Olie til terrasse

Så vigtigt er det at bruge olie til din træterrasse

Du kan måske genkende følelsen af at være fristet til at lade være med at bruge olie til din træterrasse. Den tanke skal du dog hurtigt have skudt ned igen, for oliering af din terrasse er nemlig alfa omega, hvis du vil sikre, at din terrasse både holder i mange år frem. Det gør selvfølgelig også at din terrasse ser fantastisk og velholdt ud.

Det er vigtigt at du olierer din træterrasse, hvis du vil undgå langvarige skader. Skader der kommer fra både vind og vejr, men også bare det generelle slid, som terrassen, uundgåeligt, bliver udsat for.
Det kan også være at du har valgt en hel bestemt type eller farve træ, til din terrasse og hvis du vil bevare det, skal du også sørge for at oliere din terrasse. Fugt, UV stråling og meget andet, kan nemlig føre til misfarvning af dit træ. Så hvis du gerne vil have at din træterrasse bliver ved med at se flot og sundt ud, er det også vigtigt at du plejer det med olie.

Olie til træterrassen

Olie til terrassen er en blanding af olier og andre ingredienser, der udgør netop det skal til for at beskytte dine træplanker på terrassen, bedst muligt. Olien hjælper med at bevare træet, såvel som træets flotte udseende. Ubehandlet træ, der skal stå ude i al slags vejr kommer hurtigt til at tørre, knække og falme, når det er udsat for sol. På den anden side kan frost og regn også være skyld i fugt og skader i træet, som er svære at udbedre, når først det er sket.
Hvis du sørger for regelmæssigt at oliere din terrasse, forhindrer du sådanne typer skader på træet. Samtidig opretholder du træets styrke og farve.

Olietyper

Der er forskellige typer olie til forskellige typer træ, og det er vigtigt at du får valgt den rigtige olie til din terrasse. Der er også forskel på om olien er naturlig eller tonet, alt efter hvordan terrassens finish skal se ud.

Naturlig træolie

Hvis du foretrækker at beholde træets egen naturlige farve, så skal du finde en olie der enten er klar eller har træets naturlige tone i olien. Det giver et flot resultat uden at ændre på farven i træet, der kan stå meget flot i sig selv. Olien er designet til at beskytte træet, men uden at ændre på træets udseende, udover at fremhæve og få træet til at se nyt ud.

Tonet træolie

Tonede olier kan give træet en anden farve eller tone, end det har oprindeligt. Typen af olie afhænger både af træet på din terrasse og dine egne personlige præferencer. Det kan være en fordel hvis der er en bestemt farve som passer godt til husets facade. Det kan også være en måde at få billigere træ til at ligne mere eksklusivt træ, for eksempel maghoni.

Tip: Det kan være en god idé at teste, den type olie du overvejer at bruge, på en udskæring af træet fra din terrasse. På den måde kan du se hvordan træet tager imod produktet. Samt hvordan resultatet bliver, før du begynder at oliere hele din terrasse. Du kan se forskellige typer af olie her.

Oliering

Du kan altid få vejledning hos en træspecialist, hvis du er i tvivl om hvilken olie du skal vælge. De kan rådgive dig om det bedste olieprodukt og det som olien skal indeholde, for at give den mest optimale beskyttelse. Når det kommer til påføring af olien, så er der forskellige metoder til hvordan det kan gøres. Den bedste metode afhænger som regel af olien, du vælger og hvilken type træ, som din terrasse er bygget af. Det er vigtigt at du vælger den rigtige metode til at oliere din terrasse for at få det bedst mulige resultat.
Du kan læse meget mere om hvordan du oliere din terrasse korrekt her.

Derfor er det vigtigt at oliere din terrasse

 • Det forbedrer farven
  – Olierer du din terrasse kan det forbedre træets naturlige træ farve eller tilføje træet en anden nuance.
 • Det giver længere holdbarhed
  – Når du sørger for at oliere træet på din terrasse, bliver træet holdt sundt og modstandsdygtigt. Det er med til at øge holdbarheden på din terrasse.
 • Det tilføjer ny næring
  – Olien til din terrasse tilføjer ny næring til træet. På den måde undgår du at træet udtørre og samtidig at det ser flot og vedholdt ud.
 • Det giver beskyttelse
  – En af de vigtigste grunde til at oliere din terrasse, er selvfølgelig at træet dermed bliver beskyttet. Det gør det i stand til at modstå vind og vejr, insekter og slid.
 • Det har en langvarig effekt
  – Din terrasse skal olieres jævnligt, men olien har en langvarig effekt og derfor kan du som udgangspunkt nøjes med at oliere din terrasse én gang om året.

Hvorfor skal du bruge olie til din træterrasse hvert år?

Vigtigheden af at bruge olie til din terrasse er ofte undervurderet. Det gør også at man kan komme til at overveje at springe den årlige oliering over. Der er dog langt flere fordele ved at få det gjort end at springe over. De mange gevinster der er ved den regelmæssige brug af olie til træterrasse, er nemlig uvurderlige. Der er primært to store årsager til at du skal sørge for at oliere terrassen hvert år. Først og fremmest så sikrer den regelmæssige oliering at træet på din terrasse er beskyttet, stærkere og mere holdbart. Den anden årsag er at olieringen kan få din terrasse til at fremstå som ny. Resultatet af den årlige oliering forhindrer nedbrydningen af træet, holder støv vand og snavs ude og giver et flot udseende på træet.


Tip: Det er altid en god idé at holde øje med hvornår din terrasse har brug for at blive olieret. De første tegn på at din terrasse kan have brug for olie er bl.a. nyopståede ujævnheder, misfarvninger og sprækker. Hvis det er tilfældet, er det nok tid til at finde olien frem.

Gevinster ved olie til træterrasse

Det giver selvfølgelig rigtig god mening, at det er umådeligt vigtigt at oliere terrassen. Den bliver udsat for slitage fra både havemøbler og fra færden af sko og fødder m.m. Desuden udsættes terrassen konstant for skiftende vind og vejr, så der er jo ikke noget at siden til at den trænger til kærlig pleje med de rigtige produkter. Terrasseolie er selvfølgelig også beregnet til at få din terrasse til at fremstå så flot og ny, som overhovedet muligt. Det har derfor både en praktisk og en æstetisk funktion. Det er jo næsten ikke noget så flot, som en ny olieret træterrasse. Hvis du har havemøbler af træ, der trænger til en kærlig hånd, kan du også med fordel bruge olien til terrassen til havemøblerne. Det skal bare være en olie der kan fungere til begge dele. På den måde kan du slå to fluer med ét smæk.

Det bedste som træolien gør er at beskytte og nære din terrasse mod vejret, året rundt. Samtidig er det med til at få træet til at se fantastisk og sundt ud. Nogle olier er klare og naturlige, hvorimod andre er tilføjet en farvetone, som kan give træet et bestemt udtryk. Så der er ikke nogen der kan argumentere imod vigtigheden af at bruge olie til din træterrasse. Der er heller ikke noget bedre end at du kan læne dig tilbage, når olieringen er overstået og nyde synet af den ny olierede terrasse. Det bedste er jo næsten at der er et helt år til du får brug for at give din terrasse en ny omgang olie.