Anlægge terrasse

Guide til at anlægge din helt egen terrasse

En terrasse er en perfekte måde at udvide dit hjem med et udendørs opholdsrum, som både skaber værdi for dig, din familie og din bolig. At anlægge terrasse er også et fantastisk gør-det-selv projekt, som du kan kaste dig ud i. Det er et lærerigt projekt, som langt de fleste gennemfører med succes og betydningen af ens terrasse bliver bare endnu større, når man selv har lagt den.

Gør-Det-Selv fliseterrasse

Det kan dog godt virke en smule uoverskueligt, hvor man skal starte eller slutte, med sådan et terrasseprojekt. Vi giver dig derfor et overblik med denne guide, til hvordan du trin for trin kan anlægge en terrasse. Det gør det mere håndterbart, hvordan du kommer i gang og ikke mindst når i mål med din nye fliseterrasse, som du kan bagefter kan nyde i rigtig mange år frem. Din drømmeterrasse er ikke så umulig, selv at anlægge, som du måske lige går og tror.

Anlægge terrasse – Designet

Fliseterrasser er unikke og deres design og udformning er ikke begrænset af blandt andet vægge og lofter, som rummene inde i boligen. Det er næsten kun fantasien der sætter grænser, for hvordan du ønsker at anlægge din terrasse, for at få lige dét resultat du drømmer om.  Du kan anlægge din terrasse som en firkant, rektangel, cirkel eller en anden helt fri form. Så længe det fungerer til boligen som helhed og selvfølgelig også de behov, som terrassen skal indfri. Det kan være en god idé at starte med at finde inspiration på nettet eller i nabolaget, til hvordan din fliseterrasse skal udformes. Alt efter hvor erfaren du er i at anlægge en terrasse, skal du dog passe på med ikke at tage munden for fuld fra start. Når det er sagt, så er det at skulle planlægge og designe din terrasse er både en spændende, men også meget vigtigt del af arbejdet mod den endelige terrasse.

Firkantet terrassedesign

Den mest almindelige fliseterrasse er anlagt som en firkant eller et rektangel. Det er ikke det mest kreative valg, men det er det mest populære. Disse former er nemlig også nemme at anlægge og praktiske. Formen passer godt ind i stort set alle omgivelser og til boligen. En firkantet form er også nemt at skalere op, så hvis du drømmer om, at samle mange mennesker på terrassen, er det et fremragende valg. Den firkantede form passer dog også ganske fint til mindre terrasseområder, til en lille hyggekrog eller lignende. De fleste fliser er også firkantede og den firkantede form, gør det også nemt at få fliserne til at passe, når de skal lægges. Det er derfor et oplagt valg til gør-det-selv terrassen.

Rund terrassedesign

Selvom de firkantede terrasser er de mest almindelige, så er de runde terrasser også ret populære. De runde terrasser laves primært som enten en hel cirkelform eller en halv cirkelform. De runde form, skaber et naturligt centrum for terrassen og det er gerne her aktiviteten for terrassen placeres. Hvad enten det er havemøbler, et springvand, ildsted eller sågar en udendørsspa. En hel cirkelform vil ofte stå uafhængigt fra resten af boligen. Det bliver derfor automatisk en måde at trække aktivitet og folk ud i haven, hvor terrassen er placeret. Derimod vil en halvcirkel oftest blive anlagt som en terrasse der ligger op mod muren til dit hjem og blive en forlængelse af din bolig. Runde terrasser blender naturligt mere ind i omgivelserne, da det er en organisk form uden skarpe kanter.

Sådan anlægger du en fliseterrasse

At anlægge terrasses i din egen have behøver ikke at være uoverskueligt og svært. Det kræver dog en del tid, energi og jo bedre du forbereder dig, jo lettere vil du opleve at resten af processen går. Det kan være en fordel at sætte god tid af til dit terrasseprojekt, så du undgår at blive presset over det. Hvis du anlægger din terrasse i et afslappet tempo, har mere tid til at nyde det gode gør-det-selv projekt og det vil i sidste ende give det bedste resultat.

