pige på terrasse

Terrassebrædder vedligeholdelsesfri – Fordele ved en vedligeholdelsesfri terrasse

Har du nok at se til i hverdagen, og ønsker du at undgå at bruge for meget tid på vedligehold af hus og have? Når du planlægger, hvordan din nye terrasse skal bygges, kan du tage højde for dette ved nøje at overveje, hvilke form for materiale din nye terrasse skal være i. Læs med her og bliv klogere på hvilke valg, der vil efterlade dig med mindre tid på vedligehold og mere tid til afslapning. Du skal blot vælge terrassebrædder der er vedligeholdelsesfri.

Terrassebrædder vedligeholdelsesfri – Vedligehold af terrasse

Når først projekt “ny terrasse” er igangsat, er det som oftest selve resultatet – den nye terrasse – der er fokus. Derud er fokus på processen og vejen til den færdige terrasse, og de spørgsmål der stilles i den forbindelse. Hvilken størrelse skal den have? Hvilken nuance i træet, eller hvilken form for fliser er pænest? Skal vi have rækværk, eller skal terrassen overdækkes?

Det er ofte terrassens slutresultat og æstetiske finish, der fokuseres på. Det er dog også vigtigt at have øje for, at en terrasse skal vedligeholdes – uanset hvilket materiale du vælger til din nye terrasse. Der er dog betydeligt forskel på vedligehold, alt efter hvilket materiale du vælger.

Mange er mere end rigeligt hængt op i hverdagen med arbejde og hverdagens praktiske gøremål i tillæg. Derfor kan det være en stor mundfuld også at skulle bruge meget tid på vedligehold af terrassen.

Vedligeholdelsesfri terrassebrædder – Fordele ved mindre vedligehold

En vedligeholdelsesfri terrasse giver dig mulighed for at bruge al din fritid på at nyde livet på terrassen. Der er mange fordele ved at vælge vedligeholdelsesfri terrassebrædder når du skal lave din terrasse. Læs mere her om vedligeholdelsesfrie terrassebrædder.

Kompositbrædder – vejen til mindre vedligeholde

Terrassebrædder af komposit er det rette valg, hvis du ønsker en terrasse med minimalt vedligehold. Komposit er en betegnelse for en form for materiale, som er en sammensætning af flere materialer. Sammensætningen består oftest af 60 procent træ, 30 procent plastik og 10 procent bindemiddel. Det er netop denne sammensætning der gør kompositbrædderne vedligeholdelsesfri. Sammensætningen betyder nemlig, at der ikke er risiko for, at brædderne rådner. Det er særligt dette, der gør, at brædderne kræver minimalt vedligehold, særligt sammenlignet med en terrasse af almindelige træbrædder. Fordelene ved kompositbrædder er listet nedenfor.

Særlige fordele ved vedligeholdelsesfrie komposit brædder

  1. Der er ingen risiko for råd i brædderne.
  2. Brædderne har en skridsikker overflade. Det betyder mindre risiko for at falde på din terrasse, særligt når den er våd.
  3. Komposit brædderne har en lang levetid.
  4. Komposit brædderne er nemme at montere.
  5. Bræddernes pris samt holdbarhed gør dem enormt billige.
  6. Komposit brædder er særligt modstandsdygtige når det kommer til småt og kravl såsom parasitter.
  7. Fordi brædderne ikke består af 100 procent træ er der ingen risiko for at få splinter i fødderne.
  8. Kompositbrædderne er ikke behandlet med gift (modsat eksempelvis trykimprægnerende træbrædder). De er derfor mere miljøvenlige.

nonwood terrassebrædder
Terrassebrædder af komposit er så nemme at montere, at denne form for terrasse er et oplagt valg til et gør-det-selv projekt.

I tabellen her nedenfor kan du se, hvad terrassebrædder af komposit kræver af vedligehold sammenlignet med terrassebrædder af træ.


Type af vedligeholdKompositbrædderTræbrædder
Let rengøring v. kost eller let vaskxx
Slibningx
Højtryksrensx
Olieringx
Sammenligning af vedligehold ved henholdsvis terrasse af kompositbrædder og terrasse af træbrædder.

I ovenstående tabel er kompositbrædder og træbrædder sammenlignet med fokus på behov for vedligehold. Ud fra tabellen er det tydeligt at se, at kompositbrædderne er enormt tidsbesparende for vedligeholdelses arbejde. Træbrædderne vil typisk kræve de fire former for vedligehold én gang om året, hvis du vil sikre dig en flot terrasse. Vedligehold er derudover vigtigt for at undgå råd, svamp og parasitter.


