Trætrappe terrasse - Sikker adgang med brede trin

Trætrappe terrasse – Sikker adgang med brede trin

Den hævede terrasse kan have godt en trappe for at sikre nem og sikker adgang. En trætrappe terrasse er dog ikke det nemmeste i verden at bygge selv.

Trætrappen til terrasse er ligefrem en nødvendighed i mangle tilfælde. Der skal være adgang for alle. Det går ikke med et langt stykke ned til græsplænen foran terrassen.

Du kan tilmed blive fri for et gelænder, hvis du bygger trætrappe terrasse med brede og skridsikre trin. På den måde er der fodfast adgang til terrasse – selv i fugtigt og vådt vejr.

Trætrappe terrasse – Fra start til slut

En trappe af træ kan faktisk blive nærmest ligeså vanskelig at konstruere som selve terrassen. Der er dog heldigvis mange fine tips og tricks, der med stor fordel kan gøres brug af.

Meget afhænger naturligvis af det materiale, du har til rådighed. Den smarte terrassebygger anvender langtidsholdbart træ, som kan modstå selv de koldeste vintre og lange regnfulde somre.

Du skal naturligvis vedligeholde din trætrappe terrasse – ligesom man bør vedligeholde alt andet udendørs træ. Det er en solid konstruktion og kærlige hænder i løbet af årene, der lægger til grund for lang levetid til både din terrasse og trappen dertil.

Byg selv en trætrappe terrasse

For dem, som ikke er bange for et stykke gør det selv-arbejde, er det absolut muligt at bygge sin egen trætrappe terrasse. Du skal bruge det rette værktøj, holdbare materiale i de rette mål og en god portion tålmodighed – så skulle arbejdet nok kunne afsluttes indenfor en rimelig fremtid.

Som det er altid er med byggeprojekter, skal du gøre plads i budgettet. Der er ikke meget ved at skulle reparere eller ligefrem bygge om efter kort tid. Så afsæt hellere tilstrækkeligt med tid til at få arbejdet gjort ordentligt i første omgang.

En video-guide, der hjælper dig godt på vej

Brug god tid på skitser

Det forberedende arbejde bør aldrig underkendes. Du kan tegne skitser over, hvordan den færdige trætrappe terrasse skal se ud og forsøge at nå derhen.

Sørg for at tage alle forhold med i dine beregninger. Hvor brede trin bør den have og hvor lang skal trappen være for at falde harmonisk ind med resten af terrassens design?

Hvis du vil ende ud med et 100% tilfredsstillende resultat, bør du også kigge på husets, terrassens og havens stil. Det nytter fx ikke noget med en moderne udført trappe, som overhovedet ikke svarer til retro-looket i omgivelserne.

Kort sagt: Frem med blyant og tegnepapir. Din trætrappe terrasse skal udføres på en måde, så det ikke umiddelbart er til at se, hvis den skulle være kommet til meget senere end huset og resten af terrassen.

Hegn, gelænder eller bare praktiske brede trappetrin

Det er i sagens natur ikke mange terrasser, der reelt behøver en trappe tilknyttet. De fleste terrasse er udført i nogenlunde højde med haven, så man ikke skal træde langt ned eller op.

Hvis du skal bygge terrasse på skrånende grund kan der dog meget vel blive brug for en trætrappe terrasse, som leder til og fra. Måden man løser udfordringen, en hævet grund giver, er ved at konstruere terrassen på stolper.

Der kan være brug for et hegn på hævede terrasse. Et gelænder til trappen er dog ikke nødvendigt, hvis det er til at betræde trinene uden behov for at støtte sig til noget.

Det er selvfølgelig individuelt i hvor høj grad, man har brug for et gelænder. Men du kan sørge for lettere adgang, hvis trappen konstrueres med brede trin, som man tilmed kan sidde på og nyde solopgang eller nedgang.

Brede trin giver altså mulighed for at benytte trappen på flere måder end at gå til og fra terrassen. Det er bare med at udnytte det fulde omfang af fordele, som en terrasse byder på!

