Brunimprægneret terrassebrædder - Her er dine muligheder

Brunimprægneret terrassebrædder – Her er dine muligheder

Brunimprægneret terrassebrædder kan være vejen frem, hvis du vil have en langtidsholdbar løsning, der samtidig ser godt ud. Her kigger vi på, hvordan du får brædderne på terrassen til at holde i lang tid.

Brunimprægneret terrassebrædder har en smuk og varm glød, samtidig med, at de er meget robuste. Det danske udendørsklima stiller store krav til materialernes holdbarhed.

Brunimprægnering er faktisk ligeså holdbar som den mere kendte grønne imprægnering. Du kan altså få træ i nuancer, der ikke svarer til mange andre terrasser i Danmark.

Hvis du vil kigge på en lidt unik løsning, er brunimprægneret terrassebrædder absolut værd at tage under nærmere eftersyn.

Sådan holder brunimprægneret terrassebrædder i mange år frem

Brunimprægneret terrassebrædder rummer mange fordele. Selvom brædderne er nøje forarbejdet til at kunne holde i mange år frem, fremstår de stadig som naturligt træ med de små unøjagtigheder, der giver charme.

De fleste kender til grøn imprægnering af udendørs træ. En brun imprægnering giver en mere gylden og varm glød til træet, som rigtig mange holder af, når de først præsenteres for brædderne.

Ofte retter folk blikket mod eksotiske træsorter, når de er på udkig efter noget, der giver varme til terrassen. Du behøver dog ikke kigge længere end til det, danske byggemarkeder kan præsentere indenfor brunimprægnering.

Se brædderne i levende live for det fulde indtryk

Én ting er bestille terrassebrædder igennem webshops fra byggemarkeder. Noget andet er, når du tager ud og kigger på brædderne med egne øjne og mærker efter med hænderne.

Du bør altid sikre dig, at brunimprægneret terrassebrædder rummer den kvalitet, som du efterspørger. Naturligt træ skal dog ikke fremstå 100% ‘fejlfrit’. Det er ofte de små forskellige i tekstur, nuancer og farver, der gør den store forskel i sidste ende.

Det skal kunne ses, at træ er træ. Tjek dog altid træet grundigt igennem, før du påbegynder konstruktionen af terrassen. Det er virkelig ærgerligt at stå og mangle et par brædder til sidst, fordi man ikke har fået tjekket leverancen ordentligt igennem.

Her behandles der træ

Brunimprægneret terrassebrædder holder længe

Med brunimprægnering får du det lækre mørkgyldne touch, som ellers kun eksotiske træsorter kan levere. Du får endda en træterrasse, som ikke kræver det vilde niveau af vedligeholdelse.

Brunimprægnering sikrer dig, at du kan nøjes med at nyde tiden på din terrasse fremover – i stedet for at tænke på vedligeholdelse i tide og utide. Hvis du sørger for, at brædderne ikke har direkte kontakt med jorden, eller står under vand i længere tid ad gangen, vil de holde i mange år.

Træ er et naturprodukt, som kan have sine uregelmæssigheder. Det er selvfølgelig en del af charmen ved at bygge med træ. Knaster og splinter er dog knapt så charmerende, når de volder besvær efter byggeprocessen.

Brunimprægnerede brædder rummer som oftest en soliditet, der sikrer dig mere end god levetid på terrassen. De fleste byggemarkeder har brædderne som en del af sortimentet. Du kan selvfølgelig også bestille online for levering på adressen.

Sådan brunimprægneres terrassebrædderne

Hvis du går og overvejer brunimprægneret terrassebrædder, vil du sikkert også gerne vide noget om processen bag. Det er en nøje forarbejdet proces, der fører til den ønskede kvalitet i sidste ende.

Brunimprægnering finder sted, når træbeskyttelsesmidler påføres træet. Her er tale om aktive stoffer, der bekæmper både råd, svamp og insekter mm. Denne proces er en meget vigtig del bag alle langtidsholdbare træmaterialer – især i Danmark, hvor der ofte er koldt og fugtigt.

Brunimprægnering er særdeles godt for træsorter, der ikke rummer naturlig beskyttelse overfor biologisk nedbrydning.

