terrasse

Sådan bygger du en terrasse – Guide

Byg en terrasse og gør det med stil! Når du skal i gang med at bygge en træterrasse er der flere ting at holde styr på. Derfor er det godt, at du her får en udførlig guide trin for trin.

Projekt byg en terrasse ordner ikke sig selv. Men heldigvis har du og dine venner hænderne skruet rigtigt på. Derfor kan I sagtens selv stå for arbejdet, der vil føre frem til drømmeterrassen.

Du skal have styr på de helt rigtige byggematerialer for at opnå det bedste resultat. Der er flere måder at bygge en terrasse i træ på – vi kommer her forbi den mest almindelige måde at bygge på.

Det er på terrassen, I kommer til at nyde sommerens sol og varme. Derfor er der alle mulige gode grunde til at gøre sig umage med byggeprojektet.

Byg en terrasse i træ – En guide, der hjælper dig på vej

Det kan virke uoverskueligt at komme i gang med sit terrassebyggeri. Men fat mod! Det kan faktisk godt lade sig gøre at bygge sin terrasse selv, hvis man er omhyggelig med sin planlægning, køber de rette materialer og låner gode redskaber.

Det er ikke første gang i historien, at nogen har besluttet at bygge deres egen terrasse. Derfor kan du tage imod alle de gode råd og vejledning, du kan komme i nærheden af – helt gratis.

Hvorfor opfinde den dybe terrassetallerken selv? Lad dig guide trygt og godt på vej af den kommende liste med punkter, der fører dig hele vejen til træterrassen fra dine hedeste drømme!

Din have og dit hus fortjener en flot træterrasse

Solskinsdagene i Danmark kommer ikke i hobetal. Derfor er det bare med at komme ud at nyde solen, når den endelig kigger forbi. Og hvilket bedre sted findes til formålet end en velbygget terrasse af træ?

Byg terrasse i træ og du vil føje den sidste detalje til dit hus og din have. Du kan tilmed ‘pimpe’ terrassen op efter alle kunstens regler. Hvad med et læhegn, når vinden er lidt for bister? Eller hvad med en markise, som automatisk kører ud, når solen i juli måned brænder huden rød?

Det er din terrasse og dine præferencer, der gælder. Betragt derfor den følgende guide som en rettesnor, hvor du kan føje til og trække fra. Følger du guiden mere eller mindre slavisk, vil vi dog love dig, at kommer til at stå tilbage med et fuldt tilfredsstillende resultat i sidste ende.

Det bedste af det hele er, at det faktisk er nemmere, end du tror at bygge en træterrasse selv. Ovenikøbet kan det blive et hyggeligt weekendprojekt med vennerne, hvis alle forberedelserne er gjort på forhånd til UG med kryds og slange.

Her bygges der ramme til terrassen

Del 1 – Mål af og tag forbehold for sol, vind og vejr

Det kan godt være, at der slet ikke er så meget at rafle om i forhold til, hvor din træterrasse skal placeres. I de fleste tilfælde giver det sig selv, og så er det bare med at indrette sig efter sol, vind og vejr derefter.

I nogle tilfælde er haven og grunden dog så stor, at der er flere muligheder. Det kan endda være, at der kan bygges mere end én terrasse at nyde solen på.

Tag i betragtning, hvor terrassen bedst placeres i forhold til solens bane. Der er ingen tvivl om, at solens varme stråler spiller en stor rolle i forhold til, hvor mange timer, der i sidste ende kan nydes udenfor.

Hvis du har mulighed for det, bør du også vælge dig det mindst forblæste sted. Du kan spare dig for meget arbejde i forhold til at bygge læhegn, hvis du anlægger terrassen et sted, hvor der er mest muligt læ.

Tegn gerne flere forskellige skitser, hvor du pejler dig ind på den optimale placering og størrelse af terrassen. Det er disse forberedelser, som til sidst vil belønne sig, når det færdige resultat står mål med dine ønsker.