Valg af materialer

Der skal trykimprægneret træ til for at kunne modstå det kølige og regnfulde klima i Danmark. Du kan da også gøre brug af eksotiske træsorter, som er rigtig robuste.

Almindeligt dansk trykimprægneret træ er dog klart den billigste løsning. Det bevarer også den flotte kulør, hvis du er flittig med vedligeholdelsen.

Eksotisk hårdttræ er en glimrende løsning, hvis du har plads i budgettet. Her får du træ, der pudsigt nok er nærmest ideelt til at modstå det nordiske klima.

Olie og træbeskyttelse bør påføres med jævne mellemrum. Så snart din trætrappe terrasse er konstrueret er det faktisk tid til en omgang olie. På den måde giver du træet de bedste betingelser for at holde ud på den lange bane.

Komposit gør dig fri for vedligeholdelse

Komposit er et materiale, som med stor fordel kan anvendes til opførelse af en trætrappe terrasse. Her får du nemlig en langtidsholdbar blanding af træ og plastik, som er sat sammen med bindemiddel.

Det er nemt at arbejde med komposit, da materialet ikke er skrøbeligt som almindeligt træ. Dine trappetrin komme konstrueres til at modstå både høje og lave temperaturer, vild sol og tung nedbør – komposit kræver ikke engang anden vedligeholdelse end rengøring.

Hvorfor bygger alle så ikke bare med komposit, når det er så nemt?

Svaret skal nok findes i, at mange terrasseejere ikke er trygge ved kunstigt fremstillet materiale. Man foretrækker de traditionelle løsninger, som findes på masser af andre terrasser her til lands.

Faktisk er komposit endda ret billigt. Du skal ikke vende vrangen ud på din tegnebog for at erhverve dig træ, som vil spare dig for masser af tid og penge sæson efter sæson.

Kort sagt: Komposit er ideelt til dig, som bare vil smække benene op i liggestolen, når solen endelig varmer godt igennem. Foråret giver de første vidunderlige dage på terrassen – så hvorfor egentlig bruge dem på at vedligeholde terrassen, hvis man kan blive fri?

Trapper og trappevanger

Hvor der er efterspørgsel er der materialer at komme efter. Du kan finde flere steder online, hvor trapper og trappevanger er til at købe for store som små budgetter.

Trappevange er en betegnelse, der dækker over hele afsnit af trappetrin, som nemt kan kobles til netop din terrasse. De fås i forskellige størrelser og stile, så du kan tilpasse looket efter dine ønsker.

Trykimprægneret fyr eller gran stiller garanti for, at din trappe bliver langtidsholdbar, hvis du er flink til at påføre olie fra tid til anden. De færdigdesignede trappevanger er meget billige – derfor bør du ikke undvære en trappe til din terrasse, hvis behovet er der.

Endnu en behjælpelig video til at komme i gang med

Skridsikre udendørstrapper i galvaniseret stål

Selvom det måske nok ser pænest ud med en trætrappe, så rummer trapper i galvaniseret stål bestemt sine fordele. Hvis du bare vil have så praktisk og sikker en trappe som overhovedet muligt, er der gode grunde til at vælge stål frem for træ.

De færdige ståltrapper er konstrueret med skridsikre hulriste som trin. Regnvand løber hermed væk af sig selv. Børn tager som bekendt ikke altid bestik af situationen. Træbrædder risikerer at blive meget glatte – selv når fugten falder ud på aftenen.

Du kan endda selv justere trinene på en trappe af stål, så den passer perfekt til din terrasse. Godt nok har design og lokke meget at sige – men det gælder også om at beklæde terrassen med en trappe, som både er langtidsholdbar og sikker at betræde år efter år.

Held og lykke med at finde frem til den optimale trætrappe terrasse i netop dit tilfælde. Her fik du en kort guide til, hvad der er værd at tage med i sine overvejelser.