Sådan vedligeholder du din flise terrasse

Sådan vedligeholder du din flise terrasse

Vi har samlet de bedste tips og tricks til, hvordan du vedligeholder din flise terrasse på den absolut bedste måde. Scroll ned og find lige præcis de tips, som du kom for – hvad enten det er at få hjælp til at bekæmpe flisepest, alger, ukrudt eller pletter. Rigtig god fornøjelse med flise terrasse projektet.

Fyldte fuger er et must

Husker du at fylde fugesand i mellem dine fliser? Vedligeholdelse af flise terrasser er lig med fyldte fuger, og det skal du tjekke op på hyppigt. Vi anbefaler, at du fylder nyt fugesand i mellem dine fliser hver 14. dag. Og det betaler sig! For dit fugesand vil kontinuerligt drukne i det danske regnvejr. Og når du gerne vil have stabile fliser uden ukrudt, må du altså have fat i kosten en gang i mellem, og feje nyt fugemateriale ned.

Tip! Det er en god idé at være grundig med affejningen af overskydende fugesand. Ellers kan det nemlig resultere i kalkudfældninger og misfarvninger.

Du vil aldrig kunne komme helt uden om ukrudt – men lægger du den rette tid i det, kan du begrænse langt det meste vækst af ukrudt.

Husk efterårsrengøringen

De farverige efterårsblade er et syn for guder. Det er, når de altså stadig hænger på træerne. For idet de begynder at dale ned på din flise terrasse, kommer de nemlig til at trække farverne med ud på dine fliser. De rødlige farver fra bladene vil trænge ind i din belægning, hvis du altså ikke får fjernet dem fra grunden inden vinteren kommer.

Tip! Er skaden allerede sket? Nåede vinteren at komme, og var du ikke forberedt? Så må du se væk fra din miljørigtige livsstil i et øjeblik, og simpelthen opløse farverne med klorin.

Husk derfor altid at stå klar med kosten, når tiden er inde til at fjerne træernes blade fra din flise terrasse. Heldigvis findes der mange gode produkter på markedet, og vi kan blandt andet anbefale Dansand Fugesand til løsningen af dit problem.

Er det pletter på din flise terrasse?

Er der gået lige lovligt meget fest i den ude på flise terrassen, og har det resulteret i en væltet grill eller tabte pølser på fliserne? Olie og fedt skal ikke være på din flise terrasse. Og du skal derfor handle hurtigt, når uheldet er ude. Har grillen dryppet med fedt, kan du bruge kattegrus til at fjerne de olierede pletter med kattegrus.

Sådan gør du: Lån et par håndfulde af kattens kattegrus, og stamp det ud i 5-10 minutters tid over de fedtede pletter med dine fødder (det er nok skønnest at beholde skoene på). Hjælper det ikke, må du desværre have fat i en højtryksrenser til at fjerne pletterne på din fliseterrasse.

Fjern flisepest fra din flise terrasse

Hvordan ser et surt show ud for ejere af en flise terrasse? Det kan eksempelvis ligne resultatet af et ret så kedeligt algekonfettirør, der har skudt med mørke, gule, grønne eller hvide plamager udover det hele. Desværre er det ikke lige til at feje op, da flisepest er en aldeles hårdfør svamp. Og kommer du heller ikke i feststemning af synet af disse pestplamager på din fliseterrasse, kan du gøre følgende.

Løsning 1: Brug blandingen af kemi og knofedt til algerne på din flise terrasse

Få fat i noget flierens mod flisepest, og følg anvisningen. Husk, at din fliserens skal virke i et godt stykke tid på din flise terrasse, inden du begynder at skrubbe algerne af med din stive kost eller børste. Det er en god idé at vande flise terrassen inden du bruger din fliserens. Dog må du IKKE vande flise terrassen efter du har påført fliserensen.

Det er bedst at fjerne algerne på din flise terrasse, når temperaturen er over 8 grader. Resultatet bliver ikke optimalt, hvis det er for koldt.

Løsning 2: Brug brun sæbe og knofedt til at fjerne flisepest på din flise terrasse 

Den gode gamle go-to sæbe fjerner også flisepest. Dog skal den have en anelse mere knofedt end andre løsninger. Vand din flise terrasse, og skrub derefter godt med brun sæbe ind med en strid børste eller kost.

Fjern alger fra din flise terrasse

Oplever du alger på din flise terrasse, er der heldigvis en masse løsninger at hente. Vi anbefaler, at du prøver at bekæmpe algerne fra løsning nummer 1 af. Bevæg dig derefter kronisk i gennem vores andre løsningsforslag, såfremt den første løsning ikke virker på din flise terrasse.

Løsning 1: Fjern flise terrassens alger på den skånsomme måde

Måske er du så heldig, at belægningerne på din flise terrasse ikke har sat sig helt fast endnu. Derfor må du prøve at se, om du kan nøjes med simple metoder til fjernelsen af pesten på flise terrassen. Prøv at skylle dine fliser med din haveslange, og skrub så af med en stiv kost. Vi krydser fingre for, at det virker. Ellers må du komme videre i teksten, og prøve dig frem med løsning nummer 2 i stedet.

Løsning 2: Find kemien mellem dig og algerne

Fik du ikke løst problemet med vand, må du tage hårdere midler i brug. Heldigvis er der råd at hente i byggemarkeder, som tilbyder kemiske løsninger. Har du et bæredygtigt mindset, kan Borups algefjerner godt gå hen, og blive din foretrukne løsning.

Løsning 3: Fjern algerne med en højtryksrenser

En løsning til dit flisepest problem kan i sidste ende blive en højtryksrenser. Denne løsning er til dig, der har prøvet at komme problemet til livs med mindre risikable metoder forinden.

Brug højtryksrenseren som din sidste udvej

Har du først prøvet at skylle, skrubbe og slibe – men uden noget resultat? Så må du ty til højtryksrenseren. Der er nemlig en række ting, som du skal være opmærksom på ved denne metode, da højtryksrenseren godt kan gå hen og ødelægge dine fliser.

Tip! Har du stadigvæk nogle overskudsfliser fra da du lagde din terrasse, kan du bruge den som test til spulingen af din flise terrasse.

Mundstykket: Det er meget vigtigt, at du finder det rette mundstykke til din højtryksrenser. Sådan et mundstykke kaldes også ‘patio cleaner’, og er helt optimalt til din rengøring af fliser da den fordeler vandtrykket, og skåner dine fliser på den.

Vandtrykket: Du skal også vælge det mindste tryk til renseren, når du går i gang med at spule. Det er også en rigtig god idé at holde afstand fra fliserne med din spuler. Vi anbefaler 50 cm afstand.

Vinklen: Sidst er det vigtigt, at du aldrig spuler direkte ned i dine fliser. Sørg for at sprøjte fra en anden vinkel. På den måde undgår du at spule alt fugesandet ud af fliserne.

En af fordelene ved højtryksrenseren er, at den fjerner algerne fra din flise terrasse på ingen tid. Dog skal du sætte tid af efterfølgende til at feje nyt fugesand i mellem dine fliser, da højtryksrenseren vil tage det gamle med sig.

Har du endnu ikke fået din egen flise terrasse?

Er du endnu ikke ejer af en flise terrasse til dit hjem, men blot ude og søge information? Så kan du med fordel klikke ind på vores guide ‘Lægge terrasse i sten – Tips og tricks’, hvor vi giver dig alle de bedste råd til at lægge en flise terrasse.