Alt du skal vide inden du går i gang med at støbe terrasse

Alt du skal vide inden du går i gang med at støbe terrasse

Hvis du vælger at støbe terrasse fremfor at anlægge terrasse i træ, får du optimalt set en langtidsholdbar løsning. Når først konstruktionsarbejdet er færdigt, behøver du ikke tænke over vedligeholdelse.

En betonterrasse er det absolut det mest praktiske og holdbare valg. Når den bliver anlagt efter alle forskrifter, skal du ikke bruge tid på vedligeholdelse eller rengøring. En simpel tur med kosten er i realiteten nok til at holde overfladen ren og pæn.

Hvis du overvejer at støbe terrasse, kan der være mange gode grunde til at få hjælp af professionelle. Det sikrer dig en høj kvalitet, og du har tilmed reklamationsret.

Her guider vi dig gennem projektet med at støbe terrasse. Du får også andre muligheder at vælge imellem, hvis du alligevel ikke ønsker en beton-terrasse.

Der er mange gode grunde til at støbe terrasse

Beton er ikke bare beton. Der er mange forskellige former for belægning at vælge imellem, når man vil støbe terrasse. Du får en terrasse, der kan holde i rigtig mange år fremover.

En hævet terrasse kan ligefrem bygges sammen med huset. På den måde bliver du fri problemet med fugt, der kan sætte sig imellem terrassen og huset. Du får altså en helstøbt løsning, når du vælger en betonterrasse. Er det ordentligt håndværk, kan terrassen sagtens holde i over 100 år.

Når fundamentet støbes i beton, skal du kun bekymre dig om belægningen ovenpå. Du kan dog også vælge at lade betonfundamentet udgøre selve terrassens gulv. Vælg imellem beton med mønster eller farvet beton til formålet.

Ved at støbe terrasse får du et fundament, som aldrig slår sprækker. Herefter kan der lægges fliser, træ eller kompositbrædder ovenpå.

En guide til dig, der vil hjælpes sikkert på vej

Beton kan også være smukt

De fleste får nok associationer til noget gråt og grimt, når de hører ordet beton. En terrasse støbt i beton behøver slet ikke være grim og utiltalende. Du kan fx vælge at få den støbt i smuk beton.

Når terrassen laves ud i ét af mønstret eller farvet beton, slipper du for en masse problemer med andre former for underlag. Du skal ikke luge ukrudt imellem fliser eller holde træbrædder vedlige. En terrasse støbt i beton passer sig selv, så længe du lige svinger kosten en gang imellem.

Du kan ligefrem designe din terrasse helt efter dine ønsker, hvis du vælger at gå med smuk-beton.

Hvad med en blanding af forskellige mønstre eller farvenuancer? Beton behøver på ingen måde være noget ensartet og kedeligt noget.

Smuk-beton giver muligheder, som du ikke troede eksisterede. At støbe terrasse kan let blive en leg på denne måde. Hvad med at pynte med falske fliser, som ligner den ægte vare, men som ikke har rum imellem?

Eller hvad med en gylden overflade, der giver varme til terrassen – også selvom Solen ikke er fremme?

At støbe terrasse selv – Lav et holdbart fundament

Du kan selv støbe et fundament, som vil danne en solid bund under din terrasse, hvis du følger de kommende trin. Den vigtigste bestanddel af en terrasse, er det, du ikke kan se.

Den underliggende del er i øvrigt mere end vanskelig at komme til at pille ved, når først terrassen står færdigkonstrueret. Derfor bør fundamentet altid være gennemarbejdet, før man går videre med terrasseprojektet.

At støbe terrasse behøver slet ikke være vanskeligt. Du kan få det hele til at spille ved at sætte tre dage af til formålet. Et såkaldt punktfundament med stolpesko er vejen frem, når terrassen skal hvile på noget sikkert og robust.

