fritstående terrasse

Sådan laver du en fritstående terrasse

Med en fritstående terrasse lidt væk fra selve huset skabes der en ekstra hyggekrog i hjemmet. Her er det muligt at trække sig lidt væk fra resten af aktiviteterne, der foregår i huset. Det kan give en fornemmelsen af et lille univers for sig selv. Netop derfor bliver en fritstående terrasse mere og mere populær.

Fordele ved en fritstående terrasse

En fritstående terrasse kan også være en måde at forlænge sommeraftenerne på, hvis aftensolen falder lige præcis nede i hjørnet af haven. Eller det kan være det sted, hvor morgenkaffen indtages, og dermed være med til at skabe en god start på en ny dag.

Der findes mange forskellige måder, hvorpå du kan lave din egen fritstående terrasse. Læs med her og få ideer til, hvilke former for terrasse du kan vælge til din have.

Fritstående terrasse – Gør det selv

En fritstående terrasse er et godt gør-det-selv projekt. De fleste kan være med her, også selvom du ikke er den store gør-det-selv haj. Selvom du udfører arbejdet selv er der nemlig rigtig mange gode råd og god vejledning at hente i de forskellige byggemarkeder, hvor du også kan finde alle de materialer og det tilbehør, som du skal bruge til at skabe en fristående terrasse. Læs med her og få lidt hjælp med på vejen.

Hjælp og inspiration

Desuden findes der masser af hjælp at hente på internettet. Her er det også muligt at hente massevis af inspiration til, hvordan du laver en fritstående terrasse samt inspiration til, hvordan den skal se ud. 

Der er mange, der deler ud af gode tips og tricks i forbindelse med deres eget projekt med fritstående terrasse. Så slå dig løs og søg inspiration inden du begynder på de mere seriøse streger på dit eget tegnebræt. Det betaler sig at gennemtænke projektet før du går igang med det.

Her kan du læse lidt om de mest typiske former for fritstående terrasser.

Placering af terrassen

Noget af det første du skal tage stilling til er, hvor den fritstående terrasse skal placeres. Så langt er du nok allerede kommet, for den fritstående terrasse bliver ofte placeret et sted, som er fuldstændig oplagt til formålet. Det kan eksempelvis være, at det er her morgen- eller aften solen danser. 

Fritstående terrasse i hjørnet af haven

Det kan også være at haven har et helt særligt, eventyrligt hjørne, hvor det vil være oplagt at lave en fritstående terrasse. Her vil det være muligt at sidde i ro og mag, og nyde sommerdage- og aftener. En sådan terrasse vil skabe et helt andet perspektiv på din have og dit hus, og du får mulighed for at nyde haven endnu mere. Det kan være her, hvor du finder ro efter en travl dag.

Fritstående terrasse i forhaven

En fritstående terrasse kan også placeres i forhaven, hvis pladsen er til det. Denne form for terrasse er typisk ikke så stor, men indbyder til en hygge-stund. Her vil solen typisk falde på et bestemt tidspunkt af dagen, hvorfor man der søger hen til dette spot. Denne terrasse kan bestå af et mindre café bord med dertilhørende stole. Udover at være funktionel og hyggeligt er et sådant sted enormt indbydende for udefrakommende. Det skaber en helt særlig stemning.

Placer forskellige potteplanter med større og mindre blomster i forskellige farver, og du får et lille romantisk hjørne i din forhave.

Find det perfekte spot

En lille fritstående terrasse kan også placeres andre steder i haven, eller omkring huset. Du kan med fordel “rekognoscere” rundt omkring huset på forskellige tidspunkter af dagen, og på den måde finde de fine hjørner og spots, hvor en fritstående terrasse er oplagt at placere. Det giver ikke megen mening at placere terrassen et sted med ringe eller intet lys.  

Vigtige trin når du bygger en fritstående terrasse

Her kan du læse tre af de vigtige ting at huske på i processen, når en fritstående terrasse skal laves. Trin, som er svære at justere når først terrassen er lagt. Disse tre punkter er vigtige uanset hvilket materiale du vælger til din terrasse.

1. Et plant underlag

Noget af det vigtigste er at sikre en plan flade der, hvor terrassen skal laves. Dette er et af de første trin i processen. Sørg for et solidt, plant underlag. Hvis ikke du sikrer dette, risikerer du at terrassen skrider. Den kan risikere at gynge, og fliser eller sten kan synke ned.

2. Størrelse på terrassen

Mange kommer til at få lidt storhedsvanvid når projektet med en fritstående terrasse sættes igang. De vælger nemlig at lave en meget større terrasse, end de egentlig havde behøvet. Tænk derfor over: Hvad skal terrassen egentlig bruges til? Hvor mange mennesker skal der være plads til? En terrasse bliver ikke bedre af at være så stor som mulig. Et lille solskins hjørne i haven kan være lige så godt. Så er der stadig plads til at spille fodbold på græsset.

