Byg en træterrasse

Byg en træterrasse – Alt du skal vide inden du begynder at bygge

Byg en træterrasse – det behøver ikke være alt for svært! At bygge en terrasse er ikke bare at kaste sig hovedkuls ud i projektet uden at gøre sig nogen som helst forberedelser. Her får du derfor en guide, som er god at rådføre sig med, inden du begynder at bygge en terrasse.

Der er en del ting, der er på plads at vide, før ‘projekt drømmeterrasse’ tager sin begyndelse. Vidste du fx, at du skal søge om byggetilladelse, hvis du vil anlægge en overdækket terrasse?

Byg en træterrasse – Tips og tricks til dig, der vil i gang med det samme

De helt spæde skridt indebærer, at du går en tur rundt om dit hus og forestiller dig, hvordan det færdige projekt tager sig bedst muligt ud. Sørg for at anlægge terrassen, så du får mange soltimer på den.

Det kan også være, at du har så stor en grund til rådighed, at du kan bygge mere end én terrasse. Udemennesket vil have kæmpestor gavn af en terrasse, da den vil sikre dig maksimal nydelse, når vejret tillader det.

Overvej også om der skal en overdækning til. Det danske vejr medfører jo en del regn og rusk – selv om sommeren. Et læhegn vil give betydeligt flere timer ude i den friske luft. Anlæg en mulig overdækning, så du kan rykke liggestolen frem aller tilbage – alt efter hvad vejret byder på.

En automatisk markise er også en overvejelse værd. Om sommeren vil solen være skadelig i middagstimerne. Du kan spare selskabet for at rykke indenfor i skyggen ved at markisen kører automatisk ud, når behovet opstår.

Byg en træterrasse på blot én dag

En mindre terrasse af træ kan konstrueres på blot et enkelt døgn, hvis du gør dit forarbejde til punkt og prikke – samt køber de helt rette byggematerialer ind.

Her får du en guide til materialer og opmåling. Hvordan du skridt efter skridt kommer nærmere en lille træterrasse, som vil være en ren nydelse at opholde sig på mange timer om året.

Først skal du naturligvis gøre dig klart præcis, hvor træterrassen skal anlægges. Det er slet ikke sikkert, at der er så mange forskellige muligheder. Solens bane er dog under alle omstændigheder værd at tage under lup.

Herefter skal du i gang med at skitsere arbejdet og tegne det færdige arbejde, som det forhåbentlig kommer til at se ud i sidste ende. Så skal der bestilles materialer – særligt her er der mange overvejelser at gøre sig.

Afslutningsvis er der kun det egentlige arbejde tilbage. Først skal der etableres en trækonstruktion og til sidst skal belægningen monteres.

Det lyder simpelt – og det er det egentlig også, hvis du bærer dig fornuftigt ad med omtanken på rette plads.

Tre hurtige tips til terrassen

Placeringen af træterrassen

Solen og blæsten er af højeste vigtighed, når placeringen af din terrasse skal afgøres. Den ene vil du have så meget af som muligt, den anden er du helst fri for.

Solen gør, at din terrasse kan indtages i flest mulige timer. Hvis terrassen kan bygges mod syd er det derfor at foretrække. Og så er det altså bare at skærme sig mod vindens susen på bedste vis.

Hvis ikke haven har en naturlig lækrog, er et læhegn virkelig overvejelsen værd. Det blæser som regel her til lands – din terrasse bør dog skånes for den værste susen.

Og skal der tegnes

Det kan godt være, du ikke er så ferm med blyant og papir. Du bør dog alligevel gøre dig dine forsøg med at skitsere terrassens endelige placering og udseende.

Med en tegning bliver det meget nemmere at klarlægge hvilke materialer, der er brug for. Læg ud med en plantegning af dit hus og derefter, hvor terrassen skal anlægges i forhold til.

