Lærketræsolie terrasse

Oliering af din terrasse med lærketræsolie

Lærketræsolie til terrassen er et must, hvis den skal bevare sit flotte udseende. Du kommer ikke udenom at give en kærlig hånd til træterrassen. Lærketræsolie er en super løsning til slidte brædder og møbler.

Når terrassen er bygget i lærketræ, vil den kræve jævnlig behandling med olie. Træ er et materiale, som er modtageligt for slid fra vind, vejr og generel brug, så penslen må dyppes i olie med jævne mellemrum.

Det er hele arbejdet værd, når du ser resultatet efterfølgende. Terrassen fremstår ny, og gæsterne kan inviteres, uden at man behøver ærgre sig over slidte og misfarvede terrassebrædder eller møbler.

Her får du alt, du behøver at vide, når det handler om lærketræsolie til terrassen.

Lærketræsolie terrasse – Sådan gør du

Du skal bruge tørvejr for at kunne pleje din terasse med olie. Det går ikke at behandle brædder og møbler, som er fugtige pga. kraftig regn. August plejer at være en måned, hvor lange perioder uden regn melder sig. Men det kan selvfølgelig også lade sig gøre på andre tider af året.

Der er dem, som vælger at vedligeholde deres terrasse først på året, så den står klar, når udesæsonen for alvor skydes i gang med varme forårsdage. Og så er der dem, som foretrækker at give en kærlig hånd med bl.a. lærketræsolie, når sæsonen lakker mod enden, og havemøblerne atter stilles tilbage i skuret.

Et smart tip til at huske det med sommer- og vintertid er i øvrigt, at uret stilles en time frem, når havemøblerne stilles frem sidst i marts. Efteråret har som regel for alvor meldt sin ankomst sidst i oktober. Her stilles havemøblerne tilbage, ligesom du får en time mere at sove i, når uret stilles en time tilbage den sidste søndag i oktober.

De indledende øvelser lærketræsolie terrasse – Få ryddet op og gjort rent

Når terrassen og dens møbler skal olieres, må du først rydde op og gøre rent. Det går simpelthen ikke, at du ikke kan komme til med olie og pensel, fordi det flyder med ting rundt omkring. Træet skal være let at komme til og have tid til at hvile, uden at der befinder sig ting på det.

En ryddet og rengjort terrasse er klar til at få en tur med en kærlig hånd. Det er lidt ligesom at bygge terrassen op på ny. Du opdager også, hvad du egentlig har brug for derude, når den først står nøgen og klar til at blive gjort klar til mange flere timers udendørs hygge i godt vejr.

Du vil også kunne få gode idéer til, hvordan terrassen kan møbleres på ny. Det er måske endda på tide at skifte enkelte møbler ud for at gøre plads til nye. Når terrassen skal vedligeholdes med lærketræsolie, kan det hurtigt føre meget andet godt med sig i samme ombæring.

Derfor: I gang med kosten. Når det er gjort, kan du gå videre i processen, som vil føre til en nyistandsat terrasse.

Fjern gammel olie så der bliver plads til nyt

Hvis din terrasse tidligere er blevet behandlet med lærketræsolie, skal du nu tage et kig på, om al olien er slidt ned, eller den resterende del først skal fjernes for at gøre plads til ny.

Løse flager og andre rester vil føre med sig, at den nye olie ikke kan trænge ordentligt ind i brædderne. Det vil også give et uensartet udtryk, som ikke stiller øjet tilfreds.

Det er derfor bare med at få gang i slibepapiret, så brædderne er klar til at få en tiltrængt kærlig omgang med ny olie. Man skal altså først ‘rive ned’ for at kunne bygge op igen.

Se også denne guide

I gang med rengøringen af terrassen

Nu hvor terrassen er ryddet, fejet og gjort fri af gamle rester af olie, skal den rengøres med terrassevask, så den bliver helt klar til nye lag af olie.

Der findes flere gode produkter til vask af terrassen. Præcis hvilke materialer din terrasse er opført med, vil hjælpe dig med at afgøre, hvad der er det rette at anvende i dit tilfælde.

Terrasser i lærketræ er meget almindelige og efterlader dig med at væld af muligheder. Det betaler sig generelt at anvende terrasserens, som er specielt udviklet til formålet.

Husk på, hvor meget kærlighed du lagde i din terrasse den gang, den blev bygget. Nu skal den vedligeholdes efter alle kunstens regler, så den vil fremstå lækker og indbydende i mange år frem.

Du skal give dig god til med terrassevasken, så rengøringsmidlet får god tid til at trænge ind i træet. Giv gerne flere gange med børsten, så brædderne bliver plejet godt igennem.

Anvend altid bløde materialer, som ikke påfører træet skade. Det betaler sig generelt at bruge sine kræfter i stedet for stive børster og skurekoste. Til slut spuler du henover brædderne med haveslangen, så træet er helt rent og klar til yderligere behandling.

Gennemtørring før oliering

Nu er terrassens lærketræ behandlet og rengjort efter alle gældende retningslinjer. Det er nu en varm sol og rask vind, vil hjælpe dig på vej. Træet skal nemlig have tid til at tørre helt igennem, før lærketræsolien skal på arbejde.

Almindelige træterrasser består gerne af fyrretræ eller lærketræ og vil have godt af en vandfortyndet klar olie. Igen har det præcise valg af olie at gøre med materialet på din terrasse.

Gå derfor på udkig efter den olie, som passer bedst i dit tilfælde. Den bedste lærketræsolie koster generelt mere end den lidt mere ‘udvandede’.

Tænk dig godt om, før du lægger den billigst mulige på varebåndet. Dit vedligeholdelsesarbejde fortjener de bedste produkter.

Du kan også købe lærketræsolie i forskellige nuancer, så træet bliver beskyttet mod sollys. At tone træet vil tilføje år til holdbarheden. Det er en meget anvendt metode at pleje sit træ på. Brun eller grøn giver en mere beskyttende overflade.

Olien påføres træet i tynde lag

Nu er du nået frem til, hvad det hele handler om: Nemlig den endelige påføring af olie til træet. Her kan det ikke uddybes nok, at det ikke handler om at få brædderne til at svømme i olie.

At behandle terrassen med lærketræsolie er et tålmodighedsarbejde mere end noget andet. Giv træet tynde lag med olie, så du opnår et ensartet udtryk uden steder med mere olie end andre.

Lange glidende strøg hele vejen rundt vil give dig det bedste resultat i sidste ende. Se det hele lidt fra oven og hold pauser indimellem. Når brædderne har suget godt med olie til sig og fået tid til det, er arbejdet vel overstået.

Tiden er i øvrigt din bedste ven, hvis brædderne alligevel fremstår som om, at der er steder, som har fået mere behandling end andre. Olien vil tørre ind og give et nyt look til din terrasse, der indbyder til masser af hyggelige timer sammen med familien – eller helt alene med en bog i hænderne.

Lærketræsolie til din terrasse er altså et sikkert hit, hvis træet skal have nyt liv. På samme måde som brædderne blev behandlet, kan møbler også have gavn af en tur med rengøring og pensel. Man behøver nemlig ikke altid købe nyt, for at det skal være godt.

Vi ønsker dig god fornøjelse med projekt forny terrassen med lærketræsolie!