Træterrasse opbygning

Opbygning af en træterrasse trin for trin

Det kan heldigvis gøres ret overskueligt, når det kommer til træterrasse opbygning. Med lidt hjælp fra et par hjælpende hænder, kan det meste af arbejdet gøres på en weekend, hvis det drejer sig om en træterrasse af normal størrelse.

Du får dog i alle tilfælde brug for en guide, der præcis viser dig, hvordan du skal gå til opgaven. I denne artikel kan du læse om, hvad der har med en træterrasse opbygning at gøre.

Vi skal kigge på materialer, priser, placering af terrassen, redskaber, gode råd, tip og tricks – samt selvfølgelig en oversigt, der hjælper til med at overskueliggøre byggeprocessen.

En træterrasse vil være en dejlig udvidelse af huset, hvis den bygges korrekt. Der vil ligge masser af hyggelige timer og middage forude – især hvis en del af terrassen overdækkes. På den måde garderer I jer nemlig overfor den omskiftelige danske sommer.

Kort sagt: Hvis du står overfor at skulle bygge træterrasse, vil der være mange fordele ved at læse med her.

Træterrasse – Hvorfor egentlig?

Du er måske en smule i tvivl om, hvad du overhovedet skal bruge en terrasse til. Haven er jo egentlig fin nok at opholde sig i – og I flyver alligevel sydpå til sol, varme og strand, når sommerferien endelig melder sin ankomst.

Men tænk lige over, hvor meget mere du kan få ud af danske sommer i hverdagen også. Grillen kan stå stabilt – og måske endda under halvtag på terrassen. Det er rart med træ under fødderne, når vejret er lunt og solrigt.

Liggestolene kan stå parate til at blive taget i brug ved den mindste solstråle. Tæpper og en terrassevarmer sørger for, at I kan komme udendørs allerede i det tidlige forår.

Græs og mudder vil være langt væk, når man kan nøjes med at gå ud på terrassen. Det er også dejligt at kunne betragte haven fra en hævet placering mod huset.

Og så er der lidt sommerhus over en træterrasse. Brædder og bjælker både dufter og føles på den helt rette måde. Især efter en let omgang sommerregn er det en sanselig nydelse at sidde på sin terrasse imens den tørrer lidt efter lidt.

Træterrasse opbygning – Skal der tag på eller ej?

Et af de helt store spørgsmål at tage stilling til, før der skal bygges træterrasse er, om der skal tag på eller ej. En overdækning betyder både fordele og ulemper.

Du og dine gæster kan finde ly fra både sol og regn under en overdækning. Det kan være smart med en overdækning, når vejret tegner en smule tvivlsomt i forhold til et udendørs arrangement.

Så længe temperaturen er over de 20 grader, behøver man dog ikke trække indenfor ved en smule regnvejr.

Selvom det kan være svært at forestille sig, hvis disse linjer læses på en kedelig og overskyet efterårsdag, er det ikke behageligt at spise i bagende varme og sol. I dette tilfælde vil en overdækning også være at foretrække. Her kan gæsterne sidde uden at blive forbrændte selv kl. 12 middag.

Endelig er en træterrasse med overdækning også smart, når redskaber og havemøbler nemt kan komme i beskyttelse for vind og vejr. Duggen om aftenen bliver forhindret i at trænge ned til her, når I luner jer ved hjælp af en terrassevarmer og tæpper.

Kort sagt: Få det fulde udbytte af en træterrasse med overdækning.

Træterrasse opbygning – Sådan bærer du dig ad trin for trin

Lad os anskueliggøre, hvordan du skal bære dig ad med at bygge en træterrasse i etaper. Der er ingen mening i bare at kaste sig hovedkuls ud i projektet uden at have gjort det forberedende arbejde tilfredsstillende.

1. Økonomien skal være på plads

Pengene kommer før alt andet. Du får ikke den terrasse, du ønsker dig allerhøjest, hvis ikke økonomien er på plads.

