olie til terrasse

Olie til træterrasse – Sådan olierer du din terrasse korrekt

Er det ved at være tid til at din terrasse skal have en omgang vedligehold? Der er flere ting at tage højde for, blandt andet hvilken olie til træterrasse, du skal vælge. Her kan du få hjælp til sidste del af processen ved vedligehold: oliering. Du bliver klogere både på processen og på valg af de produkter, som hjælper dig godt på vej.

Olie til træterrasse

Olie er vejen frem, hvis du vil passe på din terrasse af træ. Fordelen ved at give olie til din terrasse er, at det er med til at mindske fremkomsten af alger i træet. Olien giver nemlig algerne dårlige vilkår for at leve. Alger forekommer, når træet er fugtigt. Når du giver olie til din terrasse mindskes materialets mulighed for at suge fugt til sig. Det gør at du, udover at mindske forekomsten af alger, gør risikoen mindre for, at terrassen bliver udsat for råd. Det samme gør sig gældende for generel skidt og snavs, som terrassen i mindre grad suger til sig, når du sørger for at vedligeholde den med en god omgang olie.

Olien gør heller ikke noget dårligt for terrassens æstetik – tværtimod! Den får terrassen til at fremstå velholdt og giver den nyt liv.

Der er altså betydelige fordele ved at give olie til terrassen – både hvad angår æstetik og praktiske forhold.

fritstående terrasse

Hvornår skal terrassen have olie?

Hvornår bør arbejdet med vedligeholdelse af terrassen finde sted? Du kan vedligeholde din terrasse og give den olie lige når det passer dig – i hvert fald næsten. Det eneste det kræver er, at to ting:

1. At det er mindst 5 grader udendørs.
2. At det ikke regner.

Det betyder altså, at du kan udføre arbejdet næsten hele året rundt. Du får dog mest glæde ud af dit arbejde, hvis du gør det i foråret. Så står terrassen pæn og med nyt liv til sommerdage og aftener.

Forskellige typer træ – forskellige olier

Forskellige typer af træ kræver forskellige typer af produkter og midler, når du skal vedligeholde din terrasse. Det er derfor en rigtig god idé at orientere dig grundigt i, hvilke materialer der findes, før du begynder på arbejdet med at oliere din terrasse. Der findes olier både med og uden farve. Valget af olie afhænger af, hvordan du ønsker din terrasse skal fremstå. Se eventuelt forskellige prøver det sted, du køber din olie, inden du beslutter dig for, hvilken type af olie du vil bruge.

Der findes nogle generelle gode råd til, hvordan du påfører olien.


1. Vælg en hurtigt tørrende olie
Der findes særlige olier, som tørrer hurtigere end andre. En hurtigt tørrende olie gør arbejdet med oliering af terrassen meget lettere.

2. Brug en bred pensel
En bred pensel er fordelagtig når du skal give olie til terrassen. Oliering er ikke så fint arbejde som eksempelvis malerarbejde, og derfor kan du sagtens bruge en god bred pensel. Vælg en pensel og gør den til den, som du altid bruger til dit arbejde med olie.

3. Mal i træets retning
Det er ikke uden betydning, hvordan du maler olien på. Mal kun i træets længderetning, når olien påføres.

4. Husk enderne på terrassen
Enderne på din terrasse skal også have en omgang med olien. Her er træet nemlig særligt udsat for fugt, vand, alger, skidt og snavs. Du vil derfor også opleve at enderne suger ekstra olie.


Sådan olierer du din terrasse korrekt – trin for trin

Inden du begynder at finde olie til terrassen frem, er det meget vigtigt, at du sørger for at terrassen er helt fri fra skidt og snavs. Hvis ikke terrassen er helt ren, bliver resultatet langt fra som ønsket. Det risikerer at se hæsligt ud og selve formålet med olieringen går tabt – terrassens materiale er nemlig slet ikke blevet klargjort til olien. Det betyder, at du ikke får fuld valuta for dit arbejde med at give terrassen olie, og dermed får terrassen heller ikke det vedligehold og kærlighed, som gør, at den holder sig pæn og fin mange år endnu. Derfor er trin 1:


1. Rens, rens, rens

Når terrassen skal renses kan det gøres på mange forskellige måder. Måden du renser din terrasse på afhænger blandt andet af, hvor slemt det står til med den. Det kan være den har været særligt udsat for angreb af alger, og i så fald skal du vælge et produkt, som er særligt egnet til det. En måde at rense din terrasse på er ved at anvende en højtryksrenser. Vær dog opmærksom på, at der er særlige forholdregler når du bruger en højtryksrenser til en terrasse af træ! Det kan dog være nødvendigt at rense terrassen mere i bund. I så fald skal du gå videre til trin 2, 3 og 4.


