Læg terrasse

Læg en terrasse – din guide til at komme i gang

Læg terrasse, når tiden er moden til det. At bygge den perfekte terrasse har meget med forberedelse at gøre. Du kan selvsagt ikke få det hele på en gang, så der må vælges mellem de forskellige løsninger.

Hvis du står foran at skulle tage de første skridt, har du brug for at afsøge dine muligheder. Det kan faktisk være ret omfattende at dykke ned i et terrasseprojekt, hvis man er ny på området.

Her får du en guide, der fortæller dig om mange spændende former for terrasser. Det er selvfølgelig ikke alt, der kan lade sig gøre i dit tilfælde. Derfor må du vælge og vrage mellem hvad, der taler mest til din smag.

Læg terrasse – De overordnede valg at træffe

Kig udenfor på din grund. Er der mere end én mulighed for, hvor terrassen skal bygges? Er du måske endda så heldigt stillet, at du kan bygge flere end bare én terrasse?

Følg Solens bane rundt om dit hus. Hvilken beliggenhed giver mest glæde af Solens stråler i løbet af et døgn? Vil du i den forbindelse helst beriges med sol tidligt på dagen – eller om aftenen, når de lange lyse sommerdage sætter ind?

Mange terrasser ligger med direkte udgang fra en del af huset. De er dermed at betragte som en naturlig forlængelse af boligen. I kan sætte jer ud at spise, hvis vejret er til det, eller holde jer indendørs, når den danske sommer driller.

Du kan dog også vælge at anlægge en fritstående terrasse som en del af haven væk fra huset. Dette vil give en hyggekrog, som ikke er i direkte forbindelse med resten af boligen.

Masser af inspiration til terrassen

Hvor stor skal terrassen være?

Størrelsen på din terrasse har i sagens natur meget at gøre med, hvor meget plads du har til rådighed at bygge på.

Én ting er sikker: Du/I kan ligeså vel komme til at hygge jer gevaldigt på terrassen med størrelse som et frimærke eller den kæmpe terrasse med udsigt til vand, skov eller haven.

Husk på, at det ikke er størrelsen alene, der afgør, om terrasseprojektet bliver en succes. Hvis du har plads på din grund og tanker om, at skulle invitere mange mennesker på terrassehygge, kræver det selvfølgelig et vist antal kvadratmeter.

Noget, der også er vigtigt at tage med i sine overvejelser er, hvor meget inventar din terrasse skal udstyres med. Meget plads kan hurtigt komme til at synes en del mindre, hvis du fylder op med møbler, blomsterkrukker osv.

Vi anbefaler, at du holder dig til det, du rent faktisk står og skal bruge ofte. Ellers kan det være en god løsning med klapborde og stole i et skur, som kan findes frem ved særlige lejligheder.

Liggestole fylder i øvrigt en hel del. Ofte er en sammenklappelig madras til de varme terrassebræder en ligeså god løsning. Og så slipper du også for besværlige stoler, der klapper sammen, når du mindst venter det.

Læg terrasse med træ eller sten?

Terrassegulv af fliser eller træbrædder? Det er det helt store spørgsmål. Der er fordele og ulemper ved begge løsninger. Du skal forberede dig på at pusle på din terrasse og vedligeholde den ligemeget, hvad du vælger i sidste ende.

Fliser på terrassen er i sagens natur et solidt materiale at lægge terrasse med. De holder i mange år – hvis ikke for evigt i din levetid. Der skal højst sandsynligt ikke skiftes fliser ud med tiden, med mindre du er særligt uheldig, altså.

Imellem fliserne vil der dog skyde ukrudt op. Her skal du i gang med hakkejernet for at holde din terrasse fri for det uønskede islæt. Det kan dog være, at du ikke er typen, der lader sig gå så meget på af det og bare studser terrassen en gang om året.

Fliser kan få pest. Ja, det lyder skørt, men terrassefliser lider også under det hårde nordiske klima. De vil få et noget andet udseende, end da du lagde dem første gang.

Det svære valg af terrassebrædder

Hvis du går med træløsningen i stedet for fliser, skal der også mange overvejelser til. Du slipper ikke udenom vedligeholdelse. Dog er der stor forskel på, hvor meget tid du skal bruge på de forskellige brædder.

