Vigtigt at vide inden du skal bygge terrasse trapper

Vigtigt at vide inden du skal bygge terrasse trapper

Terrasse trapper er en vigtig del af terrassen. Ikke kun fordi de i nogle tilfælde er nødvendige, i konstruktionen af terrassen for, at give adgang til terrassen til og fra enten boligen eller haven. De kan nemlig også tilføje karakter og et stilelement til dit terrassedesign. Trappen er en af de sidste dele, som du bygger på dit terrasseprojekt. Det er dog stadig vigtigt, at du har tænkt og planlagt trappen ind, allerede fra start.

Det kan dog hurtigt virke en smule kompliceret at skulle konstruere og bygge en terrasse trappe. Det behøver det heldigvis ikke at være. Det kræver dog praktisk snilde og matematiske beregner, for at du får en velfungerende og sikker trappe. Her får du de vigtigste ting, du skal vide inden du går i gang med at bygge din trappe til terrassen. Samt nogle gode tips, der kan gøre projektet lidt nemmere.

Forberedelse til terrasse trapper

Forberedelsen er vigtig når det kommer til at skulle bygge terrasse trapper og den skal planlægges omhyggeligt. Hvis du har gjort dit forarbejde godt, er det at bygge selve trappen, heldigvis rimeligt lige til. Det er altid en god idé, inden man går i gang med et byggeprojekt, at sætte sig ned og lave en tegning, der visualiserer det du skal bygge. En terrasse trappe er ingen undtagelse. Start derfor med at lave en detaljeret tegning over udformningen af din terrasse trappe. Det giver dig en tegning du kan købe materialer ud fra og bygge terrasse trappen efter. 

Terrasse trapper – komponenter

En trappe består af meget få komponenter, så det er nemt hurtigt at danne dig et overblik over de dele som din terrasse trappe skal bestå af. De to hovedkomponenter er: trappevangerne: Der er de skånende brædder i hver side af trappen, hvor trinene fastgøres og som er det bærende element for trappen. Den anden hovedkomponent er selve trinene: De træbrædder som skal udgøre trinene.
Hvis du desuden ønsker at bygge gelænder på din trappe, er det også en af de komponenter du gerne skal tænke over allerede fra start. Desuden skal du beslutte dig for hvilke materialer og træsort, din trappe skal bygges af. Når du efterfølgende har fundet de rigtige mål kan du bestille de materialer du har brug for til din terrasse trappe.

Find trappens vigtige mål

En af grundene til, at terrasse trapper og trapper generelt, er komplicerede at bygge, skyldes at de skal overholde bestemte byggeregler i forhold til målene. Du skal derfor sætte dig ind i hvilke mål din trappe som minimum skal overholde.
Trapper der er for høje eller forkorte, udgør nemlig begge dele en sikkerhedsrisiko og kan være farlige og usikre at gå på. Du skal derfor være præcis med især fire mål:

Stigningshøjden: Det er den afstand som du løfter din fod op og ned, til det næste trin.

Trinenes bredde: Trappens bredde og dermed afstanden fra side til side.

Trinenes dybde: Dybden er hele trinfladen fra inderst til yderst på trinene.

Grundtrin: Grunden er i modsætning til trinets dybde, afstanden fra kanten af trinet og ind til forkanten på det næste trin.

Grundreglen til trappebygning:

Der er en grundregel og lovbestemmelse, som du bør rette dig efter når du skal lave målene til din terrasse trappe. Ved lov både grunden på trinet og stigningen være minimum 21 cm. Det er et godt udgangspunkt for din trappe.
Derudover findes der en grundregel i forhold til målene på en trappe. Et standard skridt er sat til at være 63 cm, så det er det du bør sigte efter når du skal lave målene på trappen. Grundreglen kommer derfor til at være følgende: 2x stigning + 1 grundtrin = 63 cm. Det anbefales desuden at stigningen på terrasse trappen er mellem 15 og 18 cm.
Hvis du bruger grundreglen er du sikker på at få en terrasse trappe der er behagelig og sikker at gå op og ned på.

Husk at du altid kan rådspørge personalet i dit nærmeste byggemarked eller anden fagperson, der kan hjælpe dig med de rigtige mål, materialer eller andet, til dit terrasse trappe projekt.

Tip:

Det kan være en fordel at være grundig i valget af længden og bredden på dine brædder. Du kan nemlig sparer både tid og penge, ved at købe det antal brædder der passer til din trappe og undgår at skulle skære for mange brædder til.
Note: Et trin bør have en maks. højde på 18 cm og minimum være 28 cm i dybden.

Gelænder til terrasse trapper

Det er værd at overveje om din terrasse trappe har brug for et gelænder. Et gelænder er en god sikkerheds foranstaltning, hvis du for eksempel har en høj trappe. I det hele taget er gelænder en god sikkerhed, så man har noget at støtte sig til eller gribe ved, hvis man skulle miste balancen. Det er dog ikke alle terrasse trapper, hvor det er en nødvendighed.

Tip:

Det er en god idé at lave den terrasse trappe med en lille hældning på selve trinene. Trappen vil jo være udsat for vind og vejr, når den er udenfor året rundt. Den lille hældning vil gære at regnvand kan løbe af trinene. Det forbedrer holdbarheden på trappen. Det skyldes at våde trapper af træ lettere får råd og svamp, hvis vandet ikke kan løbe væk og derfor ligger på trinene. Endvidere er våde trappetrin også glatte at træde på og kan fryse til, hvis det er frostvejr.

Prisen på terrasse trapper

Udgifterne til en terrassetrappe er minimale, hvis bygger din terrasse trappe selv. Ved at bygge trappen selv, skal du kun investere i materialerne til trappen og dem kan du oftest købe for et par hundrede kroner. Det afhænger selvfølgelig af hvilke materialer, træ osv. din trappe skal bygges af.

Du kan også vælge at købe dele af elementerne til trappen, og stå for resten selv. På den måde kan du minimere udgifterne til trappen, men slippe for noget af det besværlige arbejde. Du kan blandt andet vælge at købe trappen som samlesæt, eller blot købe trappevangerne. Du kan købe trappevanger og trapper her.

Du kan jo nemlig også vælge at købe en færdig trappe og selv montere på din terrasse. Hvis det er dit valg, skal du dog regne med at prisen for din terrassetrappe, godt kan løbe op i nogle tusinde kroner, alt efter typen og antal trin. Der er altså mange muligheder og forskellige priser alt efter hvilke valg du foretager til din terrasse trappe.

Solide terrasse trapper

Det behøver ikke være vanskeligt at bygge terrasse trapper. Når det er sagt, så er det en gør-det- selv opgave, der er i den lidt krævende ende af skalaen. Det vigtigste er at du er opmærksom på at få bygget en trappe til din terrasse, der er så sikker at gå på som muligt. Den skal være solid og med høj komfort, i forhold til højden og bredden på trinene. Terrasse trappen fungerer som bindeled fra og til terrassen, fra enten din bolig, have eller måske endda begge dele. Derfor er terrasse trapper også så vigtig en del af terrassen, selvom de fleste ikke tænker så meget over lige netop den del af terrassen.

Trappen er naturligvis et befærdet sted, som derfor skal kunne holde til stor belastning igennem årene. Det er derfor vigtigt at du får konstrueret en terrasse trappe der både passer i de rigtige mål. Det er nemlig afgørende for at trappen er behagelig at gå på. Samtidig med at den skal være solid og holdbar, så den er så sikker som muligt og kan holde i de næste mange år. Hvis du også er interesseret i at bygge din egen træterrasse, kan du læse vores trin for trin guide lige her.