besparelser

Så store besparelser får du med en vedligeholdelsesfri terrasse

Det siger sig selv, at man helst vil slippe med så lidt vedligeholdelse af sin terrasse som muligt. Her kan du læse om, hvor meget du kan spare ved at bygge med vedligeholdelsesfri terrassebrædder.

Terrassebrædder vedligeholdelsesfri

Rigtig meget kommer an på, hvilke brædder din terrasse bliver forsynet med. Det kan være ret svært at finde hoved og hale i, hvis man ikke er ekspert. Men selv blandt de terrassekyndige er der delte meninger.

Alle kan dog blive enige om, at vedligeholdelsesfri terrassebrædder er den rette vej at gå. Resten må så komme an på, hvilket udseende du foretrækker. Der er nærmest uendeligt mange muligheder for at anlægge sin en smuk og funktionel terrasse – og det er heldigvis spændende at sætte sig ind i sagerne.

Skal brædderne have et rustikt look? Skal de være lakerede, blanke, mørke eller lyse? Der er rigtig meget at tage stilling til, når det handler om at anlægge en terrasse, der lever op til alle ens forventninger.

Økonomien spiller selvfølgelig også en rolle.

Vi guider dig på vej – men den endelige beslutning, må du selv tage!

Værd at vide om planker af træ

Træ kan i sagens natur aldrig undgå at blive nedbrudt med tiden, da det er et organisk materiale. Det bliver uundgåeligt mørkere og slidt at se på med tiden – men der er heldigvis mange måder at forsinke processen på.

Nedbrydningstiden afhænger af mange ting. Har din træterrasse direkte jordkontakt, vil træet tage hurtigere skade, end hvis det er beskyttet mod jorden. Vand spiller også en stor rolle, hvis terrassen er bygget, så brædderne jævnligt står under vand.

Solen gør meget godt for at tørre brædderne – derfor er en terrasse i konstant skygge mere udsat for nedbrydning. En terrasse ved havet vil blive udsat for havgus, hvilket uundgåeligt også slidder på træet.

Hvis du slet ikke vedligeholder din terrasse, vil den alt andet lige holde sig ‘frisk’ i kortere tid. Olie, maling og generel rengøring vil gøre underværker i det lange løb, når man har med materialer af træ at gøre.

Lidt inspiration til terrassen

Overvejelser at gøre sig før køb af terrassebrædder

Du skal i gang med lidt af et detektivarbejde for at opnå de største besparelser med vedligeholdelsesfri terrassebrædder. Tag gerne oplagte håndværkere med på råd før du beslutter dig – de ved om nogen, hvad de snakker om.

Lav en liste med dine prioriteter:

  • Hvad er dit budget?
  • Hvilket udseende skal dine terrassebrædder have?
  • Hvor meget tid ønsker du at bruge på vedligeholdelse?
  • Skal materialet være af højest mulige kvalitet?
  • Hvor meget ønsker du at betale for konstruktionen af terrassen?

Når du kan svare nogenlunde på de ovenstående punkter, er du klar til at gå videre i processen. Om du i sidste ende kommer til at stå med en nærmest vedligeholdelsesfri træterrasse afhænger af, om du gør det rette forarbejde.

Du kan spare penge ved at vælge vedligeholdelsesfri terrassebrædder

Vedligeholdelsesfri terrassebrædder koster i sagens natur mere end de brædder, som skal have både lak og olie hvert år. De ekstra udgifter vil dog vise sig godt givet ud i det lange løb, da du både sparer tid og penge på materialer til vedligeholdelse.

Der er nogle træsorter, der er bedre til at modstå slid, vand, kulde og varme end andre. Ja, det kan faktisk virke som lidt af en videnskab at vælge helt rigtigt.

Kig nærmere efter de følgende træsorter, hvis du er ude efter slidstærkt materiale til din terrasse:

Terrassebrædder af lærk

Terrassebrædder af lærk er særligt hårdføre og kræver ikke meget vedligeholdelse. Brædderne bliver godt nok mørkere med tiden, men ellers holder de i mange år. Et solidt valg, som ikke behøver koste alverden. Der findes mange terrasser i lærk rundt omkring i Danmark.

