En læskærm til terrassen er meget vigtig at investere i, når man bor i Danmark. Der er aldrig for alvor langt til nogen kyster og derfor kan ophold på terrassen ofte blive en noget forblæst fornøjelse.
Der er to ting, der skal være på plads, når terrassen skal placeres bedst muligt. Sol skal der til som det første. Der er ikke meget ved at opholde sig på terrassen, når det foregår i skygge, og temperaturen ikke er særligt høj.
Når du har fundet det mest solrige sted at placere terrassen, er det også på sin plads at overveje, hvor der er mest læ. Vindens susen kan ødelægge rigtig meget terrassehygge – derfor skal der gøres en indsats for at sikre læ på terrassen.
Læskærm til terrasse – Dine mange muligheder
At skabe læ på terrassen er heldigvis muligt på flere forskellige måder. Først og fremmest gælder det selvfølgelig om at placere terrassen på det mest rolige sted overhovedet muligt.
Det kan være, at du slet ikke har så mange muligheder. Hvis terrassen kun kan anlægges ét sted, må du arbejde videre derfra. En læskærm er et vidt begreb. Lad os dykke ned i udvalget og se, hvad der passer bedst i nøjagtig dit tilfælde.
Læhegn, læsejl, glashegn og læskærm til terrasse – Hvad skal du vælge?
Hvad man vælger i sidste ende, har meget at gøre med personlige præferencer at gøre. Herudover spiller afstanden til naboer og styrken af vind på terrassen også ind.
Hvis det blæser en strid blæst, vil et læhegn ikke kunne holde til det i alle tilfælde. Det er jo ikke så smart, hvis Solen nu endelig skinner ned fra en skyfri himmel, og temperaturen ligger behageligt over de 20 grader.
Nogle foretrækker de løsninger, som kan justeres efter forholdene. Måske ønsker man ikke et permanent læhegn, der vil forstyrre udsigten. Det kan være, det kun er få dage om året, problemet med vind er til stede. I det tilfælde er det kun oplagt at gå med en mere ‘let’ model, der ikke vil fylde for meget på terrassen.
Her får du en grundig guide, der afdækker dine næsten utallige muligheder for at skabe sikkerhed for læ på terrassen, når sommeren viser sig fra sin ellers bedste side.
Læsejl med udtræk
Et læsejl med udtræk fås i flere forskellige størrelser. Det kan både anvendes som afskærmning for vinden samt for nysgerrige blikke, når man ønsker privatliv på terrassen.
Den store fordel er, at sejlet nemt rulles ind og ud af aluminiumskassetter, der fastmonteres på terrassen. På den måde bliver udsynet kun forstyrret af en eller flere stolper, når læsejlet ikke er i brug.
Du kan nemt montere lige så mange læsejl, som du ønsker. Det er muligt at få nøjagtig den afskærmning på terrassen, der ønskes. Hvis det er omkring terrassebordet, der ønskes læ, ruller man læsejlet frem, når familien kommer på besøg.
Man bliver overrasket over hvor lidt, der faktisk skal til for at opnå læ på terrassen. Hvis man sidder ned, behøver læsejlet ikke engang være særligt højt. Herved bevarer man en del af den oprindelige udsigt, når sommerhuset ligger med udsigt til vand eller frodige marker.
Materiale af den langtidsholdbare slags
Et læsejl med den rette kvalitet er både vandafvisende og UV-bestandigt. Det vil sige, at sol og nedbør ikke vil slide på materialet eller misfarve det mere end højst nødvendigt – noget, som vil sikre meget bedre holdbarhed på den lange bane.
Selvom læsejlet er designet langtidsholdbart, skal det stadig plejes for at holde det pænt. Lad det lufte godt igennem efter perioder med meget nedbør og fugt.
Før det rulles ind i kassetten efter brug, vil det også være en god idé at tørre det af for at fjerne eventuelt snavs. Et læsejl holder bare længere, hvis der passes godt på det.
