsyn

Vælg hegn ud fra forskellige parametre

Du behøver blot gå en tur i et tilfældigt villakvarter. Det står hurtigt klart, hvor mange forskellige typer af terrassehegn, der egentlig findes. Du kan vælge rigtigt, hvis du rådfører dig med nedenstående tjekliste.

Udseendet er naturligvis af stor vigtighed. Ingen ønsker at bygge et hegn rundt om terrassen, som man ikke kan holde ud at kigge på dag efter dag. Et godt råd er at kigge på ting ved huset, som måske kan gå igen i terrassehegnet.

Anvendes der fx særlige former for træ og i bestemte farver?

Et hegn i tilpas højde

Hegnet skal være i den helt rette højde. Et for højt hegn vil blokere udsigten mere, end hvad godt er. Herudover vil det også føles som om, man sidder i en indhegning – og det er jo næppe meningen med det hele.

Et lige lovlig lavt terrassehegn er først og fremmest til at falde over. Du får ikke nok læ for vinden og naboer har frit udsyn til, hvad du laver på terrassen.

Skal hegnet være til at kigge igennem?

Du kan få helt massive hegn, som ikke er til at kigge igennem. Der findes dog også masser af eksempler på hegn, som rummer mere eller mindre gennemsigtighed.

Der er fordele og ulemper ved begge valg. Det handler om, hvad netop dine behov ved et terrassehegn er. Et massivt terrassehegn vil i øvrigt dæmpe udefrakommende støj mere end et lettere og tyndere hegn.

Vil du bruge tid på vedligeholdelse?

Der er stor forskel på, hvor meget de forskellige typer af terrassehegn kræver af vedligeholdelse. Godt gammeldags træværk vil altid kræve en vis grad af olie og træbeskyttelse.

Du har også muligheden for at vælge hegn efter, at det stort set aldrig har behov for en kærligt hånd. Dit budget spiller i en vis grad også ind. Der er store fordele ved at investere lidt mere i et terrassehegn, end hvad de allerbilligste modeller koster.

Et komposithegn giver lang levetid

Komposit er et materiale, som hverken er helt kunstigt eller helt naturligt. Det består nemlig af ca. 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel. Blandingen giver et både slidstærkt, robust og langtidsholdbart materiale, som er mere end almindeligt velegnet til et terrassehegn.

Et komposithegn er en bæredygtig løsning, som til forveksling ligner helt almindeligt træ. Det danske klima gør dog sit for at slide på naturligt træ, så der er store fordele ved at vælge komposit.

Et hegn er en nemmere løsning end en hæk, som skal klippes i tide og utide. Det har også lettere ved at holde dyr på tryg afstand.

Ingen træbehandling og ingen alger

Komposit bliver hverken angrebet af alger eller termitter. Den nøje sammensatte blanding er ikke træædende insekters livret. Du skal sådan set bare spule hegnet godt igennem med haveslangen for at få det til at se friskt og velholdt ud.

Regnen falder jo ned fra himlen i både tide og utide i lille Danmark. Derfor er det helt fair at antage, at et terrassehegn af komposit faktisk ikke behøver vedligeholdelse overhovedet.

Komposit klarer temperatur fra 70 grader til -40. Derfor vil hverken den stærkeste juli-sol eller hårdeste frost i februar sætte sit præg på materialet. Komposit er kort og godt designet til at modstå det danske vejrlig til hver en tid.

Så monteres der komposithegn

Sådan gør du

Du undgår splinter i hænderne, når du skal samle et hegn af komposittræ. Det er gjort let og lige til at gå til med et færdigt samlesæt. Du behøver således ikke have de store evner udi håndværk for at få et godt og holdbart terrassehegn op at stå.

Komposithegnet fås i lige nøjagtig de mål og farver, du skal bruge. Du kan hente de redskaber, der skal anvendes til arbejdet, i det nærmeste byggemarked.

Komposit er heldigvis lettere at arbejde med end almindeligt træ. Du får en hel masse fordele samlet i ét og samme materiale. Og så koster det ikke engang alverden.

Raftehegn

Et klassisk raftehegn med store barkede bjælker står godt til terrassen i klassisk stil. Det er groft, det er flot og så giver det minder om ødegårde i de svenske skove.

Raftehegn er normalt høje hegn, som virkelig giver privatliv på terrassen. Du kan roligt regne med, at ingen kommer til at lure igennem bjælkerne, når du vælger at gå med den massive variant.

Når man vælger et hegn med bark på træet, vil det selvfølgelig få noget patina med tiden. Regn derfor ikke efter 10 år med et hegn, der tager sig ligeså flot ud, som da det blev rejst omkring din terrasse.

Rafterne kan nemt skiftes ud, hvis det er nødvendigt. Regn med en vis grad af vedligeholdelse, når du bygger et raftehegn.

Meget stemningsskabende lavt hegn

Lamelhegn

Et lamelhegn hører til den spinkle slags. Det er i visse tilfælde konstrueret med brædder anlagt med luft imellem. Hvis du helst vil bygge et så spinkelt hegn som muligt, kan det meget vel være lamel, du skal gå med.

Hegnet kan købes i færdige moduler og er ret så simpelt at sætte op. Prisen er heller ikke noget, der kan afskrække de fleste terrasseejere. Et lamelhegn egner sig dog på ingen måde til boldspil i haven, da brædderne let går i stykker, hvis en vildfaren bold slår vejen forbi.

Klassisk stakit

Et godt gammeldags stakithegn går man aldrig fejl af. Du kan selv finde brædder og materialer i det lokale byggemarked og sammensætte nøjagtigt det hegn, du drømmer om.

De fleste stakitter er med to forskudte rækker af brædder, så der både er luft imellem træet og begrænsede muligheder for at kigge igennem. Du kan male et stakithegn, så det passer perfekt ind i dit terrassemiljø.

Når brædderne bliver dårlige og medtagede pga. vind og vejr, er det ganske let at udskifte dem. Husk at jævnlig vedligeholdelse med træbeskyttelse og olie er vejen frem, hvis din terrasse skal holde i mange år.

Held og lykke med at finde frem til det perfekte hegn til netop din terrasse!