Hårdttræs terrassebrædder - Sådan får du en holdbar terrasse

Hårdttræs terrassebrædder – Sådan får du en holdbar terrasse

Hårdttræs terrassebrædder kan meget vel være lige nøjagtig det, der skal til for at få din terrasse til at holde i mange år frem. Her skal du læse om, hvorfor lige netop den trætype er en populær vej at gå.

En terrasse skal være modstandsdygtig og pæn for øjet på samme tid. Det er dog ikke så nemt at nå til det mål, som man lige skulle tro.

Der er utroligt mange typer af terrassebrædder at vælge imellem, og man kan naturligvis kun læse om fordelene, når man undersøger brædderne på byggemarkedernes webshops.

Et helt klart sikkert valg af pæne og robuste brædder til terrassen er dog hårdttræs terrassebrædder. Her skal du læse om, hvordan du når i mål med en både flot og modstandsdygtig terrasse til alle årstider.

Hårdttræs terrassebrædder – Naturligt højt indhold af olie

Hårdttræs terrassebrædder rummer den klare fordel, at de fra naturens side kommer med et højt indhold af olie. Du behøver altså ikke vedligeholde dem i tide og utide.

Der er selvfølgelig også forskellige typer af hårdttræ, som kan deles ind i tre overordnede kategorier. Det færdige terrasseprodukt afhænger også af, hvor stort et budget du har til rådighed.

Du behøver dog ikke slå bunden ud af din bankkonto for at erhverve dig hårdttræs terrassebrædder, som vil kunne stå distancen på den lange bane. Konkurrencen på markedet er stor – hvilket gør, at priserne generelt er banket godt ned i forhold til for 10-20 år siden.

Modstandsdygtighed overfor råd og svamp

Det naturligt høje indhold passer perfekt til et klima som det danske. Du får nemlig maksimal modstandsdygtighed overfor råd og svamp, som ellers vil angribe alt udendørs træ og forkorte levetiden.

Når man bygger med træ udendørs, skal man altid tænke visse forhold ind. Fugt og nedbør vil kunne forvolde store problemer selv på kort sigt, hvis træet står under vand i længere perioder.

En overdækning til terrassen rummer flere fordele – både for dig og dine brædder. Når der ikke er fri adgang for nedbør fra himmelen, holder dine terrassebrædder bedre. Du slipper også for den mørke patinering, som overordnet set gør brædderne mindre pæne at se på.

Sørg også altid for passende mellemrum, når brædderne lægges. Fugt kan trives, hvis brædderne ligger for tæt, og nedsætte levetiden ganske væsentligt.

Her monteres der hårdttræ på terrassen

Terrassebrædder i tre kvalitetsniveauer

Det bedste er – næsten – altid det, der koster mest. Du får bedre kvalitet, jo mere du er villig til at punge ud for brædderne. Ikke dermed sagt, at nederste kvalitetsniveau er så godt som ubrugeligt.

Man kan dele hårdttræs terrassebrædder ind i disse tre overordnede kategorier:

Niveau 3 – De billigste terrassebrædder i hårdttræ

Ganske udmærkede terrassebrædder – men med visse forbehold. Hårdheden af træet kan her kun betegnes som medium. Olieindholdet er heller ikke helt i top.

Vridninger af træet og revner kan forekomme på sigt, hvilket giver en lettere nedsat levetid på den lange bane. Meget kan dog reddes ved at finde penslen og træbeskyttelse frem med jævne mellemrum.

Det skal anføres, at brædder af laveste kvalitetsniveau indenfor hårdttræ, sagtens kan vise sig som en bedre løsning på terrassen end helt andre trætyper.

Niveau 2 – Hårdttræs terrassebrædder i mellemkategorien

Her er der ganske enkelt skruet en tand op for holdbarheden i forhold til de billigste brædder på markedet. Du behøver derfor ikke tænke på vedligeholdelse lige med det samme.

Mellemgode hårdttræsbrædder vil udgøre et solidt fundament på din terrasse i mange år frem. Selv med en lille risiko for revner og vridninger, har brædder af denne type lang levetid med deres medium indhold af olie.

Niveau 1 – Det bedste indenfor hårdttræ til terrassen

De hårdeste af de hårde hårdttræsbrædder. Du kan med stor fordel vælge at skrue op for budgettet, så du får råd til at lægge terrasse med disse brædder.