Der kan være meget idé i at spare op, hvis det er det, som afgør forskellen mellem en middelmådig terrasse og én, du ikke vil være til at trække væk fra, når du først har lagt dig til rette i liggestolen.

Du kan spare rigtig mange penge på at bygge din terrasse selv. Hvis projektet overstiger dine evner, kan det dog også blive nødvendigt med professionel hjælp udefra.

Hvis du sammenligner priser på byggematerialer, vil det hurtigt vise sig, at du ikke bare skal købe det første og det bedste. Mange byggemarkeder kører med tilbud, når det ikke er sæson for gør det selv-projekter.

Det er her, du slår til med et køb, der sparer dig for tusindvis af kroner.

2. Placering af terrassen

Det nytter ikke noget med en terrasse, der altid står i skygge og med masser af blæst. Hvis du kun har én mulighed for, hvor terrassen skal placeres, er der heldigvis ting, der kan afhjælpe både den ene og anden problemstilling.

Hvis du ejer en stor grund, behøver terrassen ikke nødvendigvis blive bygget op mod husets mur. Du kan placere træterrassen det sted i haven, hvor det giver mest mening i forhold til sol og vind.

Faktisk kan du jo bygge en ekstra terrasse, hvis der er plads til det. En, som tilgodeser morgensolen og en, hvor I kan nyde aftensmaden i aftensol. Så heldige er de fleste ikke – men mindre kan naturligvis også gøre det.

Vindhegn kan danne læ på terrassen, hvis den kun kan placeres et sted, hvor det som regel blæser lidt rigeligt. Det ville jo også være synd, hvis ikke terrassen bygges med den bedst mulige udsigt.

Er der frit udsyn til havet, vil vinden som regel spille ind. Et lavt til middelhøjt læhegn eller vindsejl kan gøre rigtig meget godt for opholdet på terrassen.

Tegn flere skitser over, hvordan terrasseprojektet kan ende med at se ud. Når du gør et grundigt stykke forarbejde, er chancerne for et fuldt tilfredsstillende resultat meget bedre.

3. Valg af materialer

Når der skal bygges træterrasse, har du ikke bare få mulige materialevalg. Du kan bygge med nærmest lige nøjagtig den form for træ, som passer dig og din økonomi bedst.

Du kan vælge det langtidsholdbare og dyrere træmateriale. Eller hvad med en billigere løsning, der med den rette vedligeholdelse også vil give dig træ under fødderne på terrassen i mange år frem?

Faktisk kan du med stor fordel vælge en slags materiale, som hverken er 100% træ eller kunstigt forarbejdet. Komposittræ vinder mere og mere frem, da det er yderst holdbart – samtidig med, at det ikke kræver alverden af vedligeholdelse.

Du behøver ikke stå overfor et valg af træ og fliser. Med kompositbrædder på træterrassen får du et materiale, som er en blanding af det naturlige og det kunstige. 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel sørger for stabilitet og fuld funktionalitet.

Og så ligner det faktisk rigtigt træ. Du slipper aldrig helt for vedligeholdelse, men med komposit får du materialer, som ikke kræver alverden af dig, når først træterrassen er bygget færdig.

4. Træterrasse opbygning – De vejledende trin

Når der er klarhed over placering af terrassen og byggematerialer, er det på tide at kigge på fremgangsmåden. Du kan som sagt spare rigtig mange penge ved at bygge selv, mens det sikre valg af håndværkere på besøg koster en del.

Med professionel hjælp skal du til gengæld ikke bekymre dig om et – for nogle – uoverskueligt byggeprojekt, som alligevel aldrig vil ende ud med et tilfredsstillende resultat.

Når der er tegnet en skitse over placeringen, og materialerne er i hus, skal der lægges en slagplan for byggeriet. Meget kort fortalt skal der bygges et fundament, hvorefter terrassebrædderne skal monteres.

Det lyder jo ganske let og simpelt, ikke?

5. Konstruér en træterrasse bestående af tre lag – Fundamentet

En træterrasse består i langt de fleste tilfælde af tre lag: Et fundament, en underliggende konstruktion af træ og belægningen af terrassebrædder.

