vindsejl

Hvad gør et vindsejl for din terrasse?

Et vindsejl til terrassen kan være fordelagtigt uanset størrelsen på din terrasse. Det kan give skygge, læ og skærme for nysgerrige blikke. Vindsejlet er dog ikke forbeholdt husejere med terrasser. Det kan også bruges på din altan, hvis du bor i lejlighed. Læs med om fordele ved et vindsejl til terrassen og bliv klogere på de mange typer af sejl, der findes på markedet.

Typer af vindsejl til terrassen

Der findes forskellige typer af vindsejl, og som er egnet til forskellige formål. Du kan både få sejl, som står på den ene af side af terrassen, sejl der omgiver hele terrassen, eller sejl, der spændes over terrassen. De kaldes alt fra vindsejl, solsejl til læ-sejl, netop fordi de kan have så mange forskellige funktioner. Der findes også markiser, som har samme funktion som sejl. Dog er de typisk lidt kraftigere i materialet.

Du kan vælge flere forskellige typer af sejl og markiser til din terrasse, og tage dem frem efter behov. De har nemlig det til fælles, at de er enormt nemme at pakke ud, placere og at pakke sammen igen.

Vindsejl på altanen

Et vindsejl på altanen er særligt nyttigt til at skærme for nysgerrige blikke. På den måde kan altanen gøres mere privat, fordi det gør det umuligt for forbipasserende og naboer at følge med i livet på altanen. Sejlet kan spændes ud på en side af altanen på det stykke, som vender ud mod vejen, eller der kan vælges et større af slagsen, som kan dække altanen hele vejen rundt. På den måde er du sikret læ – også selvom du bor på en af de øverste etager. Et sejl hele vejen rundt om altanen kan desuden gøre den fuldstændig privat.

Hvis du bor i en lejlighed skal du være opmærksom på, at der kan være særlige regler for brug af vindsejl og læsejl. Først og fremmest er det selvsagt nødvendigt at tage hensyn til naboer. Vindsejlet skal ikke generere nogen, og det kan være nødvendigt at tænke over det, før du sætter sejlet op. Dernæst kan der i nogle bygninger være særlige regler om, hvad farven på eksempelvis et vindsejl skal være, hvis den placeres udendøre på eller over en altan. Det er sjældent at disse regler håndhæves, men det ville være ærgerligt at skulle pille det ned igen, og ikke kunne bruge det, blot fordi det er købt i en særlig, uvelkommen farve.

Vindsejl til terrassen ved huset

Ved et vindsejl til terrassen ved selve huset har du rigtig mange muligheder for typer af vindsejl uden meget ekstra arbejde. Et udspændt vindsejl, i form af et trekantet stykke stof, kan spændes ud over terrassen. Det kræver blot tre steder, hvor sejlet kan hæftes fast. Det kan eksempelvis være i kroge, som skrues i ydermuren på huset, og et tredje hjørne som fæstnes ud for terrassen i et gelænder, hegn, træ eller lignende. Hvis ikke der er mulighed for at hæfte et tredje sted, kan der opsættes en pæl til formålet. Denne form for sejl gør det muligt at sidde på terrassen hele dagen, uden at blive forbrændt af den bagende sommersol.

Sejlet kan tage frem og pakkes ned, og nemt fæstnes i de tre hjørner. På den måde har du et dejligt skyggefuldt sted. Sejlet kan også tage duggen, der falder på de lune sommeraftener, hvor I sidder længe ude. Pludselig bliver det også muligt at flytte madrasserne ud til en overnatning, uden at duggen går i dynerne.

Til terrassen til huset kan også vælges et vindsejl, som placeres på den side af terrassen, hvor vinden blæser ind. På den måde skabes der et læ-sted. Denne form for sejl kan være en markise, som nemt kan rulles ind og ud alt efter brug. Den kan sågar fæstnes på muren, hvis I ved, at vinden ofte kommer fra en bestemt side. På den måde står den også solidt, og rykker sig ikke selv i mere blæsende vejr.

Vindsejl ved den fritstående terrasse

Hvis du har en fritstående terrasse i haven kan det også være dejligt med et vindsejl. Det kan være for at give læ, eller for at skabe et lille aflukke – et lille spot for sig selv. Her kan vindsejlet placeres over terrassen mellem tre eller 4 pæle, eller ved hjælp af et nærtstående træ. Er det for omstændigt at skulle sørge for et sted, hvor vindsejlet kan hægtes fast? En anden mulighed er at vælge et vindsejl, som ikke giver sammen mængde skygge, men som derimod stadig kan give læ for vinden – for eventuelt for naboens nysgerrige blikke. Der findes markiser, som nemt kan rulles ind og ud, og som kan placeres lige præcis der, hvor vi ønsker det. På den måde får du dig et mobilt sejl, som kan placeres efter vindens retning. Denne form for vindsejl kræver ikke andet end et godt underlag.

Læs mere her om, hvad fordelene ved et vindsejl på en fritstående terrasse kan være.

Farve på dit vindsejl til terrassen

Vindsejl findes i forskellige farver, men typisk vil du kunne finde dem i et begrænset udvalg. Det vil typisk være grå, sort, hvid eller creme farvede. Vælg farven alt efter hvad du synes passer til dit hus og til omgivelserne. Et sort sejl kan virke en anelse voldsomt, men fordelen ved det sorte sejl er, at skidt og snavs vanskeligeres ses.

Et lyst sejl er smukt til et murstenshus og ser smukt ud i sommersolen. Det skaber ikke samme mørke som et sort sejl, særligt hvis sejlet skal spændes ud over terrassen.

Vindsejl til terrassen af genanvendt materiale

Du kan også vælge ikke at købe et helt nyt vindsejl. Der findes forskellige steder, hvor du kan få lavet dit vindsejl ud af eksempelvis et gammelt sejl fra et skib. På den måde er du med til at støtte genbrug af materialer, hvilket er yderst bæredygtigt. På samme tid får dit vindsejl en helt særlig historie med sig. Ved at vælge denne løsning kan du tilmed få syet dit vindsejl efter lige præcis de mål, du ønsker. Det giver mange flere muligheder for vindsejl til terrassen. Det kan være du har et særligt hjørne, eller en særlig form på din terrasse, som kræver et unikt tilpasset sejl.

Sejl fra skibe er ofte af rigtig god kvalitet, da det selvsagt skal kunne holde til lidt af hvert. Du får derfor et vindsejl af god kvalitet selvom det er genbrugt.