fritstående terrasse

At udnytte en fritstående terrasse

Uanset om du vælger at lave din nye fritstående terrasse selv eller betaler en håndværker for at udføre arbejdet, så skal du selv sagt have mulighed for at udnytte din terrasse til fulde. En ny terrasse kræver arbejde, tid og mange overvejelser og når først den står færdig skal den også nydes! Læs med her og bliv klogere på, hvordan du udnytter din fritstående terrasse bedst muligt.

Sådan gør du for at udnytte din fristående terrasse

Uanset om det er tid til at lave en helt ny fritstående terrasse, eller du har en i forvejen, er der gode råd at hente i denne artikel. Der er dog ingen tvivl om, at du får mest ud af din terrasse ved at gennemtænke hver en detalje, inden du får den lavet. Du kan dog stå i den situation at du eksempelvis flytter i et hus, hvor der allerede er lavet en fritstående terrasse – og så er det bare med at arbejde med det, som du nu engang har. Du bliver nu præsenteret for syv råd til, hvordan du udnytter din fritstående terrasse mest muligt.

1: Placering af terrassen – Udnytte fritstående terrasse

Hvis du er så heldig at have muligheden for at lave en helt ny fritstående terrasse er det helt afgørende, for at du er sikker på at du får den brugt en masse, at sikre den mest optimale placering. Med det menes, at du sonderer terrænet omkring dit hus og i din have, og finder det bedste spot. Placeringen af din terrasse hænger uløseligt sammen med, hvad du ønsker at bruge din terrasse til.

Hvis terrassen eksempelvis skal være et sted, hvor solens stråler kan nydes, er det selvsagt afgørende, at terrassen placeres et sted, hvor dette er muligt. Måske har du allerede en terrasse i forlængelse af huset, hvor du kan nyde morgensolen, og i så fald vil det være fordelagtigt at vælge et sted til din nye terrasse, hvor aftensolen danser.

På den måde udnytter du de muligheder, som dit hus og din have har.

fritstående terrasse
En fritstående terrasse kan fungere som et dejligt lille hjørne, hvor der er fred og ro fra huset og vejen. Her kan du indrette en rigtig hyggekrog i havens grønne omgivelser. Indret med lækre havemøbler og bløde puder, og du har nu de perfekte omgivelser til en hyggelig eftermiddag med venner eller med familien.

2: Terrasse med god plads – Sådan udnytter du din fritstående terrasse bedst

Hvis du vælger at lave en terrasse med god plads, giver du også dig selv bedre mulighed for at udnytte den bedre. Det gør nemlig, at der er plads til hele familien. Det gør også at terrassen kan bruges, når I har gæster. Terrassen kan dermed bruges i alle henseender, og sætter ikke begrænsninger. Det gør derud over, at der kan foregå forskellige aktiviteter på terrassen på samme tid. Der kan spilles kort ved bordet mens solen nydes på en solseng. Det leder videre til næste punkt.

3: Vælg forskellige møbler – Sådan udnytter du

Dette er et forholdsvis simpelt råd til at udnytte din terrasse, hvad end du skal bygge en helt ny fritstående terrasse eller allerede har en.

Ved at vælge forskellige slags møbler til din terrasse giver du også mulighed for, at her kan foregå forskellige aktiviteter. Det betyder, at terrassen ikke blot er et sted, hvor du kan sidde ved et bord og spise. Du kan også vælge at placere en sol seng her, eller en stol, der kan lægges tilbage, så der er mulighed for at slappe fuldstændig af og nye solens stråler.

På den måde er der plads til alle på terrassen, uanset hvad man ønsker at foretage sig og du kan bruge terrassen forskelligt, alt efter hvad du ønsker, og uden at skulle omrokere møbler. Det kan nemlig synes omstændigt at tilpasse terrassens interiør i tide og utide.

4: Giv plads til forskellige aktiviteter

En fritstående terrasse behøver nemlig ikke kun være et sted, hvor du spiser aftensmad fra grillen eller nyder solen. Det kan også være et sted, som lægger op til andre mere aktive aktiviteter.

Det kan eksempelvis være, at der skal gøres plads til at lave bål. Et bål og den levende ild er prikken over i’et på en sommeraften, hvor I sidder uden døre. Det giver også mulighed for at lave snobrød og riste skumfiduser på sommeraftenenerne men også i efteråret, hvis vejret tillader det – det er et hit for både børn og voksne. Her er det fordelagtigt at anvende et bålfad, hvad end din terrasse er af træ eller sten. På den måde sikrer du, at bålet holder sig indenfor fadets rammer og du mindsker risikoen for at ilden skader terrassens overflade. Det gør det desuden meget lettere at fjerne rester fra bålet dagen efter.

En anden måde at gøre plads til forskellige aktiviteter er ved at bygge terrassen i flere niveauer. Lange, brede trin kan eksempelvis bruges som siddeplads eller et sted at ligge. Her er det blot med at være kreativ.

5: De små detaljer

Der findes en række små detaljer, som du kan gøre til en del af din terrasse.

Terrassevarmer

En terrassevarmer gør, at du kan bruge din terrasse selv på de mindre varme sommeraftenener, eller måske allerede i det tidlige forår. Det gør, at terrassen virkelig bliver udnyttet, da du ikke på samme måde er afhængig af danske tropenætter, som selv i sommermånederne kan lade vente på sig.

Integereret parasol

En integreret parasol kan være en måde at udnytte pladsen mest muligt på din terrasse. Med integreret menes, at der gøres plads i terrassens konstruktion til at placere en parasol, så du bruger mindst muligt plads på denne. En parasol på fod kan nemlig tage meget plads.

6: Adgang til strøm – At udnytte fritstående terrasse

Hvis du vil skabe lidt mere ekstra luksus omkring din terrasse kan du vælge at sikre adgang til strøm ved at trække strøm fra huset, eller fra et skur, hvis du har det i nærheden i terrassen.

Adgang til strøm gør det muligt for at dig at sidde lige så længe ude og arbejde på din computer, som du ønsker, uden at skulle tænke på at afbryde for at gå indendøre og lade op.

Det giver desuden mulighed for, at tilkoble lys, eller andre kilder, som behøver strøm.

Det er en god idé at tænke ind fra begyndelsen af planlægningen af terrassens opbygning. På den måde kan du integrere tilgangen til strøm på en elegant måde.


terrase på jord
Selvom terrassen er fritstående behøver den ikke stå helt for sig selv. Ved brug af din kreativitet kan du skabe sammenhængen mellem haven og terrassen, ved eksempelvis blomster, buske eller træer. På den måde bliver din fritstående terrasse tænkt ind i et helhedsbillede, hvilket kun får den til at fremstå endnu finere. Det gør desuden at det ikke kun er din terrasse, du bruger, men også hele området rundt omkring.

7: Overdækning til terrassen

Du kan eventuelt overveje, om du vil lave en form for overdækning til din terrasse. En overdækning vil gøre det muligt at bruge terrassen selv i regnvejr. Du kan fordel vælge en overdækning, som er model, og som du dermed kan sætte op alt efter behov.


Vil du vide mere om, hvordan du laver din egen fritstående terrasse? Læs artiklen Sådan laver du en fritstående terrasse og bliv klogere på, hvordan du griber det an. Her kan du også læse om de forskellige materialer, som du kan vælge at bygge din fritstående terrasse af.