Terrasseoverdækninger

Terrasseoverdækninger – Hvilken løsning skal du vælge?

Der er mange gode grunde til at overdække sin terrasse. Det danske sommervejr kan drille – derfor vil det være en klar fordel med terrasseoverdækninger.

Hvilke forskellige muligheder har du så til rådighed i forhold til at overdække din terrasse? Det er netop det spørgsmål, du skal blive klogere på i denne artikel.

Hvis du allerede har en flot terrasse – men mangler overdækningen – så er det her, du skal læse med.

Terrasseoverdækninger – Det er dit valg

Du har måske prøvet dette: I sidder og hygger jer på terrassen en lun og flot sommerdag. Pludselig trækker skyerne sig dog sammen, og de første dryp rammer gæsterne og tallerkenerne med alt godt fra grillen.

Nu skal det gå stærkt med at få ryddet bordet og komme indendørs – for den danske sommer har nemlig endnu en gang sat en stopper for festlighederne under åben himmel.

Terrasseoverdækninger vil gøre en kæmpe forskel i dette eksempel. I vil kunne grine lidt af det hele, og nøjes med at skutte jer en anelse imens I spiser videre.

Terrasseoverdækninger – Også godt nyt til dem med bleg hud

Det er ikke kun i forbindelse med pludseligt regnvejr, at terrasseoverdækninger vil skåne dig, dine møbler og dit selskab for en masse besvær.

Sommeren over Danmark kan trods alt også byde på meget varme og solrige dage. Her kan UV-indexet komme endog rigtig højt op i middagstimerne.

Her vil det klart være for meget af det gode at sidde og stege i solen, når frokosten kommer på bordet. Med faste terrasseoverdækninger kan du også spare dig selv for en masse besvær med parasoller eller markiser.

Den optimale løsning vil nærmest være, hvis halvdelen af terrassen kan være overdækket og den anden halvdel under åben himmel. På den måde kan man nøjes med at rykke havebord og stole frem og tilbage – nemt og funktionelt.

Udover de nævnte fordele, vil terrasseoverdækninger også hjælpe til med at holde fugten fra at falde ligeså hurtigt. Vinden får sig også en modstander, når den vil forsøge sig med at dæmpe hyggen på din terrasse.

Et eksempel på en overdækket terrasse

De forskellige muligheder for terrasseoverdækninger

Du kan vælge at gøre arbejdet helt selv – eller du kan betale dig fra det og få professionelle til at tage sig af din terrasse. Lige meget hvad du vælger, har du flere spændende muligheder foran dig.

Der er dem, som bare skal have et eller andet over terrassen i en fart. I dette tilfælde kan plastiktaget sagtens gøre underværker. En simpel trækonstruktion, som fastgøres mod husets mur eller stående i det fri – så er du godt kørende.

Omvendt kan du også få luksuriøse terrasseoverdækninger for dem med både pengepungen i orden og skarpe krav til, hvordan deres terrassemiljø skal tage sig ud visuelt.

Åben terrasse med overdækning eller ekstra sommerrum til huset

Man kan både vælge at ‘nøjes’ med en nem og hurtig overdækning af terrassen eller ligefrem forlænge huset med en form for åben udestue.

Blæsten kan også spille voldsomt ind, når man opholder sig på terrassen – så hvorfor ikke kombinere en flot og smagfuld glasoverdækning med læhegn i begge sider?

Ejeren af et stort udeareal vil have mulighed for at sætte sig i haven under åben himmel og så trække op på altanen, hvis dét er, hvad vejret forudsætter.

Terrasseoverdækninger viser ikke kun deres værd i sommerperioden, hvor varme og sol gør det udendørs liv behageligt i Danmark. Du får også opbevaringsmuligheder for cykler og andre genstande, som måske ikke lige passer ind i skuret.

Du får ganske enkelt et ekstra uderum, der vil forlænge sæsonen i de lyse måneder – samt et sted hvor du kan opbevare grillen, når sommeren går på hæld, og efteråret melder sin ankomst.

Standardvalget eller terrasseoverdækninger, der er skræddersyet til netop dit behov

Du bør gøre dig dine overvejelser, før du vælger hvilken type af overdækning, du vælger. Rigtig meget har også at gøre med, hvilken type terrasse, du skal have dækket af for nedbør og sol fra oven.