At bygge ud fra huset eller lade være

Mange terrasser falder i naturlig forlængelse af huset. Har du en stor grund, kan det dog også være en mulighed at anlægge terrassen væk fra huset, hvis der er både hyggeligt, vindstille og masser af sol bagerst i haven.

Du skal afgøre med dig selv, hvilken vinkel fra huset din terrasse skal have. Det er også en rigtig god idé at visualisere hvilke møbler, man i sidste ende skal kunne slå sig ned i.

Vigtige spørgsmål at stille sig selv er også, hvilke formål terrassen skal kunne bruges til. Skal hele familien kunne sidde og spise der, eller er det fint at begrænse omfanget til stille hygge med en bog og en kop kaffe.

Der er også masser af hyggetimer på en lille afgrænset terrasse.

De vigtige overvejelser

Når de indledende overvejelser er vel overstået, er det tid til at mærke af, hvor terrassen skal placeres.

Du kan vælge at have terrassen i vater fra terrassedøren. Der er dog også store fordele ved at terrassen går et trin ned fra udgangsdøren. Det er en fordel, at terrassen er lavere beliggende end huset, da nedbør dermed kan løbe stille og roligt fra uden at komme i ‘karambolage’ med husets gulv.

Sneen kan også falde tungt. Med et trin ned kan du sikre dig, at det altid er muligt at åbne døren ud til din terrasse.

Mål byggearealet af med en snor. Dermed kommer det til at stå helt klart og tydeligt frem, hvor meget plads terrassen i sidste ende kommer til at tage. Der er også mange, som først træffer deres endelige beslutning om placering, når der er målt op og markeret med snore.

I samme ombæring er det også muligt at måle forskellige møbler af, så du sikrer dig, at du får plads til det hele. Lad være med at være alt for ambitiøs med antallet af møbler. Tit er en madras på trægulvet rigeligt til at nyde sommervejret i fulde drag!

Del 2 – Tid til at gå på jagt efter materialer

Nu skal der vælges materialer. Tag med i dine overvejelser, at det nordiske klima kommer til at sætte sit præg på materialerne – om du vil det eller ej. Vælg derfor slidstærke materialer, som er lette at vedligeholde.

Der er rigtig mange muligheder for at vælge materialer helt efter dine ønsker. Du bør vælge med omhu og ikke købe det allerbilligste. Byg terrasse med noget, der kan holde i mange år – det vil betale sig på den lange bane.

For at skåne miljøet, bør du også vælge materialer uden giftige tilsætningsstoffer. De koster måske en anelse mere end andre materialer, men vil til gengæld være lettere at håndtere under arbejdet.

Og så kan du jo i sidste ende også slå dig ned med god samvittighed overfor miljøet! Byg terrasse i bedste bæredygtige stil.

Du bør både vælge materialer udfra udseende, design og holdbarhed. Nogle materialer vil hurtigt blive mærket af tidens tand, mens andre vil holde sig ‘friske’ i længere tid.

De fleste vælger at tilstræbe et look, som går i fin forlængelse med resten af huset og grunden. Projekt byg terrasse skal jo gerne falde naturligt ind i omgivelserne.

Terrassens fundament skal også være ordentligt på plads, før der kan bygges ovenpå. Du kan vælge, at terrassen skal graves ned, være bygget på bjælker eller på understøttende søjler og søjlesko. Det er helt afhængigt af, hvilken grund, du bygger på, hvad der er det optimale i dit tilfælde.

Del 3 – Nu skal terrassen måles op

Hvis du vælger, at terrassen skal bygges mod en terrassedør, har du et valg: Skal terrassen gå direkte ud fra døren eller skal gulvet sænkes et trin fra døren?

Skal terrassen gå direkte ud fra døren, skal du fastgøre en bjælke 2 cm under døren. Du skal i den forbindelse medregne tykkelsen på dine terrassebrædder. Er brædderne 26 mm tykke, skal der markeres en linje 46 mm under døren.