2. Rens i dybden

Når terrassen er renset fri fra blade, skidt og andet snavs er det tid til at rense mere i dybden. Her findes der mange forskellige former for midler, som du kan vælge. Nogle produkter har ekstra blegende effekt, så eventuelle misfarvninger, plamager og lignende forsvinder. Det er super effektivt! Du kan male det på eller sprøjte det på med en dertil egnet sprøjte.

3. Skrub terrassen

Herefter skrubbes terrassen, mens midlet fra trin 2 stadig er på overfladen. Det gør, at midlet får lov til at arbejde i dybden i træet, og det bliver på den måde renset helt i bund.

4. Skyl efter

Herefter skylles terrassen fri fra rensemidlet. Sørg for at al midlet er fjernet, før du går videre.

5. Slib overfladen

Herefter er det tid til at slibe terrassen. Du kan vælge at slibe terrassen fint eller med en grovere type af papir, alt efter hvor ru overfladen er på dit træ. Støv fra slibningen fjernes, inden du går videre til næste trin.

6. Giv olie til terrassen

Før du starter på olie arbejdet kan du med fordel dække af de steder omkring terrassen, hvor du kan risikere at ramme uhensigtsmæssigt med olien. Her kan du bruge afdækningsplast eller facadepap. Sørg for at terrassen er helt tør, inden du begynder på at give den olie. Giv terrassen den olie, som passer til dit materiale. Brug en bred pensel – det gør arbejdet lettere. Smør overfladen til du kan se, at træet er mættet. For at opnå det aller bedste resultat bør du give terrassen to omgange med olien. Herefter lader du olien sidde i omkring et kvarter.

7. Fjern overskydende olie

Til sidst fjernes overskydende olie fra terrassen. Her kan du anvende særlige klude til at fjerne olien med, som hjælper dig med at få fat i det olie, som træet ikke kan suge. Herefter er det vigtigt at lade træet tørre helt, inden du tager terrassen i brug igen.

Har du brug for lidt mere hjælp før arbejdet går igang? Hent hjælp eksempelvis på youtube til processen.


Sådan vedligeholder du med olie til træterrasse

Hvorfor er det så vigtigt at vedligeholde sin terrasse? Det kan synes af meget arbejde at bruge på noget, som alligevel blot befinder sig uden døre. Derudover er det jo lavet af et naturmateriale – træ. Så hvorfor kan det ikke klare mosten i det danske, forholdsvis milde vejr? Det er der flere grunde til, nogle mere æstetiske end andre. Læs med her nedenfor.

Nyt liv til din terrasse

Vedligehold af og olie til din terrasse kan give den helt nyt liv til den! Det gør den mere frisk og lækker at se på, og den vil altså tage sig meget bedre ud.

Sikkerhed og brugbarhed

Ved at vedligeholde din terrasse undgår du glatte overflader af vådt træ og alger, som kan gøre terrassen farlig at færdes på da den kan blive meget glat.

Holdbarhed

En af hovedårsagerne til, at det er ganske vigtigt at vedligeholde din terrasse er, at det år betydning for dens levetid. Jo bedre du passer på træet, des længere tid går der altså før du skal skifte eventuelle brædder ud eller lave en helt ny terrasse. En terrasse lavet af træ vil sagtens kunne holde mange år, hvis den får den helt rigtige behandling. Så er tiden på vedligehold altså givet godt ud.

Er din nuværende terrasse helt til rotterne? Du kan risikere, at træet er råddent eller er blevet overtaget af alger. I de værste tilfælde er det tvivlsomt, hvor meget en omgang vedligeholdelsesarbejde og olie til terrassen vil have af betydning, hvis først terrassen har været forsømt mange år i træk. Så kan det være det er ved at være tid til at lave en ny terrasse, som du efterfølgende kan sørge for at tage godt hånd om.


Har du knap tid til at sørge for vedligehold, eller ved du bare, at det ikke er noget du får gjort? Så kan det være du skal overveje at vælge komposittræ som materiale til din næste terrasse. Her er nemlig knap så meget vedligehold forbundet med, som ved en terrasse af almindeligt træ. Du kan læse mere om fordele ved en terrasse af komposittræ samt, hvordan du laver din egen terrasse af denne type.