Prisen spiller ihvertfald også ind. Du får alt fra billige lærkebrædder og op til teakbrædder, der koster det hvide ud af øjnene. Du kan også anlægge terrasse med trykimprægnerede brædder eller komposittræ, som er en nøje forarbejdet løsning, der ligner træ, men ikke er helt den ægte vare.

Du skal i gang med lidt af en ligning for at vælge helt rigtigt. Pris, udseende, holdbarhed, skrøbelighed, patina osv. Læg det hele sammen og afgør med dig selv, hvad der passer bedst til din smag og budget.

Læg terrasse i sten eller træ

Valget mellem sten og træ er i høj grad både et æstetisk og praktisk valg. Træ føles bare bedre mod de bare fødder om sommeren og er også mere behagelige for øjnene at se på. Det mener de fleste ihvertfald.

Men hvorfor så ikke bare anlægge terrasse i træ i alle tilfælde? Spørgsmålet kalder på en liste med værd at vide i forhold til træ eller sten på terrassen.

Tjek på træterrassen

  • Det er vigtigt, at det træ, der skal være i direkte kontakt med jorden, er særdeles robust og velegnet til formålet. Selve terrassebrædderne kan så være af en anden type.
  • Træet på en terrasse skal kunne tåle fugt og være lagt på en måde, så det kan tørre ordentligt. Der skal med andre ord være luft imellem brædderne på terrassen.
  • En hård træsort er værd at anvende, da den vil være mere modstandsdygtig i forhold til tryk fra møbler og lignende.
  • Husk olien til træterrassen. En behandling hvert år er ikke at gå af vejen for. Hvis du husker olien en gang hvert andet år, går det nok også an.
  • Træterrasser bliver naturligvis glatte i vådt vejr. Men det er jo heller ikke lige der, man opholder sig mest udendørs.
  • Du kan designe terrassen med noget nær lige nøjagtig den type træ, som du ønsker. Fra det billige til det særdeles dyre og eksklusive.

Tjek på stenterrassen

  • Stenterrassen kan anlægges relativt billigt, hvis du hyrer professionelle til at stå for arbejdet.
  • Sten til terrassen fås i alle prisklasser. Det kan derfor være en god investering og ret spændende at gå på jagt efter de rette fliser mm.
  • Er terrassen lavet af sten, vil den generelt holde meget længere end terrasser af træ.
  • Du slipper næsten for vedligeholdelse, når terrassen lægges med fliser. At luge ukrudt bliver du dog ikke fri for.
  • Fliser bliver generelt ikke glatte i regnvejr. Hvis du lægger terrasse med teglsten eller glaserede klinker, er det dog en god idé at gå lidt forsigtigt til værks.
  • Du kan faktisk designe stenterrassen i ligeså mange forskellige farver, størrelser og former, som der findes fliser.
Man kan hurtigt blive misundelig på sådan en fliseterrasse

En hævet terrasse eller i niveau med haven?

Du kan anlægge terrasse på bærende søjler eller i niveau med resten af havet. Spørgsmålet er, om terrassen tager sig bedst ud som hævet over haven eller gravet ned, så den er i niveau.

Begge løsninger kræver nøje overvejelser. Det er ikke bare noget man gør, om man så går med den hævede eller sænkede løsning. Det letteste er naturligvis at lægge fliser i niveau med haven – og herved på sigt tager kampen op imod ukrudtet.

Skal terrassen hæves, er det af højeste vigtighed med bærende stolper, der ikke rokker sig bare en tomme. Stolperne kan støbes ned i fundamentet eller hvile i stolpesko.

Fundamentet er det, du ikke ser, når terrassen er bygget færdig. Men det er faktisk den vigtigste bestanddel overhovedet.

Den almindelige danske terrasse

På de danske grunde ser man oftest terrassen anlagt i niveau med resten af haven. Det giver også gode muligheder for at udvide terrassen senere hen, hvis man vil have mere plads.

Fordelen ved denne type terrasse er også, at den er i kontakt med haven. Den kan derfor nærmest tjene som en lille oase midt i en blomstrende have.

Læg terrasse på denne måde med lige nøjagtig de materialer, du foretrækker. Om det så drejer sig om fliser, tegl, træ, perlesten eller natursten, så står alle muligheder åbne.

Læg terrasse i flere niveauer

I nogle sjældne tilfælde kan det ligefrem være muligt – og meget oplagt – at lægge terrasse på en skråning. Det kan være, huset er opført således, at man kan lægge sin terrasse i flere niveauer.