Når alt dette er sagt, er det dog også på sin plads at nævne visse forbehold. Blæser der noget, som kan minde om en orkan, vil læsejlet ikke have godt af at blive rullet ud. Her kan det tage skade af de hårde vindstød.
Et læsejl har altså sine begrænsninger. Det er så op til dig at vurdere, om ulemperne opvejes af fordelene.
Montering af læskærm til terrasse
Et læsejl kan fastgøres til husmuren, hvorfra det kan trækkes op til flere meter ud til standeren, hvor det fastgøres. Det er en rigtig god idé nøje at gennemtænke den bedste placering for både stander og montering på huset.
Jo længere læskærm du vælger, des mere vil stærke vindstød kunne forvolde skade på den. Det kan derfor være den bedste løsning med flere læsejl på samme terrasse. På den måde kan du også opnå læ fra flere sider i stedet for bare fra én vinkel.
Lige meget hvilken type læskærm du vælger, anbefales det, at den køres ind i kassetten i tør tilstand. Det er også anbefalelsesværdigt, at undgå brug af læskærme, når blæsten er mere end bare almindeligt frisk.
Hvid, creme eller sort læskærm til terrasse?
De fleste steder i det danske sommerland finder man sorte læskærme og terrassehegn. Sådan behøver det dog ikke forholde sig i dit tilfælde. Du kan også sagtens købe både hvide og cremefarvede læsejl til terrassen.
Hvis du stræber efter et lyst udtryk i loungestil, vil det hvide terrassesejl være et rigtig godt valg. Det lyse udtryk stiller dog visse krav til rengøringen. Insekter og andet skidt vil efterhånden sætte sit præg på det lyse udtryk, hvis det halter med rengøringen.
Læskærme er en måde at skabe læ på terrassen, som kan justeres efter forholdene. Du kan opnå lige det udseende og den grad af afskærmning, du ønsker.
Når vinden spiller et puds og privatliv ønskes, trækker du sejlet ud. Når der er vindstille over det danske land og udsigten bare skal nydes, lader du sejlet blive inde i sit hus – så simpelt er det.
Endnu flere valgmuligheder til dig, der vil have læ på terrassen
Nu skal det hele naturligvis ikke kun handle om læhegn, der kan rulles ind og ud efter forgodtbefindende. Markedet bugner også med løsninger af permanente afskærmninger, der kan holde til at blive udsat for lidt af hvert fra det danske klima.
Hvis du er indehaver af en stor grund med åben have, så ved du, at vinden kan ødelægge meget udendørs hygge. Det samme kan naturligvis gøre sig gældende, hvis du bor i lejlighed med altan, hvor udsigten bare skal nydes mest muligt, når vejret er til det.
Et læhegn vil give mange flere udendørs dage – og som ekstra fordel, vil det også kunne skærme af for forbipasserende, der ønsker at følge med i, hvad der foregår af spændende ting på din terrasse.
Herudover kan du plante blomster eller buske i forbindelse med hegnet. Disse vil opnå beskyttelse, som giver dem ekstra levetid og optimale vækstbetingelser.
Faste læhegn findes i alle størrelser, modeller, prisklasser og anvendelsesformål. Her skal du blive endnu klogere på, hvordan du kan skabe læ på terrassen.
Glashegn – Det lyse og stabile valg
Et hegn i glas vil være den helt rette løsning til dig, der ønsker lys og samtidig god beskyttelse fra vindens susen. Du kan ovenikøbet finde hegn med glas, som ikke er helt klart at kigge igennem.
På den måde kan du stadig få en grad af afskærmning for nysgerrige blikke udefra. Lyset på terrassen kan også dæmpes en smule med røgfarvede glas, som også giver en lækker effekt.
Et glashegn skal naturligvis være fremstillet sikkert og efter alle gældende byggeregler. Der skal sikkert glas til, så vildfarne bolde ikke risikerer at splintre glasset i tusinde stykker. Lamineret glas er særdeles robust og der findes masser af andre typer sikkerhedsglas beregnet til terrasser eller altaner.
