Sådan vedligeholder du din IPE træterrasse

Sådan vedligeholder du din IPE træterrasse

Træ er stadig det mest populære valg, når det kommer til hvilket materiale terrassen skal bygges af. Der findes også rigtig mange forskellige træsorter, som du kan vælge imellem til din terrasse. De har hver især unikke egenskaber og udseende og det kan være svært at beslutte sig for det bedste valg. En af mulighederne er en Ipe træterrasse, som du vil opleve både er et yndet og i den grad også et praktisk valg. Ipe betragtes som et af de bedste træmaterialer du kan bygge din terrasse af, som findes på markedet i dag. Der er rigtig mange fordele ved Ipe træ og nogle af de flotteste terrasser er bygget det eksotiske hårde træ.

En af de ting du helt sikkert også vil falde for ved en Ipe træterrasse, er den utroligt lave vedligeholdelse. Det er én af de mange aktiver, der gør træet så populært. Det er en kæmpe værdi, som langt de fleste vil sætte pris på, men lav vedligeholdelse er ikke det samme som at det slet ingen vedligeholdelse kræver. Det er hverken svært, særligt tidskrævende eller dyrt, men om ikke andet så er det i hvert fald nødvendigt for at din terrasse holder sig flot og holder så længe, som muligt.

Hvad er IPE træ?

Ipe udtales egentlig ”ee-pay” og det er en fantastisk eksotisk træsort, der også går under navnet brasiliansk valnød eller lapacho. Ipe er en træsort der importeres fra Central -og Sydamerika. Ipe er et af de hårdeste typer træ i verden og har en densitet på 1050-1200 kg/m3. Det gør at det er et utroligt stærkt materiale, der samtidig har en naturligt høj modstandsdygtighed. Det er nemlig naturligt resistent overfor insekter, svamp råd og ild. Egenskaber der gør det ideelt som gulvmateriale til både indendørs og udendørs byggekonstruktioner og derfor er en ipe træterrasse også et meget populært valg.

Ipe træ har en super flot rødbrun farve, der findes i mange variationer med smukke naturlige mønstre. Træet kan naturligvis falme med tiden, hvis ikke det vedligeholdes og behandles. Heldigvis dalmer træet flot og vil resultere i en flot sølvlignende patina. Ipe træterrasser har en virkelig lang levetid, hvilket også er grunden til at det er så populært til blandt andet terrasser. Vil du have at din terrasse har så lang levetid som muligt, så kræver det dog lidt vedligeholdelse. Læs mere og køb Ipe træ her.

Behandling af nyanlagt IPE træterrasse

Ipe træ indeholder i sig selv en ret stor mængde naturlig træolie, ligesom andre hårdttræssorter. Det er en af årsagerne til at Ipe træterrasser kræver mindre vedligeholdelse og behandling, end andre typer træ. Det er dog alligevel end god idé at give din terrasse den bedste pleje, når din terrasse står færdig. På den måde giver du din terrasse de bedste betingelser for at holde i mange år og fremstå bedst muligt.

Det kan gøres i fire trin:

1. Rengøring: Det er vigtigt at du får vasket støv og snavs væk fra din terrasse, som er kommet til under anlægningen. Derfor skal du gerne feje og vaske din terrasse over med lunkent vand og lade det tørre inden du starter på behandlingen.

2. Efter rengøringen skal du have fat i en god gennemtrængende olie. Her vil det typisk være en fordel at bruge en grundingsolie, som kan trænge ned og mætte træet med olie. Ved at bruge en grundingsolie, kan du sparer mængden af træolie, som er den sidste behandling du skal give terrassen.

3. Grundingsolien er ikke alene en tilstrækkelig overfladebehandling. Derfor skal du slutte af med en god kvalitets træolie. Du kan købe træolier der er specifikt egnet til hårdttræ, der trænger dybt ind i træet og beskytter mod fugtskader og solens UV-stråler. Her er det en god idé at påføre ”vådt i vådt”, hvilket vil sige at træet ikke skal tørre mellem påføreringerne. Olier derfor et område af terrassen og når olien er absorberet, påfører du et nyt lag med det samme. Gentag behandlingen indtil træet er helt mættet og ikke længere suger olie til dig.

4. Efter sidste påføring kan du vente 30 minutter eller mere. Derefter kan du aftørre overskydende olie, der ligger på terrasseoverfladen. Efterfølgende bør du lade terrassen hærde i nogle dage, inden terrassen tages endelig i brug.