3. Find det helt rigtige sted

Vent med at lave din terrasse til du har fundet det helt perfekte sted til den. Gik det noget tid, gå rundt huset på forskellige tidspunkter af dagen, og udse dig det sted, som er mest oplagt til en fritstående terrasse. Det vil være ærgerligt at lægge en masse arbejde i en terrasse, som alligevel ikke bliver brugt.

Fritstående terrasse – hvilket materiale?

Når du har besluttet dig for, hvor din fristående terrasse skal placeres er det tid til at overveje, hvilket materiale terrassen skal bygges i. Her findes flere muligheder. Det er dog en god idé at overveje dette i et større perspektiv, hvor resten af huset og haven taget i betragtning. Selvom terrassen står for sig selv er det pæneste af tænke over materialer i forhold til, hvad der klæder huset, hvad en eventuelt allerede eksisterende terrasse er lavet af og lignende. Det vil gøre, at den fritstående terrasse passer ind i resten af miljøet. 

Forskellige materialer har forskellige priser. Processen for at bygge en fritstående interesse er også forskelligt, alt efter hvilket materiale du vælger. 

Valget af materiale har desuden betydning for, hvor meget eller hvor lidt vedligehold der vil være ved den fritstående terrasse. Har du brug for hjælp til, hvordan du kan rense din terrasse? Læs denne artikel om, hvordan du højtryksrenser din terrasse.

Nedenfor her kan du læse mere om forskellige typer af materialer til din fritstående terrasse.

Fritstående terrasse af træ

En klassisk mulighed er at bygge en terrasse af træ. Denne form for terrasse er typisk lidt oppe i højden grundet dens opbygning. På den måde skaber du med denne form for terrasse en lille ø for sig, et lille repos. En terrasse i træ passer til nærmest alle haver og til alle huse. Ved at vælge en terrasse af træ får en terrasse, som næsten går i et med naturen. Du kan vælge mellem forskellige typer af træ, og priserne vil også variere herefter.


Ved at vælge en terrasse af træ er der dog også forbundet arbejde med vedligeholdelse. Træ skal behandles og vedligeholdes, gerne årligt, for at sikre at det bliver ved med at se pænt ud. Det er særligt for at undgå skidt, snavs, svamp og alger i træet. Uanset hvilken type træ du vælger til din terrasse vil træet forandre sig over tid. Det gælder både overflade og farve. Det er dog ikke nødvendigvis nogen dårlig ting, da træ kan blive enormt flot med årene.

Vil du undgå vedligehold, men synes at en træterrasse er lige sagen? Så kan det være du skal vælge en fritstående terrasse lavet af komposittræ.

Fritstående terrasse af komposittræ

Med en terrasse af komposittræ får du nærmest helt samme fornemmelse af en terrasse af almindeligt træ – men også kun næsten, for det almindelig træ kan alligevel noget særligt. Fordelen ved denne form for træ er dog, at her er meget mindre vedligehold forbundet med, og derfor kan det være et rigtig godt valg, hvis du ikke har tid eller kræfter til dette. Processen for at bygge denne form for terrasse er også meget simpel – brædderne af komposittræ kan nemlig “klikkes” fast når først grundlaget er skabt.

Læs mere i denne artikel som handler om terrasse af komposittræ. Her får du også en mini-guide til, hvordan du selv laver denne form for terrasse.

Fritstående terrasse af fliser

En anden mulighed er at lave din fritstående terrasse af sten eller fliser. 

Der findes mange forskellige former for fliser, og også forskellige størrelser. Med en fritstående terrasse af fliser får du en terrasse, som er nogenlunde plan med resten af omgivelserne. Det gør, at terrassen bliver mindre synlig fra afstand. 

Skal din terrasse være af en mindre størrelse? Så kan det være en god idé at vælge en fritstående terrasse af fliser, da det vil egne sig bedre til en terrasse af en lille størrelse. En terrasse af små fliser er super fin som en fritstående lille terrasse i forhaven. Det kan være nødvendigt at lave en form for fugemasse mellem fliserne, eller fylde sand imellem, for at sikre et solidt resultat. Her er det selvfølgelig også vigtigt at skabe et godt, plant underlag før du går igang med arbejdet.

Fritstående terrasse med overdækning

Med overdækning får du en fornemmelse af, at sidde i en særlig lille lomme i haven. Overdækningen giver derudover mulighed for at bruge terrassen om aftenen, og få ly for aftenduggen, der falder. Terrassen kan derfor også bruges som overnatningsmulighed på dine varme sommeraftener. At sove udendørs er ganske fantastisk, og det kan være hyggeligt at gøre sammen hele familien, eller sammen med venner/veninder. Der findes intet så skønt som at vågne op med solopgangen i den friske luft!

Hvis du vælger en overdækning med glastag kan man følge med i stjernerne om aftenen, eller om natten hvis sovepladsen er rykket udendørs for natten.

En anden mulighed er, at vælge en løsning, som kan tages af og på efter behov. Det kan være et stort, fint sejl, som monteres på en wire, eller fæstnes mellem træstolper. Med et sejl eller dækken som kan tages af og på efter behov kan du skabe et læ sted for solen på de meget varme dage. 

