Er det overhovedet muligt at bygge en terrasse, uden at skulle ned på alle fire og rode rundt med beton eller grus? Svaret er ja! Vi giver dig alle fordele og ulemper ved at vælge jordskruer til din terrasse som fundament.
Hvad er jordskruer til terrasse?
Jordskruer er nogle yderst fornuftige materialer til at bygge terrasse med. De bruges flittigt til at skabe terrassers fundament, og de skrues fast i jorden med en slagskruenøgle. At arbejde med jordskruer, kan altså få halvdelen af dit terrassearbejde til at ligne en leg. Dog er de heller ikke helt billige at anskaffe. Alt det og meget mere kan du blive klogere på, når du læser videre.
Fordele ved jordskruer til terrasse:
Fordelene ved jordskruer er enormt mange. Man kalder jordskruer for fremtidens fundament, da de må siges at være en yderst innovativ opfindelse, som både rammer helt rigtigt inden for det tekniske aspekt, i samme omfang som det brugervenlige og bæredygtige.
1. Du slipper for at grave
Når du begiver dig ud i at benytte jordskruer til din terrasses fundament, vil du opleve at kunne skåne din ryg og det hårde arbejde, der ellers ville ligge i at skovle kilovis af jord og sand – hvis du altså havde valgt en anden fundamentmetode.
2. Du kan sagtens gøre det selv
Du behøver ikke hjælp fra en fagmand, når du skal have skruet dine jordskruer ned til fundamentet. Du har også rige muligheder for at leje det nødvendige værktøj til dine skruer, uanset hvor du bor i landet.
3. Hurtigt overstået
Du slipper for at vente dagevis med ting som for eksempel at få beton til at størkne, når du vælger jordskruer som materialer til din terrasse. På under 5 minutter kan du nå at få det samme resultat, som hvis du havde brugt 10 dage på at se din beton til stolpesko størkne. Når du nu slipper for det, kan du dermed også nå langt mere og endnu hurtigere. Det vil sige, at du opnår en super effektiv proces.
4. Jordskruer til terrasse rådner ikke
Dine jordskruer er lavet af galvaniseret stål. Det betyder, at du ikke skal tænke på udløbsdatoen – fordi den eksisterer sådan set ikke (i modsætning til andre terrassefundamenter, hvor jorden er i kontakt med træstolper).
5. Let som en leg
Jordskruer gør dit fundamentarbejde enormt meget nemmere, end hvis du skulle bygge din terrasse på andre metoder. Dine jordskruer kommer til at få arbejdet til at se direkte skønt ud, hvis du sætter det op imod metoderne det kræver for terrasser på sten eller stolper for eksempel.
6. Fås i alle størrelser
Dine jordskruer skal kunne skrues ned under muldjordslaget. Det er forskelligt fra grund til grund hvor meget muldjord, der ligger under græsset. Jordskruer fås i alle størrelser, så du vil med sikkerhed også finde den helt rette størrelse skruer til lige netop din grund.
7. De sidder fast
Jordskruerne sidder ordentligt fast. Din terrasse kommer dermed til at blive bygget på et meget holdbart grundlag, når du vælger jordskruer som en del af din fundamentløsning.
8. Nemme at fjerne igen
Lige så nemt det er at få jordskruerne ned, er det at få dem op igen. Kommer du i fremtiden til at stå i en situation hvor dit terrasseområde skal genoprettes, bliver det ingen sag med jordskruer.
9. Super brugervenlige
På mange jordskruer kan du justere topbeslagene. Det betyder, at det bliver nemt for dig at få skruerne til at stå lige – og i samme højde hele vejen hen.
10. Et hav af muligheder
Skal du have købt jordskruer hjem til din terrasse? Så kan det være, at du skal købe flere skruer med hjem. Det kommer an på, om du også planlægger at optimere din grund yderligere med en carport, et skur, et hegn, en gangbro eller måske vindsikring. Du kan nemlig bruge jordskruer til alt, der kræver et godt og solidt fundament!