1. trin – Lav en plan

Inden du går i gang med projekt: terrasse, er der et par ting du bør overveje og forberede. Første skridt på vejen mod din drømmeterrasse er at lægge en plan for projektet. Det er en god idé at starte ud med at lave en skitse af terrassen. Hvis du har en plantegning over dit hus og grund, kan du tage udgangspunkt i den og indtegne din terrasse. Du skal tegne terrassen ind i den form du ønsker at din terrasse skal have og hvor den skal placeres. Når du har lavet skitsen skal du finde de præcise mål og for terrassen, så du har størrelsen og lettere kan beregne mængden af materialer du skal bruge.

Placering af din terrasse

Når du skal placere din terrasse, er det vigtigt at du forholder dig til hvilken vej dens skal vende i forhold til solen. Placeringen af din terrasse kommer nemlig i høj grad an på, om du vil have sol på terrassen det meste af dagen, morgensol, aftensol eller måske vil du helst placere den efter mest mulig skygge. Det gør du bedst muligt ved at tænke i de fire verdenshjørner. Nord, syd, øst og vest. Det vigtigste er at du placerer din terrasse mest praktisk efter dine behov, samt sol -og læ muligheder.

Sydvendt terrasse: Er lig med sol. Det er et populært valg som på solrige dage, vil bade din terrasse i sol det meste af dagen. Sydvendt er den ideelle placering hvis du vil have eftermiddags -og aftensol.

Østvendt terrasse: Sætter du derimod større pris eller har større behov for at have morgen og formiddagssol, så skal du placere din terrasse østvendt.

Vestvendt terrasse: Solen går op i øst og ned i vest. Så hvis du vil have en terrasse til smukke solnedgange, kan en vestvendt terrasse være ideel. Her skal du dog være opmærksom på at vi i Danmark, oftest har vestenvind og blæst, derfor kan være en udfordring.

Nordvendt terrasse:  Vil du skabe en kølig og skyggefuld oase, så skal du sørge for at placere din terrasse mod nordvest. Desuden blæser det sjældent fra nord om sommeren, selvom vi også får nordenvind i Danmark.

2. trin – Vælg og bestil de rigtige materialer til at anlægge terrasse

Det kan være en god idé at sørge for, at bestille materialerne til din terrasse i god tid, inden du skal til at anlægge terrasse. Der kan nemlig være lang leveringstid på nogle materialer og det er frustrerende ikke at kunne komme i gang med projektet, som planlagt, grundet manglende materialer.


Nødvendige materialer til din fliseterrasse:

  • Bundsikringsgrus
  • Stabilgrus
  • Afretningsgrus
  • Fliser
  • Fugesand

Foruden materialerne skal du som noget af det første også have styr på, hvilket udstyr du får brug for. Det kan være der er nogle maskiner du har og andre skal du måske ud og leje. Især en pladevibrator og en fliseklipper er næsten uundværlig, når du skal anlægge terrasse. Hvis du ikke selv har adgang til maskinerne, kan du lege det i et byggemarked.

3. trin – Forbered terrassearealet

Du skal starte med at markere området, hvor du skal grave ud til din terrasse. Du kan vælge at lave markeringerne du skal grave efter, med for eksempel opsætning af rettesnor. Du kan også tegne området op med spraymaling på underlaget.

Grav ud

Når du har afmærket arealet til terrassen er det tid til, at fjerne græs og jord. Det skal graves af for at du kan anlægge en god og stabil terrasse. Det græs og jord du graver af kan du enten fordele i, hvis der er behov. Hvis ikke, så kan du også kører ud og læsse det af på en for eksempel en genbrugsstation. Når du skal grave ud til terrasse, skal du grave ca. 3o-35 centimeter ned. Det kan være en fordel at grave ca. 15 centimeter ud i bredden, end terrassen skal fylde. Det giver et bedre og mere stabilt resultat. Husk at lave et fald, så regnvand med mere ledes væk fra terrassen.