Azobe-træ – et særdeles holdbart materiale

Azobe hårdttræ bliver bl.a. brugt til havnebyggeri, jernbanesveller, brodæk og andet i samme stil. Det er en ekstremt stærk træsort, som derfor også egner sig til den vedligeholdelsesfri terrasse. Det er ikke det billigste valg – til gengæld holder træet nærmest for evigt.

Teak-træ er et eksklusivt og bekosteligt valg

En af de dyreste og mest elskede træsorter på markedet er teak, som da også passer perfekt til en holdbar og smuk terrasse. Det er stabile brædder med et højt olieindhold, der ikke kræver timevis af vedligeholdelse. Men har man investeret i teak-træ, bør man næsten også finde tid til at give det en kærlig hånd en gang imellem.

Flotte terrassebrædder i bangkirai-træ

De eksotiske bangkirai-brædder har meget praktisk ingen knaster. Man opnår derimod en flot gylden-brunlig effekt, hvis man anlægger terrasse med denne træsort.

Det anbefales at give brædderne olie de første par år, hvorefter brædderne er modne til at passe sig selv uden din indblanding. Særligt hård frost kan gøre skade på bangkirai, så vær hellere flittig med olien i starten.

Bilinga-træ bliver anvendt flittigt i Tyskland

Vores naboer mod syd har også deres favoritter, når det handler om træsorter til terrassebrædder. Bilinga-træ stammer fra Vestafrika og hører også til de mest stabile valg af træ til terrassen.

Egentlig er nyhøvlet bilinga-træ gult, men det falmer i løbet af det første år, så det fremstår mere mørk-gyldent. Har du tilbragt tid på en lys terrasse i Tyskland, er der gode chancer for, at bilinga-træ var byggematerialet.

Trykimprægneret fyretræ er meget holdbart med den rette mængde olie

Det er meget vigtigt, at trykimprægneret fyretræ bliver olieret, hvis det ikke skal risikere at splintre. Det hører ikke til det dyreste valg, og derfor finder du det på en del danske terrasser.

Brædderne har en flot udstråling, som holder længe, hvis ikke de står under vand i lang tid ad gangen. At feje sine terrassebrædder nogenlunde tørre med en kost efter regnvejr er et godt trick – og så tager det ikke mere end nogle få sekunder.

Endnu mere inspiration

Du sparer tid og bekymringer med vedligeholdelsesfri terrassebrædder

Hvor meget du kan spare i sidste ende afhænger helt og holdent af, hvordan man sætter regnestykket op. Det er nemlig lidt en balancegang mellem materialer, udseende, pengepung og personlige præferencer, når der skal vælges materialer.

Hvis du vil have materialer, der holder i årevis uden at kræve særligt meget vedligeholdelse, skal du have den store pung op af lommen. Med nogle årlige hyggetimer på terrassen – i godt vejr selvfølgelig – hvor du vedligeholder dine brædder, kan du spare en del penge.

Så hvor meget gider du bekymre dig om at skulle vedligeholde din terrasse? Det er spørgsmålet, du skal stille dig selv lige nu og her, før du investerer i terrassebrædder.

Søg og du skal finde den perfekte vedligeholdelsesfri terrasse

Der er al mulig god grund til at researche på, hvordan din drømmeterrase ser ud. Herefter er det tid til at undersøge hvilke materialer, der er anvendt.

Der er store forskelle på holdbarhed og prisleje. Nogle brædder vil miste ‘friskheden’ hurtigt, mens andre vil fremstå nærmest nye i lang tid – især med en mindre behandling i ny og næ.

Tag endelig en tur rundt i sommerhusområder og steder ved vandet, hvor der er naturligt stort slid på træbrædderne. Forhør dig om hvilke brædder, der er brugt og hvor meget årlig vedligeholdelse, de kræver.

De gyldne gode råd, som fører dig i mål med terrasseprojektet er lige rundt om hjørnet. Vi håber, at det var første skridt på vejen at læse denne artikel til ende.

Held og lykke med projektet!