Regelmæssig vedligeholdelse af din IPE træterrasse

Terrasser af eksotisk og hårdt træ som Ipe, fra naturens side er skabt med en høj modstandsdygtighed og levetid. Alligevel har regelmæssig vedligeholdelse indflydelse på både udseendet og hvor mange år du har glæde af terrassen. Du kan derfor passe på din Ipe træterrasse ved løbende at feje og rengøre terrassen med sæbe og vand, samt give overfalden oliebehandling. Det giver de bedste vilkår for en smuk træterrasse og du undgår at træet tørrer ud, revner og skaber splintrer. Desuden er det en regelmæssig vedligeholdelse og gennemgang af terrassen den bedste måde at sørge for at din terrasse er så sikker som muligt at færdes på.

Rengøring af din IPE træterrasse

Det kan være nødvendigt at rengøre din træterrasse grundigt 1-2 gange om året, for at den fremstår flot resten af tiden. Her skal du starte med at fjerne snavs og blade med en kost. Derefter vaskes terrassen ren med en mild sæbe eller sæbe beregnet til træ. Læs vores udførlige til vask af træterrasser.

Opfriskning af farven

Hvis din Ipe træterrasse er falmet med tiden, grundet sollys og slid, skal du ikke være bekymret. Du kan nemlig relativt nemt få den flotte farve frem i træet igen, som Ipe træ er kendt for.

Slibning

Det første du kan gøre er at slibe træet overflade let ned, så det værste lag øverst forsvinder. Det er dog langt fra alle tilfælde hvor det på nogen måde er nødvendigt. Så gør det kun hvis det er absolut nødvendigt. Ipe træ kan nemlig være vanskeligt at slibe, da træet er så hårdt og du risikerer at ødelægge overfladen på din terrasse i stedet. Så hvis du vælger at slibe din terrasse først, så søg vejledning hos fagfolk og viden om den rigtige kornstruktur på sandpapiret, du skal bruge. Vil du være på den sikre side kan du få professionelle fagfolk ud og gøre slibearbejdet for dig.

Oliebehandling

Hvis du dropper slibningen, kan du nøjes med at afvaske din terrasse og efter tørring, gå direkte til påføring af olie. Der skal nemlig ikke mere til for at få den smukke farve frem i træet igen.  Brug en mættende hårdttræsolie og påfør ”vådt i vådt”, indtil træet ikke suger mere olie og dermed er mættet. Når terrassen er færdig olieret og har fået lov at absorbere olien, tørrer du overfladen af med en klud og så kan du nyde synet af en terrasse, der nærmest er som ny.

Tip

Når du er i gang med vedligeholdelsen er det altid en god idé at tjekke de forskellige elementer af terrassen. Gennemgå derfor sin terrasse for eventuelle skader, løse skruer, brædder med mere, som skal skiftes eller løsnes. På den måde er du sikker på at din terrasse er i den bedste stand og holder bedst muligt.

Vedligeholdelsen er vigtigt

Det smukke brasilianske træ, er et perfekt valg til din terrasse. I hvert fald hvis du ønsker en træterrasse der har en langtidsholdbar, er modstandsdygtig, med en flot rødbrun farve og som samtidig kræver væsentligt mindre vedligeholdelse, end andre typer træ. Alligevel skal du huske at det er en naturlig træsort og derfor kræver den lidt vedligeholdelse, for at opnå den fulde forventede levetid og for at træet bevarer sin naturlige skønhed. Det er dog vigtigt at du husker at selvom vedligeholdelsen ved en Ipe træterrasse er lav, er det det ikke vedligeholdelsesfrit og du skal være indstillet på at gøre det ordentligt, når behovet er der.

IPE træterrasse – En god investering

Samtidig er Ipe træ en betydelig investering, som kommer op i den dyrere ende af skalaen. I hvert fald set i forhold til andre træmaterialer til terrassebygning, men stadig billigere end sorter som for eksempel teaktræ. Du skal derfor være forberedt på at dit terrasseprojekt, kan krone og øre-mæssigt, kan ende i et højere beløb end forventet. Med det sagt, så kan det være hver en øre værd at vælge en Ipe træterrasse. Egenskaberne, kvaliteten, den lange levetid plus det flotte resultat, er værd at investere i. Du vil i sidste ende stå med en terrasse der tilføjer en betydelig værdi til din bolig. Samtidig giver den lave vedligeholdelse masser af tid til at nyde tiden på terrassen.