Fundamentet er den del, som ingen kommer til at se, når byggeriet engang står færdigt. Til gengæld er det også den vigtigste del, der bliver svær at reparere på løbende.

Stolperne i fundamentet kommer til at skulle holde på trækonstruktionen. Fundamentet skal sikre en terrasse, som er stabil og ikke på nogen måde usikker at opholde sig på.

De bærende stolper placeres i de fleste tilfælde med 2-3 meters afstand. Dette sikrer den nødvendige grad af stabilitet. Når træ er i direkte kontakt med jorden, hvilket de bærende stolper vil være, skal der anvendes trykimprægneret træ, som kan holde til belastningen i mange år frem.

Nogle terrassebyggere vælger at anvende trykimprægneret træ både til fundamentet og trækonstruktionen. Det er også muligt at støbe fundamentet med stolpesko, så man helt undgår risikoen for, at der går råd i træet.

Du kan også bygge en træterrasse på et fundament af fliser, så du er helt fri for problemetikken med træ, der er i kontakt med jord.

Sikker opbygning af den underliggende konstruktion

6. Den bærende konstruktion

Konstruktionen af en træterrasse laves ofte med lægtesko og stolper af træ. Du monterer lægteskoene i husets fundament og træstolperne graves herefter ned i jorden. Til sidst støbes de fast i beton.

Med den underliggende konstruktion på plads er det tid til at montere tværliggende stolper med mellemrum på ca. 50 cm. Det er disse stolper, som terrassebrædderne i sidste ende skal hvile på.

Du skal altså lave en slags træramme, der kan ses som den sidste og øverste del af det bærende fundament. De bærende brædder på tværs skal boltes og skrues fast, så der ingen tvivl er om holdbarheden.

Det bliver et kæmpe besvær, hvis der skal rettes op på indledende fejltrin, når først terrassen er færdigbygget.

Videre med projektet

7. Montering af terrassebrædderne

Når fragtmanden kommer med brædderne til din terrasse, er det en rigtig god idé at gå dem igennem for åbenlyse fejl. Det samme gør sig naturligvis også gældende, hvis du selv køber ind i det lokale byggemarked.

Der er alle mulige gode grunde til at bygge rigtigt første gang og ikke have behov for reparationer senere hen. Lavprismaterialer kan ofte rumme fejl og unøjagtigheder. Til gengæld kan de også tjene som et godt underlag, når først de rette brædder er dig i hænde.

Nu går det helt store nøjagtighedsarbejde i gang. Du skal have målebåndet og vaterpasset på overarbejde for at sikre millimeterpræcis belægning af terrassebrædderne.

Snart tid til at få terrassebrædderne lagt på

Mellemrum på ca. 1 cm. er vital for, at nedbør kan løbe fra. Brædderne vil også meget nemmere danne fugt og råd, hvis de lægges for tæt sammen. Desuden skal træ have plads til at arbejde. Tætliggende brædder vil med tiden give skader, der kræver udskiftning.

Du får også det flotteste look, hvis den samme afstand holdes hele vejen igennem. Tid og præcision er kodeordene, når terrassebrædderne skal lægges fast.

Rustfri skruer er et must til montering af udendørs terrassebrædder. Du får en meget længere levetid og undgår på samme tid misfarvning af træet. Skruer er også at foretrække, hvis der skulle opstår et behov for udskiftning af brædder. I forhold til søm er skruer noget nemmere at have med at gøre.

Det er vigtigt, at du ikke skruer for langt i brædderne. På den måde vil der nemlig dannes små søer af vand i hulrummet, som med tiden vil forvolde skade på brædderne. Sørg for at det øverste af skruerne flugter med brædderne, så vand ikke hober sig op.

Og så blev det endelig bræddernes tur

Træterrasse opbygning – Få styr på priserne

Tid er penge. Selvom det selvfølgelig er billigere at bygge selv på den korte bane, kan det let blive meget tidskrævende, hvis projektet ikke forløber som planlagt og tilmed kræver rettelser og reparationer hen ad vejen.