Sådan støber du dit eget fundament til terrassen

Et punktfundament er nemmere at skabe end et randfundament. At få alle punkterne på en helt lige linje er dog et præcisionsarbejde uden lige. Hvis du giver dig god tid til støbeprocessen, er det absolut muligt at skabe sit eget langtidsholdbare fundament.

Vil du slippe for at grave render til fundamentet, er et punktfundament vejen frem. Du skal ikke køre tonsvis af jord væk og fylde render op med beton. I stedet støber du stolpesko fast i hver sit hul og skruer bundremmen fast på dem til sidst.

Du kan få helt lige linjer med et fundament bestående af punkter. Det, der kan volde problemer er dog, at de enkelte stolpesko sjældent bliver sat 100% på en lige linje, når de støbes fast hver for sig.

Bredes arbejdet ud over flere dage, er det muligt at nå frem til et langt bedre resultat. Et fuldt tilfredsstillende punktfundament er indenfor rækkevidde, når man afsætter rigeligt med tid til projektet.

At støbe terrasse dag for dag

Du kan med stor fordel gribe støbeprojektet an dag for dag med denne guide. Husk at hastværk er lastværk. Du kommer aldrig til at kunne nå det hele på den halve tid, hvis fundamentet skal kunne danne sikker bund under din terrasse i mange år frem.

Begyndelsen indebærer at støbe hule rør fast i jorden. Det er her stolpeskoene til fundamentet skal placeres senere. Den helt store præcision er ikke påkrævet, når de indledende rør placeres.

Det er fyraften, når de hule rør er støbt fast. Lad herefter arbejdet hvile til næste dag. Det næste skridt er, når du støber en stolpesko fast i hvert hjørne af det indledende fundament.

Nu har du altså en ramme klar til tredje dags arbejde, hvor de øvrige stolpesko støbes på plads. Dette gøres først, når de er skruet fast på bundremmen. Har du dette vigtige trin på plads, er du mere end godt kørende og på vej mod et solidt punktfundament.

Hvorfor stolpesko i stedet for nedgravede stolper?

Der er dem, som foretrækker nedgravede stolper til hver en tid. Med stolpesko får du dog mulighed for at hæve stolperne over den fugtige og potentielt skadelige jord.

Den helt sikre løsning er, når man vælger at støbe terrasse med stolpesko, så der aldrig bliver direkte kontakt mellem træ og jord. At få absolut nøjagtighed mellem de enkelte punkter er så den store opgave.

Se med her, hvis du skal støbe stolper fast

Vejen til en langtidholdbar støbt terrasse

At støbe terrasse i Danmark er ikke den nemmeste sag. Slet ikke hvis den skal holde i mange år frem. Det meget omskiftelige, våde og fugtige vejr kan spille ethvert byggeprojekt et puds.

Der skal tages mange forholdsregler, hvis man helt vil slippe for revner og løse fliser. I Danmark kan det skifte hurtigt mellem frost- og tøvejr. Et forhold, som er meget skadeligt for beton og fliser.

Indtrængende vand og efterfølgende frostsprængninger kan hurtigt føre til revner i betonen og løsrevne fliser efter få år, hvis ikke arbejdet er udført godt nok.

Du finder murere, som er specialister i at støbe terrasse, så byggeriet kan holde i mange år frem. Alternativt bør du virkelig se dig godt omkring for at finde byggematerialer, som kan stå distancen sæson efter sæson på terrassen.

Valget af materialer og byggemetode

Det er altså de to ovenstående forhold, som skal gå hånd i hånd, hvis din støbte terrasse skal holde i lang tid frem. Minimering af indtrængende fugt og en omhyggelig byggeproces vil spare dig for masser af problemer på sigt.

Fliserne skal sætte sig 100% fast på underlaget, så der ikke dannes hulrum, hvor fugt hober sig op. Terrassen som udføres fuldstændig i beton indebærer her visse fordele.

Betonen kan dog stadig slå revner, hvis ikke kvaliteten er i top. Vi anbefaler, at du rådfører dig med eksperter indenfor området. Det kan let vise sig investeringen værd på sigt.