Terrasse i komposit
Selvom terrassebrædderne af komposit ikke består af 100 procent kan du stadig ende ud med et ganske fint resultat. Kompositbrædderne er efterhånden så langt i deres udvikling, at de i høj grad ligner almindelig træbrædder. Du får altså næsten samme look – men med meget mindre vedligehold.

Selvom terrassebrædder der er vedligeholdelsesfri til terrassen kræver minimalt arbejde er der dog stadig en håndfuld vigtige ting at have for øje.

Løbende rengøring

Der er tale om vedligeholdelsesfri brædder når du vælger komposit – eller i hvert fald næsten. Brædderne befinder sig trods alt uden døre i al slags dansk vejr, og det kan ikke undgås at der vil lægge sig løvfald, vand og almindelig skidt og snavs fra daglig brug på dine kompositbrædder. Derfor er det nødvendigt løbende at rengøre overfladen for blade og andet skidt. I den forbindelse er det vigtigt at huske på, at kompositbrædderne ikke tåler højtryksrens.

Den løbende rengøring kan med fordel udføres 1-2 gange om året. Det kræver ikke andet end en blød kost og en mild form for sæbe. Du kan også vælge at bruge Rodalon til vask af brædderne, hvis der er forekomst af alger.

OBS! Brug aldrig skrappe rengøringsmidler til rengøring af dine kompositbrædder. Midler såsom eddikesyre bør du altså ikke bruge til dine brædder.

Brædderne bevæger sig

Selvom en del af materialet består af andet end natur materiale er det stadig levende. Det betyder, at kompositbrædderne bevæger sig alt efter temperaturer og fugtighed. Bevægelsen består af, at materialet udvider sig og skrumper sammen, hvilket er nødvendigt at tage højde for og gøre plads til, når brædderne placeres og monteres.

Farve på kompositbrædderne

Vælger du kompositbrædder i en mørk farve skal du være opmærksom på, at de kan blive ganske varme når solen bager på dem. Du kan have dette for øje når du vælger farmen på dine terrassebrædder.

Brædderne kan falme

På trods af god holdbarhed og lang levetid kan brædderne af komposit falme i farven i årenes løb. Sol, vejr og vind gør sit, og dette er ikke til at undgå.

Terrassebrædder Vedligeholdelsesfri – men også miljøvenlige

Som nævnt består brædderne af 30 procent plastik. Plastik er i dagens Danmark et særligt udskældt materiale, som mange forsøger at undgå at bruge mere end højst nødvendigt. Det er næsten blev helt skamfuldt at bede om en plastikpose når man handler, i stedet for selv at medbringe et genanvendeligt net til indkøbene.

Derfor er manges første tanke også, at de vedligeholdelsesfri kompositbrædder har en stor hage ved, at en del af materialet består af plastik. Men faktisk er den plastik, som indgår i materialet, af en særlig miljøvenlig form.

Den plastik, som anvendes til brædderne, er nemlig genbrugsplast. Genbrugsplasten renses inden den anvendes som del af kompositmaterialet.

Inden du vælger dine kompositbrædder

Er du i tvivl om, hvilke brædder af komposit du skal vælge til din terrasse? Før du tager et valg er det en mulighed at få forskellige prøver på brædder tilsendt. Det gør det muligt at se farverne ordentligt og at se og mærke overfladen. Det gør det også muligt at mærke forskellen på de aller billigste terrassebrædder, der er vedligeholdelsesfri sammenlignet med de dyrere og mere robuste af slagsen.

De fleste forhandlere tilbyder at sende en række vareprøver afsted, inden du træffer dit endelige valg. De kan desuden bestå med god råd og vejledning, eksempelvis hvis du kaster dig ud i at lave terrassen af kompositbrædder selv.

Få inspiration i denne guide til, hvordan du selv laver en terrasse af kompositbrædder.

Terrasse af komposit – mindre vedligehold og mere afslapning

Er du på jagt efter en terrasse med minimal vedligehold og terrassebrædder der er vedligeholdelsesfri? Hvor du kan bruge tiden på det, som virkelig lokker, nemlig afslapning og hyggestunder på terrassen med familie og venner? Så er brædder af komposit altså det oplagte valg.