Det kan også være svært at danne sig et endeligt overblik mht. økonomien. Der findes heldigvis online beregnere, som lader dig få et overslag. Du kan regne ind, hvad det koster at bygge en træterrasse med og uden hjælp fra håndværkere.

Priser på materialer af træ varierer meget. Du skal betale alt efter kvaliteten af træet, størrelsen og leverandøren. Der kan være store forskellige i priserne alt efter, hvor du køber materialerne.

Det er en let, hurtig og nem besparelse at lave lidt research, som afklarer, hvor de billigste materialer tilbydes. Igen er det værd at huske sig selv på at tjekke kvaliteten grundigt efter, før brædderne lægges fast på terrassen.

En træterrasse på 30 kvadratmeter med materialer, der bygges fra a-z kan udføres af professionelle håndværkere fra ca. 40.000-55.000 – et godt beløb at gå ud fra, når du skal afgøre med dig selv, om terrassen skal være et bygge selv-projekt eller et bestillingsarbejde.

Det svære valg af træ – Dine mange muligheder

Når det kommer til valg af træ, har du nærmest uendelige valgmuligheder. Det er faktisk kun din økonomi, der sætter grænser. Noget træ kræver mere vedligeholdelse end andet.

Du skal også kigge på, om materialet er godt at anvende på netop dit valg af terrasse.

Komposit – Det bedste fra to slags materialer

Kompositbrædder kombinerer som sagt det bedste fra træets varme glød med plastikkens holdbarhed. Indrømmet: Du kan i langt de fleste tilfælde godt se forskel på, om der er anvendt naturligt træ eller komposit på terrassen – men fordelene opvejer ulemperne.

Kompositbrædder skal ikke males eller have olie, som naturligt træ skal. Du skal heller ikke bekymre dig om, at brædderne rådner pga. fugt eller sprækker pga. varme og tørke.

Komposit er en robust løsning til terrassen, hvis du bare ønsker at smække benene op og nyde resultatet af byggearbejdet sommerdag efter sommerdag.

Terrassen skal dog stadig vaskes en gang imellem, selvom der anvendes kompositbrædder. Men det er sådan cirka også det, der kræves af dig.

Brædderne bliver i øvrigt lysere med tiden, hvilket er værd at huske på. Derfor er et valg af mørkere brædder, end hvad du egentlig foretrækker, et godt tip.

Trykimprægneret træ

Du skal vælge trykimprægnerede brædder, hvis du vil have den største holdbarhed. Behandler du brædderne med træbeskyttelse mindst hvert andet år, har du en træterrasse, som vil holde i nærmest uendelige tider.

Trykimprægneret træ skal i øvrigt altid anvendes, når der er direkte kontakt med jorden.

Træterrasse i lærketræ

Rundt om i Danmark finder man rigtigt mange træterrasser, som er opført i lærketræ. Du kan i dette tilfælde vælge imellem europæisk lærk eller sibirisk.

Den sibiriske art af lærketræer har den fordel, at den vokser meget langsomt grundet den kolde vinter på de egne. Det giver tætliggende årringe, som danner grundlag for meget stabilt og holdbart træmateriale.

Og så er lærketræ også bare rigtig flot at kigge på sæson efter sæson. Der kommer naturligvis patina med årene – men det er blot en del af charmen ved at bygge i træ.

Du kan få endnu længere holdbarhed med jævnlig behandling af brædderne.

Thermoask

Skal der bygges med materialer, som ikke ligner noget, du finder på enhver anden terrasse i Danmark, kan svaret meget vel være thermoask. Her får du terrassebrædder, som ved første øjekast ser meget eksotiske ud.

Det eksotiske er dog til at overse. Thermoask er derimod varmebehandlet træ, som opnår en mørk glød ved de høje temperaturer, det udsættes for under behandlingen.

Fugtindholdet sænkes og det gør, at brædderne er yderst formstabile over tid, når først de er lagt på terrassen. Hvis du vil have træ, der egner sig perfekt til udendørs formål, er thermoask absolut værd at kigge nærmere på.