4. trin – Anlæg terrassefundamentet

Det rigtige fundament er alfa og omega, hvis din terrasse skal holde i mange år. Det er du klar til når du har overstået gravearbejdet og har fjernet de ca. 30 centimeter jord, der er nødvendigt når der skal anlægges terrasse.
Bagefter kan du eventuelt bruge en pladevibrator til at trykke og stabilisere jorden. Det er vigtigt at du får rettet bunden præcist af, så den er helt lige. Herefter kan du begynde opbygningen af de 3 forskellige underlag af fundamentet til terrassen:

Bundsikringslag: Det nederste lag kaldes et bundsikringslag og består af et lag af bundsikringsgrus på ca. 15 centimeter. Vibrer derefter med pladevibratoren for at komprimere underlaget.

Bærelag: Det midterste lag er det bærende lag og det laver du med stabilgrus. Laget af stabilgrus skal være på ca. 10 centimeter. Derefter skal du igen vibrere med pladevibratoren og gøre overfladen helt jævn.

Afretningslag: Til sidst slutter du af med afretningslaget, som er det lag dine fliser skal lægges på. Afretningslaget består af vasket sand/afretningsgrus, som lægges ud i et lag på ca. 3-5 centimeter. Derefter bruger du også pladevibratoren til at skabe et hårdt og stabilt underlag. Efter at du har brugt pladevibratoren, skal du afrette laget. Dette kan du gøre ved hjælp af en retteskinne, så laget er fuldstændig plant.

5. trin – Placering af fliser

Når alt forberedelsesarbejdet er udført, skal du begynde at placere dine udlægningsmaskiner i sandet ved hjælp af din lige kant og rettesnore. Ved at bruge rettesnore undervejs, når du placerer fliserne, er det nemmere at få dem til at ligge lige. Sæt gerne rettesnor for hver femte række af fliser.
Det kan være en god idé at bruge et hjørne som start-sted, for udlægningen af dine fliser. Hvis du skal anlægge en terrasse med cirkel eller halvcirkel form, skal du derimod starte med at finde centrum af cirklen. Her starter du nemlig med at ligge fliserne fra midten og ud. Herefter lægger du fliserne én efter én, i det mønster du har besluttet dig for at dine fliser skal ligge i.

Når du sætter fliserne, skal du placere dem ned i sandet, ud fra dine rette snore. Fliserne skal sættes tæt sammen, med en tynd fugelinje mellem hver flise på 2-5 mm. Fugen bliver til sidst fyldt ud med sand, når fliserne er lagt færdig. Det kan være en fordel at have en gummihammer, når du lægger dine fliser. På den måde kan du sørge for at banke stenene ordentligt ned i sandet og det hjælper til at få fliserne til at ligge lige højt.

flisemønster når du anlægger terrasse

Der findes rigtig mange læggemønstre som du kan vælge at anlægge din terrasse efter. Alt lige fra et helt enkelt mønster, der er nemt at lægge, til de mere avancerede. Hvilket type mønster du ønsker at anlægge dine fliser efter, kommer helt an på din smag, men erfaring med at lægge fliser og måske også gåpåmod. Det er i det hele taget din fantasi og evner, der afgør hvilket mønster du beslutter dig for at vælge.
Dertil sagt, findes der tre hovedtyper, når vi snakker læggemønstre:

  • Vinkelforbandt
    Her skifter fliserne vinkel hele tiden og det giver et superflot og anderledes mønster, uden at det avanceret at lægge.
  • Blokforbandt
    I dette mønster der lægger du skiftevis stenene efter højden og bredden. Det giver terrassen et elegant udtryk.
  • Løberforbandt
    Det er det mest velkendte mønster, hvor fliserne lægges for skudt for hinanden. Det er et enkelt og lige til mønster.

