stolpeslyd

Sådan bygger du en terrasse på stolpespyd

Er det tid til et gør det selv-projekt? Noget af det vigtigste når du skal bygge terrasse er at sikre et solidt fundament. Her får du en guide på 6 trin til, hvordan du bygger en terrasse på stolpespyd. Helt præcis får du hjælp til, hvordan du laver fundamentet til en terrasse på stolpespyd. For uden et godt fundament er det vanskeligt at skabe et flot resultat – og et resultat, der holder! Læs med videre og bliv præsenteret for de 6 trin og få en masse andre gode råd med på vejen, før du giver dig i kast med det større projekt.


Sommertiden er skøn, og særligt hvis den kan nydes på en dejlig terrasse ved hjemmet. En terrasse kan ofte bruges allerede i foråret, hvor solen begynder at varme godt. Hvis blot du finder et lille læ sted i en solstråle kan livet på terrassen sagtens starte tidligt på sæsonen. Oplevelsen bliver bestemt ikke dårligere af, at terrassen er hjemmegjort. En ting er selve terrassens overflade, som skal være behagelig at færdes på. En anden ting er selve fundamentet til terrassen, som er enorm vigtigt at få lavet ordentligt. Det får du tips og tricks til her.

Stolpespyd er en god hjælp når du skal bygge en terrasse. De er nemlig med til at sikre, at terrassen kommer til at stå solidt. De er særligt gode i de tilfælde, hvor terrassen har områder, hvor der skal være ekstra støtte.


Hvad er stolpespyd?

Men hvad er stolpespyd egentlig, og hvorfor er de så vigtige? Du er helt sikkert stødt på dem flere gange i din forberedelse til at bygge din egen terrasse. Har du ikke tidligere bevæget dig ud i et lignende projekt, og generelt ikke arbejdet inden for det håndværkslige felt, er det ikke sikkert du kender til stolpespyd.

Stolpespydene har flere funktioner. Disse varierer alt efter hvilken form for terrasse du laver. De er både med til at:
1. Sikre et stærkt fundament til din terrasse. Et fundament, som ikke skrider når du tager terrassen i brug.
2. Hæve terrassen så den passer med eksempelvis døren ind til huset.
3. Stolpespydene er særligt anvendelige, når du har fritstående støttepunkter.


Stolpespyd til din terrasse – med eller uden beton

Du kan fastgøre dine stolpespyd direkte i jorden, eller ud kan vælge at støbe dem ned i jorden i beton. Dette afhænger af, hvilken form for jord, som du skal bygge terrassen oven på. En fast, lerholdig jord vil typisk ikke kræve beton. Ved en mere blød jord, eksempelvis med meget sand, kan det være nødvendigt at støbe med beton for at sikre et stabilt fundament og en terrasse, der holder mange år. Det kan du læse mere om i guiden til, hvordan du bygger en terrasse på stolpespyd længere nede i artiklen.

Forskellige typer af stolpespyd

Der findes forskellige typer af stolpespyd i forskellige størrelser, så du bør kunne finde et sæt, der passer lige præcis til din størrelse terrasse. Desuden findes de i forskellige længder. De fleste stolpespyd er lavet af galvaniseret stål. De galvaniserede stolpespyd sikrer dig nemlig mod råd og fugt, og du risikerer således ikke at stolpespydet går til når nu det er placeret i jorden. På den måde kan du placere resten af fundamentet til din terrasse, eventuelt i træ, i forlængelse af stolpespydet. På den måde undgår du, at træet befinder sig nede i den fugtige jord. Oven på stolpespydet er nemlig placeret en helt særlig ramme, hvori selve spydet kan placeres.

Du kan også vælge at købe særlige stolpespyd i plast. Der findes typer, som er lavet af genanvendeligt plastik, og de er dermed et bæredygtigt valg. Stolpespyd af plastic er dog ikke det mest almindelige valg, når terrassen skal laves.