Vi anbefaler, at du bygger terrasse på et lavere niveau end huset. Terrassebrædderne er bedst egnene med en tykkelse på 2,8 cm. I sammenhæng med højden på et almindeligt trappetrin, som er ca. 1,6 cm, skal du markere linjen for borebjælken 1,88 cm under døren.

Den bærende bjælke skal skrues fast tæt under linjen. Optimalt set skruer du skruerne i på skrå, så du undgår at vand fra regn og sne samler sig sammen.

Del 4 – De bærende søjler fastgøres

Når der skal monteres bæresøjler i underlaget, skal man sørge for, at søjlerne placeres i en 90 graders vinkel. Du skal grave minimum en halv meter ned for at fastgøre søjlerne.

Anvend en fiberdug for at adskille de forskellige lag. Massen under stolpen fra del 3 skal være fast, stabil og godt drænet. Med det på plads lægger du 10 cm grus ovenpå dugen.

Nu lægger du en trykfast isolation. Præcis hvilken tykkelse er afhængig af din byggegrund. Det er derfor ikke til at give et fyldestgørende svar her. Bagefter sætter du et støbejern på isolationspladen og hælder beton i røret.

På rørets top sætte du søjlesko i justerbar højde. Du kan bruge 2-3 klodser til at holde søjleskoen på plads, så betonen kan tørre i fred. Gør dig dit forarbejde ordentligt, når fundamentet skal på plads. På den måde undgår du en masse besvær med en terrasse, der langsomt taber højde.

Del 5 – Dragerne lægges

Nu skal der lægges en træramme med dragerne fastgjort i søjleskoene. Dragerne tjener som formål at være terrassens bærende bjælker. Det er disse, brædderne til sidst skal fastgøres til.

Start ved husmuren. Det er altid en god idé at have et par centimeter at give af. Du kan nemt skære bjælkerne til senere, hvis det er. Nu fastgør du diverse samlinger ved søjleskoen og monterer dragerne ved hjælp af to skruer over hinanden i enderne og ellers i zig-zag.

Så skal dragerne fastgøres til bjælken ved husmuren med en hulplade. Du bør bestræbe dig på at få alle dragerne vinkelrette. Du fastgører dragerne til søjleskoene med beslagskruer. Bjælkerne langs muren skal forsynes med bjælkesko med en afstand på cirka en halv meter og ellers jævn fordeling.

Afslutningsvis monterer du terrassebjælkerne fra bjælkeskoene på muren til de yderste dragere. Bestræb dig igen på at have lidt ekstra længde at gøre godt med. Brug vinkelbeslag eller træskruer for at fastgøre.

Del 6 – Terrassebrædderne skal på plads

Med dragerne og terrassebjælkerne i vinkel er det nu tid til at lægge brædderne på det, der bliver til den synlige del af terrassen. Du har nu overstået den hårde del af arbejdet og kan gå ind i den afsluttende fase.

Brædderne fastgøres bedst med terrasseskruer og i en vinkel på 20 grader. Læg ikke brædderne helt tæt på husmuren, så vand og skidt har plads til at løbe fra. Der skal også lidt afstand til mellem brædderne, da træ vil give sig i takt med vejret og temperaturen.

Hvis plankerne er fugtige, når de lægges, skal de placeres tættere, end hvis de er helt tørre. Ja, det er lidt af et nøjagtighedsarbejde, når de sidste skridt mod drømmeterrassen skal tages.

Del 7 – Brædderne sættes helt fast

Man ser oftest, at brædder til terrasser fastgøres med skruer oppefra. Du kan pynte med skjult indfæstning, hvis du synes. På den måde vil splinter, vandsamlinger og sprækker i skruehullerne ikke springe i øjnene. Det er naturligvis også en god måde at undgå vandskader på.

Det anbefales at bruge skruer fremfor søm, når terrassebrædderne skal fastgøres. Det giver et bedre look og forlænger din terrasses generelle levetid.