Forestil dig, at du går op ad en trappe og på ét plateau har spisebord og stole. På næste plateau finder du liggestole og spabad. Jo – det er naturligvis i meget få tilfælde, man har disse luksuriøse muligheder, men nu er din fantasi sat i gang.

Man ser også højt belliggende kældre rundt omkring, som kræver, at terrassen bliver hævet for at komme i niveau med resten af huset. Trapper med brede trin i amerikansk stil kan føre op til husets indgang øverst på plateauet.

Hvis terrassen bygges i to niveauer, er det oplagt at bygge det nederste i sten og ovenover i træ. På den måde får man det bedste fra de to verdener på samme tid.

Hævet terrasse – Så er overblikket sikret

Der kan ligeledes være mange gode grunde til at anlægge en hævet terrasse. Det kan være, der skal skabes direkte adgang til terrassen fra bestemte rum – eller også har huset en høj kælder, som kræver en ligeledes hævet terrasse.

Den hævede terrasse kan også anlægges fritstående i haven, således at man kan danne sig et overblik. Der ses tilmed steder i Danmark, hvor man bygger hævede terrasser med overdækning, således at man har udsigt til marker og solnedgang.

Den hævede terrasse kan med stor fordel overdækkes. Her kan den nærmest få status af shelter i haven, hvor børn og resten af familien kan overnatte i det fri. I øvrigt en glimrende forberedelse til når det går løs i ‘ægte’ sheltre i naturen.

Den hævede terrasse bygges oftest af træ og hviler på et fundament af nedstøbte stolper. Overvej om løsningen med en hævet terrasse er oplagt i netop dit tilfælde.

Læg terrasse og overhold byggereglementet samtidig

En solid tommelfingerregel er, at din terrasse ikke skal komme til at genere naboen på nogen tænkelig måde. Der findes naturligvis både særdeles sensitive naboer og dem, som ikke lader sig gå på af småting.

På grunde, med under 300 kvadratmeter til rådighed, er det som udgangspunkt kun 5 procent af grundens samlede areal, der må beklædes med overdækning.

Bygger du en hævet terrasse, gælder der regler om afstand til skel. Der skal være 2,5 meter til skel fra terrassen på stolper. I sommerhusområder giver reglementet dog yderligere plads til privatlivet, da der skal være hele 5 meter til skel.

Gør dig altid bekendt med byggereglementets bestemmelser i dit område, før terrasseprojektet for alvor skydes i gang. Det er også altid en god idé lige at forhøre sig hos naboen, hvis man på nogen måde kan se faresignaler forude.

Læg terrasse efter din smag og dine drømme

For husejere, der elsker sol og sommer, er en velanlagt terrasse et absolut must. Du forlænger udesæsonen væsentligt, når det er så nemt som ingenting at finde udenfor med en god bog eller et glas vin.

Du kan også eksperimentere med terrassevarmer, tæpper, der er gode til at holde på varmen, og andet, som føjer yderligere måneder til udesæsonen. Du skal have valgt et sted med sol så stor en del af døgnet som muligt – så er du klar til at bygge terrasse.

Hvordan din terrasse skal tage sig ud i sidste ende, afhænger helt og aldeles af dine personlige behov. Hvis der er små børn i familien, spiller det dog naturligvis også ind.

Lækre designs, som kan blive virkelighed i din have

Sandkasse, rutsjebane og gyngestativ?

Terrassen kan forsynes med både sandkasse, rutsjebane og gyngestativ, hvis der er kvadratmeter nok til rådighed. Det kan dog også være, at børnene for længst er fløjet fra reden, og der derved ikke er brug for det samme inventar.

Du kan designe terrassen i lounge-stil eller god gammeldags dansk sommerhygge med praktisk havebord og stole. Det er endda kommet på mode med en nem udendørs spa, som faktisk ikke koster alverden.

Jo, at tænke sine terrasseønsker til ende er nødvendigt, hvis du skal stå med et færdigt resultat, der kan måle sig med dine ønsker.

Sol, læ og udsigt?

Hvis du kan kombinere både sol, læ og udsigt har du de tre vigtigste grundelementer til en terrasse, der vil komme til at sprudle af liv, når sommeren sætter ind.

Solen kan selvfølgelig også blive varm i middagstimerne. Her kan en markise, parasol eller fastmonteret overbygning hjælpe til med at skærme dig fra Solens farlige stråler, når UV-indekset er højest.