Guide til terrasse på stolpespyd: Sådan gør du

Fundamentet til terrassen har afgørende betydning for det færdige resultat. Det er i arbejdet med fundamentet og grundlaget at du kan sikre, at terrassen bliver stabil og i vater. Det gør den mest holdbar og sikker at færdes på, og det har desuden betydning for terrassens levealder. Du kan købe nok så flotte terrassebrædder, men det vil ikke fungere uden et godt grundlæggende arbejde. Det er al tiden værd at sikre dette, inden du går videre til at montere selve træbrædderne.

Du bliver nu præsenteret for 6 trin, som guider dig igennem processen til et sikkert og godt fundament ved hjælp af stolpespyd til din terrasse. Men først en liste over det vigtigste værktøj:

Liste over værktøj

Her finder du en liste over det værktøj, som du skal bruge til at lave et fundament til din terrasse på stolpespyd:

  • Stolpespyd og eventuelt beton eller tørbeton.
  • Stolper til at hæve terrassen
  • Ramme til terrassen: Stolper og lægter
  • Bjælkesko, beslag og skruer (gerne rustfri)
  • Målebånd, snor og vaterpas.
  • En god, solid skruemaskine
  • Små pinde i træ (samme højde som du ønsker terrassen)
  • En sav til at tilpasse rammen til terrassen.

Trin 1

Det første du skal se på er underlaget, hvorpå din terrasse skal bygges. Valget af stolpespyd afhænger af, hvilken type jord eller underlag, der skal bygges terrasse på. Der er nemlig stor forskel på jord, som kan være mere eller mindre løst. Det kan også være, at din jord er meget sandholdig, eller er med megen ler.

Jo løsere jorden er, eller hvis der direkte er tale om sand, des vigtigere er det at sikre, at stolpespydene faktisk kan sidde fast i jorden. En anden snak er det med lerjord, som er meget kompakt, og hvor spydene derfor sidder godt fast uden så meget mere arbejde.

Er der tale om en løs jord, kan det være nødvendigt at finde betonen frem. Du kan nemlig sikre et stabilt fundament ved først at støbe beton for derefter at placere stolpespydene. Til dette arbejde skal du bruge et særligt jord bor, og bore omtrent 90 centimeter ned i jorden. Her støbes betonen i, eller tørbeton, og derefter placeres stolpespydene. Når blandingen er tørret kan du efterfølgende fortsætte arbejdet med at bygge en terrasse. Men vær opmærksom på, at betonen gerne skal tørre helt op til 10 dage før du kan fortsætte arbejdet.

Det er op til dig selv, om du finder det nødvendigt at støbe stolpespydene fast. Vælger du at gøre brug af beton er du sikret et fundament, som helt sikkert nok skal holde. En faktor i dette kan også være størrelsen på din terrasse: Hvis der er tale om en meget stor terrasse kan det være arbejdet værd, selvom det forlænger processen en smule. Så behøver du ikke gå og være nervøs for, om det nu også holder.

Tip: Når du placerer dine stolpespyd i jorden kan du med fordel placere et stykke træ oven på spydet, når du hamrer på det – på den måde undgår du at beskadige spydet.

Trin 2

Før du begynder på arbejdet med terrassen kan det være en fordel at måle terrassen op, placere et lille træspyd i hvert hjørne, og spænde en snor ud mellem pindende og ind til husets mur. Her har du en ramme, som viser terrassens størrelse og en visualisering af, hvor meget eller lidt den kommer til at fylde. Er størrelsen passende, eller skal der ændres? Her har du muligheden for at justere alt efter, hvordan du havde forestillet dig, at terrassen skal være.

Du kan med fordel lade denne “skabelon” stå under hele arbejdet. Så sikrer du dig, at terrassen bliver præcis som du havde forestillet dig.

Tip: Undervejs i processen er det en god idé at tjekke op på, at konstruktionen er i vater. På den måde kan du nå at rette op på skævheder, inden det er for sent.