Der er dem, som har det fint med standardløsninger, og så er der dem, som vil have terrasseoverdækninger, der matcher husets arkitektoniske stil 100%.

Sidstnævnte løsning kan naturligvis løbe op i en høj pris – men vil være udgiften alle pengene værd, når det færdige resultat står mål med drømmene.

Du skal have målt din terrasse op for at komme nærmere et endeligt valg. Skal hele terrassen forsynes med overdækning – eller passer det bedre, når det kun er en del, der får tag over?

Uanset, hvad du vælger, findes der mange forskellige størrelser og modeller.

Terrasser fastgjort til huset og fritstående hyggeafdelinger

Herudover skal du have afgjort, om overdækningen skal være murfast eller fritstående. Der er mange, som vælger at bygge deres egen overbygning direkte mod husets mur. Det kan du læse meget mere om ved at klikke her.

Et andet stort valg er, om terrassens arkitektoniske udtryk skal være det samme som husets eller bryde med stilen. Her er det virkelig et spørgsmål om smag og behag, der gælder. Og der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert – du må simpelthen gå med din mavefornemmelse.

Om taget skal være fladt, buet, saddeltag eller ligefrem i et kubistisk design, er et valg, du skal træffe.

Indrømmet: Budgettet kan sagtens spille ind.

Valget af byggematerialer – Plads til lys eller massiv overdækning

Terrasseoverdækninger kan bygges ganske spinkle og som en let løsning, der ikke har noget med resten af husets stil at gøre. Du kan dog også vælge tungere og mere robuste materialer, som står godt til husets stil.

De fleste foretrækker en tagbelægning, hvor lyset har mulighed for at nå igennem. Hvis du ikke holder af larm fra regn, der slår mod plastikplader, kan det være der skal bygges mere massivt med tagsten som på resten af huset.

Endnu en smagfuld overdækning

Byg vedligeholdelsesfrit og langtidsholdbart

Alle kan dog blive enige om, at byggematerialerne skal være så godt som vedligeholdelsesfri og langtidsholdbare på samme tid. I denne kategori hører galvaniseret stål og trykimprægneret træ fx til.

Plastiktagplader kan i øvrigt let udskiftes – og det skal du forberede dig på bliver nødvendigt efter en årrække med denne tagtype.

Et tag af glas vil være mere bekosteligt men vil til forskel fra plastik lade mere lys og sol trænge igennem. Hvis du bygger terrasse op ad huset, skal du også tænke på, at en massiv overdækning vil gøre den tilstødende del af huset mørkere.

Du kan bygge terrasseoverdækninger med tag af glas i flere varianter: Termoglas i flere tykkelser og kraftig polycarbonat fx. Du kan også få et glastag, som kan åbnes og lukkes vha. en fjernbetjening. Dette er en luksuriøs løsning, hvor du kan tilpasse dig nærmest al slags vejr.

Lad regnvandet løbe væk og få læ

Det er altid vigtigt med en vis hældning på terrassen, så regnvandet kan løbe væk. Ophobninger af regn og fugt vil skære år af holdbarheden på dit terrassebyggeri.

De fleste standardløsninger kommer med indbygget tagrende, så du ikke skal bekymre dig om den side af sagen. Her ledes vandet væk fra taget gennem afløb i de bærende stolper.

Med en smart konstruktion sørger du også for at dine bede, blomster og buske bliver vandet ad den vej. Funktionalitet og design i skøn forening.

Siderne på den overdækkede terrasse kan tilmed forsynes med læhegn, der skærmer af for vind og vejr. Du kan fx afdække sider med lameller, skydeglas eller ligefrem motoriserede gardiner, som nemt ‘trækkes for’ eller fra.

En terrassevarmer vil i øvrigt forlænge sæsonen udenfor yderligere. Der er mange muligheder, når først overdækningen er på plads.

Husk at søge om byggetilladelse, hvis terrasseoverdækningen kan komme til at genere naboens udsyn. Der er ikke meget ved at skulle lave veludført arbejde om igen!