Sådan vedligeholder du dine lærke terrassebrædder

Sådan vedligeholder du dine lærke terrassebrædder

Lærke terrassebrædder er ekstremt populære grundet deres lange holdbarhed og smukke udtryk. Det ved du måske allerede, hvis du har læst vores indlæg om fordele ved terrassebrædder i lærk. Lærk skal dog plejes mere end andre træarter. Bliv klogere på hvordan du formår at vedligeholde din terrasses funktion og æstetik.

Tænk over, hvad du behandler dine lærke terrassebrædder med

Det er langt fra ligegyldigt hvilke hjælpemidler du smider ned i kurven, når du har vedligeholdelse af lærke terrassebrædder på agendaen. Mange lærke-terrasseejere har behørigt været grundige med deres overfladebehandling af deres lærke terrassebrædder. Og lige surt har det været for dem alle, når de måneder efter det hårde arbejde med penslen har trådt ud på en uigenkendelig terrasse overdækket af sort skimmel. Dette kan blandt andet skyldes, at terrasseejerne har brugt almindelig træolie til lakeringen af deres lærke terrassebrædder.


Brug ikke træolie til dine lærke terrassebrædder

Det danske vejr står ofte på byger i stænger, og ganske almindelig træolie kan ikke beskytte dine lærke træbrædder i kampen om at beskytte dit elskede træ. Efter få måneder vil du ikke kunne genkende den flotte og varme farvenuance af din lærk længere, da den sorte skimmelsvamp med sikkerhed vil have taget over.

En myte

Mange vælger lærketræ som en løsning til deres projekter fordi de tror, at de ikke behøver at behandle træet grundet dets naturlige imprægnering med harpiks. Dette kunne ikke være længere fra sandheden. Du skal bruge til på at behandle dine lærke træbrædder.

Lærks naturlige imprægnering med harpiks er selvfølgelig en fordel for terrasseejere, der har valgt lærketræ til brædderne. Det vil nemlig beskytte træet for insekter og råd – men kun til en vis grad.



Er skaden sket?

Alger og skimmelsvampe er primært et æstetisk problem og kan forekomme på næsten alle typer materialer der står frit ude i luften. Har du allerede fået den dårlige overraskelse serveret i forhold til de sorte lakeringer på dine lærke terrassebrædder? Så er der ikke andet for, end at bide i det sure æble og finde knofedtet frem.


Psst!

Alger og skimmelsvampe på lærketræ er primært et æstetisk problem. Vil du dog ikke se på det, er der gode råd at hente her.


Slib eventuelt træet let for at fjerne den sorte overflade. Hiv derefter fat i kost og spand, og skrub det resterende sorte skimmel væk fra dine brædder. Det vil efterlade dine lærke terrassebrædder fine og pæne igen.

Overfladebehandling af dine lærke terrassebrædder et et must

Selvom at almindelig træolie ikke kan klare ærterne for dine lærke terrassebrædder, skal du stadigvæk overfladebehandle dine brædder. Hvis du ikke er forberedt på at tage tid ud af kalenderen til denne tjans i ny og næ – ja, så er denne type af træbrædder måske ikke noget for dig alligevel.

For en af pointerne ved at benytte lærke terrassebrædder er naturligvis, at de kan være en fryd for dine øjne med deres naturfarver. Negligerer du de nødvendige arbejdsopgaver det kræver at vedligeholde lærke terrassebrædder, bliver de grå og kedelige med tiden.

Tips til overfladebehandlingen af dine lærke terrassebrædder

Vedligeholdelsen af din lærk starter fra dag 1 efter at du har fået terrassekonstruktionen på plads. Forebyggelse er nemlig vejen frem mod en smuk og sund terrasse af lærketræ. Lad dig inspirere af vores gode tips til din vigtige vedligeholdelse af dine træbrædder.

Lav fugtighed

Når du begynder overfladebehandlingen (og dermed vedligeholdelsen) af dine lærke træbrædder, skal brædderne værre helt tørre og rene. Her der det vigtigt at huske på, at fugtigheden ikke må overstige 18 %. Før du går i gang med din vedligeholdelse, skal du altså være up to date med luftfugtigheden først.