Der findes mange terrassebyggere, som til hver en tid ville vælge hårdttræ af bedste kvalitet. Du får et maksimalt højt olieindhold og formstabile brædder, der ikke giver sig en tomme.

Selvom det kan ses som naturlig patina, vil hårdttræsbrædder altid revne en lille smule på sigt. Det er dog ikke noget, som vil betyde kortere levetid i langt de fleste tilfælde.

Terrassebrædder med smukke farvenuancer

Hvis du vælger at bygge med hårdttræ, får du brædder med flotte nuancer, som de fleste ønsker at bevare i så lang tid som muligt. Selvom udendørs træ altid patinerer med tiden, vil træbeskyttelse dog gøre underværker.

Det er noget mere slidsomt at bygge med hårdttræ i forhold til blødere terrassebrædder. Der skal arbejdes en del mere med saven og derfor sættes lidt mere tid af.

Det ekstra arbejde vil dog være godt givet ud, når man i sidste ende står med en flot og holdbar terrasse på samme tid. Lad os kigge på hårdttræs terrassebrædder for både det mindre, mellemstore og store budget. Der er noget for enhver smag.

Hårdttræs terrassebrædder i niveau 3

Thermofyr

En kvadratmeters hårdttræsbrædder af thermofyr fås for rundt regnet 350 kr. hos de fleste byggemarkeder. Her tale om en ganske udmærket løsning til et lidt mindre byggebudget.

Brædderne er i de fleste tilfælde glatte på den ene side og rillede på den anden. Der er ikke nogen side, der er mere rigtig at vende opad end den anden. Den glatte side gør det nemmere at fjerne vand – den rillede giver flere nuancer.

Der er mange, som vælger simpelthen at vende brædderne efter en årrække. På den måde får man et nyt look på terrassen uden at skulle investere i nye brædder.

Thermofyr har oprindelse i Europa og er lysebrune i farven. Du får en estimeret samlet levetid på 15 år, hvis du går med disse brædder til terrassen.

Hårdttræs terrassebrædder i niveau 2

Bangkirai – Eksotiske brædder til en dansk terrasse

Bangkirai-brædder rejser helt fra Indonesien eller Malaysia for at lande på din terrasse. Du får brædder med et lyst og gulligt look – grænsende til det brunlige i visse tilfælde.

Bangkirai koster ca. 540 kr. pr. kvadratmeter. Kig dog altid efter tilbud som de fleste byggemarkeder er leveringsdygtige i for at følge med den store konkurrence i branchen.

Du får en terrasse med en estimeret levetid på helt op til 40 år, hvis du bygger med Bangkirai. Hvis du ved, at dette er det rette valg, vil der derfor være god grund til at betale lidt mere end det billigste hårdttræ.

Andre typer af brædder i niveau 2: Jatoba, Cumaru & Sucupira.

En terrasse i cumaru

Hårdttræs terrassebrædder i niveau 1

Ipe – Sydamerikansk skønhed i fuld flor

Du får ikke bedre hårdttræsbrædder end Ipe. Her skal vi helt til Sydamerika for at finde oprindelseslandene. Du kan lægge brædder på din terrasse i eksklusive brunlige eller grønne nuancer alt efter din smag.

Ipe koster ca. 750 kr. pr. kvadratmeter, når man går på jagt i danske byggemarkeder. Der er dog generelt rigtig mange penge at spare ved mængdetilbud, som de fleste forhandlere kører med.

Ipe har en lang levetid, som kan løbe helt op i 50 år, hvis brædderne ikke er alt for udsat for meget nedbør og fugt. En jævnlig omgang træbeskyttelse vil også sørge for, at brædderne holder i rigtig lang tid.

Andre typer af brædder i niveau 1: Thermoask.

Gå ikke på kompromis med kvaliteten

Selvom det kan være lokkende at spare penge på terrassebrædderne, er der alle mulige gode grunde til at vælge god kvalitet. Der er ikke meget ved at skulle udskifte brædderne indenfor en overskuelig fremtid.

Den samlede levetid afhænger også meget af, om terrassen konstrueres på rette vis. Man kan vælge at bygge selv eller få hjælp fra professionelle, hvis der ønskes et garanteret holdbart resultat med alt, hvad dertil hører.