Trin 3

Det er nu tid til at placere dine stolpespyd. Er der tale om en terrasse, som kan monteres delvist på et hus, er det blot nødvendigt med stolpespyd på de fritstående støttepunkter – altså der, hvor der ikke allerede er støtte at hente til fundamentet fra eksempelvis husets fundament.

Hvis det er en fritstående terrasse, som du er ved at bygge, er det nødvendigt med stolpespyd i alle hjørner samt i midten af terrassen. Alt efter størrelsen kan det være nødvendigt med flere stolpespyd under terrassen. Der skal være nok støttepunkter til, at fundamentet bliver holdbart, og til at din ramme (trin 4) kan placeres og skrues godt fast.

Skal din terrasse hæves et godt stykke over jorden? I så fald er det nu du skal placere de større stolper i forlængelse af dine stolpespyd, som nu sidder godt fast i jorden. Det er ganske nemt at montere spydene, da stolpespydene er skabt til formålet. Du placerer blot dit træspyd i forlængelse af stolpespydet, og du vil kunne skrue det godt fast i dertil indrettede huller.

Husk at tilpasse terrassens højde til den dør, der fører ud til den. Terrassen skal selvsagt placeres under døren, så du træder ud på terrassen – og ikke op på den. Vær opmærksom på, at højden på træ brædderne til din terrasse kommer oven i højde på dit fundament. Det kan være en fordel at have husets gulvhøjde for øje, og at sørge for at placere terrassens højde under denne.


Trin 4

Herefter er det tid til at placere rammen til din terrasse. Rammen kan laves af bjælker og lægter. Vælg meget gerne træ til din ramme, som er trykimprægneret. Der kan samle sig meget fugt under din terrasse. Fugt, som vanskeligt kan forsvinde igen, da luftgennemstrømningen under terrassen er begrænset. Derfor er trykimprægnerede træ fordelagtigt at vælge til rammen, da de vil kunne klare mosten.

Det er vigtigt at sørge for, at rammen ligger i vater. Når den ligger i vater kan du samle den og sætte den fast i fundamentet.


Trin 5

Inden du placerer selve træ brædder, som skal udgøre selve terrassen, er det nødvendigt at placere nogle strør som del af fundamentet. Strør hjælper dig til at skabe et godt fundament, og de har den gode funktion, at de har noget af belastningen fra færdslen og tyngden på terrassen. På den måde bliver de altså en aflastning for selve terrassebrædderne, og det kan have stor betydning efter flere års brug.

Du kan med fordel placere dine strør med en afstand på omkring 50-70 centimeter. På den måde sikrer du en god aflastning.

Hvis terrassen placeres i forlængelse af huset kan du være så heldig, at der er mulighed for at skrue beslag til strøerne direkte ind i fundamentet på huset. Dette trin afhænger helt og holdent af, hvilken form for terrasse der er tale om, og hvilke muligheder dit hus giver dig. På den måde vil det kun være 3, og ikke 4 sider, hvor der skal laves en ramme til terrassen.

Noget andet gør sig gældende, hvis der er tale om en fritstående terrasse. Da vil det være nødvendigt med en ramme til terrassen hele vejen rundt, og hvor strøene kan monteres.Trin 6

For at sikre et endnu bedre fundament kan du afslutte med af montere bjælkesko og beslag i alle samlinger. Det er med til at sikre en god, stærk terrasse. Vælg gerne bjælkesko og beslag af en kraftig slags.

Overvej generelt at bruge rustfri skruer og beslag til dit arbejde med terrassen.


fritstående terrasse
Når først arbejdet med terrassen er udført og færdigt, er det hele den lange proces og arbejdet værd. Du har pludselig et ekstra sted i dit hjem, hvor dejlige sommerdage og aftener kan nydes. Nu er det tid til at indrette din nye terrasse med lækre møbler, planter, potter og hvad hjertet eller begærer. Så er der lagt i kakkelovnen til mange gode stunder på din nye terrasse på stolpespyd!