Hovedtyperne kan kombineres eller på anden vis videreudvikles til forskellige læggemønstre, der giver hver deres udtryk. Du kan for eksempel også lægge dine fliser som et sildebensmønster.

Tilpasning af fliser

Alt efter design og placering af din terrasse, kan du komme ud for at skulle skære nogle af fliserne, får at få det til at gå op. Det gør du nemmest ved at markere på flisen, hvor den skal skæres. Derefter kan du bruge enten en vinkelsliber eller en fliseklipper, til at skære flisen til. Det giver det mest præcise resultat og er du ikke i besiddelse af hverken vinkelsliber eller fliseklipper, kan du leje dem i stedet. Hvis du er mere old-fashion, kan du også bruge den gammeldagsmetode med hammer og mejsel. Det er dog lidt mere omstændigt.

Den sidste finish

Når du har fået lagt de sidste fliser til din terrasse er lagt og du kan nyde synet af din terrasse, er det tid til den sidste finish. Den laver du ved at hælde et let lag fugesand udover terrassen. Derefter feje sandet henover fliserne, så det kommer ned i fugerne mellem fliserne. Det kan være en god idé at feje diagonalt, på den måde kan du nemmere få sandet ned mellem fliserne, uden besvær.
Efterfølgende kører du pladevibratoren over hele terrassen, så sandet komprimeres og fliserne ligger helt stabilt. Tilsæt efterfølgende endnu et tyndt lag fugesand og spred det ud med kosten.

Prisen for at anlægge terrasse

Det er ikke til at komme med en egentlig pris på din terrasse, da prisen kan variere meget alt efter størrelsen, mængden og hvilken type materialer du vælger at anlægge terrasse med. Ved at anlægge din terrasse selv sparer du en masse penge, fremfor at få et firma ud og etablere den. Derfor er det dit valg af fliser, der vil have den største betydning for den endelige pris for din terrasse, hvis du lægger din terrasse selv.
Her kan du læse om hvordan du udvælger de rette sten til netop din terrasse.

Du kan finde flere prisberegnere online, alt efter hvilken type flise du vil bruge til din terrasse. Ved at bruge dem kan du få et overslag over prisen for dine fliser. Dertil skal du tillægge prisen for grus til fundamentet, eventuel levering, samt leje af maskiner til projektet m.m.

Nyd din fliseterrasse

Når det hårde arbejde er overstået og du kan se udover din nyanlagte terrasse, giver næsten ikke en bedre følelse. Din nye terrasse er også en fantastisk asset, som du kan have glæde af i mange år fremover. Desuden vil det bestemt øge værdien af din bolig. Forhåbentlig har du fået mod på at gå i gang med at anlægge din egen terrasse. Det er nemlig et projekt, der kan gennemføres af stort set alle med stor succes. Det kræver dog en ordentlig guide, med enkle instruktioner, som den vi har opstillet her i artiklen.

Når terrassen er færdig anlagt, er der bare tilbage det nye opholdsareal. Det er det perfekte sted til både hygge med venner og familie. Børnene kan være udendørs med spil og leg, der kræver et hårdere underlag end græs. Selvfølgelig er det også et sted der kan bruges til af afslappende og rolig stund i det fri, når der er brug for det.

Vedligeholdelse

Selvom det at anlægge en terrasse i sig selv er en enkelt stående bedrift, som du kan være stolt af, kræver en terrasse vedligeholdelse. En fliseterrasse kræver minimal vedligeholdelse, men det er en god idé at ordne den én gang årligt. Her kan du gå terrassen igennem for eventuelle skadede fliser eller behov for opfyldning af fugesand. Vil du samtidig holde din terrasse pæn, skal du løbende sørge for at fjerne ukrudt mellem fliserne og rensefliserne. Så er du sikker på at terrassen bliver ved med at bevare sit flotte udseende.