Brædderne bør ikke stikke længere ud fra den yderste drager end 20-30 cm. Du kan eventuelt vælge at afslutte projektet ved at lægge en rammekant rundt om terrassen. På den måde undgår du, at der er ender, der bryder fundamentet.

Et godt råd er lige at bruge et par timer ekstra for at få de sidste detaljer helt på plads. Det er de små ting, der i sidste ende vil gøre hele forskellen – så hast dig ikke igennem for at blive hurtigt færdig.

At bygge en terrasse i etaper

Byg terrasse med rækværk når den er højt beliggende

Har du valgt, at din terrasse skal ligge en halv meter – eller mere – over jorden, bør du overveje at montere et rækværk. Udseendet af rækværket er helt op til dig og der er mange muligheder at overveje.

De fleste vælger, at deres rækværk på terrassen skal forsynes med stående balustre (brædderne, der holder den øverste vandrette bjælke på plads). Man ser også af og til liggende balustre. Disse kan dog bruges som klatrestativ, hvis der er små børn til stede.

Første skridt er at markere, hvor stolperne skal stå. Herefter bruger du en rundsav til at save hullerne til stolperne ud. Sørg for at målearbejdet er blevet gjort helt nøjagtigt, så du ikke ødelægger din netop anlagte terrasse.

To huller på 10 mm plejer at være passende. Her fastgør du stolperne til terrassebrædderne med bolte. Et kraftigt beslag til at holde terrassebjælken og stolpen sammen er af højeste nødvendighed.

Støtteklodserne fastgøres

Støtteklodser på stolperne, der sidder på de yderste dragere fastgøres så. Stolperne skal optimalt set ikke have en større afstand end lidt over en meter i hjørnerne.

Nu monterer du tværliggerne både oppe og nede. Den nederste tværligger placeres omtrent med en afstand på 20-30 cm til terrassegulvet. Den øverste tværligger placerer du ca. 20 cm fra toppen af stolpen. Du kan anvende vinkelbeslag eller skuer, når de monteres.

Sidste skridt er naturligvis at montere rækværkets balustre. Her er det meget op til dit øje, hvor stor afstand, der skal være imellem dem. En afstand på over 10 cm vil dog nok give for meget ‘luft’ – trods alt.

Et godt tip er at sørge for god afstand fra den nederste del af balustrene og terrassegulvet. På den måde vil fejning og rengøring af gulvet være meget nemmere at gå til.

For at give rækværket et harmonisk udseende, anbefales det, at du laver den samme afstand mellem de øverste balustre og håndlisten øverst. Du skærer til i en vinkel på 45 grader og lader hjørnerne på rækværket overlappe.

Og så er rækværket til terrassen også på plads.

Byg en terrasse med personlighed

En færdigbygget terrasse, der er helt tom, er ikke en terrasse, som er klar til brug. Du skal have sat dit personlige touch på terrassen, før der kan inviteres venner og familie på besøg.

Du bør starte med de store og nødvendige møbler. Når de er indkøbt og på plads, kan du begynde at pynte terrassen rundt om dem.

Det er i den forbindelse værd at overveje, om du skal investere i møbler, der kan rykkes frem og tilbage. På den måde har du god plads til rådighed, når det bare er dig og dine nærmeste, der indtager jeres plads i solen.

Farver, blomster, belysning og planter spiller også en stor rolle, når det kommer til graden af hygge på din terrasse. Der findes terrasseejere, som har det bedst med få ting. Og så findes der dem, som fylder terrassen til bristepunktet med krukker, planter og alverdens nips, når foråret endelig bryder igennem skyerne.

Udendørs madlavning klares med et snuptag, når du investerer i en handy og nem gasgrill. Måske der ovenikøbet bliver plads til en hængekøje i hjørnet?

Det er i sidste ende kun fantasien, der sætter grænser. Vi ønsker dig al mulig god fornøjelse med ‘projekt byg en terrasse i et snuptag’!