Imprægnering af træet foregår i lukkede tankanlæg for at sikre den bedst mulige forarbejdning. Forud for imprægneringen går en proces, hvor man sikrer sig, at træet hører til den sunde slags. Der er ingen mening i at arbejde med noget, som alligevel ikke kan holde på den lange bane.

Træet placeres i tanken

Med alle de forberedende øvelser på plads er det tid til, at træet placeres i tanken. Ved hjælp af vakuum trækkes alt luft og fugt ud. Nu fyldes tanken med imprægneringsvæske – derefter presses stofferne ind i træet under tryk.

Før processen er færdig, åbnes tanken og den overskydende væske drypper af. Den overskydende væske opsamles og genbruges ved næste brunimprægnering.

Træet er klar til kundelevering, når det er tørt og ikke drypper mere. Det tager gerne op til 48 timer efter imprægneringen.

Væsken skal være trængt helt ind i kernen af træet, hvis der er tale om en imprægnering af højeste kvalitet. Man kan godt finde eksempler på importeret træ, der ikke lever op til de danske standarder.

Du skal se efter godkendelse fra Miljøstyrelsen, hvis du vil være sikker på, at dine terrassebrædder lever op til alle krav og standarder. Det koster gerne lidt mere – men er absolut pengene værd, når terrassen både ser smuk ud og holder år efter år.

Vejen til en sund terrasse

Én ting er valget af de helt rigtige materialer at bygge med. Noget andet er, at terrassen skal konstrueres således, at den fremstår både indbydende og robust på samme tid.

Ubearbejdet træ må under ingen omstændigheder have kontakt med jorden. Hvis træ er i direkte kontakt med jord, går der ikke lang tid, før råd, fugt og svamp gør sit indtog.

Brunimprægneret terrassebrædder er selvfølgelig en del mere modstandsdygtige overfor udefra kommende påvirkninger. Et godt råd er dog at få støbt et fundament til terrassen, der aldrig giver anledning til bekymring.

Fugt og regn vil være ødelæggende med tiden for alle træmaterialer. Du bør derfor altid sikre dig, at regn har mulighed for at løbe fra træet på terrassen. Brædder skal i øvrigt ikke placeres for tæt, da fugt på den måde har optimale vilkår for at trives.

Konstruktion af træterrasse

Brunimprægneret terrassebræder – Derfor!

Så hvad er de gode argumenter egentlig for at investere i brunimprægneret terrassebrædder?

Her får du de korte opsummerende hovedpunkter:

  • Udseendet er af højeste vigtighed. Brunimprægneringen kaster et gyldent skær over terrassen, som ellers kun mere eksotiske træsorter kan levere.
  • Du vil spare masser af tid på vedligeholdelse og i stedet bare finde dig godt til rette i liggestolen, som du jo også helst vil.
  • Træets naturlige farve er bevaret i højst mulige omfang, samtidig med at træet er beskyttet efter den grundige proces med imprægnering.
  • Du får robuste brædder, som er designet til at holde i mange sæsoner på terrassen. Når foråret atter melder sig på banen, vil træet sikkert ikke kræve andet end rengøring for at være klar til at levere varen til dig og din familie.

Træterrasse fremfor stenterrasse?

Hvis du kigger efter brunimprægneret terrassebrædder fremfor fliser, så har du sikkert allerede truffet et valg. Men hvorfor appellerer træterrasser egentlig til flere folk end stenterrasser gør?

  • En terrasse af træ kan fungere som en naturlig forlængelse af huset med træ af samme udseende.
  • Træ er et mere rart materiale at betræde med bare fødder end sten.
  • Træterrassen er generelt en del lettere at konstruere end stenterrasser.
  • Du kan få flere detaljer på terrassen, som er svære at opnå, hvis man bygger med sten.

En træterrasse holder så på den anden side kortere tid end en terrasse af sten. Det er bl.a. her valget af terrassebrædder spiller ind.

Man skal gå efter noget robusthed i stedet for det billigste på markedet. Ellers kan man godt forberede sig på at skulle vedligeholde – og i værste fald udskifte dele af terrassen indenfor en overskuelig årrække.