Du kan tilmed finde glas med UV-beskyttelse. Dette er et oplagt valg, hvis hegnet skal bygges højt. På den måde opnår man både læ og beskyttelse mod Solens skadelige stråler ved middagstid.
Fordele ved et terrassehegn af glas
- Du bevarer stort set terrassens oprindelige udsigt. Du kan også dæmpe udsyn fra og til terrassen med røgfarvet glas eller andre typer af mindre gennemsigtige glaspartier.
- Det er muligt at designe et glashegn, så det passer præcis til terrassens mål og øvrige udseende. Hvis du kun ønsker at hegne en del af terrassen ind, vil den stadig fremstå som en integreret del, da der er fuldt udsyn indefra og ud – og den anden vej rundt.
- Det er nemt at vedligeholde et glashegn. Hvor træhegn kræver jævnlig vedligeholdelse med olie, kan et glashegn passe sig selv. En jævnlig tur med vinduesrens og pudseklud skader dog på ingen måde.
- Med hærdet glas skal der rigtig meget til for, at uheldet er ude. Hvis det alligevel skulle splintre, sker det ved granulering, så der ikke ligger skarpe glasstykker på terrassen.
- Lamineret glas giver også ekstra beskyttelse. To lag glas er her limet sammen om en folie. Brydes glasset, hæfter det i folien.
- Det er som regel meget nemt at montere glashegn på terrassen selv. Der er boret for, og du skal blot følge den vedlagte brugsanvisning.
Læhegn af træ – Den klassiske og stabile løsning
Hvis det hele sådan rigtig skal dufte af sommerhus og dansk sommer, så skal der et træhegn til. Her får du virkelig mange muligheder for at pynte terrassen med et hegn, der passer rigtig godt ind.
Du kan bygge/montere et hegn med afstand mellem brædderne eller finde et, som er totalt lukket til. Højden afhænger naturligvis af, hvor meget du ønsker at kunne kigge ud.
Bevæger man sig rundt i sommerhusområder, finder man både helt lukkede terrassemiljøer og dem, hvor et lavt hegn giver afskærmning og læ til dem, der ligger sig på solmadrassen på terrassens gulv.
Du kan designe et terrassehegn af træ lige efter dine ønsker. Man kan få så godt som vedligeholdelsesfri hegn og dem, som kræver jævnlig behandling med olie.
En låge kan være smart at finde plads til, hvis hele terrassen er omringet af hegn. At lave den perfekte hyggeafdeling er en hel videnskab i sig selv. Her guider vi dig på vej mod et flot terrassehegn af træ.
Hvad er formålet med hegnet på terrassen?
Allerførst skal du gøre dig klart, hvorfor der skal være hegn på terrassen. Har det noget at gøre med at danne læ – skal naboerne holdes udenfor, hvad du foretager dig med dine gæster – ønsker du en afgrænsning af terrasseområdet fra resten af huset – eller vil det bare pynte gevaldigt?
I de fleste tilfælde er det en kombination af alle de ovenstående grunde, der gør, at terrasseejere søger mod et hegn af den ene eller anden slags.
En læskærm til terrasse er en ting, som kan være smart nok. Er du til en mere holdbar og blivende løsning, er et træhegn absolut værd at overveje.
Et godt gammeldags plankehegn
Der skal et plankehegn til, hvis du ønsker den helt traditionelle og robuste løsning. Hvis du sådan rigtigt skal blive stolt over dit terrassehegn, skal du bygge det selv efter netop dine præferencer.
Har du ikke mod på udfordringen med at bygge selv, findes der også mange færdige plankehegn, som at nemme at montere selv. Der kan være mellemrum mellem plankerne – eller det kan være helt tæt, så lys, vind og blikke udefra ikke kan trænge igennem.
Et plankehegn skal vedligeholdes med træbeskyttelse og eventuelt maling, når udesæsonen atter er lige rundt om hjørnet. Det kan blive en fast tradition, at familien i fællesskab gør det flotte plankehegn sæsonklar i starten af april.
