Terrasse mod mur

Sådan laver du din egen overdækkede terrasse mod mur

Hvis du er ude efter lounge-stemning, skal du have konstrueret din egen overdækkede terrasse. Hvis den kan bygges mod en mur, vil det være oplagt at forlænge huset med en dejlig hyggeplads.

Temperaturen er egentlig fin nok – men det småregner fra oven, og vinden driller også. Det er sommer, men vejret indbyder desværre ikke til at opholde sig under åben himmel.

Terrasse mod mur – Så hvad gør du?

Du bygger naturligvis din egen overdækkede terrasse mod mur på dit hus. Med direkte adgang fra stuen og de rette havemøbler på plads, vil det være svært ikke at søge ud på terrassen, når der er besøg.

Terrasse mod mur – En overdækket terrasse forlænger sommeren

Med lune tæpper og en varmelampe vil sommeren kunne forlænges væsentlig, hvis du konstruerer en overdækket terrasse. Når foråret bryder igennem, er det nærliggende at tage terrassen i brug for endnu en sæson.

I september måned begynder mørket at falde på tidligere. Regn og rusk trænger sig også på, om man vil det eller ej. Med læhegn kan du sørge for en hyggeplads, hvor du stadig kan nyde den udendørs luft og efterårets kommen.

Kort sagt: Er du udemenneske – eller det, der ligner – vil en overdækket terrasse være lige sagen for dig.

Her får du en guide til, hvordan du bærer dig ad med konstruktionen.

Tjek også disse terrasser ud

Trin 1: Terrasse mod mur – Klargøring, opmåling og oprydning

Når du skal lave en oversækket terrasse mod mur er det første du skal gøre, at danne dig et overblik. Du har sikkert allerede udset dig stedet, hvor terrassen skal bygges op mod en af husmurene. Nu skal du have gang i målebånd, oprydningsarbejde og rengøring for at tage de første skridt.

Alt overflødigt skal fjernes, så du har en tom plads at bygge på. Lav nogle skitser, hvor du forestiller dig, hvordan terrassen skal se ud i sidste ende. Det vil have stor betydning for, hvordan arbejdet bliver udført.

Gør også op med dig selv, hvor stor terrassen skal være. Skal der være plads til store familiemiddage? Eller er det fint nok med en hyggeplads til en håndfuld mennesker?

Giv dig god tid til disse forberedende øvelser. Man får ofte de bedste ideer, når man mindst venter det. Skriv ned på din telefon eller en blok, når inspirationen er over dig.

Hvis du er helt sikker på, hvor terrassen skal konstrueres, er det tid til at gå videre i processen.

Trin 2: De bærende stolper graves ned

Med målearbejdet vel udført skal det mærkes af, hvor terrassen præcis skal anlægges. De bærende stolper er de første, der graves ned. Det er dem, som skal bære udhænget, så sørg for at få dem placeret solidt og fuldt forsvarligt.

Efter de bærende stolper er det tid til at placere terrassens øvrige stolper. Hvor mange, der præcis skal til, afhænger af terrassens samlede areal. En stor overdækning vil naturligvis kræve flere bærende stolper end den lille hyggeterrasse.

Efter faststøbning af de bærende stolper bør du male dem med træbeskyttelse. Dette vil sikre dig mange gode år med terrassen, før du skal tænke på istandsættelse og eventuel udskiftning af stolper.

Det er vigtigt, at få behandlet de bærende stolper godt under dette tidlige stadie, da det vil være svært at komme til senere hen.

Trin 3: Grundrammen anlægges

Nu skal terrassens underliggende grundramme på plads. Anvend solide brædder, og gør brug af en murersnor, for at få placeringen så nøjagtig som muligt.

Sørg for et jævnt fundament nedenunder, så alt kommer i vater. Du kan eventuelt klodse op med fliser for at skabe en mere solid bærende konstruktion.

Mellemrummene mellem brædderne skal passe til længden og bredden. Igen har dimensionerne meget at gøre med terrassen samlede størrelse. Gå ikke på kompromis med sikkerheden. Sørg for et solidt fundament hele vejen igennem.