Vær omhyggelig med tegningen og føj gerne detaljer til som fx møbler og planter. Dette vil give dig et meget bedre billede af, hvad der skal til for at nå målet om terrassen fra dine drømme.

Vælg de rette materialer til at bygge en terrasse

Den næste del af det forberedende arbejde går ud på at få bestilt de helt rette materialer at konstruere terrassen med. Gå ikke på kompromis med kvaliteten, da billige materialer generelt ikke holder nær så længe som dem, der koster lidt mere.

Du har valget mellem helt autentisk træ eller komposit. Træ er et sart materiale, som kræver vedligeholdelse. Komposittræ er et blandingsprodukt, hvor holdbarheden er bedre. Til gengæld opnår du så ikke et ligeså autentisk look som med naturligt træ.

Du har tre lag af træ at bestille, før du kan gå i krig med arbejdet. Du skal bruge et fundament af bærende stolper, træ til den underliggende konstruktion, og selve terrassebrædderne.

Der er flere forskellige leveringsmuligheder. Du kan hente selv eller få bragt ud til din adresse på et bestemt tidspunkt.

Dette er de forberedende øvelser, før du skal i gang med selve byggearbejdet.

Gode råd til ‘gør-det-selv’-folket

Det er et sjovt, lærerigt og berigende stykke gør-det-selv-arbejde at bygge en terrasse med andre hænder og venners hjælp. De forberedende skridt er nærmest de allervigtigste.

Vi har samlet nogle gode råd til dig, som vil bygge selv.

Lån dig frem eller anskaf dig noget ordentligt værktøj når du skal bygge en terrasse

Der er intet byggeri, der er bedre end det værktøj, det bliver udført med. Du skal derfor ikke lade dig nøjes med en samling gammelt værktøj, som du har liggende i skuret eller garagen.

Gå igennem præcis hvad du skal bruge – og så er det bare med at gå på jagt efter det absolut bedste værktøj. Du behøver med garanti ikke købe det hele for egne penge. Muligheden er til stede for, at du kan låne dig frem hos venner og bekendte samt familie.

Din byggesagkyndige onkel vil sikkert hellere end gerne demonstrere sin boremaskines store kraft ved anlæggelsen af din terrasse. Og sådan kan man blive ved.

Godt værktøj kommer til den, som søger efter det.

Sådan her skal du IKKE gøre!

Se træ og fliser med egne øjne, før du finder Dankortet frem

Du kan som sagt vælge at få leveret dine byggematerialer til døren. Du kan dog blive meget besvær foruden, hvis du køber fliser og træ, som du har taget under nærmere eftersyn.

Problemet er, at der kan være materialer imellem, som ikke egner sig til dit byggeprojekt. Skæve brædder og beskadigede fliser er ikke en sjældenhed, når man får hele molevitten leveret på adressen.

Spænd du hellere traileren efter bilen og læs træ og fliser op, som du kan sige god for. På denne måde kan du være helt sikker på, at arbejdet kan gå i gang, så snart materialerne er bragt hjem fra byggemarkedet.

Tænk over hvor meget tid, du ønsker at bruge på vedligeholdelse

Enhver terrasse kræver vedligeholdelse. Omfanget af arbejdet varierer dog meget i forhold til hvilke materialer, der anvendes. Naturens eget træ har begrænset holdbarhed og kræver en kærlig hånd med træbeskyttelse fra tid til anden.

Fliser er generelt en del mere holdbare end træbrædder, men kan også angribes af flisepest og alger. Herudover vil der vokse ukrudt op imellem rillerne.

Komposittræ kaldes nogle steder for vedligeholdelsesfrit. Men her skal du også rengøre fra tid til anden. Komposit er i øvrigt et glat materiale, som er ret modtageligt for ridser.

Kort sagt: Der er fordele og ulemper ved alle former for terrasser. Nu er du hjulpet på vej til at træffe de helt rigtige beslutninger i dit tilfælde.