mand graver

Hvad er en fritstående terrasse

Skal du til at bygge dig en ny terrasse? Så kan det være du skal overveje, om det skal være en fritstående terrasse. Men hvad er en fristående terrasse? Og hvorfor vælge denne form for terrasse? Det kan du blive klogere på i dette artikel. Læs med og bliv klogere på, om dette kan være det rigtige valg for dig. Du får også et par gode ideer med på vejen til, hvordan du kan skabe den mest optimale fritstående terrasse.

En fritstående terrasse

En fritstående terrasse giver dig mulighed for at placere terrassen præcis der, hvor du ønsker det. På den måde kan du udnytte et perfekt spot i haven eller i forhave, i stedet for at lave en terrasse i direkte forlængelse af huset. En fritstående terrasse kan tage form på mange måder og have lige præcis den størrelse, som du ønsker. Du kan selv vælge, hvilken form for materiale den skal laves af, og hvor høj den skal være. Alt sammen afgøres af, hvad der passer bedst ind i din have og have du ønsker at bruge din terrasse til.

Fordele ved en fritstående terrasse

Den største fordel ved den fritstående terrasse er, at du kan udnytte et dejligt område på din grund. Her kan du skabe et ekstra fristed med fred og ro fra resten af livet i huset. En fritstående terrasse i det fjerneste hjørne i haven kan ende med at fungere som et helt særligt fristed.

Et sted med sol eller skygge

Det betyder også at du kan udnytte det sted omkring dit hus, hvor der er mest sol i løbet af dagen – eller modsat med skygge, alt efter hvad du foretrækker. Selvom husets primære terrasse har dejlig eftermiddagssol kan det være herligt med et sted, hvor morgensolen også kan nydes. På de måde kan du skabe flere spots, som der kan søges til.

Kreativ udfoldelse

Den fritstående terrasse skaber mange flere muligheder for kreativ udfoldelse når det gælder udformningen af terrassen. Du er nemlig ikke begrænset af huset form eller det hjørne, hvor det ellers er oplagt at have en terrasse ved huset.

Omgivet af grønt

En fritstående terrasse gør det muligt at have masser af grønt som del af din terrasse. Du kan bygge den tæt på et træ, som kan give dejlig skygge, eller sågar bygge terrassen omkring et træ. Den fritstående terrasse kan omgives af større planter, buske eller lignende.

Ingen røg i huset

Undgår at få os og røg ind i huset, når du griller på din terrasse. Du kan også lave bål på eller ved din terrasse, eksempelvis i et bålfad, uden at hele huset kommer til at lugte af røg.

Ved en lidt afsides placering kan den fritstående terrasse anvendes til langt ud på aftenen, uden at hele huset bliver holdt vågen.

fritstående terrasse
Den fritstående terrasse kan forvandle sig til et ekstra opholdssted. Her kan nydes en stille og rolig eftermiddag i den dejlige, danske sommersol. Når terrassen står klar er det tid til at indrette den så den indbyder til at blive brugt en masse.

Ulemper ved en fritstående terrasse

Der findes dog også et par ulemper ved at vælge denne form for terrasse.

En ulempe er, at det er mere omstændigt at lave en overdækning til terrassen. En anden ulempe er, hvis du har brug for strøm på terrassen, eksempelvis til lamper eller lignende. Da vil det være nødvendigt at trække strøm inde fra huset. Der kan også blive lidt langt af gå med mad fra køkkenet, være langt til at få noget at drikke eller lignende. En mulig løsning på dette er at pakke en lille kurv med vand og snacks. På den måde forvandler opholdet på den fritstående terrasse sig til en lille picnic.

Materialer til din fritstående terrasse

Du kan frit vælge præcis det materiale du ønsker til din fritstående terrasse. Læs her om nogle af de mange muligheder du kan vælge imellem.

Sten eller fliser

Ønsker du blot at skabe et lille niveauforskel, eller at lave en fritstående terrasse på samme niveau med omgivelserne, kan du vælge at lave din terrasse af sten eller fliser. Sten vil skabe et råt, lidt ujævnt look. Du kan vælge små, lidt runde sten, eller større sten såsom sten i granit.

En terrasse med fliser vil derimod skabe en helt plan overflade.

Fordelen ved at vælge sten eller fliser er, at du får et solidt grundlag. Det er forholdsvis nemt at lave en terrasse på denne måde, da det ikke er nødvendigt at udarbejde en ramme som underlag. Du kan skabe et fundament til fliserne af først et plant område med sammenstampet jord, efterfulgt at en særlig form for grus. Herefter kan fliserne eller stenene placeres. Efterfølgende kan du strø sand ud over fliserne som sidste led i processen.

Det er også muligt at støbe fliserne eller stenene fast, men det er noget mere omstændigt og sjældent nødvendigt. Det kan dog være nødvendigt, hvis du laver din terrasse af helt små, runde sten. 

En lille fritstående terrasse af fliser af oplagt at have i forhaven. Her kan placeres et lille cafébord og to stole, hvor en hyggelig stund kan nydes morgen eller eftermiddag. Det ser desuden enormt indbydende ud, når man går forbi huset eller er gæst, som kommer til.

Træ

Du kan også vælge at lave en fritstående terrasse i træ. En terrasse i træ giver et varmt look, og det passer ind i de flestes haver. Med en fritstående terrasse i træ kan du lave en terrasse, som kommer op i højden. Du kan sågar supplere med trin fra haven og op på din fritstående terrasse. På den måde kan du skabe et sted, hvor du har mulighed for at kigge lidt ud over selve haven.

En fritstående terrasse i træ kræver dog mere arbejde end en terrasse i sten eller fliser. Her er det nødvendigt at skabe et fundament, hvorpå terrassebrædderne kan fæstnes. Fundamentet skal sikre at din terrasse kan holde til brug men skal derudover også hæve terrassebrædderne fra jorden for at minimere risikoen for fugt, svamp og råd.

Er du interesseret i at lave en fristående terrasse selv? Læs med her og kom godt igennem processen med dit gør-det-selv projekt.

Hvad er vigtigt ved denne form for terrasse?

Der er nogle ting du skal være særligt opmærksom på, før du begynder på projektet med en fritstående terrasse. Det vigtigste at tage højde for, inden du begynder processen er nøje at overveje, hvilke behov terrassen skal opfylde.


Spørgsmålet er, hvad vil du gerne bruge terrassen til? Terrassens placering skal give dig mulighed for netop dét. Ønsker du eksempelvis at skabe et fredfyldt sted, hvor du kan sidde og nyde en kop kaffe i morgensolen er det afgørende, at terrassens placering muliggør dette. Det kan derfor være en god idé at vente med at beslutte dig for, hvor din fritstående terrasse skal placeres, til du har sonderet terrænet i haven lidt. Det kan du gøre ved at gå rundt omkring huset og i haven på forskellige tidspunkter af dagen. På den måde sikrer du dig at terrassen også bliver brugt en masse.

Du kan altid vælge at lave flere små spots rundt omkring huset, hvis der er flere steder du finder egner sig til dette.