Der er jo ikke meget ved at sidde udenfor i strid blæst. Derfor kan et læhegn også være en god tilføjelse til terrassen. Bygger du terrasse i den lukkede have, kan det sagtens være, at du har rigeligt læ.

I sommerhusområder nær havet vil blæsten dog til tider drille. Med et lavt glashegn får man faktisk overraskende meget læ. Om ikke andet kan man lægge sig ned på de varme terrassebrædder og høre vinden suse ovenover.

Og så skal terrasse for din egen skyld også lægges, hvor der er noget at kigge på om muligt. Det er dog svært at få det hele på en og samme tid. Du må hugge en hæl og klippe en tå, for at få det hele til at gå op i en højere enhed.

Overdækning, der skærmer mod sol og regn?

En fast overdækning, der giver ly for både regn og Solens skarpeste stråler, finder man mange steder i Danmark. Det er simpelthen af afvejning af, om vejret for ofte vil drille til, at man finder ud på terrassen.

Ofte ses en overdækning også kun at omfatte den ene halvdel af terrassen, således at man har mulighed for både sol og skygge på samme tid. Havebordet kan så rykkes ud i det fri eller ind under overdækningen efter behov og gæsternes ønske.

Den funktionelle løsning er at få hjælp fra en eller flere parasoller. I den forbindelse kan det ikke siges tydeligt nok, at man får brug for tunge parasolfødder, hvis vinden samtidig spiller ind. Ellers kan sandsække også gøre en del af arbejdet.

En fastmonteret markise, der automatisk kører ind eller ud fra huset, ses også mange steder. Her kan man altid finde ly for middagssolens skadelige stråler.

At konstruere terrasse handler i vidt omfang også om at tilpasse sig mulige vejrsituationer på forhånd. Tænk derfor ind, at terrassen også skal kunne tages i brug i det spirende forår eller det tidlige efterår, hvor Solen stadig varmer dejligt fra oven.

En naturlig forlængelse af huset eller eget udseende

Terrassen kan ses som husets naturlige forlængelse eller en konstruktion uden sammenhæng hertil. Designmæssigt er der ting at overveje, hvis huset skal have en forlængelse.

Farver og materialevalg er af stor vigtighed, når designet skal svare til, hvordan huset er bygget. Maling kan gøre en store del af arbejdet. Ofte ses det, at man har en gennemgående farve, der binder hus og terrasse sammen.

Så er der også mulige planter og bede, som kan binde terrassen sammen med haven. Disse muligheder bør faktisk overvejes tidligt i processen, da de bliver svære at finde plads til senere hen.

Tagterrassen – Fri for træer og skygge fra huse

Hvis du er indehaver af et hus med fladt tag, er en tagterrasse noget af det mest oplagte at føje til huset. Det er dog ikke noget, man kan få lov til i alle tilfælde, så tjek grundigt med byggereglementet på forhånd.

Tagterrassen kan konstrueres på huse med fladt tag eller som en del af taget på huse, der har taghældning. Hvis du skal i gang med at renovere huset eller bygge førstesal til, vil en tagterrasse være overvejelserne værd.

Der er intet, der kan forstyrre dig i at nyde Solens stråler, hvis tagterrassen er højt belliggende. Inde i byen ses små oaser for oven, når man kommer højt nok op til at kunne se det.

En tur op i Rundetårn afslører en del tagterrasser i København, som man ellers ikke ville ane eksisterede. Du får optimalt udbytte af døgnets lyse timer, når du hæver dig over gadeplan. Der er heller ingen træer, der vil danne skygge.

Vinden kan dog naturligt nok spille ind, når du befinder dig så højt oppe. Tagterrassen skal derfor konstrueres med faste løsninger, der kan skærme for vind og vejr, således at du kan nyde opholdet i det fri mest muligt.

Hyggeligere bliver det ikke

Hvad med en terrassevarmer?

Det danske klima er generelt køligt, vådt og blæsende. Selv i juli måned, midt i sommersæsonen, kan det hele regne væk i forblæste dage, hvor temperaturen ikke sniger sig over bare 15 grader.

Det er derfor med at anrette sig på terrassen, så man ikke behøver holde sig indenfor – med mindre den da er helt gal med vejret. Det er klart, at læhegn og en overdækning vil gøre en stor del af arbejdet.

En terrassevarmer er også en god følgesvend på terrassen. Hvis du har været sydpå i vintermånederne, vil du have erfaret, at de koldere temperaturer ikke er noget, der holder folk indenfor af den grund.

