Lav en træterrasse - Sådan griber du arbejdet an fra start til slut

Lav en træterrasse – Sådan griber du arbejdet an fra start til slut

Lav en træterrasse. Det er faktisk muligt at komme i gang med at bygge sin egen træterrasse med få simple trin. Har du hænderne skruet rigtigt på og værktøjet på plads, er der ingen, som kan forhindre dig i at skabe lige den terrasse, du drømmer om.

Det forberedende arbejde er mindst lige så vigtigt som den senere del af processen. Hvis du kan kigge ud i haven nu på en tom plet, er det her arbejdet starter. Der skal tegnes skitser og planlægges til den helt store guldmedalje.

Lav en træterrasse – Solen skal skinne på dig og dine venner

Det er heldigvis ikke så svært at konstruere sin egen træterrasse, som man måske skulle tro. Med grundig forberedelse, kløgtige indkøb af materialer, og værktøjkassen klar og parat, skulle den opgave nok kunne blive løst.

Ligesom det er rart at få fint besøg, når solen skinner fra oven, er det også rart at få lidt hjælp til arbejdet med at konstruere terrassen. Det kan jo også ses som en investering i fremtiden for dine venner.

Det bliver langt hyggeligere at komme på besøg i sommerferien, når rødvinen kan nydes med træ under fødderne.

Den første del af arbejdet er den, som foregår oppe i hovedet. Du skal i gang med papir og blyant for at tegne skitser over, hvordan den færdige terrasse skal se ud.

Solens gang over himlen viser vej til din træterrasse

Det måske vigtigste element, som du ikke er herre over, er solen. En terrasse er selvfølgelig ikke meget værd, hvis ikke man kan blive varmet godt igennem i den danske sommer.

Hvis du har mulighed for at anlægge terrasse flere steder, er det helt på sin plads at tage solens bane med i sine overvejelser. Den optimale terrasse har selvfølgelig sol det meste af dagen – men mindre kan da også gøre det.

Er der plads foran huset, kan du med stor fordel anlægge to terrasser – en til morgensolen og en til aftensolen. Hvis solen generer om sommeren, kan man altid lægge tag over en del af terrassen. En stor parasol er virkelig også god at have ved hånden.

De fleste har dog kun mulighed for at anlægge terrasse på én enkelt placering. I dette tilfælde skal du ikke snyde dig selv for at optimere betingelserne, så du kan blive indehaver af en terrasse, der bare skriger på at blive taget i brug både forår, sommer og efterår.

Arbejdet går i gang

Lav en træterrasse – Hastværk er lastværk

Hvis du sidder i et nyt hus og bare vil i gang med projekt træterrasse med det samme, kan det være smart nok at slå en smule koldt vand i blodet. En terrasse kræver nøje forberedelse, hvis ikke du skal kæmpe med at udbedre fejl senere hen.

Det kan være, at græsplænen i grunden er fin nok at indtage den første sommer i din nye have. Her kan tiden passende gå med at tage alle forhold med i betragtning.

Skal der måske fældes træer for at give mere plads til solen? Eller skal der plantes træer for at give mere afskærmning fra nysgerrige blikke udefra? Hvad med et terrassehegn? Er det måske en nødvendighed med overdækning?

Og hvad med placering i forhold til huset? Måske skal terrassen slet ikke ligge i forlængelse af huset – men oppe bagerst i haven, hvor grillen i øvrigt ikke kan genere naboerne.

Jo, der er rigeligt at spekulere over i den indledende proces. Når alle beslutninger så er blevet truffet, er det tid til at tage fat på det egentlige arbejde.

Fundament til terrassen – Det vigtigste er det, du ikke kan se

Når terrassen står færdig og klar til brug, er der ingen, som kan se det underliggende fundament. Det er dig klart den vigtigste del af konstruktionen alligevel.

Du skal have konstrueret en træramme, når placeringen af terrassen er endeligt bestemt. Det er den, der skal udgøre omridset af alle de sjove og hyggelige timer, I skal tilbringe sammen.