Inden du går igang

Find det perfekte sted til terrassen på stolpespyd. Er det nødvendigt med 2 terrasser? Er du lige flyttet i huset kan det være du skal overveje, om den førstes sommers gode vejr skal nydes på græsset i stedet for at give dig i kast med et terrasse projekt med det samme. På den måde får du mulighed for at undersøge, hvor det perfekte sted til en terrasse er ved huset, hen over foråret og sommeren. Du sikrer dermed at bygge terrassen det helt perfekte sted, og undgår at bygge den et uhensigtmæssigt sted, hvor der eksempelvis er skyggefuldt eller megen blæst.

Forskellige typer terrasse på stolpespyd

Den nye terrasse på stolpespyd behøver ikke nødvendigvis at blive placeret lige ved huset. Hvis det perfekte sted for en terrasse er et andet sted, eksempelvis længere nede i haven, så er det også en mulighed at bygge en terrasse her. Få råd til hvordan du laver en fritstående terrasse.


Et tip før du bygger terrassen
Du kan vælge at lægge en ukrudtsdug under din terrasse. På den måde kan du bedre holde ukrudtet nede i området omkring terrassen, og du sikrer dig at bruge tiden på det, som virkelig er dejligt om sommeren: afslapning på terrassen.


Når terrassen på stolpespyd står færdig

Glæd dig til du er færdig med dit arbejde, og terrassen står klar til brug! Terrassen kan nu glædeligt tages i brug – eller næsten. Du bør behandle overfladen med eksempelvis olie, før du tager den i brug. Det sikrer at materialet ikke suger skidt, snavs og fugt til sig. Desuden forebereder du terrassens materiale på, at algerne vil finde sin vej herhen. Det er nemlig ikke til at undgå, men forebyggende behandling af overfladen kan gøre en stor forskel.

Efterfølgende vedligehold

Det vil desuden være nødvendigt med jævnlig vedligehold af terrassen. Én gang om året, eller efter behov, bør terrassen få en kærlig hånd. Omfanget afhænger af, hvordan din terrassen ser ud. Vind og vejr har stor betydning for, hvor medtaget terrassen bliver. Det har desuden en betydning hvilke planter og træer, der omgiver terrassen.

Har du brug for at blive guidet til rens af din terrasse? Se vores guide til, hvordan du højtryksrenser din terrasse.

Byg terrasse på stolpespyd – Nemt eller svært?

Selvom der findes mange guides hos forhandlere og forskellige steder på internettet gør det ikke arbejdet med at bygge en terrasse på stolpespyd let. Uden at tage håbet fra gør det selv-projektet på forhånd, så er det en anelse krævende at bygge en terrasse, især hvis ikke du har skruet hænderne rigtigt på.

Arbejdet med at bygge en terrasse kræver omhyggelighed, gode materialer og også godt værktøj. Du kan derfor komme langt med, at sikre dette – køb materialer, der er ordentligt, invester eller lån det nødvendige værktøj, og væbn dig med tålmodighed i processen. Hvert trin bør følges nøje, og det er desværre ikke muligt at springe noget over, selvom det virker vanskeligt, overflødigt, eller du ikke ved, hvordan du udfører arbejdet. Det har nemlig afgørende betydning for det færdige resultat, og du kan risikere at terrassen simplethen ikke holder. Det ville være skamligt! Så frem med tålmodighed og flittighed, og projektet skal nok nå i hus!

Og så kan man altid spørge en god ven til råds, som har været igennem samme projekt. Måske der er lidt hjælp at hente her.


Et alternativ til stolpespyd

Er stolpespyd ikke det rette valg til dit projekt? Der findes andre alternative til stolpespyd. Det kan eksempelvis være jordskruer, som har samme funktion som stolpespydet, men som sidder endnu mere fast i jorden. Her er tale om tykke skruer med gevind, som skrues ned i jorden. Denne form for fundament bør give tilstrækkelig styrke til selv den største og tungeste terrasse.