Tip!

Du hjælper dig selv godt på vej under vedligeholdelsesarbejdet, når du starter om formiddagen med at overfladebehandle. Hvis du først lige holder igen med penslen indtil solen lige har været en tur forbi og varme din lærk, vil du efterfølgende undgå fugt og dug. Træbeskyt derfor først, når solen har bidraget med noget varme på træet.


Du har vinden med dig, når behandlingen af dine træbrædder foregår i temperaturer mellem 10 og 25 grader. Derudover siger man, at der helst skal være gået en uge uden regn, inden du påbegynder dit udendørsarbejde. Din lærks fugtighed må ikke være mere end 15 %, så mål gerne efter med en fugtmåler inden du går i gang.

Maj-september

Sommeren er den bedste sæson for dit at vedligeholde og beskytte dine træbrædder i lærk. Fra slut april til september kan du derfor begynde at behandle dit træ, og få et godt resultat ud af det.

Du kan tjekke luftfugtigheden i dit område igennem DMI her. Brug også DMI til at tjekke, at du har et sted imellem 3 og 5 tørre dage at behandle dit træ i (det kommer selvfølgelig an på, hvor meget du skal nå med netop dit vedligeholdelsesprojekt). Vælger du at træbeskytte i de koldere måneder på året, skal du have for øje at luftfugtigheden varierer meget i løbet af døgnet.

Det vil i værste tilfælde bevirke, at din overfladebehandling af dine lærke terrassebrædder ikke vil tørre i løbet af natten, hvis vejret bliver fugtigt. Vejrforhold spiller altså en afgørende rolle i forhold til dit gode resultat med lærkebrædderne.

Afvask med algefjerner

Du skal huske af afvaske dine lærke træbrædder med algefjerner. Det skal også gøres, selvom at brædderne er helt nye. Selvom at skimmelsvamp ikke er synligt, så er det ikke ens betydende med, at det ikke er til stede. Skimmelsvampsporer kan du ikke se med dit blotte øje, men de findes overalt – også i dit helt nye lærketræ. Du kan eventuelt købe algefjerner til din træterrasse på denne side.

Vandrette og lodrette flader kræver forskellig behandling

Det er ikke lige meget hvilket retning dine flader i lærk peger hen af. Vandrette flader kræver nemlig dobbelt meget af din opmærksomhed, som de lodrette. Du skal derfor genbehandle dine vandrette flader minimum 1 til 2 gange om året.

Lærketræsolie er vejen frem

Din efterbehandling af lærketræet skal altid ske med lærketræsolie. Det ligger i ordet, at olien er velegnet til lærketræ. Og den særlige grunding vil give dig de bedste resultater for vedligeholdelse af din træterrasse. Dit arbejde med lærketræsolien skal komme efter trinnet, hvor du har rengjort og vasket terrassen med trærens. Ved at benytte den unikke olie til din vedligeholdelse af terrassen, undgår du nye lag af skimmelsvamp som vil ødelægge udseendet. Er du i tvivl om hvordan du gør dette, har vi lavet en meget omfattende guide til dig her.

Hvor ofte?

Spørger du dig selv hvor ofte du behøver at vedligeholde dine lærke terrassebrædder med lærketræsolie, kan du for det meste finde svaret fra producenterne bag den pågældende olie. Hold derfor øje med anvisningen på din bøtte, og brug den som vejledning for fremtiden.

Har du ikke fået svar på dine spørgsmål angående dine lærkebrædder, kan du altid regne med os. Her på TerrassenOgHaven.dk går vi op i at runde alle emner, og komme alle problematikker til livs. Måske du vil få glæde af at læse vores indlæg om hvordan du vælger de rette lærkebrædder til din terrasse? Har du derimod brug for at lægge et budget, kan vores guide til prisen på din kommende træterrasse måske også være behjælpelig.

Og husk, at vi altid er aktive og arbejder på at skrive endnu flere tips og tricks til dig, der elsker at arbejde med terrassen og haven.