En ukrudtsdug som underlægning er bestemt også være at overveje. Der er ikke meget ved, når haven æder sig ind på din terrasse med en masse arbejde til følge.

Højden på terrassen

Hvis du går direkte ud på terrassen fra huset, er det ganske let at afgøre højden på terrassen. Der skal være et fald på nogle centimeter fra huset, så terrassen ikke kommer til at bære nedbør indenfor.

Skal terrassen konstrueres oppe i haven, har du langt flere muligheder til rådighed. Du kan fx bygge en høj terrasse på stolper, hvis der er en særligt god udsigt at jagte.

Du kan lave et solidt fundament på flere måder. Er terrassen lav, vil det være nok med nogle fliser at hæve den med. Stolpespyd i hjørnerne stabiliserer så konstruktionen, så den kan holde i mange år frem.

Skal terrassen hæves, kan det klares med stolper i stolpespyd som fundamenter i jorden. En højere terrasse endnu skal have et punktstøbt fundament på stolpesko.

At støbe til stolpesko og lægge træramme

Der skal bores cirka 90 centimeter ned i jorden med et stolpebor, hvis du støber til stolpesko. Herefter blandes der vand og beton i hullet til det får en velblandet konsistens.

Til sidst stikkes stolpeskoene i massen og fastgøres med træklodser. Et par centimeters luft ned til jordoverfladen er nødvendig. Og så skal blandingen ellers bare tørre i 10 dages tid.

Når ventetiden er slut, skal din træramme lægges ud. Den skal ligge i vater, så det er et præcisionsarbejde af de helt store. Når den er i vater, skal rammen forankres og fastgøres, så den ligger stabilt.

Med rammen er forankret og stabil, skruer du strør i med 60 centimeters mellemrum. Dermed bliver presset på dine terrassebrædder ikke så stort. Brug bjælkesko og beslag til dine samlinger – det giver et stærkere resultat.

Lav en træterrasse – Sådan lægger du brædder på

Der findes masser af forskellige slags brædder til terrasser. Du kan bare læse med i de guides til materialevalg, vi stiller til rådighed her på siden.

Når man skal vælge brædder til sin terrasse, skal man både tage det æstetiske og levetiden med i sine overvejelser. Prisen spiller naturligvis også ind.

Når alt kommer til alt, kan det godt betale sig at give lidt ekstra for sine brædder. Bedre kvalitet holder nemlig længere og vil også patinere på en flottere måde, når terrassen bliver udsat for sol, vind og vejr.

Med rettesnor og afstandsklodser er det nemt og lige til

At lægge terrassebrædder kan opfattes som den sjoveste del af arbejdet. Du kan lægge de sidste hænder på terrasseprojektet ved at følge nedenstående fremgangsmåde.

Brug rettesnor og afstandsklodser mellem brædderne for at opnå det bedste resultat. Lad buen i årringene vende opad på alle brædderne, så de krummer i samme retning med tiden.

Der skal være en passende afstand mellem brædderne, så træet kan give sig en smule. Hvis træet er helt tørt, er det passende med en tommes bredde. Er det vådt, skal afstanden helst være lidt mindre.

Videre med arbejdet

Brædderne skrues i – Arbejdet er fuldført

Til sidst skruer du brædderne i, så skruehovederne ikke stikker op. Hvis det er hårdt træ, skal du undersænke dine skruer med en boremaskine, inden du skruer dem fast. Blødt træ klarer sig fint uden forboring.

Samlinger skal i alle tilfælde være over strøerne, så plankeenderne har noget at hvile sig på. Skær gerne brædderne i, så der er en smule afstand i toppen og større i bunden. Så har plankerne nemlig plads til at arbejde.

Dette er den grundlæggende fremgangsmåde til at konstruere sin egen træterrasse. Der er masser af måder at gribe arbejdet an på. Enhver terrassebygger kan give dig gode råd.

Nu har du noget at arbejde ud fra!