Et let hegn af pileflet
Skal det være knapt så massivt, og er terrassen beliggende i en ret lukket have, kan et hegn af pileflet være noget nær den optimale løsning. Du får et charmerende hegn, hvor de forskellige dele adskiller sig lidt fra hinanden i udseende.
Pileflet kan pynte på terrassen, hvis du ønsker et mere let udtryk. Der er lidt bambushytte på en thailandsk strand over det. Ikke noget, som vil gøre sig dårligt på en terrasse i Danmark, når temperaturen en sjælden gang imellem sniger sig op i nærheden af de 30 grader.
Du finder pileflet, som er behandlet med miljørigtige naturmaterialer, der gør, at det kan holde i mange år frem. Stærke vindstød vil dog korte levetiden ned, så det er værd at overveje, om placeringen giver anledning til bekymring.
Et rustikt udseende hegn
Det hele behøver naturligvis ikke være så pænt og poleret at kigge på. Der findes ligefrem hegnsløsninger, som spiller på et mere rustikt udtryk, hvor det ikke gør noget, hvis malingspenslen ikke bliver fundet frem hvert år.
Rustikke brædder er gerne af en type, som er særdeles holdbare. Her spilles på den effekt, at du får et hegn, som ikke er fuldstændigt ensartet, når man betragter det.
Hvis der skal rå detaljer på terrassen, er det værd at overveje de mere rustikke typer af terrassehegn. Det er i øvrigt mere end almindeligt oplagt at søge herhen, hvis man vil bygge selv.
Et terrassehegn af kompositbrædder
Komposit er et nøje designet blandingsprodukt, som nærmest ikke kræver vedligeholdelse. Du kan glemme alt om træbeskyttelse fra tid til anden, hvis du kan leve med, at brædderne ikke er 100% naturens egne materialer.
Helt nøjagtigt består komposittræ af 10% bindemiddel, 30% plastik – og trods alt 60% træ. Der er skruet på knapperne for at frembringe en løsning, der gør det nemt at bygge med træ til hver en lejlighed.
Du skal blot jævnligt rengøre brædderne på et komposithegn. På den måde holder materialet sig friskt og indbydende i mange år frem. Vand, rengøringsmiddel og svamp er faktisk nok til at lave små mirakler.
Komposit er lige sagen for dig, der gerne vil være fri for at svinge penslen med træbeskyttelse. På den anden side får du ikke et materiale, som er naturligt. Mange terrasseentusiaster mener dog, at det er til at leve med, når man ser på fordelene.
En ‘levende’ læskærm til terrasse
Hvad med at lave læ på terrassen med naturens egne buske, slyngplanter og blomster. Et espalierhegn med masker lader planter og blomster vokse op ad det – og danne mere og mere læ efterhånden som de får mere og mere fat.
En god idé er, at kombinere tætte stedsegrønne buske med noget mere sæsonbetinget. Herved danner du det perfekte grundlag for en bevoksning op ad maskerne i espalierhegnet, som er både effektiv og pyntelig.
Du kan også placere et espalierhegn foran et mere robust og tæt lukkende hegn. På den måde vil de smukkeste planter og blomster få optimale betingelser for at vokse i fred og ro uden at blive ‘fældet’ af vinden.
Eller hvad med simpelthen at lave læ med buske?
Behøver du overhovedet købe en læskærm til terrasse eller bygge et hegn i traditionel forstand? Det kan jo være, at terrassen grænser op til have på mere end en side.
Kan du i virkeligheden nøjes med tætte buske rundt om terrassen, som vil give en stemning af frodig oase, når sommeren sætter ind. Du skal naturligvis gå med stedsegrønne buske, som ikke står nøgne og grå tilbage i efterår og vinter.
Omvendt kan der også være god mening i at kombinere det stedsegrønne med det mere sæsonbestemte. På den måde kan du følge med i forårets frembrud ved at kigge ud på terrassens naturlige læskærme.
Vi håber, at denne artikel har givet god inspiration til at udstyre din terrasse med lige nøjagtig den læskærm, du føler mest for!