Varmelamper og terrassevarmere spreder udendørs hygge i stort omfang på caféer og restauranter. På samme måde kan du give ekstra liv til din terrasse i de tidlige forårsmåneder eller efteråret – og endda til udendørs glögg og kringler, når den søde juletid er over os.

Men hvilken terrassevarmer skal du så købe? Ja, der er nok producenter om buddet. Vi anbefaler naturligvis, at du vælger klimavenligt og bæredygtigt.

De forskellige typer af terrassevarmere

Du finder terrassevarmere af enhver slags og til ethvert budget. Det siger sig selv, at det kan blive en bekostelig affære at varme terrassen op i kolde Danmark. Derfor bør terrassevarmeren være et supplement til varme tæpper og tøj.

Terrassevarmeren, der kører på gas

Ligesom med gasgrillen til terrassen kan du også gå med gas, når der skal lidt varme til benene. Du får gasdrevne terrassevarmere i mange størrelser. På caféer finder du ofte typen, som varmer benene under bordet.

Du kan dog også investere i en type, der kan stå på bordet imellem jer, når maden skal indtages på terrassen. Varmen spredes jævnt fra en gasdreven terrassevarmer. Den er derfor god at have som midtpunkt i terrassehyggen. Det er lidt ligesom at sidde omkring et lejrbål.

Og husk så at terrassevarmere kun må anvendes udendørs. Der er brandfare ved brug af gas, og kuldioxid udvikles ved afbrændingen.

En gasvarmer på cirka to meters højde fås for omkring 1000 kr. Du kan sagtens finde dyrere typer, hvis du går efter et mere særligt design til din terrasse.

Et gennemsnit er, at en gasdreven terrassevarmer anvender gas for 20 kr. i timen ved jævn varme. Beløbet afhænger naturligvis af, hvor højt der skuers op for varmen.

Terrassevarmere, der kører på el

Overordnet findes der tre typer af eldrevne terrassevarmere. Du kan gå med infrarøde varmelamper, halogenvarmere eller reflektorvarmere. Den infrarøde løsning bruger en hel del mindre energi på at opvarme terrassen end de andre løsninger.

Skal du gå miljørigtigt til værks, er det derfor den infrarøde varmelampe, du skal kigge nærmere på. Det er så også den klart dyreste løsning, men det vil vise sig pengene værd på den lange bane, da du sparer på forbrug.

Elterrassevarmeren med infrarød opvarmning fås fra 2000 kr. og har en gennemsnitlig levetid på mindst 7000 timer. Halogen- og reflektorvarmerne koster væsentligt mindre men har ikke nær så lang levetid.

En meget effektiv terrassevarmer

Terrassevarmere, der anvender brænde

Bål på terrassen varmer og giver samtidig mulighed for at grille pølser eller skumfiduser. Du kan både tænke i form af bålfad, terrassepejs eller lerbrændeovn.

I de to sidstnævnte tilfælde får du en fastmonteret terrassevarmer med åben ild. Bålfadet har så den fordel, at det samtidig kan flyttes efter, hvor hyggen skal være i haven eller på terrassen.

Du får bålfade for få hundrede kroner og opefter. Husk altid at tænke over brandfaren ved brug af åben ild. Røgudviklingen kan desuden blive slem, hvis der anvendes fugtigt brænde.

Gå hellere lidt konservativt til værks i starten med mere brænde på bålet efterhånden. Mindst 10 meter til nærmeste bygning er en god huskeregel, hvis sikkerheden skal være på plads.

Bål på bordet?

Du kan også få bål på borden som en fast løsning. En stålramme nedsænkes i bordet og fyldes med lavasten. På den måde tjener terrassevarmeren flere formål på en og samme tid.

En lerbrændeovn er også en hyggelig løsning. Du kan få de små af slagsen helt ned til bare en smule over 1000 kr. Så kan man jo altid bevæge sig opad til en større model, hvis man får mod på mere.

Endelig får man også egentlige terrassepejse udført i støbejern, som kan blive en uundværlig del af terrassen. Der er en indbygget skorsten på toppen, så røgen ledes væk.

Terrassepejse fås med rist, så de på samme måde kan fungere som en simpel grill.

Velbekommen!

Nu er du blevet klædt godt på til at komme i gang med terrasseprojektet. Læg terrasse lige præcis som du ønsker det og til enhver pris.