terrasse-mod-mur

Sådan laver du din egen overdækkede terrasse mod mur

Overdækket terrasse mod mur – hvordan bærer du dig lige ad? Hvis du går og overvejer at anlægge din egen overdækkede terrasse, så er det helt sikkert ikke uden grund.

Du kan skærme dig og dine gæster imod vind og vejr ved at dække terrassen over.

Overdækket terrasse mod mur – Et gør det selv-projekt

Du har terrassen – men mangler overdækningen, der gør, at du kan tilbringe mange flere hyggetimer udendørs. Der er mange gode grunde til at dække sin terrasse over.

  • Den lette sommerregn er meget hyggelig, hvis du kan høre den tromme på taget over dig.
  • Duggen falder sent på aftenen. Du kan forsinke den uundgåelige proces ved at lave en overdækket terrasse mod mur.
  • Det holder bedre på varmen med en form for tag over terrassen.
  • Levende lys eller en varmelampe vil forlænge din tid på grundens hyggeligste spot endnu mere.

Her får du tips, tricks og gode råd til selv at lægge tag på din terrasse.

Solide stolper og fleksibelt tag

Du kan klaske en solid overdækning til terrassen op på ganske kort tid. En massiv stolpekonstruktion vil blive stående i al slags vejr, og så er det tilmed ganske let at lægge tagplader på.

Du bør i øvrigt sikre dig, at taget skråner, så regnvand kan løbe fra og ikke hober sig op. Om der er synlige byggebeslag eller ej, er en smagssag.

Hvis du gerne vil nyde solen noget af tiden, kan du også lave et fleksibelt tag af en sejldug, som nemt kan rulles ud. Den ikke permanente løsning rummer naturligvis både fordele og ulemper.

Et heftigt regnskyl er ikke lige sagen for et materiale af stof. Det er derimod meget praktisk, at terrassen ikke altid er under tag. Forårets første stråler vil varme dejligt, når familien atter finder udenfor.

Flexterrassen giver mange fordele

Stolpeskoene skal støbes fast og så tager du den derfra

Det er heldigvis ret simpelt at anlægge tag over sin terrasse, når der er mur i den ene ende. Du skal kun montere bærende stolper i den ene ende – resten bærer fastkoblingen med muren.

Det første, du skal sikre dig er, at terrassen er gjort helt plan og klar til en overdækning. Herefter skal der monteres stolpesko, som kan bære dine nøje udvalgte stolper.

Pæleboret skal i omdrejninger – som regel graver man 1 meter ned og fylder med beton for at opnå den mest stabile løsning. Husk på, at det jævnligt blæser kraftigt i Danmark, så du bør på ingen måde gå på kompromis med stabiliteten.

Det er muligt at leje blandemaskiner rundt omkring. Der er slet ingen grund til at investere i alle materialer selv, når du skal anlægge en overdækket terrasse mod mur.

Betonen presses ned og stolperne sættes i fødder

Betonen skal presses meget omhyggeligt ned i hullerne, så det dækker uden huller og ujævnheder. Det gøres ret simpelt med en lang jernstang. Og så er det tid til at glatte overfladen, før stolpeskoen sættes ned.

Når stolpeskoene er monteret i beton, er det tid til at vente på at betonen er helt tør. Tommelfingerreglen er, at du skal vente i to døgn, før du går videre med projektet.

Efter to døgns lang ventetid er det endelig tid til at sætte stolperne i deres sko. Nu skal der tænkes i at montere det helt rette tag på de bærende stolper.

Der er som sagt ikke nogen rigtige eller forkerte løsninger. Det hele kommer an på dine personlige præferencer og hvad der passer sammen med resten af terrassen og husets udseende.

Tag med plastikplader – Hør regnen tromme

Plastikplader som tagbelægning bruges især på mindre bygninger som udestuer eller carporte. Hvis du vælger at dække din terrasse til med plast, har det også den store fordel, at du kan høre sommerregnen tromme mod taget.

Og så er det ovenikøbet forholdvist nemt at anlægge et plastiktag for gør det selv-folket derude.

Du skal finde en variant, som tillader sollyset at finde vej igennem. Der er trods alt tale om en overdækning til en terrasse. Lyset skal ikke forhindres i at trænge igennem mere, end hvad godt er.

Du skal i øvrigt være klar over, at et tag af plast ikke har flere årtiers levetid. Til gengæld koster det ikke alverden og er nemt at skifte ud, når revner, huller og sprækker afslører tidens gang.

Plastiktagplader er lette at håndtere

At montere tagplader af plast stiller ikke store krav til konstruktionen. Overfladebehandling af træværket, som skal bære taget, er dog en rigtig god idé, da det kan tage skade af sollys, der trænger igennem pladerne og ophober massiv varme.

Det er heldigvis meget simpelt at gøre noget ved problemet. Hvide overflader afviser varmen i modsætning til mørke flader, der tiltrækker varme. Du maler den side af træværket, der vender mod tagpladerne, hvid – og så burde det faktisk være rigeligt.

Tagpladerne skal bæres af en underliggende konstruktion, der udgøres af et skelet af taglægter. Disse skal understøttes i både top og bund. Der kan monteres ekstra spær, hvis man tager afstanden mellem understøtningerne i betragtning.

At vedligeholde et tag af plast

Selvom plastikplader ikke holder for evigt, findes der dog stadig måder at forlænge deres levetid på. De samme råd vil også gøre dem pænere at se på for øjet. En god terrasse er én, man ikke ønsker at forlade, når efteråret trænger sig på.

Der kan hurtigt gro snavs og alger på tagplader af plast pga. nedbør og fugt. Befinder taget sig i nærheden af træer, vil der også falde smågrene og andre uønskede genstande ned fra oven.

Det gælder derfor om at finde stien frem og give sine tagplader en omgang med haveslangen, imens du børster efter med en blød kost. Dette bør faktisk være nok rengøring, hvis du gør det til en regel, at det bliver gjort én gang pr. årstid.

Er der tryk nok på strålen vil processen kunne klares på 5 minutter, hvis det blot drejer sig om en mindre overdækket terrasse mod mur.

Montering af markise på mur

En markise er også en mulighed, når det handler om at få en overdækket terrasse. Her gælder det om at få fat på nogle gode beslag til monteringen, så den sidder stabilt og sikkert.

Hvis montering på spær ikke er en mulighed, eller murværket er for svagt, anbefales det altid med en kraftig fastgørelse med vægbeslag. De fleste vil gerne have deres markise til at sidde lige under taget, men her er murværket ikke sikkert nok til direkte montering pga. pres fra taget.

Vælger du en markise, skal du også sikre dig, at den får den rette hældning, så regnvand kan løbe fra. Du ønsker heller ikke, at den kommer i konflikt med åbne døre eller vinduer.

Markiser med motor

Der findes i øvrigt smarte markiser med motor, som kan styres fra havestolen med din smartphone eller fjernbetjening.

Det kan jo være, at der blot er brug for skygge til en del af selskabet. Dem, der ønsker skygge, kan sætte sig under markisens tag inde tæt på muren. De mere solhungrende gæster sætter sig ud og steger under solens stråler.

Når alle har brug for skygge, trykker du blot på fjernbetjeningen, og så kører markisens tag helt ud. Nemmere bliver det ikke!

Her monteres der markise i fællesskab