Trin 4: Terrasse mod mur – Terrassebrædderne skrues fast

Når den underliggende skeletkonstruktion er på plads, skal terrassens brædder skrues fast. Selve valget af træ til brædderne kan være en stor beslutningsproces.

Du kan anlægge terrasse med komposittræ, som har en længere holdbarhed – eller du kan anvende naturligt træ, som har et naturligt look, men er mere modtageligt for slid, vind og vejr.

Når brædderne skrues på, er det optimalt, hvis du sikrer dig god plads imellem dem. Naturligt træ vil trække sig sammen og udvide sig i takt med vejret.

Et godt tip er at lægge terrassebrædderne ud først – uden at skrue dem fast. På den måde kan du danne dig et overblik. Stræb efter et mellemrum på 5-10 mm mellem brædderne – alt efter materialets karakter.

En murersnor hjælper til med at få skruerne på plads på en lige række. Overlad intet til tilfældigheder. Anvend også afstandspinde eller trækiler til at holde brædderne fra hinanden i den rette afstand, når du skruer.

Et harmonisk resultat kommer ved, at du giver dig tid og har de rette remedier ved hånden.

Trin 5: Overliggeren skal fastmonteres

Med det nedre fundament på plads er det tid til at kigge opad igen. Det er nu, du skal fastgøre overliggeren til spærene på de lodrette stolper. Gå på ingen måde på kompromis med kvaliteten.

Holdbarheden og sikkerheden på terrassen afhænger i høj grad af disse bærende overliggere – så køb god kvalitet, hvilket vil betale sig på den lange bane.

Anvend store franske skruer til selve fastsættelsen og skru i fra toppen. Undgå at skrue dem for langt i, da der så vil kunne samle sig vand og fugt i fordybningen.

Sav overliggeren til i enden, så den får et skråt look. Det vil også spare dig for spidse hjørner. Mange foretrækker, at male den øverste konstruktion hvid. Det er dog helt op til dig, hvilke farver du vil pynte med.

Alt kan ikke lade sig gøre – men man kan blive inspireret alligevel

Trin 6: Spærrene måles til og klargøres

Nu måles spærrene ud og saves til. Med den bærende konstruktion på plads, kan du måle mere præcist ud i forhold til spærrene. Gør plads hvor spær og overligger skal mødes.

(Hvid) træbeskyttelse er en nødvendighed for at sikre optimal og varig holdbarhed. Denne del af arbejdet er meget nemmere at udføre før spærrene fastmonteres – også selvom man gerne vil videre til den afsluttende proces.

Trin 7: Spærrene fastgøres til muren på en liste

En fræset rille til rendejern i spærrene vil hjælpe dig med at montere en tagrende til sidst. Underbrædderne vil også nemmere kunne lægges plant med spærrene.

Så skal spærrene sættes fast til muren. Skru derfor en liste fast til muren. Herefter skal spærrene hvile på henholdsvis listen og overliggeren i den anden ende.

Når det hele er nøjagtigt placeret, skruer du spærrene fast til overliggeren. Mod muren anvender du afstandsklodser imellem spærrene i stedet for at skrue fast. På den måde sidder de i spænd og rokker sig ikke en millimeter.

Trin 8: Underbrædderne gøres klar til montering

Mal først underbrædderne i den ønskede farve. Det er meget lettere arbejde, end når de er lagt på plads. Herefter lægges brædderne på spærrene og derefter tagplader.

Anvend undertagpap på tagpladerne. Bank herefter papsøm i markeringer, som allerede er lavet på forhånd i pappet. Til slut rulles overtagpap ud, som er selvklæbende.

Trin 9: Tagrender til effektivt afløb som prikken over i’et

Vandet skal naturligvis kunne løbe fra terrassens tag, så nu kommer rendejernet dig til gode. Nedløbsrør monteres langs en af de bærende søjler.

Og så er det egentlig på sin plads at sætte sig ned og nyde terrassen, som den tager sig ud så langt i processen.

Nu kan du gå videre på din vej mod at skabe perfekt loungestemning på terrassen.

Læs også artiklen om de 10 største fordele ved vedligeholdelsesfri terrassebrædder inden du går i gang.