Fritstående terrasse – med aktiviteter

For at fuldende den fritstående terrasse, og gøre det til et sted, hvor der ikke bare skal slappes af, kan der gøres plads til forskellige aktiviteter.

Det er oplagt at gøre plads til en bålplads eller et bålfad. Levende ild kan skabe lidt ekstra hyggelig stemning om aftenen. Her kan laves skumfiduser, snobrød og lignende. Det vil helt sikkert være et hit for børnene!

Hvis der skal være et bålfad bør der selvsagt tænkes over det i forhold til de materialer der vælges, og terrassen bør være af sten eller fliser. Alternativt kan bålfadet integreres i en træterrasse, men dette kræver et større arbejde.

Fritstående terrasse med lidt ekstra luksus

En lille luksus, som kan medtænkes når den fritstående terrasse laves er, at sikre adgang til vand. Det er særlig smart, hvis den fritstående terrasse er et stykke fra selve huset. Så har du adgang til et koldt drikkevand, og kan fylde kanden op uden at skulle gå så langt. 

Adgangen til vand kan kombineres med en bruser. Så har du mulighed for at blive kølet ned som en pause fra solbadningen. 

Adgang til vand gør det også lettere at vande planter og blomster i denne del af haven, eller at få fyldt badebassinet op.

Nogle vælger at gøre den fritstående terrasse ekstra luksuriøs med en indbygget ølkøler. Det er altså blot fantasien, der sætter grænser. Dog kræver den slags en del mere fingersnilde end en helt simpel fritstående terrasse.

Pris på en fritstående terrasse

Det er vanskeligt på forhånd at fastsætte prisen på en fritstående terrasse. Prisen varierer betydeligt alt efter hvilket materiale der vælges samt størrelsen på terrassen. De forskellige materialer findes i mere eller mindre god kvalitet, og du kan derfor vælge en terrasse på budget, eller en i den lidt dyrere ende.

Skal du have tilbehør såsom planter og nye møbler til den fritstående terrasse skal dette også tænkes med.

Møbler til en fritstående terrasse

Den fritstående terrasse kan indbyde til alt fra afslapning, socialt samvær til aktiviteter med hele familien. Valget af møbler bør afspejle, hvad ønsket er med terrassen – eller måske skal der være plads til lidt af det hele?

Udemøbler findes i mange forskellige slags. Du kan vælge lænestole, sofaer, mindre caféstole, og ude borde findes i lige så mange varianter.

Hvis den fritstående terrasse skal indbyde til ren afslapning kan der vælges en solseng med nogle gode hynder til.

De sidste detaljer

Når din fritstående terrasse står færdig er det tid til at skabe den ekstra hygge, som gør terrassen særligt indbydende. Du har terrassen færdig, og møblerne er placeret. Nu er det tid til de sidste små detaljer, som fuldender din terrasse og gør miljøet ekstra hyggeligt og indbydende.

Planter

Selvom terrassen sikkert er omgivet af hæk, træer, buske og græs, kan der suppleres med lidt ekstra grønt. Planter eller blomster er med til at sætte prikken over i’et på din fritstående terrasse. Blomster kan give liv og farve, og grønne udendørs planter pynter gevaldigt. Ved at vælge mange grønne planter kan du opnå en fornemmelse af, at man på den fritstående terrasse befinder sig i et lille grønt helle.

Planter og blomster kan placeres i krukker, kar eller kasser. De kan være med til at afskærme fra nysgerrige blikke, eller gøre den fritstående terrasse nærmest usynlig fra selve huset.  

Puder og pynt

Hyggelige plaider og puder er med til at gøre terrassen endnu mere behagelig og afslappende. Det fuldender terrassen både i forhold til æstetik og komfort. Tilføj et par store, bløde puder til bænken eller til stolene, og du vil vanskeligt komme derfra igen.

Lanterner, lys og lamper

Der er ikke noget mere romantisk og hyggeligt end levende lys eller lyskæder på en terrasse en sommeraften. De levende lys kan placeres i lanterner med glas. På den måde sikrer du dig, at de ikke går ud, selvom der er lidt vind i sommeraftenen. Alternativt kan der vælges lys med LED. I dag findes der forskellige slags, som næsten ligner de ægte lys. På den måde kan lysene også brænde, selvom der ikke er selskab på terrassen. Det ser hyggeligt ud fra resten af haven og huset. Terrassen kan også omgives af lyskæder, som er med til at skabe en helt særlig stemning. Der findes mange forskellige slags lyskæder, som er lavet til udendørs brug. Også kæder, som er batteridrevne, og som derfor ikke er afhængig af en stikkontakt.

Terrassevarmer

Skal terrassen også bruges på de lidt køligere sommeraftener? Så kan det være en dejlig luksus at have en terrassevarme. Sammen med et par tæpper sikrer den, at I kan sidde længe ude efter solen er gået ned.


Den fritstående terrasse giver masser af muligheder, så det er bare med at komme igang med arbejdet så næste sommer kan nydes her!