11. Kan klare alle slags jordlag
Du kan trygt få din jordskrue igennem dine jordlag uanset om det er muld, sten, sand eller ler.
12. Få dit fundament klar på et par timer
Med jordskruer kan du forvente at have dit terrassefundament færdigt på et par timer.
13. Efterlader ingen spor
Ligesom jordskruerne er skånsomme i sig selv, er maskinerne til udarbejdelsen lige så i din have. Du får ingen grimme spor fra det værktøj, som du nu engang skal bruge til at skrue jordskruerne fast med.
14. Du kan montere året rundt
Du kan skrue dine jordskruer ned hvornår end det nu skulle være, lige meget om du planlægger at bygge din terrasse i frostens kulde, eller i sommervarmens hede.
15. Mulige at genbruge
En jordskrue er rimelig dyr (mere om det under ’ulemper’). Men! Til gengæld kan du sagtens genbruge den, hvis tiden nu skulle komme til det. Det er simpelthen fordi, at det giver minimale spor på jordskruen at skulle trække den op fra grunden igen.
16. Du skåner jorden
Når du bruger jordskruer til dit fundament, undgår du som sagt at skulle grave. Udover fordelen i at komme uden om hårdt slid, skåner du dog derudover også din omkringliggende jord, idet den naturligvis får lov til at blive liggende.
17: Du skal ikke transportere overskudsjord
Når du nu skåner din jord i haven, skal du heller ikke tænke på at afskaffe det. Du slipper altså også for den ulejlighed, når du bruger jordskruer som en del af dit fundament til terrassen.
18. En klimavenlig terrasse
Ja, når du bruger jordskruer som fundament til din terrasse, er du ovenikøbet også bæredygtig. Dine jordskruer kommer til at udsende halvt så meget CO2, som alternativer ellers kunne have gjort.
19. Ingen transport af tunge materialer
Det siger jo nok sig selv. Når du ikke skal bruge cement eller grus, skal du heller ikke bruge kræfter på at anskaffe dig det i første omgang, for så også at transportere det rundt i haven.
Ulemper ved jordskruer til terrasse
Ulemperne ved brug af jordskruer til fundamentet af din terrasse er ikke lige så mange, som fordelene ved dem. Dog skal du selvfølgelig have mulighed for at lave din egen ’cost benefit’ analyse. Derfor får du her de 4 ulemper, som du alligevel skal tage med ind i dine overvejelser, når det drejer sig om jordskruer som terrassefundament.
1. De er dyre
Jordskruer er forholdsvis dyre at investere i. Prisen afhænger både af hvor mange du skal have, og hvilken størrelsen du nu engang skal bruge til lige din terrasse. Jordskruerne vil dog typisk svinge mellem 100 og 500 kroner i pris. Der findes mange prisberegnere på nettet, som du kan bruge til at få et estimat til din kommende terrasse.
2. Er ikke altid på varelager
Du kan godt forvente at skulle onlineshoppe dine jordskruer, og dermed blive en fysisk samtale med en ekspedient på byggemarkedet fattigere.
3. Kræver specielle maskiner
Jordskruer kræver nogle særlige byggemaskiner, som du skal anskaffe dig til projektet. Dog kan du med lidt research på nettet sagtens finde frem til det nødvendige værktøj nær dig.
4. Jordskruer kan påvirkes af nedsynkninger
Ligesom betonsokler, kan jordskruer godt påvirkes af nedsynkninger i jorden. Og selvom at jordskruer kan klare alt slags vejr (og dermed også frost), skal du måske tage hensyn nyudgravet jord. Skal du montere dit fundament i nyudgravet jord, er det derfor en rigtig god idé at vælge en endnu længere jordskrue. Så kan du være sikker på, at dit fundament stadigvæk holder.