Overdække terrasse – Hvilken løsning skal du vælge?

Overdække terrasse – Hvilken løsning skal du vælge?

Her får du gode råd til at overdække terrasse, hvis du hverken holder af regnvejr eller for meget sol, når sommerfrokosten skal nydes. Vi guider dig igennem dine mange muligheder.

Du får ikke det optimale ud af terrassen, når den ikke er overdækket. Regnen kan drille, fugten falder ud på aftenen – og selv Solen vil udgøre et problem i middagstimerne, hvor man bare vil nyde frokosten sammen med sine gæster.

Her får du en guide, der tager dig igennem dine muligheder for at overdække terrasse, så du får flest mulige timer på terrassen fremover.

At overdække terrasse – Sådan skal det gøres

Du kan vælge at gå med en billig løsning, når du vil overdække terrasse. I det tilfælde skal du vide, at det måske ikke er den mest langsigtede plan. Hvis du bygger – eller får bygget – en mere robust overdækning, er der derimod langt bedre chancer for, at den vil holde i mange år frem.

Det hele handler naturligvis om at få det meste ud af din terrasse. Når den bare står under åben himmel, vil både regn, fugt og sol spille ind om sommeren.

En parasol hjælper selvfølgelig en del af vejen. Men det er ikke uden besvær, at den skal rykkes frem og tilbage. Desuden vil vinden kunne blæse den omkuld – så det kan let blive en stresset fornøjelse.

Du får brug for en mere permanent overdækning, hvis sommerarrangementet skal reddes fra både varme, vind og vejr. Gør op med dig selv hvilken af de følgende løsninger, der egner sig bedst til netop din terrasse.

Markise til terrasse – Automatisk overdækning

En markise rulles ud efter behov. Den er absolut godt egnet til de varme sommerdage, hvor en smule skygge er efterspurgt. Dine gæster kan trække ind under overdækningen og få en tiltrængt pause fra den stærke sol.

Du kan også udstyre terrassen med en automatisk markise. Denne kører selv ud, når Solen står højest på himlen. Det er en dyrere løsning – men absolut pengene værd, hvis du bare vil nyde sommeren på terrassen mest muligt.

Du kan få markiser fra under 1000 kr. til helt op i nærheden af 10.000. De dyrere modeller vil naturligt nok holde i meget længere tid end de billigere af slagsen.

Hvis du er lidt i tvivl, kan man jo altid starte ud med en billig af slagsen og så opgradere, hvis en markise er den rette vej til at overdække terrasse i dit tilfælde.

Tagpap til at overdække terrasse med

Hvis du ønsker noget rigtigt tag på en del af terrassen, kan tagpap være den rette løsning. Der kommer så ikke lys igennem. Til gengæld er du sikret et meget holdbart tag med isolering.

Overdækning med tagpap vil omdanne terrassen – eller bare en del af den – til en form for udestue. Hård regn og anden nedbør vil ikke længere kunne nå ind til huset. Så det er også en løsning med flere lag af fordele.

Det er muligt at supplere overdækningen med et ovenlysvindue eller to, hvis der skal være et vist lysindfald. Skyggen og læ for regnen er sikret, hvis du vælger en overdækning med tagpap.

Du skal have fat i specialister for at få denne overdækning 100% i orden.

Overdækning med termoplader

Termoplader til overdækning af terrassen er vejen frem, hvis du vil have noget, der virkelig kan holde på den lange bane. Der dannes ikke kondens i modsætning til plader med et enkelt lag.

Det koster lidt på lyset, når overdækningen laves med termoplader. Til gengæld holder de langt bedre på varmen. Du kan få et termotag i flere forskellige størrelser og farver.

Opalhvid eller bronze er måske at foretrække, hvis den skarpe middagssol er til besvær. Ellers kan der også vælges glasklare plader, der vil sikre maksimal gennemstrømning af Solens stråler.

Trapezplader til overdækning af terrassen

Et trapeztag er en både økonomisk fordelagtig og holdbar løsning. Du får en overdækning, som er sikret imod både kraftigt haglvejr og nedfaldende grene, hvis du går med brudsikre trapezplader.

Du får endda et godt indfald af lys med trapezplader. De fås i varianter, som giver forskellige nuancer af indtrængende lys. Du kan ligefrem få trapezplader, som bader terrassen i et blåligt skær.

Trapezplader er forholdvis nemme at sætte op og skifte ud selv, efterhånden som de bliver slidte. Der er sågar UV-beskyttelse i nogle modeller, så du kan være helt på den sikre side selv i stærk sol.

Du får 10-15 års garanti på pladerne, når du køber høj kvalitet. På den måde kan du overdække terrasse med det langsigtede perspektiv på.

Glastag til terrasse

En overdækning af glas sikrer dig 100% gennemtrængning af lys, hvis du holder glaspladerne rene jævnligt. Med lamineret sikkerhedsglas får du en overdækning, som ikke fylder mere, end den behøver.

Der bliver frit udsyn til himmelen og vejret foroven, imens I sidder i tørvejr nedenunder. Du bør købe glas med UV-beskyttelse, hvis Solen også er en grundene til at overdække terrasse.

Du får optimal frihed på terrassen samtidig med overdækning. Et glastag er et eksklusivt valg, som garanteret vil få mange rosende ord med på vejen, når familien eller venner og bekendte slår vejen forbi.

Glasplader kræver i øvrigt et minimum af vedligeholdelse og holder i mange år, når overdækningen er konstrueret på den rette måde. Alger har svært ved at gro på glas – så du skal ikke bøvle med den form for misfarvning.

Du kan få specialfremstillet lige nøjagtig den form for overdækning, som du synes vil pynte mest. Din terrasse får helt nyt liv, hvis du vælger overdækning med glas.

Værd at huske på, når du vil overdække terrasse

Et terrassetag skal altid hælde bare en smule, så nedbør har mulighed for at løbe fra. Der findes i øvrigt også løsninger med tagrender, så du sikres et naturligt afløb.

For at taget skal holde i lang tid og være pænt at se på – også efter nogle år – skal der skures alger af. Jo tidligere du får bugt med urenheder, des nemmere er det at holde tagpladerne rene med tiden.

Et terrassetag af plastik bliver som regel hurtigt mat, hvis ikke det ser en kærlig hånd eller skurekost. Tit kan haveslangen med et højt tryk også gøre underværker.

En flot terrasseoverdækning er en velholdt terrasseoverdækning. Man skal kunne kigge igennem tagpladerne for at føle sig ude i det fri.

Plusser og minusser ved at overdække terrasse

Her til sidst kommer en liste med mulige fordele og ulemper ved at overdække sin terrasse.

På plussiden

  • Du holder havemøbler, grill osv. tørre hele året rundt
  • I får mange flere udendørs timer, når I kan finde ly for både sol og regn
  • Duggen falder ikke nær så hurtigt, når der er overdækning på

På minussiden

  • Om du vil det eller ej, så tager en overdækning noget af lyset fra terrassen
  • Du skal afsætte tid til rengøring og vedligeholdelse
  • Med en fastmonteret overdækning kan du ikke være fleksibel i forhold til sol og skygge

At bygge selv eller få hjælp fra håndværkere?

Og så er det store spørgsmål jo, om overdækningen skal være et gør det selv-projekt eller et stykke bestillingsarbejde med byggegaranti. Hvis du holder det simpelt, og i øvrigt har hænderne skruet rigtigt på, er det muligt at overdække sin terrasse helt selv.

Lige meget hvilken løsning du vælger, ønsker vi dig god fornøjelse med projektet!